Як зберігати продукти під час відключень електрики? 

Зміст статті:

Електроенергію відключили, а надворі спекотно? 🌞 Читайте, як зберігати продукти та як підключити холодильник без світла! 🥕❄️

Холодильник може утримувати холодну температуру кілька годин навіть за відсутності живлення. Але як зберігати продукти, коли немає світла часто і довго? Тут знадобляться або автономні джерела живлення, або перевірені практичні методи. У цій статті ви дізнаєтесь про можливі способи зберегти вашу їжу свіжою протягом відключень.

Як зберігати продукти

Зміст

  1. Скільки електроенергії споживає холодильник?
  • Номінальна і пускова потужність
  • Потужність, сила струму та напруга
  • Інверторний холодильник і звичайний: як зберігати продукти економно?
  1. Як заживити холодильник без світла і як зберігати продукти?
  • Як підключити холодильник до зарядної станції
    • Крок 1. Розрахуйте потужність станції
    • Крок 2. Підʼєднайте станцію до холодильника
    • Крок 3. Зарядіть станцію після використання
    • Переваги зарядної станції для холодильника
  • Як підключити холодильник до генератора
    • Крок 1. Визначте потужність генератора
    • Крок 2. Визначте тип генератора залежно від типу палива
  1. Як зберігати продукти у спеку: альтернативи холодильнику
  • Акумулятори холоду або вода у пляшках
  • Термосумка
  • Як зберігати продукти у посуді з холодною водою
  • Туристичний холодильник
  • Автомобільний холодильник
    • Типи автомобільних холодильників
    • Як використовувати автомобільний холодильник
  1. Висновки

Скільки електроенергії споживає холодильник?

Розуміння того, скільки споживає холодильник, дуже важливо. Це допоможе підрахувати, яку вибрати зарядну станцію, генератор, сонячні панелі, та розуміти як зберігати продукти свіжими.

Почнемо з того, що холодильник — найбільш енерговитратна побутова техніка на кухні. Все, тому що він: А — великий, і Б — завжди увімкнений. Потужність холодильника коливається десь від 300 до 800 Вт, точна цифра залежить від конкретної моделі. І тут є нюанси.

Номінальна і пускова потужність

Номінальна потужність — це та, яка необхідна для роботи холодильника чи іншого електроприладу. А пускова потужність — необхідна для запуску, вона у кілька разів більша від номінальної. В середньому (теж залежно від моделі) для запуску холодильника треба 300–1 500 Вт.

Потужність, сила струму та напруга

Все це взаємоповʼязані характеристики електроприладів. Один вольт дорівнює електричній напрузі, яка виникає в електричному колі з постійним струмом силою один ампер при потужності один ват. Втім, у цій статті ми не будемо надто занурюватись у фізику. Для холодильника потужністю 300-800 Вт, сила струму буде складати  від 3 до 6 ампер (сила струму), а напруга — близько 120 Вольт.

Інверторний холодильник і звичайний: як зберігати продукти економно?

Найважливіша частина холодильника — це компресор. Він стискає та переміщує пари фреону чи іншого холодоагенту в холодильні установки. Є різні типи компресорів, але найрозповсюдженіші — це лінійний та інверторний.

Холодильник з лінійним компресором працює на повній потужності, поки не досягне заданої температури. Після цього компресор відключається. Але тільки-но температура всередині камер знижується на кілька градусів — компресор знов запускається. Все це потребує значних витрат енергії.

Інверторний компресор навпаки: ніколи не відключається. При першому ввімкненні компресор на максимальних потужностях починає охолоджувати камери холодильника. А після досягнення заданої температури він не вимикається, а продовжує працювати на мінімальній потужності. Навіть коли температура у приміщенні нижче, ніж усередині холодильника — він все одно працює на мінімумі потужності. Якщо температура підійматиметься – компресор автоматично нарощуватиме потужність, щоб досягти бажаних параметрів. Після — зменшить інтенсивність роботи.

Таким чином, в інверторному холодильнику відсутні великі стрибки потужності. Завдяки цьому він витрачає мінімум електроенергії, на відміну від звичайного.

Як заживити холодильник без світла і як зберігати продукти?

У цьому розділі мова піде про автономні джерела живленнягенератори та зарядні станції. Це варіант, як зберігати продукти звичним способом, не ускладнюючи собі життя. Почнемо з найпростішого, найзручнішого та найекологічнішого способу. 

Як підключити холодильник до зарядної станції

Як зберігати продукти

Нещодавно ми розглядали, як підключити зарядну станцію до різних гаджетів та взагалі як вона працює. Тут ви можете ознайомитись із цією статтею, а зараз спробуємо розібратися, як підʼєднати холодильник до зарядної станції.

Крок 1. Розрахуйте потужність станції

Памʼятаєте, ми говорили про потужність холодильника? Ось, для чого вона потрібна. Також нам важливі потужність та продуктивність самої станції, а також тривалість часу, необхідного для автономної роботи. Потужність портативної електростанції зазвичай вимірюється у ват-годинах (Вт-год) або кіловат-годинах (кВт-год). Щоб визначити, чи може портативна електростанція живити холодильник, потрібно врахувати наступні фактори, про які ми вже частково згадували:

  • Потужність холодильника. Перевірте в інструкції або на етикетці, яка номінальна потужність холодильника у ватах. Це дасть вам уявлення про те, скільки енергії потрібно для роботи холодильника.
  • Потужність портативної електростанції. Порівняйте номінальну потужність холодильника та максимальну вихідну потужність портативної електростанції. Переконайтеся, що електростанція може забезпечити достатню потужність, щоб задовольнити потреби холодильника.
  • Тривалість використання. Подумайте, як довго вам потрібно живити холодильник. Потужність електростанції визначатиме, як довго холодильник зможе працювати без підзарядки.
  • Ефективність та енергоспоживання. Майте на увазі, що холодильники вмикаються і вимикаються для підтримання температури, тому середнє енергоспоживання з часом може бути нижчим за пікову потужність.
  • Тип інвертора. Деякі холодильники, особливо з компресорами, для стабільної роботи можуть потребувати інвертора з чистою синусоїдою. Перевірте, чи має портативна електростанція інвертор чистої синусоїди, якщо це необхідно.

Крок 2. Підʼєднайте станцію до холодильника

Станцію можна встановити безпосередньо біля приладу, усуваючи необхідність у подовжувачах і дорогих електромонтажних роботах. Якщо потрібно живити більше одного холодильника, її можна підключити до кількох розеток і живити 2 або 3 прилади одночасно. Це можна зробити кількома способами, докладно про які ви можете прочитати у цій статті:

  • Пряме підключення безпосередньо до холодильника.
  • Підключення через подовжувач.
  • Через АВР (автомат ввімкнення резерву).
  • Через 3-позиційний автомат.
  • Через розетку (небезпечний спосіб).

Крок 3. Зарядіть станцію після використання

Заряджайте станцію, тільки-но зʼявляється можливість, тоді ви будете впевнені, що за відключень маєте підтримку. Це теж можна зробити кількома способами:

  • Від мережі.
  • Від автомобіля.
  • Від сонячної батареї.
  • Від генератора.

Переваги зарядної станції для холодильника

Портативні зарядні станції — зручне альтернативне джерело енергії для живлення морозильних камер і холодильників під час відключення електрики. По-перше, вони виключають ризик накопичення чадного газу. По-друге, це найтихіший спосіб. По-третє, він може бути вигіднішим, якщо це буде сонячна портативна станція.

Як підʼєднати холодильник до генератора?

Як зберігати продукти

Генератори, як і станції, теж часто використовуються для живлення холодильників і морозильних камер під час відключення електроенергії. Однак це не завжди просто. Часто виникають питання щодо того, який тип генератора слід використовувати, якого розміру він повинен бути і як його підʼєднати.

Крок 1. Визначте потужність генератора

Щоб визначити потужність генератора, необхідну для холодильника, вам потрібно знати його споживання енергії. Ця інформація зазвичай вказана на самому пристрої або в технічній документації. У більшості випадків, холодильники мають потужність до 1500 Ват.

Однак, необхідно врахувати, що холодильник споживає більше енергії при ввімкненні, ніж під час нормальної роботи. Генератор має бути здатний витримати цей пусковий струм без перевантаження. Тому рекомендуємо використовувати джерело живлення з номінальною напругою не менше 2 кВт.

Крок 2. Визначте тип генератора залежно від типу палива

Це можуть бути бензин, пропан, природний газ, дизельне паливо або батарею, яка включає сонячну енергію. Щоб вирішити, що найкраще підходить для вас, слід врахувати, яке інше обладнання ви будете живити, як часто ви плануєте його використовувати, чи шукаєте ви тимчасову або постійну установку, і чи плануєте ви використовувати його в приміщенні або на відкритому повітрі.

Крок 3. Встановіть генератор

Для портативних моделей, що працюють на паливі і використовуються для тимчасових потреб, холодильник можна просто підключити до подовжувача, виведеного назовні через вікно або двері.

У разі постійної установки або застосування в критичних ситуаціях бажано підключити генератор безпосередньо до електричного щитка. Для цього ліцензований електрик повинен встановити перемикач. Тоді генератор буде живити розетку, до якої підключений холодильник.

Як зберігати продукти у спеку: альтернативи холодильнику

Як зберігати продукти

Акумулятори холоду або вода у пляшках

Мабуть, це найпростіші альтернативні шляхи, які допоможуть зберегти низьку температуру всередині холодильника довше:

  • Купуєте спеціальні акумулятори холоду чи наливаєте воду в пляшки, краще солону.
  • Заморожуєте її, поки є світло.
  • А під час відключення — викладаєте на полички холодильника, або між продуктами. 

Термосумка

Якісна термосумка триматиме вихідну температуру продукту кілька годин. Вона не охолоджує, тільки утримує. Тож ваші продукти нагріватимуться, просто набагато повільніше. Але це краще, ніж нічого. Тут нам потрібні ті ж пляшки з водою або акумулятори холоду: заморожуємо їх і вкладаємо у термосумку разом із продуктами.

Як зберігати продукти у посуді з холодною водою

Якщо під рукою нічого немає, це крайній варіант, як зберігати продукти у спеку:

  • Беремо таз, відро або велику миску та наливаємо холодну воду.
  • Продукти герметично запаковуємо і занурюємо у воду.
  • Закриваємо посуд кришкою, рушником тощо.
  • Постійно замінюємо воду, тільки но вона перестане бути холодною.

Туристичний холодильник

Це відповідь на те, як зберігати продукти у довгій поїздці чи на подвірʼї будинку. Адже у квартирі ви навряд чи зможете його використовувати. Спеціальні туристичні холодильники використовують пропан або природний газ. Газ зберігається у балоні, який треба вмикати і вимикати. А для нагрівання холодоагенту такі холодильники на природному газі використовують невеликий пальник.

Проблема у тому, що у ролі холодоагенту часто використовується зріджений аміак, мʼяко кажучи, не дуже корисний для здоровʼя. А ще у таких моделей немає насосів, аміак циркулює лише завдяки природній конвекції: 

  1. Газ нагріває аміак.
  2. Він перетворюється на аміачний газ, який розширюється і рухається по трубах.
  3. Цей газ поглинає тепло, яке охолоджує аміак, що перетворюється на рідину.
  4. Він осідає на дно, де пальник на природному газі знову нагріває його.

Без насоса ці холодильники працюють дуже тихо. Але рідкий аміак дійсно смердить і він дуже токсичний, тож треба встановлювати такі холодильники якнайдалі від оселі чи туристичного намету.

Автомобільний холодильник

Як зберігати продукти

Автомобільний холодильник може використовувати тільки постійний струм 12В/24В, але за допомогою адаптера його можна перетворити з змінного струму на постійний. Багато автомобільних холодильників, представлених сьогодні на ринку, можуть реалізувати таке перетворення змінного струму в постійний, а також заживити автомобільну мережу або перетворювач напруги.

Типи автомобільних холодильників

Зазвичай автомобільні холодильники поділяються на дві категорії:

  1. Компресорні. Саме вони найбільш підходять для використання в різних сценаріях. Тому що компресорний автомобільний холодильник можна використовувати як зменшену версію традиційного холодильника. Він не тільки має швидку швидкість охолодження і високу ефективність, але й відносно великий внутрішній простір, особливо для зустрічей на природі та далеких самостійних поїздок. Глибоке заморожування дуже зручне для вирішення проблеми, як зберігати продукти у спеку.
  2. Напівпровідникові. У порівнянні з компресорним типом, його охолоджуючий ефект не такий хороший. Низька температура знаходиться в межах 5-10 градусів за Цельсієм. Для домашнього використання цього може бути недостатньо. Однак у нього є і свої переваги, він не тільки може охолоджувати, але і зберігати тепло, хоча обʼєм не такий великий, як у компресора, але він, безумовно, досить хороший з точки зору портативності.

Як використовувати автомобільний холодильник?

Автомобільний холодильник підключається до генератора або зарядної станції за тим же принципом, що і звичайний.

Висновки

Як зберігати продукти

Під час перебоїв з електропостачанням, холодильник потребує особливої уваги, адже від його роботи залежить свіжість вашої їжі. Зіпсовані продукти можуть призвести до харчових отруєнь та серйозних захворювань. Тому важливо знати всі способи, як зберігати продукти, коли довго немає світла, а особливо у спеку, коли вони псуються набагато швидше. Це можна зробити кількома способами:

  • Підключити холодильник до портативної зарядної станції.
  • Підключити холодильник до генератора.
  • Використати альтернативні способи — автомобільний або туристичний холодильник, акумулятори холоду, пляшки з замороженою водою тощо.

Незалежно від того, який спосіб ви виберете для себе, важливо постійно контролювати і роботу приладів, і стан продуктів. регулярно перевіряйте не тільки термін придатності на упаковці, а й запах та вигляд ваших страв з холодильника. І одразу позбувайтесь усього, що викликає бодай найменші сумніви у свіжості.

Залишити відгук

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Більше на цю тему

Роботи-пилососи Dreame

Роботи-пилососи Dreame з функцією автоочищення контейнера

🤖🧹 Менше пилу! Роботи-пилососи Dreame з функцією автоматичного очищення пилозбірника витрушують його без участі людини. Дізнайтесь у статті, як...

Deerma

Техніка Deerma для чистоти вдома: топ-7 бюджетних товарів

Прибирання не повинно бути складним і дорогим! 🌟 Дізнайтеся, як бюджетні пристрої Deerma допоможуть підтримувати чистоту швидко та ефективно...

смарт-ваги Yunmai

Кращі смарт-ваги Yunmai для моніторингу здоров’я та фітнесу

Шукаєте ідеальні ваги для фітнесу? 💪 Смарт-ваги Yunmai допоможуть вам не тільки відстежувати вагу, але й аналізувати ключові показники...

Роботи-пилососи

Dreame проти Cecotec: порівнюємо флагманські роботи-пилососи

🤖🧹 Які роботи-пилососи прибирають краще: Dreame чи Cecotec? 🤔 В яких моделей більше функцій і вигідніша ціна? Дізнайтесь у...

Фітнес-трекер

Як вибрати фітнес-трекер для активного життя? Гайд від WO.UA

💪📱 Як вибрати фітнес-трекер?  Читайте наш гайд від WO.UA та Garmin: тут ви знайдете корисні поради щодо моделей, характеристик...