back to top

Зубна нитка: чим вона корисна і чому іригатор краще. Переваги, недоліки й історія виникнення зубної нитки

🦷 Зубна нитка добре допомагає видаляти залишки їжі. Та чи повністю вона безпечна у порівнянні з іригатором? 🌟 Дізнайтесь, коли була винайдена зубна нитка та чим корисна при чищенні зубів! ✨

Сучасний догляд за ротовою порожниною — це не тільки чищення зубів, а ще міжзубних проміжків, язика, а також масаж ясен. Такий комплексний підхід займає більше часу, зате надовше зберігає здоровʼя зубів та красиву посмішку. Сьогодні розглянемо один з найпопулярніших аксесуарів для догляду — це зубна нитка або флос: коли була винайдена зубна нитка, навіщо вона потрібна і як допомагає при чищенні зубів. А головне, що краще: флос або все-таки іригатор.

Зміст

  1. Для чого потрібна зубна нитка?
  • Як часто користуватися флосом?
  • Як чистити зуби ниткою?
  • Яка буває зубна нитка?
  1. Коли була винайдена зубна нитка?
  2. Переваги та недоліки зубної нитки
  3. Чим замінити зубну нитку: чому краще іригатор?
  4. Висновки

Для чого потрібна зубна нитка?

Зубна нитка: чим вона корисна і чому іригатор краще

У більшості людей зуби розташовані так, що зубна щітка не може проникнути у щілинки між ними. Саме щоб очистити цей простір від частинок їжі та зубного нальоту, і потрібний флос — тонка, мʼяка зубна нитка з міцного матеріалу, іноді з дезінфекційним розчином.

Як часто користуватися флосом?

Рекомендується використовувати його кожного дня як додатковий догляд до зубної щітки. Бажано робити це щонайменше раз на день, бажано перед сном, щоб підтримувати здоровʼя порожнини рота в належному стані.

Для використання флосу потрібна точність рухів. Тому дітям стоматологи радять робити це, коли вже добре сформувалась дрібна моторика, інакше є ризик пошкодити ясна. Краще починати приблизно з 12-річного віку.

Як чистити зуби ниткою?

Використовуючи зубну нитку, дотримуйтесь правильної послідовності. Почніть зверху і працюйте зліва направо, потім перейдіть до низу і знову працюйте зліва направо. Так ви з меншою ймовірністю не пропустите жодного зуба. Алгоритм дій простий:

  1. Витягніть з футляра приблизно 45-50 см нитки та намотайте на один палець кожної руки.
  2. Щільно затисніть нитку між великими та вказівними пальцями, залишаючи між ними приблизно 2,5 см нитки, не допускаючи провисання.
  3. Мʼякими рухами, ніби погойдуючи, проведіть нитку між зубами від лінії росту до кінчиків.
  4. Коли нитка досягне лінії ясен, зігніть її у формі літери С на зубі, доки не відчуєте опору.
  5. Притисніть нитку до зуба. Обережно зніміть залишки їжі з бічної поверхні зуба, відсуваючи нитку від ясен. Повторіть з іншого боку проміжку, вздовж бічної поверхні наступного зуба.
  6. Не забудьте про задню частину останнього зуба.

Коли робиш таке механічне очищення, дуже легко перестаратися і пошкодити ясна. Тому тут важливі такі моменти:

  • Чистити делікатно, не поспішаючи.
  • Не заводити нитку надто глибоко між зубами.
  • Не тиснути та не рухатись надто агресивно. 

Яка буває зубна нитка?

На ринку існує кілька видів флосів, зокрема

  • Нейлонові. Це найпоширеніший тип, виготовлений з нейлонових ниток. Доступна у вощених та невощених формах.
  • Фторопластова нитка (політетрафторетиленова). Вона виготовлена зі спеціального виду пластику, який є більш міцним і не так рветься, як нейлонова нитка. Вона також більш слизька і легше ковзає між зубами.
  • Зубна стрічка. Вона ширша і пласкіша, ніж традиційна нитка. Це хороший варіант для людей з широкими міжзубними проміжками.
  • Комбінований або супер-флос. На одному кінці він жорсткий, посередині — губчастий, а на іншому кінці це звичайна зубна нитка. Вона призначена для чищення навколо стоматологічних апаратів, таких як брекети або мости.

Коли була винайдена зубна нитка?

Зубна нитка: чим вона корисна і чому іригатор краще

Чистити зуби ниткою — досить проста і дуже давня традиція. Хоча ми не знаємо точної дати виникнення зубної нитки, схоже, що відтоді, як їжа застрягла в зубах, ми використовували якийсь засіб для чищення міжзубних проміжків. Були зроблені відкриття, які свідчать про те, що чищення між зубами практикувалося ще в доісторичний період.

Взагалі-то навіть деякі види мавп користуються зубною ниткою. Наприклад,  довгохвості мавпи-макаки, які живуть у Таїланді, чистять зуби кокосовими волокнами або гілочками. Ще й вчать своїх малят правильно користуватися такою імпровізованою зубною ниткою. А найбільш активні мавпочки можуть навіть «позичити» кілька волосин у туристів, щоб використати їх як зубну нитку: у цьому відео ви можете побачити процес наживо.

Але повернемось до історії. Зубна нитка, якою ми її знаємо сьогодні, була розроблена близько 200 років тому. У 1815 році американський стоматолог, на ім’я Леві Спір Пармлі (Levi Spear Parmly), представив ідею використання вощеної шовкової нитки для очищення міжзубних проміжків. У своїй книзі «Практичний посібник з догляду за зубами» він стверджував, що шовкову нитку слід проводити «через міжзубні проміжки… щоб витіснити подразнюючу речовину, яку не може видалити жодна щітка і яка є справжнім джерелом хвороби».

На жаль, зубна нитка не одразу стала популярною. У вікторіанську епоху людям було звичніше та простіше користуватися зубочистками. Але поступово флос все ж набув популярності.

А коли під час  стоматолог Чарльз К. Басс розробив нейлонову нитку, цей метод очищення став ще поширенішим. Нейлонова нитка виявилась міцнішою та еластичнішою, ніж шовкова. Після війни використання зубної нитки стало більш поширеним.

Переваги та недоліки зубної нитки

Зубна нитка: чим вона корисна і чому іригатор краще

Використання зубної нитки має кілька переваг, які можуть допомогти покращити здоровʼя порожнини рота:

  1. Видаляє зубний наліт і залишки їжі, які застрягають між зубами та навколо ясен, куди зубна щітка не може дістатися. Таким чином, вона запобігає карієсу та захворюванням ясен.
  2. Запобігає появі неприємного запаху з рота. 
  3. Заощаджує кошти на стоматологічному лікуванні. Підтримуючи здоровʼя порожнини рота за допомогою регулярного використання зубної нитки, ви можете знизити ризик розвитку стоматологічних проблем, які потребують дорогого лікування. Наприклад, пломбування, встановлення коронок та імплантів.
  4. Покращує загальний стан здоровʼя. Поганий стан здоров’я порожнини рота може бути повʼязаний з кількома системними захворюваннями — хворобами серця, діабетом та інсультом.
  5. Завдяки компактному розміру флос легко взяти із собою у відрядження, подорож чи в похід.
  6. Флос коштує недорого і продається у більшості аптек та супермаркетів.

Попри всі ці переваги є у цього аксесуара і недоліки. Ось декілька з них:

  • Складність. Використання зубної нитки може бути складним для деяких людей, особливо для тих, у кого обмежена рухливість рук (наприклад, внаслідок артриту, артрозу тощо). Це не тільки складно, а й може призвести до неефективного чищення.
  • Дискомфорт. Використання зубної нитки може викликати дискомфорт або біль у деяких людей, особливо якщо у них чутливі ясна або встановлені протези, імпланти тощо. 
  • Кровоточивість ясен. Чищення зубною ниткою може спричинити кровоточивість, особливо на початку використання. Це може бути ознакою захворювання ясен, тому слід звернутися до стоматолога.
  • Забирає багато часу. Використання зубної нитки може забирати багато часу, особливо якщо ви намагаєтеся робити це ретельно. Це може порушити чийсь щільний графік або змусити зайнятих людей взагалі відмовитися від використання зубної нитки.
  • Не замінює чистку зубів. Хоча використання зубної нитки дуже важливе, її не слід розглядати як заміну чищенню зубів. Електрощітка залишається найефективнішим інструментом для видалення зубного нальоту та бактерій із зубів і ясен.

Чим замінити зубну нитку: чому краще іригатор?

Зубна нитка: чим вона корисна і чому іригатор краще

Виникає питання, якщо флос може травмувати ясна, то чим краще чистити проміжки між зубами.? Відповідь проста: використовуйте іригатор. Він виконує ті самі функції, що і флос, тільки набагато безпечніше, адже для видалення нальоту використовує струмінь води під тиском. Для більшості людей цей девайс може бути гарною альтернативою традиційній зубній нитці.

Як і нитка, він зменшує утворення бактеріального нальоту, підвищує ефективність чищення зубів у важкодоступних місцях, знижує ймовірність розвитку карієсу, а також очищає, освіжає і покращує стан ротової порожнини.

При цьому клінічно доведено, що іригатор набагато ефективніший за зубну нитку. Вперше цей прогресивний пристрій був представлений в США в 1955 році, і за роки свого існування він пройшов безліч модифікацій та клінічних випробувань. Щоразу вони доводили ефективність іригатора перед зубною ниткою. Основні переваги такі:

  • Наліт і залишки їжі в міжзубних проміжках легко і ефективно видаляються.
  • Безпечний у використанні — не травмуються ні ясна, ні зуби.
  • Мʼяко масажує ясна струменем води. Це покращує кровообіг і знижує ризик виникнення захворювань.
  • Ідеально підходить для догляду за брекетами, імплантатами, зубними протезами. Можна використовувати під час вагітності та грудного вигодовування, коли зуби і ясна найбільш чутливі.
  • Допомагає запобігти розвитку гінгівіту, пародонтиту та карієсу.
  • Значно зменшує неприємний запах з рота, залишає відчуття свіжості після використання.
  • Набір режимів і насадок, що входять до комплекту, дозволяє користуватися ним всім членам родини.
  • Невеликий розмір і можливість возити із собою.
  • Тиха робота. 

Висновки

Зубна нитка: чим вона корисна і чому іригатор краще

Зубна нитка — важлива частина гігієни порожнини рота. Вона рекомендується стоматологами як спосіб профілактики карієсу та захворювань ясен. За умови регулярного використання зубної нитки разом із чищенням зубів, вона допомагає видаляти бактерії та залишки їжі з важкодоступних ділянок ротової порожнини, включаючи проміжки між зубами та під яснами.Проте нитка може травмувати ясна, особливо чутливі. Тож на питання «Яка зубна нитка краща?» відповідь — іригатор. Він видаляє все зайве за допомогою водного струменя, а це набагато безпечніше для ясен. Стоматологи в усьому світі рекомендують використовувати іригатори для глибокого і якісного очищення, адже він і делікатно працює, і ефективніший.

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Газонокосарка-робот Dreame A1: зручне рішення для догляду за...

🏡 Як косити газон швидко та правильно? Газонокосарка-робот Dreame A1 —...

Масаж і тепло 2 в 1! Огляд на...

💆‍♂️ Зустрічайте неймовірну новинку для вібраційного та теплового масажу! Читайте огляд...

Насадки для зубної щітки: як підібрати жорсткість та...

😁 🦷 Правильно підібрані насадки для зубної щітки допомагають відбілити зуби...

Кавомолка для смачної кави. Поради, як вибрати кавомолку...

🔍🤔 Любите запашну каву? Тоді вам потрібна кавомолка, яку можна налаштувати...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.