back to top

Як вибрати зволожувач повітря під час опалювального сезону

🏠💦 Надто сухе повітря вдома? Це легко виправити! Дізнайтесь, як вибрати зволожувач повітря під час опалювального сезону. Та нехай в оселі буде комфортно 🌬️☺️

Надворі холодно і негода? Чому б не провести час вдома? Взимку та восени ми робимо це частіше. Чудовий привід створити комфортні умови для себе та близьких, правда?  І мова тут не тільки про тепло. Річ у тому, що через центральне опалення та обігрівачі, які ми вмикаємо, повітря стає сухим. А це впливає на самопочуття та може шкодити здоров’ю. Тому сьогодні поговоримо, як вибрати зволожувач повітря під час опалювального сезону? Який бренд вам підійде: Cecotec, Deerma, Elektrolux, а може Cooper&Hunter. І звісно, складемо свій рейтинг зволожувачів повітря. Починаємо!

Зміст

  1. Навіщо потрібен зволожувач для квартири чи офісу?
  • Як сухе повітря шкодить організму?
    • Астма, бронхіт та інші захворювання дихальної системи
    • Сухість та біль у горлі
    • Подразнення очей
    • Сухість шкіри та дерматит
    • Носові кровотечі
    • Підвищення рівня стресу
  • Для чого потрібен зволожувач повітря?
  • Яким має бути рівень вологості у приміщенні?
  1. Який зволожувач краще купити взимку: типи та особливості
  • Зволожувач із холодною парою
  • Зволожувач із теплим випаровуванням
  • Ультразвуковий зволожувач
  1. Поради під час вибору зволожувача
  • Габарити та дизайн
  • Розмір приміщення, потужність та продуктивність
  • Об’єм резервуара для води
  • Управління та налаштування
  • Рівень шуму
  • Додаткові функції
  1. Найкращий зволожувач повітря: рейтинг WO.UA
  • 1. Deerma 5L: дешевий зволожувач із достойною продуктивністю
  • 2. Deerma 4L (DEM-LD220): доступний зволожувач повітря з дистанційним керуванням 
  • 3. CECOTEC BreezeCare 2000 Light: обертання та підсвічування
  • 4. Cooper&Hunter Grenada CH-2550T: багатофункціональність + сенсорне управління
  • 5. Electrolux EHU-3815D: якісний зволожувач для великого приміщення
  1. Висновки

Навіщо потрібен зволожувач для квартири чи офісу?

Сухе повітря в приміщенні, яке приходить з зимовими місяцями, може серйозно вплинути на мікроклімат у будинку, самопочуття та здоров’я. На жаль, не всі можуть дозволити собі розкіш насолоджуватися сонячними променями щодня та тримати вікна відчиненими цілий рік. Зайва сухість, так само як і зайва вологість, може провокувати певні проблеми зі здоров’ям.

Як вибрати зволожувач повітря під час опалювального сезону

Як сухе повітря шкодить організму?

Занадто сухе повітря може вплинути на ваше здоров’я кількома способами. Від подразнення очей і носових пазух до захворювань дихальних шляхів і шкіри — надмірний вплив сухого повітря може викликати цілу низку симптомів. Це також може підвищити ризик деяких захворювань

Астма, бронхіт та інші захворювання дихальної системи

За словами медиків, холодне сухе повітря може посилювати симптоми астми, особливо бронхоспазми. Коли людина перебуває у середовищі з дуже низькою вологістю, рідина, яка зволожує бронхи, може швидко випаровуватися. Це робить дихальні шляхи вразливими до подразнення, особливо взимку.

Сухість та біль у горлі

Ви коли-небудь прокидалися вночі із відчуттям, що вам важко ковтати? Сухе повітря може викликати схожі відчуття, а також біль і запалення в горлі.

У 2013 році американські вчені провели дослідження, в якому взяли участь 45 добровольців. Вчені направили потік холодного сухого повітря в горло учасникам дослідження. Чим нижчою була температура та вологість повітря, тим сильніший біль і подразнення відчували люди. Яскравий приклад, правда?

Подразнення очей

Якщо ви довго та часто знаходитесь у приміщенні із низькою вологісью, сухе повітря може впливати на слизову оболонку ока, яка захищає роговицю від пошкоджень. Це дуже розповсюджена проблема в офісах, де для обігріву часто використовуються кондиціонери та тепловентилятори.

У такому випадку на очах можуть утворитися невеликі сухі плями, що робить людей вразливішими до інших видів подразників у робочому просторі. Тож якщо ваша робота пов’язана з тривалим перебуванням у приміщенні з кондиціонером, особливо перед екраном комп’ютера, рекомендується часто робити перерви, щоб відновити природну зволоженість слизової оболонки ока. У деяких випадках офтальмологи навіть призначають спеціальні краплі для цього.

Сухість шкіри та дерматит

Сухе повітря в приміщенні, особливо в приміщеннях з кондиціонерами, може призвести до появи грубої, сухої шкіри, а також послабити її  бар’єрну функцію. Це також може погіршити симптоми екземи або атопічного дерматиту.

Носові кровотечі

Це дуже розповсюджений наслідок сухого повітря та пересушеної слизової оболонки носа. Хоча носові кровотечі частіше трапляються взимку, коли будинки та офіси опалюються, вони можуть виникати в будь-яку пору року, коли вологість повітря в приміщенні низька.

Підвищення рівня стресу

Тривале перебування в дуже сухому повітрі впливає і на нервову систему. Точніше, воно збільшує частоту серцевих скорочень. Також воно погіршує сон. А все разом це призводить до збільшення рівня стресу.

Ризик зараження

Сухість повітря підвищує ризик захворіти на грип, застуду або навіть пневмонію. Зазвичай після різкого похолодання на вулиці відбувається сплеск смертності від цих захворювань. Лікарі пояснюють, що причина не тільки у холоді: нагріте сухе повітря може продовжити життя вірусів у приміщенні. А також впливає на нашу здатність боротися з вірусними інфекціями. Воно послаблює та зменшуючи кількість носового слизу, що є частиною природного захисту організму від мікробів.

Як вибрати зволожувач повітря під час опалювального сезону

Для чого потрібен зволожувач повітря?

Ці компактні девайси виконують кілька різних функцій для того, щоб принести комфорт і потрібну вологу у вашу оселю:

  1. М’яко розподіляючи вологу в повітрі, вони здатні підтримувати комфорт у вашій оселі протягом усього року, незалежно від погоди на вулиці.
  2. Завдяки здоровому рівню вологості зникає дискомфорт від свербіння в горлі та очах, сухість шкіри та полегшується дихання. Але на цьому їхня дія не закінчується.
  3. Такі девайси підвищують свіжість у приміщенні, вивітрюючи затхле повітря та зменшуючи статичну електрику.
  4. Вони захищають інтер’єр, включаючи підлогу, шпалери та меблі, від висихання, підтримуючи постійний рівень вологості.
  5. Волога робить повітря теплішим, а це означає менші рахунки за електроенергію.

Яким має бути рівень вологості у приміщенні?

Зволожувальні девайси створені для того, щоб компенсувати цей негативний вплив сухого повітря. Щоб уникнути погіршень здоров’я, лікарі рекомендують підтримувати вологість повітря у вашому домі чи на робочому місці на рівні 40-60%. 

Який зволожувач краще купити взимку: типи та особливості

Принцип роботи всіх зволожувачів схожий: пристрій генерує пару з води та виштовхує її у повітря. А от технології утворення цієї пари відрізняються. Тому існують три типи таких девайсів.

Зволожувач із холодною парою

Це традиційна, найбільш поширена технологія створення пари для цих девайсів. Сухе повітря, що циркулює у будинку, всмоктується в систему, тоді як прохолодна волога виштовхується в навколишнє середовище та розганяється вентилятором. А вбудований фільтр затримує осад і домішки, щоб назовні виходило лише чисте, свіже, освіжаюче повітря. Ця технологія зволоження найкраще підходить для тих, хто живе в посушливому кліматі. Цікаво, що волога, яку виробляє холодний зволожувач,  невидима або майже невидима неозброєним оком.

Зволожувач із теплим випаровуванням

Моделі з підігрівом створюють потужний теплий туман, який не тільки зволожує, а й трохи заспокоює. Паровий зволожувач м’яко кип’ятить воду та поширює чисту, теплу пару в повітрі вашої квартири або будинку. На відміну від попереднього типу, ви бачите цю пару візуально.

Такий девайс підвищує температуру в кімнаті, тож підійде тим, хто живе у холодному будинку. Таким чином, ви почуватиметеся комфортніше і навіть зможете заощадити на рахунках за опалення. 

Ультразвуковий зволожувач

Він створює вібрації води з ультразвуковою швидкістю, щоб розщепити її на найдрібніші краплі та розповсюдити у повітря. В результаті ми отримуємо приємний чистий, легкий туман, який можна побачити та відчути. Основні переваги ультразвукових зволожувачів:

  • Швидко створює комфортний рівень зволоженості.
  • Працює тихіше за інші типи.
  • Довговічний та простий в обслуговуванні, оскільки не вимагає додаткових витрат на фільтри.

Поради під час вибору зволожувача

Ми вже розібралися, які бувають типи цих девайсів. А тепер пройдемось по технічних характеристиках. Отже, на що звернути увагу під час купівлі зволожувача?

Габарити та дизайн

Звісно, розмір пристрою напряму залежить від його продуктивності та об’єму резервуара для води. Тож якщо у вас обмежений простір, то і пристрій потрібен невеликий.

Якщо ви плануєте переносити його з кімнати до кімнати, звертайте увагу і на вагу. Що стосується дизайну, зазвичай ці пристрої виготовляється максимально лаконічними, тому виглядають доцільно у будь-якому інтер’єрі.

Як вибрати зволожувач повітря під час опалювального сезону

Розмір приміщення, потужність та продуктивність

Зазвичай виробники вказують рекомендований розмір приміщення для своїх моделей. Тому вам потрібно чітко розуміти площу та об’єм кімнат, де буде використовуватися девайс. Якщо у вас дві суміжні кімнати, площу другої теж треба знати, оскільки повітря буде циркулювати через відчинені двері. А щоб отримати об’єм приміщення, помножте площу кімнати на висоту стелі. 

Важливий момент: якщо у вашому будинку чи квартирі встановлена система примусової вентиляції, то вона прирівнюється до відкритих вікон. Саме тому при розрахунку потенційної площі зволоження рекомендується купувати більш потужні та продуктивні зволожувачі.

Також варто враховуйте споживану потужність пристрою. Чим більше розмір кімнати та продуктивність, тим більше електроенергії споживає пристрій. Ну і врешті-решт, звертайте увагу, скільки мілілітрів води на годину випаровує пристрій — від цього залежить, наскільки швидко повітря ставатиме комфортним.

Об’єм резервуара для води

Від нього залежатимуть тривалість роботи та як часто доведеться додавати воду. Більшість моделей мають запас води на 2-3 дні при роботі у тихому режимі. Але є й моделі, що працюють лише кілька годин. Це може бути незручно, особливо якщо ви хочете, щоб пристрій працював всю ніч.

Ще один аспект, який слід враховувати, — наскільки добре знімається і перезаправляється резервуар для води. Ви робитимете це більш-менш часто, тож бажано, щоб процес був комфортним. 

Управління та налаштування

У сучасних моделях реалізовано сенсорне або механічне управління. Дуже часто режими роботи налаштовуються поворотним перемикачем — це зручно для плавного регулювання. Рідко, але зустрічаються версії із віддаленим керуванням через пульт. А тепер щодо режимів.

По-перше, нам важливо регулювати рівень зволоженості. Для цього у пристрої має бути вбудований гігростат. Він дуже важливий для підтримки здорового рівня вологості. Гігростат показує рівень вологості і вимикає пристрій, коли досягається бажаний рівень вологості. Це особливо актуально для дитячих кімнат.

По-друге, потрібен таймер, щоб ви могли виставити потрібний час сеансу роботи. Якщо вам хочеться максимально контролювати ці показники, бажано, щоб у девайса був LED-дисплей, де відображаються всі ці дані.

Рівень шуму

Звичайно, на низькій швидкості ви можете навіть не почути, як працює пристрій. Але на високій швидкості він може заважати вам спати. Якщо вас турбує робота вентилятора вночі, обирайте домашній зволожувач з безшумним режимом роботи з рівнем шуму менш як 30 дБ або ультразвукову модель, яка працює практично безшумно.

Найтихіші моделі — ті, які не використовують вентилятори для видування пари у простір. Парові та ультразвукові пристрої також можуть створювати певний шум, коли вода вібрує, але ці звуки не відвертають увагу.

Додаткові функції

Більшість домашніх зволожувальних девайсів оснащені розумними функціями. Можливо, деякі з них вам не потрібні, до того ж від них залежить ціна зволожувача. Але деякі функції можуть стати чудовим доповненням:

  1. Автоматичне вимкнення. Це одна з найважливіших функцій, яка не дає пристрою перегоріти, якщо в резервуарі закінчилась вода, а ви забули все вимкнути.
  2. Масляний дифузор. Деякі користувачі люблять ароматизувати повітря та вдихати ефірні олії. Для цього у деяких моделях є спеціальний резервуар для ароматичних олій. Деякі користувачі додають олії прямо в резервуар з водою. Однак виробники не рекомендують цього робити, оскільки так його важче очистити.
  3. Індикатор резервуара для води. Разом із зволожувачем цей індикатор вказує на те, що резервуар для води порожній та його потрібно поповнити. З точки зору безпеки ця функція також важлива.
  4. Індикатор фільтра. Фільтри очищають повітря, а потім випускають його зволоженим. Ця функція особливо потрібна, якщо ви вибираєте 2-в-1 — очищувач+зволожувач. Такий пристрій ще називають мийник повітря. Фільтри з часом забруднюються, а індикатор повідомляє, що настав час їх змінити.
  5. УФ-лампа. Обробка ультрафіолетовим випромінюванням допомагає краще усунути бактерії та інші шкідливі мікроорганізми у середовищі.
  6. Поворотна конструкція. Коли пристрій обертається, він рівномірніше розподіляє вологу у приміщенні.

Найкращий зволожувач повітря: рейтинг WO.UA

1. Deerma 5L (DEM-F628W): дешевий зволожувач із достойною продуктивністю

Цей компактний та легкий ультразвуковий зволожувач споживає усього лише 25 Вт. Він вміщує 5 літрів води, працює з продуктивністю 280 мл/год та охоплює приміщення до 20 квадратних метрів. Інтенсивність випаровування можна регулювати під себе. До того ж він відносно тихий — до 35 дБ. При цьому ціна Deerma 5L становить лише 33$ на момент огляду.

Deerma 5L (DEM-F628W): дешевий зволожувач із достойною продуктивністю

У моделі універсальний стриманий дизайн, який нескладно вписати у сучасний інтер’єр. А управління налаштування інтенсивності здійснюється поворотним перемикачем. 

Мінусів лише два — тут немає ані таймеру, ані дисплею, тож доведеться самостійно слідкувати за рівнем води та часом роботи. А в цілому це хороший вибір для невеликої квартири або офісу.

2. Deerma 4L (DEM-LD220): доступний зволожувач повітря з дистанційним керуванням 

Ця модель виглядає просто неймовірно: видовжений трапецієподібний корпус, плавні лінії, зручний LED-екран, де відображаються всі дані про роботу. Він вміщує менше рідини, ніж попередня модель — усього 4 л — та працює з трохи меншою продуктивністю — 250 мл/год. Зате охоплює більшу площу: до 25 квадратних метрів.

Deerma 4L (DEM-LD220): доступний зволожувач повітря з дистанційним керуванням

Ще одна перевага — таймер, тож ви зможете запрограмувати девайс на зручний для вас час роботи. І головне, керувати Deerma 4L DEM-LD220 можливо, не встаючи з дивану: тут є пульт дистанційного керування. Це ідеальне рішення, якщо у вас невелике приміщення, але ви хочете мати розширені налаштування.

3. CECOTEC BreezeCare 2000 Light: обертання та підсвічування

У цієї моделі великий бак для води — 1.2 л. Завдяки цьому вона може працювати до 6 годин без вашого втручання. А ще тут регулюється інтенсивність подачі пари та є підсвічування для роботи вночі або у затемненому приміщенні. До того ж корпус обертається на 360 градусів, розподіляючи повітря по всій кімнаті. Додайте сюди функцію ароматизації — і виходить ідеальний девайс для релаксації.

CECOTEC BreezeCare 2000 Light: обертання та підсвічування

Він охоплює до 30 квадратних метрів, хоч і працює з продуктивністю 200 мл/годину. А за відсутності води пристрій автоматично вимикається. Навіть дивно, що з таким набором функцій CECOTEC BreezeCare 2000 Light коштує усього лише 35$. Мабуть, виробнику вдалося зекономити на таймері та дисплеї: вони тут не передбачені. А так це відмінний девайс для тих, кому хочеться трохи спецефектів для створення комфортної атмосфери.

4. Cooper&Hunter Grenada CH-2550T: багатофункціональність + сенсорне управління

Великий та продуктивний, цей зволожувач отримав прямокутний корпус та мінімалістичний вигляд. А головне, тут дуже зручне сучасне сенсорне управління. Легкий дотик — і ви вже змінили налаштування. Всі дані, до речі, відображаються на LED-дисплеї. Але це ще не все підсвічування: нижня та верхні частини корпусу теж неймовірно ефектно підсвічуються у темряві.

Cooper&Hunter Grenada CH-2550T: багатофункціональність + сенсорне управління

Cooper&Hunter Grenada CH-2550T чудово підійде для великих приміщень, адже об’єм резервуара становить 5 л, а продуктивність — 250 мл/год. Також тут багато додаткових функцій: таймер, налаштування вологості, функція автоматичного вимкнення, поворот розпилювача на 360 градусів, інтелектуальний нічний режим та спеціальний відсік для аромаолій.

Цей ефектний пристрій коштує близько 70$ і сподобається тим, хто хоче мати багатофункціональний зволожувач для невеликого приміщення: він розрахований на 25-30 квадратних метрів.

5. Electrolux EHU-3815D: якісний зволожувач для великого приміщення

Пристрій отимав резервуар об’ємом 6.3 літри та охоплює приміщення до 45 квадратних метрів. При цьому він дуже потужний та продуктивний — 110 Вт та 550 мл/год відповідно. Він може генерувати як теплу, так і холодну пару. Тут є все — сенсорне керування на зручній панелі Sense-Touch, 10 режимів інтенсивності та купа додаткових функцій:

  • Таймери режимів, ввімкнення та вимкнення, таймер відстрочки вимкнення до 24 год.
  • Електронний гігрометр і термометр.
  • Стерилізація повітря УФ-лампою.
  • Іонізація.
  • Регульована яскравість та колір освітлення
  • Екранний годинник із можливістю вимкнення
  • Світлозвуковий будильник Health Wake.
  • Замок від дітей.
  • Дихальний тренажер PRANA з функцією створення індивідуальної програми занять.
Electrolux EHU-3815D: якісний зволожувач для великого приміщення

Універсальний та потужний, Electrolux EHU-3815D коштує 130$. Він стане у нагоді тим, хто шукає незвичайний девайс для зволоження, релаксації та медитацій.

Висновки

Вибір зволожувача для оселі чи офісу — дуже індивідуальний. Ультразвукові, парові та холодні, всі пристрої мають свої переваги, щоб підтримувати комфортний мікроклімат цієї зими. Головне, правильно підібрати модель під свої потреби. Для цього треба враховувати потужність, продуктивність, розмір приміщення, об’єм резервуара, бажані додаткові функції та, звісно, дизайн.

Як вибрати зволожувач повітря під час опалювального сезону

Сподіваємось, що наш рейтинг пристроїв допоможе вам визначитись та вибрати найкращий зволожувач повітря саме для вас. А сезонні знижки на WO.UA — зекономити на покупках. 

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Машинка для видалення катишків: огляд Deerma DEM-MQ600 та...

👕 Машинка для видалення катишків з одягу допоможе зберігати ваші речі...

Топ 10 фільмів-катастроф. Найкращі фільми-катастрофи

🎬 Занурюйся у світ пригод з нашим топ 10 фільмів-катастроф. Напруга...

Dreame Z10 Station. Акумуляторний пилосос із самообслуговуванням

🧹 Dreame Z10 Station — це новий акумуляторний пилосос із функцією...

Як вибрати іригатор? Користь та переваги використання іригатора

✨ Іригатор — зручний девайс для догляду за зубами та яснами....

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.