back to top

Зарядна станція: як вибрати та як використовувати

⚡️Якою має бути зарядна станція для смартфона, планшета або ноутбука? Дізнайтесь, як вибрати повербанк з урахуванням потужності та сумісності з гаджетами 🔌 Зарядна станція: як вибрати та як використовувати

Мобільні телефони, ноутбуки, планшети, смартгодинники та навушники — все це потребує постійної підзарядки. З поширенням гаджетів з’явилося і багато портативних батарей, які дозволяють заряджати техніку будь-де. А коли вдома немає світла, то доводиться живити й побутову техніку — вмикати кавоварку, телевізор тощо. Якою має бути зарядна станція, щоб закривати всі ваші потреби та як її вибрати, з’ясовуємо у цій статті.

Зміст

  1. Навіщо потрібна зарядна станція?
  • Чим зарядна станція відрізняється від повербанка та генератора?
  • Переваги зарядної станції
  1. Який повербанк купити? 10 головних характеристик
  • 1. Напруга
  • 2. Місткість акумулятора та сила струму
    • Як розрахувати потрібну місткість батареї?
  • 3. Потужність
  • 4. Кілька портів
  • 5. Швидка зарядка
  • 6. Зарядна станція та сумісність
  • 7. Система охолодження
  • 8. Функції безпеки
  • 9. Захист від вологи та пилу
  • 10. Світлодіодні індикатори
  • 11. Компактний дизайн
  • 12. Якість збірки та довговічність
  • 13. Бездротова зарядка
  1. Додаткові функції зарядних станцій
  • Вбудований ліхтарик
  • Сонячна батарея
  1. Як вибрати зарядну станцію для різних гаджетів
  • Вибираємо блок живлення для ноутбука
  • Зарядка для телефона: як вибрати
  • Як вибрати Power Bank для планшета?
  1. Висновки

Навіщо потрібна зарядна станція?

Зарядна станція: як вибрати та як використовувати

Немає нічого простіше, ніж під’єднатися до мережі через розетку, щоб зарядити ваш телефон або лептоп. Але якщо ви в дорозі або у вас часто вимикають світло,  це не варіант. Потрібна портативна зарядка — ідеальне рішення для того, щоб тримати пристрої готовими до роботи.

Чим зарядна станція відрізняється від повербанка та генератора?

У побуті зарядки називають кількома термінами, тому може виникати плутанина. Насправді все просто:

  • Зарядна станція і powerbank — це одне й те саме. Тільки повербанком зазвичай називають компактні пристрої, які можна покласти в сумку або кишеню, а зарядна станція — більша, з місткішим акумулятором та великою кількістю роз’ємів. Power Bank — це, в основному, універсальна мобільна батарея, тобто зарядка для телефона чи максимум ноута. А станція може одночасно заряджати велику кількість пристроїв: телефони, ноутбуки, роутери, акумуляторні лампи тощо. Вона важча за звичайний повербанк, але теж портативна. Тому у цій статті ми будемо вживати ці слова як синоніми з різницею у розмірі та потужності.
  • Щодо генератора, він продукує електроенергію, працюючи на тому чи іншому виді паливі. А павербанки ж накопичують енергію, заряджаючись від розетки, щоб потім роздавати її на інші девайси. Вони схожі на зовнішні акумулятори, лише з підключенням до мережі 220 В.

З огляду на це ми будемо використовувати терміни «зарядна станція» і «powerbank» як синоніми.

Переваги зарядної станції

  • Мінімізує ризик розрядженого акумулятора.
  • Допомагає уникати безладу з численними кабелями та зарядками, роблячи простір охайним.
  • Зі станцією легше організувати всі гаджети в одному місці.
  • Заощаджує час, заряджаючи кілька пристроїв одночасно.
  • Використання одного потужного повербанка замість кількох розеток зменшує споживання енергії.

Який повербанк купити? Головні характеристики

Зарядні станції бувають різні: компактні та великі, для одного гаджета та універсальні, потужні та не дуже. Але у всіх них є спільні параметри, на які треба звертати увагу при покупці. До вашої уваги десять обов’язкових характеристик ідеальної станції для зарядки техніки.

1. Напруга

Зарядна станція: як вибрати та як використовувати

Напруга станції (вимірюється у вольтах) повинна відповідати значенню, вказаному на техніці. На ноутбуках, наприклад, вона вказується  в графі input. Допускається невелике відхилення – не більше 1 Вольта.

2. Місткість акумулятора та сила струму

Шукайте портативний зарядний пристрій з акумулятором такої місткості, щоб ви могли заряджати свої пристрої кілька разів від одного заряду. Так для містянина, який постійно працює в офісі та лише іноді заряджає телефон, може бути достатньо до 10 000 мАг, як у моделі Rivacase Rivapower 10000mAh White (VA2532).

Для людини, яка їздить на зустрічі, у відрядження або подорожує, вже треба 10 000–50 000 мАг, але вага теж має значення. Наприклад, компактна універсальна мобільна батарея RealPower PB-20k SE на 20 000 мАг, з 3-ма портами, та вагою менше 400 г. Або ще сильніша Sinko R5005 QC на 50 000 мАг вагою 1100 г. А для побутової техніки треба більше потужності, зате не так важлива вага.

Зарядна станція: як вибрати та як використовувати

Сила струму (вимірюється в амперах) повинна дорівнювати або бути більше, ніж зазначено у документації до вашого пристрою. Цей параметр означає максимальний струм, який може видати зарядна станція, проте система живлення вашого гаджета споживає стільки, скільки потрібно зараз і залежить від навантаження системи. Тому, чим вищий струм – тим краще Якщо адаптер генеруватиме менше значення, ніж потрібно, то ноутбук чи телевізор не зможе стабільно функціонувати.

Як розрахувати потрібну місткість батареї?

Отже, як не розгубитися у всіх цих мАг, Вт·год та амперах:

  • Зазвичай в повербанках місткість зазначається у мАг (​​міліампер-годинах).
  • В зарядних станціях енергетична місткість в основному вказується в Вт·год (ват-годинах).
  • Сила струму вказується в А (амперах).
  • Потужність — у Вт (ватах)

За логікою, чим більше значення у мАг або Вт·год, тим довше працюватиме ваша зарядка. Але має значення і сила струму та потужність.

Наприклад, зарядна станція ANKER 757 PowerHouse отримала місткість 1229 Вт·г, пікову потужність 2400 Вт. Ми хочемо заряджати ноутбук Lenovo ThinkBook, що  споживає  45 Вт·г. 1229 ділимо на 45 та отримуємо 27 годин роботи, це якщо батарея лептопа була розряджена в нуль. А от ігровий Dream Machines RG4070-17UA26 із місткістю 53.4 Вт·г — це вже 23 години.

3. Потужність

Визначаємо, які пристрої ми хочемо заряджати від станції, та дивимось їхню споживану потужність. Якщо пристроїв декілька — плюсуємо всі потужності. І вибираємо зарядку з відповідним показником у Ватах.

Наприклад, ми хочемо увімкнути кавомашину, щоб зварити собі кави, та телевізор.  Припустимо, у нас компактна кавоварка CECOTEC Cafelizzia 790 Steel, її споживана потужність 1350 Вт, а телевізор Samsung UE43AU7100UXUA має показник 145 Вт. Щоб їх використовувати, теоретично нам треба зарядку з максимальною потужністю 1350 + 145 Вт = 1495 Вт. Такий розрахунок показує нам номінальну потужність.

Але на практиці так не буває: реальна потужність зарядної станції повинна бути приблизно вдвічі більша за номінальну, тоді все працюватиме коректно. Тому нам підійде зарядка мінімум на 3000 Вт. Наприклад, зарядна станція Bluetti AC200 MAX 2200W 2048Wh (AC200MAX) з піковою потужністю 4400 Вт — до неї можна буде ще й телефон з ноутом під’єднати.

4. Кілька портів

Декілька роз’ємів — це саме те, що робить повербанк універсальним. Ця функція дозволяє заряджати кілька пристроїв одночасно, заощаджуючи час і сили. Шукайте зарядну станцію з щонайменше чотирма USB-портами або більше, щоб ви могли заряджати смартфон, планшет або розумний годинник одночасно.

5. Швидка зарядка

Зарядна станція: як вибрати та як використовувати

Уявіть ситуацію: в офісі вимкнули світло, ноутбук от-от розрядиться, а у вас от-от почнеться важлива відеоконференція. Зарядитися треба терміново та швидко. Не завжди є час годинами чекати, поки пристрій повністю зарядиться. Ось чому швидка зарядка є важливою функцією, на яку слід звернути увагу. Вибирайте зарядну станцію з технологією Quick Charge та підтримує високошвидкісні протоколи заряджання.

6. Зарядна станція і сумісність

Переконайтеся, що обрана вами зарядна станція сумісна з більшістю пристроїв, включаючи iPhone, пристрої Android, смартгодинники та планшети. Це дозволить вам заряджати всі ваші пристрої від одного повербанку, що зробить його надзвичайно ефективним.

7. Система охолодження

Під час заряджання гаджетів виділяється тепло. Тому хороша зарядка повинна мати систему охолодження, щоб запобігти перегріванню і продовжити термін служби ваших пристроїв.

8. Функції безпеки

Коли справа доходить до зарядки ваших пристроїв, безпека повинна бути вашим пріоритетом. Шукайте зарядну станцію, яка має кілька функцій безпеки. Мова йде не тільки про захист від перегріву, а й про захист від перевантаження електромережі та короткого замикання, щоб зберегти ваші пристрої в безпеці.

9. Захист від вологи та пилу

Для мандрівника, який бере повербанк, щоб заряджатись у походах, варто подумати про високий рівень захисту від пилу та вологи, а також про згадані додаткові функції — ліхтарик та сонячну батарею.

10. Світлодіодні індикатори

Зарядна станція: як вибрати та як використовувати

LED-індикація  під час заряджання кількох пристроїв — дуже зручна штука. Вона сповіщає, який пристрій повністю заряджений, а який ще заряджається, тому вам не доведеться гадати або відключати пристрої передчасно.

11. Компактний дизайн

Хороша зарядна станція не повинна займати багато місця на робочому столі або тумбочці. Вона повинна мати компактний дизайн, який дозволяє легко розмістити її в зручному місці, при цьому виглядати більш-менш естетично.

12. Якість збірки та довговічність

Зарядна станція: як вибрати та як використовувати

Потужна зарядка коштує недешево. Звісно, хочеться, щоб вона була міцною та прослужила вам довго. Шукайте моделі, виготовлені з високоякісних матеріалів, які не будуть легко ламатися або пошкоджуватися. Надійна зарядна станція гарантує безпеку ваших пристроїв і забезпечує тривалу зручність використання. Якщо ви часто подорожуєте або просто берете повербанк із собою на роботу, варто подумати про захищений повербанк.

13. Бездротова зарядка

Бездротова зарядка все частіше стає обов’язковою функцією будь-якої зарядної станції. Вона дорожча, зате зручніша за звичайну і так само ефективна. Інвестуйте в зарядну станцію, яка підтримує бездротову зарядку, щоб ще більше спростити процес заряджання.

Це були найважливіші характеристики ідеального повербанка. Вони забезпечують зручність, ефективність і безпеку, зберігаючи ваші пристрої добре зарядженими. Якщо ви правильно підібрали зарядку по цим характеристикам, вони заощадять ваш час та енергію. А тепер поговоримо про додаткові функції. Вони не настільки важливі, але теж додають комфорту.

Додаткові функції зарядних станцій

Вбудований ліхтарик

Зарядна станція: як вибрати та як використовувати

Павербанк з ліхтариком незамінний для тих, хто вирушає в похід, на риболовлю, в похід або на будь-яку іншу активність на свіжому повітрі. А якщо лампа є у вашій зарядній станції, ви зможете спокійно освітлювати житло під час відключень електроенергії.

Сонячна батарея

Зарядна станція: як вибрати та як використовувати

Якщо вам потрібен додатковий час автономної роботи смартфона чи планшета в дорозі або екологічно чисте джерело живлення, вбудована сонячна панель — те, що треба. Вони використовують енергію сонячного світла для зарядки ваших пристроїв. Сонячні павербанки можуть бути дещо більшими за звичайні. Зато вони портативні, екологічні та зручні, як, наприклад, PowerPlant 20000mAh, PD 18W, USB-C, 2xUSB-A, QC3.0, Wireless, Solar panel 5.5V-0,2A.

Як вибрати зарядну станцію для різних гаджетів

Зарядна станція: як вибрати та як використовувати

Ми вже знаємо ключові параметри та функції цих пристроїв. Але одна справа — зарядка для телефона, і зовсім інша — блок живлення для ноутбука. Тому доведеться згадати математику та порахувати, скільки місткості та потужності вам необхідно.

Загалом критерії вибору схожі, відрізняються лише числові показники. Рекомендується вибирати зарядні станції до 1000 Вт для живлення смартфонів, колонок тощо. А для ноутів та побутової техніки краще вибрати потужніші зарядки.

Зарядка для телефона: як вибрати

Головне — розібратися, яку зарядку підтримує ваш смартфон. Цю інформацію можна дізнатися в інструкції до нього, там завжди є рекомендації з правильного зарядження гаджета.

Основні характеристики Power Bank для смартфона:

  • Сила струму. Смартфони заряджаються при різних значеннях вихідного струму. Цей показник не повинен бути меншим, ніж заявлений виробником. При низьких показниках зарядка буде відбуватися повільніше, ніж могла б. Вищі показники не зможуть нашкодити сучасним телефонам, тому що в них розроблений захист від перенапруги. В середньому, це від 0,7 А до 2,1 А.
  • Місткість. Перед покупкою варто подивитись її, щоб розрахувати необхідну кількість зарядів. Смартфони випускаються з різними акумуляторами, тому кількість зарядів від павербанка може суттєво відрізнятися.
  • Потужність. Зазвичай для бюджетних моделей достатньо 10 Вт–15 Вт. Дорожчі телефони можуть потребувати повербанків на 25 Вт–45 Вт і вище.
  • Габарити. Зважайте на те, що у компактних моделей маленька місткість, якої може бути недостатньо для вимогливих телефонів.
  • Роз’єми. Як вибрати пристрій для iPhone або різних моделей Android? Важливо, щоб порту в телефоні та зарядці збігалися. Стандартні кабелі не завжди підходять, оскільки роз’єми можуть відрізнятися: Micro-USB або USB Type-C.
Зарядна станція: як вибрати та як використовувати

Як вибрати Power Bank для планшета?

Звертайте увагу на такі показники:

  • Місткість. Планшет в цьому плані більш вимогливий, ніж мобільний телефон. Тому для його підзарядки краще розглядати павербанки з показником більше 10 000 мАг.
  • Напруга. Щоб швидко зарядити такий пристрій, сила струму повинна бути від 1,5 А.
  • Роз’єми. Більшість планшетів використовують ті ж порти, що і смартфони — micro-USB/Type-C або ж Lightening.

Вибираємо блок живлення для ноутбука

Отже, основні характеристики пристроїв, які підійдуть для зарядки ноутбука:

  • Роз’єми. В основному, доведеться зорієнтуватися у різновидах USB-портів. До них відносяться: USB 2.0, Type-A Plug, Type-B Jack. Останніми стандартами є USB 3.1, універсальний роз’єм Type-C, розрахований на силу струму в 100 Вт. Крім наявності такого порту, потрібен кабель, який підтримує цей стандарт. Заряджати ноутбук за допомогою зарядної станції можна не тільки через роз’єм Type-C. Практично всі повербанки мають власні порти для підключення до ноутбука. А якщо що, виробники існують різні перехідники для підключення будь-яких пристроїв.
  • Напруга і сила струму. Оскільки більшість павербанків призначені для зарядки малопотужної техніки (смартфонів, навушників, розумних годинників), то стандартні позначення такі: вихідна напруга 5 В і вихідний струм 1 А.  Для зарядки ноутбука необхідна напруга 12 В. У сучасних ноутбуках потреба в напрузі становить 15-20 В, тому павербанки, призначені для такої роботи, комплектуються розподільниками на 16-19 В. Сила струму повинна бути високою — від 3 А.
  • Місткість. Зовнішні акумулятори для сучасних ноутів повинні мати показник вище 10000 мАг.

Врахування цих характеристик дасть можливість зрозуміти, чи впорається зовнішній зарядний пристрій із зарядкою ноутбука.

Висновки

Отже, вибір зарядної станціїі для ноутбука, смартфона чи побутової техніки — справа непроста. Треба врахувати багато параметрів: напругу, місткість, силу струму, потужність, кількість роз’ємів, додаткові функції тощо. Тому перед покупкою варто чітко визначитись, скільки та які пристрої ви будете заряджати.А деякі параметри краще прораховувати зі спеціалістом. На WO.UA ви завжди можете отримати таку консультацію та вибрати девайси зі знижками. Тож тримайте свої пристрої зарядженими та готовими до роботи!

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Як почистити клавіатуру ноутбука і не зіпсувати її?...

💻🧹 Дізнайтесь, як почистити клавіатуру ноутбука від пилу та бруду різними...

Газонокосарка-робот Dreame A1: зручне рішення для догляду за...

🏡 Як косити газон швидко та правильно? Газонокосарка-робот Dreame A1 —...

Масаж і тепло 2 в 1! Огляд на...

💆‍♂️ Зустрічайте неймовірну новинку для вібраційного та теплового масажу! Читайте огляд...

Насадки для зубної щітки: як підібрати жорсткість та...

😁 🦷 Правильно підібрані насадки для зубної щітки допомагають відбілити зуби...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.