back to top

Зимові рецепти від WO.UA: 12 страв на холодну погоду

❄️🍲 Смакуйте апетитними та поживними стравами з WO.UA!  У цій статті вас чекають зимові рецепти для холодних днів: від крем-супів до салатів. Це буде смачно 👌

Коли за вікном мороз і вітер, а сніжинки кружляють у повітрі, затишний вечір вдома — найкращий спосіб зігрітися. А якщо це вечір з ароматною домашньою їжею — і поготів… Зима — ідеальний час, щоб випробувати нові кулінарні ідеї та подарувати собі й близьким порцію тепла. Тож WO.UA підготував для вас добірку з 12 страв, які ідеально пасують до холодної пори року. Тільки цікаві та перевірені зимові рецепти, тільки знайомі продукти та прості способи приготування. Долучайтеся до нашої гастрономічної подорожі й наповнюйте свій дім атмосферою затишку! 

Зимові рецепти супів, щоб зігрітися у холодну погоду

Сперечання щодо користі супів ведуться давно, як між нутриціологами, так і між  тими, хто просто прагне харчуватися здорово. Та погодьтеся, що у холодну погоду гарячий суп зігріває якнайшвидше. Тож спробуємо приготувати дещо цікавеньке на цей випадок.

Овочеві супи для вегетаріанців і не тільки

Ці корисні та поживні овочеві супи сподобаються всім: і вегетаріанцям, і тим, хто вживає мʼясо. В них обох насичений і вишуканий смак, цікава текстура та досить висока калорійність — те, що треба на холодну погоду.

Пряний гарбузовий крем-суп. Тестую блендер CECOTEC Katana 15 TotalDestroy Chop B

Зимові рецепти

Гарбуз — дуже корисний, хоч його смак подобається далеко не всім. Та я знайшла вихід, підібравши правильні спеції. Вони надають супу зовсім іншого характеру, тож тепер він очолює улюблені зимові рецепти у моїй родині. А якщо до гарбуза додати інші овочі — вийде ще смачніше та корисніше. Почнімо!

Зимові рецепти: CECOTEC Katana 15 TotalDestroy Chop B

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • Очищений гарбуз. Ви можете взяти будь-який сорт, який вам подобається.
  • Цибуля.
  • Часник.
  • Морква (за бажанням). Наприклад, якщо у вас мало гарбуза. А ще вона підкреслить приємний помаранчевий колір супу.
  • Картопля (за бажанням). 
  • Сметана або вершки. Зі сметаною суп виходить більш насиченим та з кислинкою. З вершками — з більш нейтральним смаком. Якщо ви не вживаєте молочні продукти, можна замінити їх рослинними вершками або рослинним молоком.
  • Сіль.
  • Свіжомелений чорний перець.
  • Мелений часник.
  • Мелена паприка. Можна взяти звичайну, але краще — підкопчену.
  • Ваша улюблена суміш сушених трав — італійські спеції, грецькі тощо. Вибирайте нейтральні суміші, бо у супу і так буде яскравий смак завдяки часнику та перцям. 
  • Соус табаско або будь-який ваш улюблений гострий перцевий соус. Саме він додає супу зігріваючої гостринки.
  • Петрушка, кінза, зелена цибуля або інша ваша улюблена зелень для подачі.

Як бачите, з інгредієнтами та спеціями у цьому рецепті можна експериментувати. Сметана або вершки, з морквою чи без, спеції теж можна вибирати. Якщо ви не любите гострого, використовуйте мінімум перцю та табаско або ж взагалі готуйте без них. Та і це ще не все, адже і готувати гарбузовий суп можна по-різному.

Зимові рецепти

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Очистьте овочі, включно з цибулею та часником.
  2. Наріжте овочі та потушкуйте на пательні, додавши трохи вершкового масла. Або ж, якщо у вас більше часу — викладіть овочі у форму, злегка змащену олією та поставте запікатися у духовку за температури 160-180 градусів. Тоді смак вийде ще насиченішим, а ви заощадите час, не стоячи біля плити.
  3. Дайте інгредієнтам охолонути.
  4. Подрібніть овочі. Зазвичай я роблю це у своєму стаціонарному блендері. Але коли треба готувати більше, ніж на двох людей, це незручно — не вистачає обʼєму. Та цього разу до мене потрапив блендер від CECOTEC. Цей іспанський бренд досить популярний у Європі, а зараз активно здобуває прихильників і на українських кухнях. Мені дісталась модель CECOTEC Katana 15 TotalDestroy Chop B, і з її допомогою вдалося зробити однорідну суміш для 6 порцій — дуже швидко і просто. Важливий момент: яким би блендером ви не користувалися, не забудьте додати трохи води для кращого подрібнення. А повний огляд на цей блендер скоро зʼявиться у нашому блозі, тож слідкуйте за оновленнями 😉.
  5. Перелийте суміш у каструлю з товстим дном. Якщо суміш надто густа, додайте води. Нагрівайте на повільному вогні, помішуючи. Поступово додайте кілька столових ложок сметани або вершків.
  6. Додайте сіль, перець та інші спеції. Продовжуючи помішувати, доведіть суп до смаку, який вам подобається. Якщо хочеться гостроти — наступний етап для вас)
  7. Додайте трохи табаско. Будьте обережні — додавайте соус по парі крапель та куштуйте, перш ніж додати ще, адже соус дуже гострий.
  8. Подрібніть зелень та посипте нею розлитий по тарілках суп.
Зимові рецепти: CECOTEC Katana 15 TotalDestroy Chop B

Подавайте суп з підсушеним хлібом. 

Французький цибулевий суп з грінками

Зимові рецепти

Ніжний карамельний присмак, хрусткий хліб та багато сиру, що тягнеться… Звучить апетитно, правда? Цибулевий суп — один з гастрономічних символів Франції, адже готують його і у родинах, і у дорогих ресторанах. Попри всю свою вишуканість, це дуже простий суп: його з легкістю приготує навіть новачок. Головне тут — почистити та нарізати багато цибулі. Тож нам знадобляться два гострих ножі: середній для очищення та великий — для нарізки. До речі, якщо ви шукаєте гострі та недорогі ножі, зверніть увагу на набір CECOTEC 6 Pro Set Black — у нього хороші відгуки. А ще бажано підготувати горщики для запікання або інші ємності, у яких суп можна подавати з духовки. Втім, без горщиків можна і обійтися.

ІНГРЕДІЄНТИ НА 4 ПЕРСОНИ:

  • Цибуля — 1 кг. Можна взяти будь-яку ріпчасту, або поєднати ріпчасту + цибулю-порей або шалот. Найкраще смакують сорти, у яких найбільше цукру, вона найкраще карамелізуються.
  • Трохи вершкового масла — приблизно 50 г.
  • Соняшникова олія — 1 ст.л.
  • Пшеничне борошно — 2 ст.л.
  • Бульйон — 1.5 л. У класичному рецепті використовується яловичий, але з курячим виходить не гірше. Можна взяти також грибний або овочевий бульйон. Або взагалі готувати на воді.
  • Сіль.
  • Свіжомелений чорний перець.
  • Лавровий лист.
  • За бажанням — ваші улюблені подрібнені сухі трави. Наприклад, орегано або суміш французьких спецій.
  • За бажанням — 1 скибочка часнику, її треба очистити та розчавити.
  • Тертий твердий сир — приблизно 150 г. Наприклад Грюйєр або його аналоги.
  • Біле сухе вино — приблизно 200 мл. Вино тут не для алкоголю, а для смаку — воно надає кислинку. Алкоголь випариться у процесі приготування. Втім, можна готувати і без нього — просто додайте більше води або бульйону. А для кислинки можна використати лимонний сік.
  • Багет. Практика показує, що з таким супом хліб зникає швидко, ще й з хрусткою скоринкою. Якщо ви готуєте на 4-6 осіб, можливо, вам знадобиться не один багет 😉

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Просійте 2 ст. ложки борошна. Прогрійте його на окремій пательні до золотисто-коричневого кольору. Або ж висипте у форму і так само прогрійте у духовці при температурі десь 160–170 градусів. 
  2. Очистьте і наріжте цибулю півкільцями (не надто тонкими, десь до 3 мм).
  3. Розтопіть у сотейнику або каструлі з товстим дном вершкове масло разом зі ст.л соняшникової олії. Додайте цибулю і тушкуйте приблизно 5 хвилин, поки вона не стане мʼякою. Старайтесь не обсмажити її до скоринки, а саме випарити вологу. Для цього страву треба часто помішувати. 
  4. Після цього посоліть цибулю. Додайте до цибулі вже обсмажене борошно, спеції на смак та ретельно перемішайте. На цьому ж етапі за бажанням можна додати і розчавлений часник.
  5. Продовжуйте карамелізувати цибулю, доки вона не стане золотистою. А якщо вам подобається більш насичений смак, карамелізуйте її до злегка коричневого кольору.
  6. Поступово 200 мл білого сухого вина, постійно помішуючи страву (щоб не утворилися грудочки з борошна). Тушкуйте 3-4 хвилини, доки випариться алкоголь. 
  7. Після цього додайте бульйон, 2-3 лаврових листки та досоліть страву.
  8. Дайте супу закипіти та варіть 10 хвилин на повільному вогні.
  9. Поки вариться суп, наріжте багет та підсушіть на пательні або у духовці.
  10. За потреби відрегулюйте смак сіллю, перцем та спеціями. Якщо вам не вистачає солодкості, можна додати ложечку цукру або цукрової пудри.
  11. Розлийте суп у порційні ємності для подачі. Викладіть у кожну ємність по 2-3 скибочки багета та добряче посипте тертим сиром. Поставте на кілька хвилин у гарячу духовку, поки сир не підрумʼяниться. Якщо таких ємностей немає, суп можна розлити по тарілках та розплавити сир у мікрохвильовці. А якщо відсутня мікрохвильовка, сміливо додавайте сир прямо в гарячий суп та перемішуйте, доки він не почне тягнутися.

Традиційно цей суп подається з білими сухими винами: щось на зразок Шардоне, Рислінг чи Піно Блан. Але так само чудово підійдуть українські локальні вина цього типу, зокрема, Сухолиманське біле або Тельті Курук.

Зимові рецепти супів з мʼяса та птиці

Суп із сочевиці з яловичиною

Зимові рецепти

Цей рецепт — теж дуже простий. А за умови, що ви заздалегідь замочили сочевицю у воді — ще й швидкий. Ну і не забуваємо про користь цієї бобової культури: у ній велика кількість клітковини, так потрібної організму. А також — вітамінів А, групи В, Е, РР, мікроелементів та фітоестрогенів.

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 800 г яловичини.
  • 2/3 склянки сочевиці.
  • 3 картоплини.
  • 1 головка ріпчастої цибулі.
  • 1 морква.
  • За бажання — 1 стебло кореня селери.
  • Рослинна або оливкова олія для обсмажування.
  • Сіль.
  • Свіжомелений чорний перець.
  • За бажанням — вашу улюблені сухі спеції, свіжа зелень тощо.

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Підготовлену яловичину покладіть у каструлю (приблизно 3 л), залийте водою та варіть на слабкому вогні 1.5–2 години, періодично помішуючи та знімаючи піну.
  2. Картоплю та цибулю очистьте і наріжте невеликими шматочками.
  3. Моркву й селеру промийте, очистьте та натріть на великій тертці.
  4. Цибулю обсмажте на олії до золотистого кольору, додайте моркву та селеру, і смажте ще 2–3 хвилини.
  5. Коли яловичина зварилася, вийміть її із бульйону, наріжте шматочками потрібного розміру й поверніть у каструлю. Додайте картоплю і варіть ще 10 хвилин.
  6. Сочевицю ретельно промийте у кількох водах, після чого додайте у бульйон. Туди ж викладіть обсмажені овочі, посоліть, поперчіть і додайте зелень або улюблені приправи.
  7. Через 5–10 хвилин зніміть суп із вогню і залиште настоятися близько 20 хвилин, щоб він набув більш насиченого смаку.

Курячий суп з лимоном по-грецьки Avgolemono

Зимові рецепти

Гарячий, пікантний, одночасно вершковий і лимонний, ніжний і гострий… Грецький суп Avgolemono — один з найпопулярніших у середземноморській кухні. І хоча він родом з теплих країв, завдяки своїй поживності ідеально вписується у зимові рецепти. А готується він дуже просто.

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • Одна цибулина середнього розміру. 
  • Дві морквини середнього розміру. 
  • Дві палички селери.
  • Два-три зубчики часнику.
  • Дві столові ложки оливкової олії.
  • Три чверті склянки (150 грамів) рису або ваших улюблених дрібних макаронів. У традиційному рецепті використовують пасту Орзо, яка нагадує рисові зерна. 
  • Вісім склянок (два літри) курячого бульйону.
  • 450 грамів курячих грудок або дві чашки подрібненої на шматочки курки.
  • Три великих яєчних жовтки кімнатної температури
  • Дві столові ложки свіжонарізаного кропу або петрушки
  • Сіль і перець на смак.
  • Чверть склянки (60 мілілітрів) свіжовичавленого лимонного соку.
  • Два лаврових листки (за бажанням).

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Наріжте моркву, цибулю та селеру дрібними кубиками.
  2. Нагрійте 2 столові ложки оливкової олії у великій каструлі на середньому вогні.
  3. Додайте нарізані овочі та готуйте на середньому вогні 8–10 хвилин до розмʼякшення.
  4. Покладіть подрібнений часник і готуйте ще хвилину.
  5. Додайте в каструлю лавровий лист (якщо використовуєте), курячі грудки та курячий бульйон.
  6. Доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь до середнього, накрийте кришкою і тушкуйте 15 хвилин.
  7. Вийміть з каструлі курячі грудки та лавровий лист.
  8. Додайте в каструлю макарони або рис і варіть ще 10 хвилин.
  9. Подрібніть курку на волокна та додайте її назад у каструлю.
  10. Поки суп вариться, збийте в мисці 3 яєчні жовтки та 1/4 склянки лимонного соку.
  11. Візьміть 1–2 ополоники гарячого бульйону з каструлі та поступово влийте його в яєчно-лимонну суміш, збиваючи, щоб вона застигла.
  12. Додайте охолоджену яєчно-лимонну суміш назад у каструлю і варіть ще 5 хвилин.
  13. Додайте 2 столові ложки свіжого кропу (або петрушки), посоліть і поперчіть та подавайте до столу, прикрасивши зверху свіжою зеленню за бажанням.

Рибні супи

Рибні супи займають особливе місце в кулінарних традиціях багатьох народів світу. Вони не лише насичені смаком, а й є джерелом корисних речовин, таких як білки, омега-3 жирні кислоти та вітаміни. І це чудове доповнення зимового меню.

Фінський вершковий суп з лососем Lohikeitto

Зимові рецепти

Лохікейтто — популярний скандинавський суп, основними інгредієнтами якого є лосось, картопля та вершки. Він готується трохи менше ніж за 40 хвилин. І чудово зігріває холодними зимовими вечорами. А ще лосося можна замінити на будь-яку білу рибу — і теж виходить чудово.

ІНГРЕДІЄНТИ

  • 2 столові ложки (30 г) несолоного вершкового масла
  • 2 цибулі. В оригінальному рецепті використовують порей, але звичайна ріпчаста цибуля смакує не гірше.
  • 2 великі морквини.
  • 450 г свіжого або розмороженого філе лосося або іншої риби.
  • 450 г картоплі.
  • 6 склянок (1.5 л) рибного або овочевого бульйону. Можна взяти просто воду.
  • 1 склянка (250 мл) жирних вершків або кокосового молока.
  • 1 лавровий лист.
  • Дрібка духмяного перцю.
  • Сіль та чорний перець на смак.
  • Жменя подрібненого свіжого кропу.
  • Сік 1/2 лимона(за бажанням).

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

  1. У великій каструлі розтопіть вершкове масло на середньому вогні. Додайте нарізані цибулю-порей і моркву, посоліть, поперчіть і готуйте до розмʼякшення, приблизно 5 хвилин.
  2. Додайте в каструлю картоплю. Влийте рибний або овочевий бульйон, додайте лавровий лист, дрібку запашного перцю, сіль та перець. Доведіть суміш до кипіння, потім зменшіть вогонь до середнього і тушкуйте, поки овочі не стануть мʼякими, приблизно 15–20 хвилин.
  3. Як тільки овочі приготуються, акуратно додайте шматочки риби. Дати супу покипіти ще 5 хвилин або поки риба не буде готова.
  4. Влийте вершки та додайте багато свіжого кропу, добре перемішайте. На цьому етапі не давайте супу закипіти — постійно помішуйте на маленькому вогні.
  5. Вийняти з супу лавровий лист. Скуштуйте суп і, за необхідності, додайте спеції.

Розлийте фінський лососевий суп у тарілки та прикрасьте свіжим кропом і вичавленим лимонним соком, якщо любите кислинку. Смачного!

Дунайська юшка з оселедцем

Зимові рецепти

А це найлегший суп у нашій підбірці. Він готується з свіжого оселедця з додаванням овочів. Страва виходить смачною, простою у приготуванні й водночас корисною.

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • Картопля — 4 шт.
  • Морква — 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста — 2 шт.
  • Оселедець — 3 шт.
  • Кріп.
  • Петрушка.
  • Лист лавровий — 2 шт.
  • Перець духмяний (на смак).
  • Свіжомелений чорний перець.
  • Сіль.

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Очистьте та наріжте картоплю, моркву та цибулю.
  2. Відваріть овочі у підсоленій воді. Води потрібно приблизно 2.5 літра.
  3. Додайте духмяний та чорний перець, лавровий лист та сіль.
  4. Свіжий оселедець почистьте, наріжте на шматки та покладіть у воду. 
  5. За бажання додайте стручковий гострий перець. Варіть 10–15 хвилин.
  6. Зніміть з вогню та посипте петрушкою.
  7. Дати юшці настоятися 10 хвилин.

Влітку до цього супу рекомендується додавати ще й нарізані помідори, як це традиційно роблять жителі українського Подунавʼя. А взимку можна трохи підкислити його лимонним соком за бажання.

Зимові рецепти основних страв

Звісно, ці зимові рецепти підійдуть і для спекотного літа. Але подані гарячими у морозну погоду вони смакують особливо.

Курка по-єврейськи в цибулевому соусі

Коли треба приготувати щось швидко, просто та ситно — курка завжди виручить. От і ця страва саме з таких. Вона не тільки проста та поживна, а ще й дуже універсальна: яку б частину курки ви не приготували цим способом, вийде смачно.

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • Курка — 1 кг. Краще взяти стегно або гомілки, але й інші частини підійдуть.
  • Цибуля — 400 г.
  • Сода — 0.5 ч.л
  • Рослинна олія — 50 мл.
  • Сіль, перець — на смак.

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Промийте та підготуйте курку. 
  2. Наріжте цибулю чвертькільцями.
  3. Розігрійте пательню з олією та обсмажте на ній цибулю до мʼякості.
  4. Коли цибуля стане мʼякою, додайте соду та постійно перемішуйте. Ви помітите реакцію: цибуля почне жовтіти й виділяти сік.
  5. Як тільки цибуля набула жовтавого кольору, покладіть у сковорідку курку, шкіркою вниз та накрийте цибулею.
  6. Приправте сіллю й перцем на смак.
  7. Накрийте сковорідку кришкою та тушкуйте курку на середньому вогні 20 хвилин.
  8. Потім переверніть шматки на інший бік, знову посоліть і поперчіть. Тушкуйте ще 20 хвилин під кришкою на середньому вогні.

Подавайте страву гарячою з будь-яким гарніром.

Качині грудки на грилі

Зимові рецепти

Страви, приготовані на відкритому вогні, смакують якнайкраще. Та що робити, коли мороз, вітер та й взагалі не хочеться виходити з квартири? Тут виручає електрогриль. З того часу як цей девайс зʼявився на моїй кухні, питання «що приготувати на вечерю швидко» взагалі відпало.

Він компактний, а головне — працює від мережі. А ще — це не обовʼязково має бути дорого: і дешевий гриль на кшталт CECOTEC Rock’nGrill 750 Full Open за 999 грн, і дорожча модель типу  CECOTEC Rock’nGrill Dual за 4 799 грн впораються чудово. А тепер ділюся одним з улюблених рецептів птиці на грилі.

ІНГРЕДІЄНТИ НА 2 ПЕРСОН:

  • 2 качині грудки.
  • Сіль.
  • Ваші улюблені спеції.

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

  1. Вимийте качині грудки та ретельно обсушіть паперовими рушниками. Кожну грудку натріть спеціями. У мене це орегано або суміш середземноморських трав. А ще до качки добре підходить кмин.
  2. Викладіть грудки в пакет, щільно його запаковуємо і залишаємо в холодильнику на 24 години.
  3. Розігрійте гриль відповідно до інструкції. Я зазвичай вибираю середнє обсмаження.
  4. Грудки викладіть  на решітку. Обсмажте до готовності та красивої коричневої скоринки.
  5. Зніміть птицю з гриля, посоліть та прикрийте фольгою. Дайте страві «відпочити» 5 хвилин. 
  6. Наріжте качку скибочками. Та викладіть на тарілки.

Подавайте птицю гарячою з вашим улюбленим соусом.

Курячі крильця для посиденьок з компанією

Зимові рецепти

Це чудова закуска, якщо ви плануєте дозволити собі келих пива. Втім, і без нього крильця у гостро-солодкому соусі смакують чудово. Готувати їх можна у звичайній каструлі, але якщо у вас є мультипіч, це набагато зручніше. Особливо якщо це аерогриль з вікном, як-от CECOTEC Cecofry Neon 5000, наприклад.

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • Курячі крильця, 2 кг.
  • Соєвий соус.
  • Мед (його можна замінити цукром).
  • Часник — 4-5 зубчиків.
  • Суміш мелених перців.
  • Соус табаско.
  • Мелені трави.

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Розділіть кожне крило на дві частини.
  2. Всі інші інгредієнти змішайте в окремій посудині. Викладіть крильця у маринад, перемішайте та залиште мінімум на 20 хвилин. Можна маринувати їх і 2-4 години, але тоді поставте посуд у холодильник.
  3. Викладіть крильця у чашу мультипічки (або у каструлю, якщо готуєте на плиті). У мультипічках зазвичай є окремий режим для курки, можна сміливо вибирати його.
  4. Готуємо крильця, поки не закарамелізується мед. Тоді соус стає коричнево-золотистим, а аромат на кухні стоїть просто неймовірний.

У ролі гарніру сюди якнайкраще підійдуть рис та овочі на грилі

Запечені мітболи з яловичини: здорова альтернатива класичним мітболам

Зимові рецепти

За класичним рецептом, шведські мітболи смажаться у фритюрі. Але я готую здоровішу версію без борошна та без зайвого жиру — у духовці. Хоча, як і у попередньому рецепті мультипіч для цього підійшла б ідеально.

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • Яловичий фарш.
  • 2-3 зубчики часнику.
  • 2 середніх цибулини.
  • 1 картоплина (необовʼязково).
  • Сіль.
  • Свіжомелений чорний перець.
  • Суміш сухих трав.
  • За бажанням — зелень.

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Подрібніть блендером часник, цибулю та картоплю.
  2. За бажання подрібніть зелень, щоб також додати до фаршу.
  3. Змішайте з подрібнені овочі з мʼясом, додавши сіль, перець та спеції.
  4. Сформуйте кульки діаметром приблизно 4 см.
  5. Виставте духовку або мультипіч на 180 градусів.
  6. Запікайте мітболи до золотистої скоринки. 

Зимові рецепти салатів

Салати — тема для окремої статті. Та в рамках сьогоднішньої теми ми підготували для вас парочку зимових рецептів: ситних, але корисних. Вони чудово доповнять викладені вище страви, а також добре смакують як окремий перекус.

Грецький салат з буряком Пацаросалата

Зимові рецепти

Це свіжий і корисний салат з буряка з йогуртом, козячим сиром (або бринзою), свіжою зеленню, лимоном і зеленою цибулею. У нього свіжий смак та кремова текстура. І це чудовий варіант на заміну звичним буряковим салатам.

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • Буряк.
  • Грецький йогурт.
  • Козячий сир за оригінальним рецептом. Я заміняю його фетою або бринзою.
  • Оцет.
  • Оливкова олія.
  • Свіжий лимонний сік.
  • Сіль.
  • Свіжомелений чорний перець.
  • Зелена цибуля та свіжа зелень, наприклад, петрушка.

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Відваріть або запечіть буряк. Дайте йому охолонути.
  2. Наріжте буряк та сир великими шматочками.
  3. Приготуйте заправку, змішавши йогурт, оцет, олію, лимонний сік, подрібнену цибулю та зелень. Посоліть та поперчіть.
  4. Додайте у заправку буряк та сир. Ретельно перемішайте.
  5. Дайте салату трохи помаринуватися. Чим довше цей грецький буряковий салат стоїть, тим кращим він стає. Крім того, колір салату стане насиченим фіолетово-рожевим через те, що буряк забарвлює йогурт. Тож просто поставте його у холодильник на пару годин перед подачею на стіл. 

Данський салат з оселедцем

Зимові рецепти

Данська кухня славиться своїми ситними та апетитними стравами, і салат з оселедця — яскравий цьому приклад. Якщо ви цінуєте смачні й поживні салати, цей рибний варіант точно не залишить вас байдужими. 

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • Оселедець малосольний — 1 штука.
  • 1–2 кисло-солодких яблука. Симиренко або Гренні Сміт підійдуть якнайкраще.
  • Картопля  2 штуки
  • Цибуля ріпчаста.
  • 2-3 яйця.
  • Оливкова олія для заправки.
  • Яблучний оцет.
  • За бажанням — 1 ч.л. ложка гірчиці.
  • 1 ч.л. цукру.
  • Сіль.
  • Свіжомелений чорний перець.

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Вимийте і відваріть картоплю. Остудіть її, очистьте та наріжте великими кубиками.
  2. Обробіть оселедець і філе наріжте шматочками.
  3. Яблуко очистьте від шкірки, видаліть серцевину і наріжте великими кубиками.
  4. Відваріть яйця та очистьте.
  5. Наріжте яйце та очищену цибулю дрібними кубиками.
  6. Приготуйте заправку. Для цього змішайте оливкову олію з, оцтом, цукром, гірчицею.
  7. Змішайте всі інгредієнти, додавши сіль та перець.

Замість підсумків

Зима — це ідеальний час, щоб наповнити свій дім теплом і ароматами домашньої кухні. Сподіваємося, наші зимові рецепти надихнули вас на створення гастрономічних шедеврів для холодних днів. Не бійтеся експериментувати зі смаками, додавати улюблені спеції та адаптувати рецепти до свого стилю життя. Такі маленькі кулінарні експерименти роблять вечори затишнішими, а моменти за сімейним столом — незабутніми. Смачного вам зимового сезону з WO.UA!

Залишити відгук

Будь ласка, введіть коментар
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Більше на цю тему

Топ-27 технологій з виставки CES 2025

Топ-27 технологій з виставки CES 2025

Виставка CES 2025 знову здивувала своїми інноваціями, представивши пристрої та рішення, які здатні змінити наш повсякденний світ. Серед технологій...

навушники JBL

Навушники JBL: секрети звуку, який підкорює серця

Чому навушники JBL такі популярні? 🎧 Розкриваємо секрети бренду: преміальний звук, стильний дизайн та технології, які тішать кожного дня!...

Samsung Galaxy S25

Яким буде Samsung Galaxy S25?

🔥 Секрети Samsung Galaxy S25 розкрито! 📱 Новий дизайн, потужні функції та інновації майбутнього. Дізнайся, чим здивує ця новинка!...

Yunmai

Відновлення мʼязів з Yunmai: як працює перкусійний масажер

💪 Перкусійні масажери Yunmai  — зручне рішення для відновлення мʼязів та зняття напруги ✨ Як вони працюють та як...