back to top

Яку воду заливати у відпарювач та праску? Корисні поради

💧 Дистильована, фільтрована чи з-під крана? Яку воду заливати у відпарювач для одягу та праску? 🤔 Дізнайтесь лайфхаки зі збереження техніки у цій статті! 👕✨

Отже, ви придбали новий відпарювач для одягу. Найпоширеніше питання, яке виникає у щасливого власника — яку рідину можна використовувати у девайсі. Найочевидніша відповідь — вода, але не все так просто. У цій статті ви дізнаєтесь, яку саме воду заливати у відпарювач та праску, а також, які ще рідини можна використовувати. 

Відпарювач

Зміст

  1. Відпарювач для одягу vs праска
  1. Яку рідину можна заливати у відпарювач?
  • Дистильована вода
  • Фабричні засоби для прасування одягу
  1. Яку воду не можна заливати у праску чи відпарювач?
  1. Як неправильна рідина може зіпсувати відпарювач чи праску?
  • Корозія
  • Утворення піни
  • Зменшена кількість пари
  1. Висновки
Відпарювач

Відпарювач для одягу vs праска

Обидва пристрої виконують одну функцію: розгладжують складки на одязі, постільній білизні, домашньому текстилі тощо. Проте хоча вони тісно повʼязані між собою ці два девайси мають суттєві відмінності та переваги.

Призначення відпарювачів для одягу — швидко видаляти складки з тканин за допомогою високої температури пари. Вони дбайливо розправляють волокна тканини, а не розгладжують їх, як це роблять праски для одягу.

Переваги та недоліки відпарювачів

ПеревагиНедоліки
Одяг можна відпарювати, поки він виситьНезручно прасувати по краях речей
Ручний відпарювач легко пакується для подорожейПотрібно часто поповнювати резервуар для води
Можна використовувати для делікатних і тонких матеріалів
Менша ймовірність спалити або зруйнувати тканину

«За» і «проти» праски для одягу

ЗаПроти
Зручно розгладжувати речі по краяхПотрібна прасувальна дошка або інша горизонтальна поверхня
Зазвичай має вбудовану функцію подачі париСкладніше транспортувати
Ви можете контролювати точну ділянку, на яку подається теплоТрохи довше налаштовується
Надає більше контролюНе можна використовувати на певних тканинах

Яку рідину можна заливати у відпарювач?

Часто у процесі відпарювання використовується вода. Але… не будь-яку воду бажано використовувати у вашому відпарювачі для одягу. Існують різні види води, деякі з них містять хімічні речовини, які можуть завдати такої ж шкоди, як і кондиціонер для білизни. Яку ж саме рідину можна використовувати, а яку — найбезпечніше?

Дистильована вода

Загалом, дистильована вода — один з найкращих варіантів для відпарювання одягу чи іншого текстилю. На відміну від інших видів води, дистильована не містить солі та домішок, а тому не розʼїдає внутрішню частину резервуара та канали, по яких проходить пара. У багатьох інструкціях з використання цих приладів рекомендують заливати саме таку воду, оскільки вона збільшує довговічність і продуктивність девайса, навіть якщо це недорогий відпарювач. А ще так зручніше: її можна купити в будь-якому місцевому продуктовому магазині.

Фабричні засоби для прасування одягу

Якщо ви працюєте з дуже неслухняною товстою тканиною, рідина для прасування рекомендується навіть більше, ніж дистильована вода. Це розчин, що містить деіонізовану воду, безпечні для тканини помʼякшувачі та ароматизатори. Деіонізована вода запобігає утворенню накипу на прасці. А ароматизатор додає приємного запаху. У поєднанні з належним доглядом і чищенням такі засоби для догляду за тканиною забезпечують довговічність і хорошу продуктивність відпарювача чи праски.

Яку рідину не можна заливати у праску чи відпарювач?

Відпарювач

Водопровідна вода

Хоча якість води з крана залежить від місця вашого проживання, вона може містити сліди хімікатів, які використовуються для очищення води в міських системах водопостачання. Спочатку відпарювач може цілком добре працювати на водопровідній воді. Однак з часом ці хімічні речовини можуть суттєво впливати на роботу пристрою, розʼїдаючи деталі, тому воду з-під крана не варто використовувати

Навіть якщо ви берете воду зі свердловини, є ймовірність, що вона також забруднена, оскільки не пройшла очищення. На щастя, є способи перевірити воду зі свердловини на наявність бактерій, нітратів та рівень pH. Ви також можете встановити систему фільтрації, якщо вода виявиться забрудненою. Але незалежно від того, чи була ваша вода перевірена на забруднення, чи пройшла фільтрацію, краще віддавати перевагу дистильованій воді, а не водопровідній чи колодязній, оскільки вона пройшла більш ретельний процес очищення.

Фільтрована вода

Річ у тому, що фільтрована вода — це звичайна водопровідна, яка пройшла через систему фільтрації, фільтр для крана або глечик для фільтрації води. Зазвичай за допомогою комбінації вугільних і мікронних фільтрів з води видаляються хімічні речовини, такі як хлор, метали, такі як мідь або свинець, і пестициди. Звичайно, не всі небажані складники відфільтровуються: на жаль, цей процес не такий ефективний, як той, що проходить дистильована вода. Тому не варто заливати фільтровану воду у  праску, відпарювач чи парову шафу. Те ж саме демонструє і бутильована вода, оскільки вона також просто пройшла через фільтри.

Відпарювач для одягу і очищена вода

Подібно до фільтрованої, очищена вода починається з водопровідної, яка потім проходить процес видалення небажаних хімічних речовин та інших форм забруднення.  Від фільтрованої води її відрізняє те, що процес очищення йде на крок далі, ніж фільтрація. Тут він видаляє хімічні забруднювачі, бактерії, грибки та водорості. Однак, на відміну від дистильованої, очищена вода все ще може мати значний вміст мінеральних речовин.

Це найбезпечніша форма води, яку можна заливати відпарювач (після дистильованої або спеціального засобу для прасування). Насправді дистильована вода — це просто більш спеціалізована версія очищеної. Якщо ви не можете використовувати засіб для догляду за тканиною або дистильовану воду, наступним найкращим варіантом буде очищена вода. Але краще не робити цього постійно.

Ополіскувач для білизни

Якщо деякі види води містять занадто багато хімічних речовин, які можуть пошкодити ваш відпарювач, уявіть, що може зробити кондиціонер для білизни. Дехто додає ополіскувач до води, щоб надати білизні свіжого запаху в процесі відпарювання. Якщо вам потрібен свіжий аромат, краще все є скористатися засобом для прасування.

Як неправильна рідина може зіпсувати відпарювач чи праску?

Відпарювач

Як ми вже неодноразово говорили, якщо заливати в відпарювач для одягу що-небудь, крім дистильованої води, це може призвести до значного пошкодження виробу. Але давайте зануримося в страшні подробиці того, що це за собою тягне.

Корозія

Мінерали та солі, які часто містяться у жорсткій воді та її нефільтрованих формах, можуть з часом руйнувати метал через корозію. Тому, якщо ви заливаєте жорстку воду у свій відпарювач для одягу, ви можете пошкодити металеві деталі всередині нього і, зрештою, вивести з ладу весь девайс. Оскільки дистильована вода не містить таких мінералів і солей, а також будь-яких інших хімічних речовин, які можуть мати подібний вплив, вона не викликає корозії відпарювача. Це один з найкращих способів запобігти корозії в майбутньому і забезпечити пристрою довге життя.

Утворення піни

Піноутворення може виникнути, коли у відпарювачі для одягу залишається жорстка вода, а карбонат кальцію спричиняє її згущення. Це призводить до накопичення твердого білого матеріалу у виробі. Якщо це відбувається непомітно, може зʼявитися піна, що містить тверді відкладення карбонату кальцію. Згодом ці домішки залишатимуться на вашому одязі під час прасування, вони навіть можуть залишати неприємні плями на одязі, які важко вивести.. 

Хоча дистильована вода, так само як і жорстка, може стати несвіжою, якщо залишити її у відпарювачі, вона не буде пінитися. Проте все одно важливо виливати рідину з резервуара після кожного використання, оскільки рідина все ж може містити бактерії.

Зменшена кількість пари

Карбонат кальцію, що міститься у водопровідній воді, не лише забруднює ваш одяг, але й забиває парову камеру. Якщо відкладення стають досить великими, вони можуть перешкоджати потоку тепла та пари в приладі. В результаті цього пара генерується довше, а одяг повністю не розпрасовується. Якщо це не проконтролювати, відпарювач може перегрітися і повністю вийти з ладу.

Висновки

Відпарювач

І звичайна праска, і відпарювач для одягу можуть бути зручними і корисними для догляду за речами. Який з них вибрати — це, скоріше, питання особистої зручності та звичок. Також варто орієнтуватися на крій вашого одягу та типи тканини, які ви плануєте прасувати. Так відпарювачі зазвичай краще підходять для роботи з речами складного крою та делікатними тканинами, такими як шовк або атлас. А праски — для товстих тканин, де потрібен тиск, та ретельного прасування країв.

Незалежно від того, що, чим і як ви прасуєте, дуже важливо правильно використовувати та очищувати прилади. Найкращий спосіб забезпечити їх довгу роботу — використовувати дистильовану воду або спеціальний засіб для прасування. Звісно, звичайна вода не виведе праску з ладу за кілька використань. Але якщо заливати її постійно, це може нашкодити та вивести техніку з ладу. Тож дотримуйтесь цих простих порад та інструкції з використання ваших девайсів — і прасуйте із задоволенням. 

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

Залишити відгук

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Як вибрати робот-пилосос 2024: 10 найкращих моделей

🏠 Зекономте час і зробіть дім чистішим легко та швидко ✨...

Електрощітка Oclean X Lite: огляд моделей

🪥 Дізнайтесь, яка електрощітка Oclean X Lite підійде саме вам! Все...

Матриця телевізора та як вибрати телевізор за типом...

📺 Насолоджуйтесь яскравим та чітким зображенням на екрані! Дізнайтеся, що таке...

Як вибрати компʼютер для роботи: практичні рекомендації

👨‍💻 ПК, ноутбук чи системний блок? Дізнайтеся практичні рекомендації, як вибрати...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів.

Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів.

Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.

За унікальним промокодом BLOG - ви можете купити товари зі знижкою до 40%. Використати промокод можна під час оформлення замовлення на сайті wo.ua.