back to top

Зарядні станції для дому: як правильно під’єднати та використовувати

🔌🔋 Дізнайтеся, як під’єднати зарядну станцію для дому та до домашньої мережі! Покрокові інструкції, поради та безпечні рішення для вашої оселі 🏡💡

Портативні зарядні станції — це мобільні пристрої, здатні заряджати різні розумні гаджети та електронне обладнання. Їх можна використовувати у будь-яких умовах, коли немає електрики: для будинку, квартири, гаража, на природі, для далеких подорожей і експедицій. Але це дуже потужний девайс, тож неабияк важливо правильно підключити зарядну станцію до мережі. Сподіваюсь, наведені нижче рекомендації допоможуть вам у цьому.

Зарядні станції

Зміст

  1. Як працюють зарядні станції
  • Чим зарядна станція відрізняється від павербанка?
  • Які бувають зарядні станції?
  1. Як підключити зарядну станцію до мережі дому?
  • Спосіб 1, безпечний. Пряме підключення пристроїв
  • Спосіб 2, безпечний. Підключення через подовжувач
  • Спосіб 3, складний. Через АВР (автомат ввімкнення резерву)
  • Спосіб 4, складний. Через 3-позиційний автомат
  • Спосіб 5, ризиковий. Як підключити зарядну станцію через розетку
  1. Як зарядити зарядні станції?
  • Від мережі
  • Від автомобіля
  • Від сонячної батареї
  • Від генератора
  • Від… тепла сердець
  1. Як оптимізувати процес заряджання станції? Корисні поради
  • Використовуйте високоякісні кабелі
  • Не перезаряджайте зарядну станцію
  • Зберігайте станцію в прохолодному місці
  1. Висновки 

Як працюють зарядні станції? 

За своїм зовнішнім виглядом зарядна станція нагадує валізку з інструментами. А за принципом роботи — звичайний павербанк. Тобто це універсальне зовнішнє джерело живлення: заряджаючи станцію, ми передаємо отриману енергію іншим гаджетам.

Зарядні станції

Чим зарядна станція відрізняється від павербанка?

Такі домашні електростанції відрізняються від Power Bank своєю потужністю,  розмірами та можливостями:

  • Повербанки невеликі, зручні для транспортування і найчастіше використовуються для підзарядки Bluetooth-колонок, смартфонів, навушників, годинників та інших невеликих пристроїв.
  • Портативні зарядні станції значно більші за розміром та вагою. Часто їх складно або й неможливо перенести в руках, тож для транспортування знадобиться авто. Зате і можуть вони більше. Потужна зарядна станція здатна живити одразу кілька пристроїв, наприклад, ноутбук, компʼютер і освітлення в приміщенні. І навіть більше — телевізор, холодильник, бойлер, кондиціонер або пральну машину.

Тобто правильно підібрана та безпечно підʼєднана до мережі домашня електростанція може забезпечити повноцінне живлення квартири, офісу та навіть будинку.

Які бувають зарядні станції?

Зарядні станції

Всі станції умовно можна розділити на групи за місткістю:

  • До першої групи відносяться станції у діапазоні 200-900 Аг (Ватів).
  • До другої групи — більш продуктивні пристрої на 1000-1600 Вт.
  • До третьої — потужні домашні електростанції на 2000-3600 Вт.

Як підключити зарядну станцію до мережі дому?

Зарядні станції

Спосіб 1, безпечний. Пряме підключення пристроїв

Це найочевидніший, найпростіший та найбезпечніший спосіб підживити ваші гаджети. Все робиться так само як зі звичайним павербанком:

  1. Увімкніть кнопку живлення на зарядній станції.
  2. Вимкніть ваш пристрій (компʼютер, телевізор, холодильник тощо) з мережі.
  3. Вставте виделку шнура живлення вашого пристрою у розетку зарядної станції.

Тут є вадлива деталь. Якщо ви хочете підключити до зарядної станції щось дуже потужне (той же холодильник), бажано використовувати ще й стабілізатор напруги.

Спосіб 2, безпечний. Підключення через подовжувач

Зарядні станції

Якщо у вашого пристрою короткий шнур живлення, це найбільш зручний спосіб. Підключення через подовжувач чи розгалужувач (мережевий фільтр) робиться, так само як описано у першому способі, тільки на крок більше:

  1. Вмикаємо станцію.
  2. Вимикаємо пристрій, який треба заживити, з мережі.
  3. Вставляємо виделку у подовжувач/розгалужувач.
  4. Вставляємо виделку розгалужувача у розетку зарядної станції.

Спосіб 3, складний. Через АВР (автомат ввімкнення резерву)

Зарядні станції

Автомат ввімкнення резерву, скорочено АВР — пристрій, що дозволяє електричній мережі будинку автоматично перемикатися на резервне джерело електропостачання. Електроенергія від зарядної станції буде надходити на перемикач, а потім перемикач подаватиме цю енергію в електричну мережу вашого будинку. Для цього у звичайного АВР передбачено два вводи (клеми) — основний та резервний.

Щоб встановити АВР у себе вдома, краще залучити професійних електриків. Звісно, якщо у вас хороший досвід роботи з електромережевим обладнанням, то ви цілком можете зробити це самостійно. 

Надзвичайно важливий нюанс! Цей спосіб потребує змін у розподільному щитку будинку чи квартири, інакше можуть не просто виникнути  складнощі зі щитком, а й статися нещасний випадок. На розподільному щитку має бути встановлено блокування вимикача. Це такий собі барʼєр між зарядною станцією (чи) генератором та електромережею, він запобігає зворотній подачі електроенергії в мережу. Зворотна подача електроенергії в електромережу небезпечна для людини, а також пошкодити зарядні станції або інше обладнання. Блокування вимикача також запобігає випадковому запуску зарядної станції під час подачі живлення в мережу. Так що це не просто важливий, а критично важливий нюанс для підключення будь-якого джерела живлення.

Спосіб 4, складний. Через 3-позиційний автомат

Зарядні станції

3-позиційний перемикач, окрім двох клем як у звичайного АВР, має ще третє додаткове фіксоване положення в центрі. Таким чином, він діє як 2-позиційний перемикач, підключаючи вхідну клему (полюс) до однієї з двох вихідних клем або розʼєднуючи обидві клеми.

Принцип роботи — теж такий самий, як з АВР, от тільки перемикати все треба вручну:

  • Встановлюємо перемикач на щиток.
  • Підключаємо мережевий кабель до зарядної станції за допомогою вилки.
  • Заводимо у 3-позиційний перемикач мережевий кабель.
  • Вручну перемикаємо тумблер, орієнтуючись на наявність струму у мережі.

Щодо безпечності, то тут той же нюанс, що з 2-позиційним АВР. На розподільному щитку має бути встановлено блокування вимикача, який запобігає зворотній подачі електроенергії в мережу.

Спосіб 5, ризиковий. Як підключити зарядну станцію через розетку

Зарядні станції

У чому ж тут ризик? Річ у тому, що можна перевантажити станцію та вивести її з ладу. А ще — викликати коротке замикання, яке, у свою чергу, може призвести до пожежі. Не рекомендується використовувати цей спосіб, але якщо ви все-таки наважились, то от, як це зробити:

  1. Підготуйте мережевий кабель з двома вилками.
  2. Повністю вимкніть живлення на електрощитку за допомогою ввідного автомату. Якщо не вимкнути автомат, то і станція, і проводка може «згоріти». Це ще більша небезпека пожежі, ніж із попереднім способом.
  3. Вимкніть всі електричні пристрої з мережі.
  4. Коли автомат та пристрої вимкнено, вставте одну вилку мережевого кабелю у розетку станції.
  5. Натисніть кнопку живлення на станції.
  6. Вставте другу вилку мережевого кабелю у розетку.

Будьте дуже уважні, використовуючи цей спосіб! Якщо ви хочете відʼєднати станцію, ніколи не вмикайте ввідний автомат, поки не відʼєднаєте вилку мережевого кабелю. Якщо струм від станції «зустрінеться» зі струмом від мережі, виникне коротке замикання. Знов-таки, у кращому випадку це просто виводить з ладу зарядні станції,  у гіршому — призводить до пожежі.

Як зарядити зарядні станції?

Зарядні станції

Від мережі 

Заряджання портативної зарядної станції від електромережі квартири чи будинку — один з найпоширеніших способів. Більшість з них постачаються з адаптером змінного струму, який дозволяє підключати їх до стандартної розетки. Просто підключіть адаптер до вхідного порту станції та увімкніть її в розетку. Зарядна станція почне заряджатися автоматично. Залежно від моделі, ви зможете відстежувати хід заряджання за допомогою світлодіодного дисплея або застосунку.

Від автомобіля

Зарядні станції

Якщо ви знаходитесь в дорозі і не знаєте, як зарядити зарядну станцію, ви можете скористатися автомобільним зарядним пристроєм. Більшість станцій постачаються з автомобільним адаптером. Із ним можна підключитись до прикурювача або розетки вашого автомобіля. У цьому випадку підключаємо адаптер до вхідного порту електростанції, а потім підʼєднуємо його до розетки автомобіля. Коли на світлодіодному екрані зʼявиться індикатор, це означає, що зарядка іде.

Від сонячних батарей

Зарядні станції

Заряджання портативної станції від сонячної панелі — популярний метод для активного відпочинку на природі та кемпінгу. От тільки щоб генерувати достатню кількість енергії, потрібна сумісна сонячна панель і достатня кількість сонячного світла.

Щоб зарядити електростанцію таким способом, потрібно підключити сонячну панель до вхідного порту електростанції за допомогою сумісного кабелю. Розмістіть сонячну панель на сонячному місці, переконайтеся, що вона повернута до сонця — от і все.

Від генератора

Зарядні станції

Трохи дивно заряджати зарядку від генератора, але і таке буває. Якщо у вас є доступ до генератора, то для заряджання станції знов-таки потрібний адаптер. Все робиться, як у попередніх способах: підключіть адаптер до вхідного порту електростанції та підʼєднайте його до генератора.

Від… тепла сердець)

Зарядні станції

Так, після всіх дуже суворих порад, це звучить як жарт. Але що робити, коли зарядна станція розрядилася вщент, а електрики так і немає? Зарядитись у сусідів, звісно. Або у друзів чи знайомих. Або на роботі. І станція заряджається, і привід поспілкуватися є, а може навіть і познайомитись. Соціальні звʼязки — наше все, не кажучи вже про відчуття підтримки.

Як оптимізувати процес заряджання станції? Корисні поради

Зарядні станції

Використовуйте високоякісні кабелі

Використання високоякісних кабелів має важливе значення для оптимізації процесу заряджання портативної електростанції. Дешеві або неякісні кабелі можуть спричинити падіння напруги та знизити швидкість і ефективність заряджання. Рекомендується використовувати кабелі, які постачаються з електростанцією, або придбати високоякісні кабелі, сумісні з вашою електростанцією.

Не перезаряджайте зарядну станцію

Зарядні станції

Перезарядка портативної електростанції може пошкодити акумулятор і скоротити термін його служби. Більшість електростанцій мають вбудовану систему захисту, яка запобігає перезарядці. Однак все одно важливо стежити за процесом заряджання і відключати станцію, коли вона повністю заряджена. Також не слід залишати електростанцію увімкненою в розетку на тривалий час, коли вона не використовується.

Зберігайте станцію в прохолодному місці

Зарядні станції

Спека може знизити ефективність і скоротити термін служби портативної електростанції. Рекомендується зберігати електростанцію в прохолодному і сухому місці, подалі від прямих сонячних променів і джерел тепла. Також слід уникати заряджання електростанції за екстремальних температур, оскільки це може вплинути на продуктивність акумулятора.

Висновки

Зарядні станції

Портативні зарядні станції допоможуть зарядити планшети, ноутбуки, смартфони та побутову техніку рід час відключення електрики або у подорожі. За допомогою наведених вище порад та методів, ви зможете безпечно та правильно підключити зарядну станцію, використовувати її та заряджати. Дотримуйтесь норм безпеки та бути впевнені, що ваша портативна електростанція завжди готова живити ваші пристрої, незалежно від того, де ви перебуваєте. 

Залишити відгук

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Більше на цю тему

Роботи-пилососи Dreame

Роботи-пилососи Dreame з функцією автоочищення контейнера

🤖🧹 Менше пилу! Роботи-пилососи Dreame з функцією автоматичного очищення пилозбірника витрушують його без участі людини. Дізнайтесь у статті, як...

Deerma

Техніка Deerma для чистоти вдома: топ-7 бюджетних товарів

Прибирання не повинно бути складним і дорогим! 🌟 Дізнайтеся, як бюджетні пристрої Deerma допоможуть підтримувати чистоту швидко та ефективно...

смарт-ваги Yunmai

Кращі смарт-ваги Yunmai для моніторингу здоров’я та фітнесу

Шукаєте ідеальні ваги для фітнесу? 💪 Смарт-ваги Yunmai допоможуть вам не тільки відстежувати вагу, але й аналізувати ключові показники...

Роботи-пилососи

Dreame проти Cecotec: порівнюємо флагманські роботи-пилососи

🤖🧹 Які роботи-пилососи прибирають краще: Dreame чи Cecotec? 🤔 В яких моделей більше функцій і вигідніша ціна? Дізнайтесь у...

Фітнес-трекер

Як вибрати фітнес-трекер для активного життя? Гайд від WO.UA

💪📱 Як вибрати фітнес-трекер?  Читайте наш гайд від WO.UA та Garmin: тут ви знайдете корисні поради щодо моделей, характеристик...