back to top

Як вибрати тепловентилятор. Найкращий дуйчик для квартири

🔥 Хочеться тепла і якнайшвидше? Потрібен потужний обігрівач! Дізнайтесь, як вибрати тепловентилятор та який він: найкращий дуйчик для квартири

Масляні, керамічні, інфрачервоні, конвектори… Яких тільки обігрівачів не знайдеш у магазинах, і кожний — по-своєму практичний. Сьогодні поговоримо про найкомпактніший з них. Як вибрати тепловентилятор, для чого він потрібен, які має переваги та недоліки. І звісно розберемось, як вибрати найкращий дуйчик для квартири. А для наочності будемо звертатися до обігрівачів іспанського бренду CECOTEC, які зарекомендували себе ефективними та довговічними. Починаємо!

Зміст

  1. Тепловентилятор: функції та принцип роботи
  • Як влаштований тепловентилятор
  1. Переваги та недоліки теплового вентилятора
  • Переваги
  • Недоліки
  1. Вибираємо тепловентилятор
  • Технічні характеристики
    • Габарити та спосіб розміщення
    • Потужність та площа обігріву
    • Тип нагрівального елемента
    • Управління
    • Рівень шуму
  • Дизайн та матеріали корпусу
  • Додаткові функції
    • Тепловентилятор і таймер
    • Функція вентилятора
    • Автоматичний поворот корпуса
  • Тепловентилятор та безпека: про що варто подбати
  1. Як обслуговувати тепловентилятор?
  2. Кому підійде тепловий вентилятор?
  3. Висновки

Тепловентилятор: основні функції та принцип роботи. Як вибрати тепловентилятор

як вибрати тепловентилятор

Дуйчик, як лагідно називають цей пристрій, — це коли треба швидко. По суті він виконує одразу дві функції:

  • Нагрів. Пристрій перетворює електричну енергію у теплову. Керамічні пластини або металева спіраль нагріваються, коли через них проходить електричний струм.
  • Вентиляція. Обертаючись, лопаті штовхають повітря назовні, збільшуючи його швидкість.

Завдяки цьому тепловий вентилятор швидко нагріває та розподіляє повітря у приміщенні. Тепло стає майже одразу. У цьому криються і його плюси, і мінуси.

Як влаштований тепловентилятор

як вибрати тепловентилятор

Побутовий дуйчик, на відміну від промислових моделей, має досить просту конструкцію:

  1. Нагрівальний елемент — керамічні пластини або спіральний дріт, розташований за лопатями вентилятора.
  2. Кнопка живлення. Вона ще й слугує запобіжником від перекидання — поки обігрівач стоїть вертикально, струм подається, як тільки пристрій падає, живлення припиняється.
  3. Біметалевий вимикач. Він спрацьовує, якщо пристрій перегрівається через блокування повітрозабірника або несправність вентилятора. А вимикається автоматично або вручну (залежить від моделі) після того, як нагрівач охолоне.
  4. Тепловий запобіжник — спрацьовує та вимикає нагрівальний елемент назавжди, якщо біметалевий запобіжник не спрацьовує (наприклад, через зварювання контактів), запобігаючи тим самим сильному перегріванню, яке може призвести до пожежі.
  5. Терморегулятор — зазвичай знаходиться вгорі збоку.
  6. Перемикач потужності.
  7. Шнур живлення.

Переваги та недоліки теплового вентилятора

Переваги

  1. Це надійний спосіб обігріти ті зони будинку або квартири, які ви використовуєте найчастіше, не витрачаючи енергію на обігрів усіх кімнат. Приміщення залишатиметься теплим деякий час навіть після того, як пристрій буде вимкнено.
  2. Доступна вартість. Завдяки простій конструкції ціна тепловентилятора відносно невисока у порівнянні з іншими обігрівачами.
  3. Швидкий нагрів.
  4. Компактність та портативність. Тепловентилятори, як правило, дуже компактні, часто поміщаються на стільниці. Все, що вам потрібно, — це стандартна електрична розетка. Ніякої збірки та складних налаштувань. Ви можете переносити девайс з кімнати в кімнату та насолоджуватися індивідуальним опаленням у будь-якому місці, навіть взяти його на дачу або в готель. У багатьох моделей є ще й ручки для перенесення.
  5. Всі моделі працюють на чітко вказаній потужності, тому ви точно знаєте, скільки енергії використовуєте. Більшість таких дуйок мають хоча б два різних рівні потужності. А деякі навіть мають регульований термостат, який дозволяє встановити певну температуру — пристрій буде вмикатись та вимикатись, щоб її підтримувати.

Недоліки

  1. Високе споживання електроенергії.
  2. Шум. Через роботу вентилятора виникає гудіння. Воно не дуже голосне і до нього швидко звикаєш, але треба враховувати цей момент.
  3. Сушить повітря у кімнаті. Тому рекомендується разом із дуйками використовувати зволожувачі повітря або хоча б ставити посуд із водою десь поруч. З іншого боку, якщо у вашій оселі навпаки підвищена вологість, такий пристрій допомагає вирішити проблему.

Вибираємо тепловентилятор

Якщо ви збираєтесь купити тепловий вентилятор, одразу продумуйте можливі сценарії  використання: у яких кімнатах ви будете ним користуватися, як часто тощо. До вашої уваги особливості, на які треба звернути увагу при виборі.

Технічні характеристики

Габарити та спосіб розміщення

як вибрати тепловентилятор

Розмір та вага важливі, адже вони впливають на портативність. Якщо ви плануєте часто переставляти пристрій, краще вибирати компактний настільний тепловентилятор. А якщо такого не планується, можна зупинити вибір на підлоговій моделі. Втім, виробники часто поєднують високу потужність із компактністю та роблять універсальні моделі, які можна ставити як на стіл, так і на підлогу.

Потужність та площа обігріву

як вибрати тепловентилятор

Від співвідношення цих двох параметрів залежить ефективність роботи обігрівача. Потрібно чітко розуміти, скільки кожні 1000 Вт тепла обігрівають квадратних метрів. Зазвичай виробники прораховують це значення та одразу вказують, яку площу нагріває конкретна модель.

Наприклад, тепловентилятор CECOTEC Ready Warm 9890 Force Rotate із максимальною потужністю 2400 Вт здатний обігріти кімнату до 20 квадратних метрів. А модель CECOTEC Ready Warm 9500 Force за потужності 2000 Вт нагріває вже 15 квадратних метрів.

Також дуже зручно, коли можна регулювати потужність. Так, у вже згаданій моделі 9880 від CECOTEC можна використовувати не тільки 2400 Вт, а й ​​1200 Вт.

Зверніть увагу на важливий момент. Вказана виробником ефективність спрацює за умови, що у вас є достатня теплоізоляція в приміщенні. Тож для економного споживання варто, перш за все подбати про утеплення приміщення, особливо вікон та дверей.

Тип нагрівального елемента

як вибрати тепловентилятор

Настільний тепловентилятор для квартири зазвичай оснащений керамічним, спіральним або трубчастим нагрівальним елементом:

  • Спіральний ТЕН дешевший, але за тривалого використання він може перегріватись та розповсюджувати запах нагрітого металу. 
  • Керамічні пластини безпечніші та ефективніші, адже вони довго утримують тепло.
  • Трубчасті нагрівальні елементи встановлюються у потужніших та більших за розміром обігрівачах. Яскравий приклад — підлоговий тепловентилятор CECOTEC Ready Warm 9600 Smart Force із площею обігріву 15 м.

Управління

як вибрати тепловентилятор

Найчастіше у побутових моделях зустрічається кнопкове управління. У просунутих версіях воно може бути цифровим або сенсорним. А ще дуже зручна штука — пульт дистанційного керування, який дозволяє змінювати налаштування з будь-якої точки кімнати.

Рівень шуму

Чим потужніший ваш пристрій, тим голосніше він працюватиме. Рівень шуму залежить від кількості лопатей вентилятора та швидкості обертів. Зазвичай цей гул у межах 30-40 дБ, що не перевищує гучність розмови. Але якщо ви збираєтесь використовувати девайс, коли хтось з домашніх спить, можливо, варто пошукати тихішу альтернативу.

Дизайн та матеріали корпусу

як вибрати тепловентилятор

З міркувань безпеки корпус таких дуйок виготовляється з термостійкого та ударостійкого пластику. Є ще декілька важливих моментів:

  • По-перше, звертайте увагу, яка конструкція для вас зручніша — вертикальна чи горизонтальна, як у CECOTEC Ready Warm 9650 Force Horizon.
  • По-друге, — на наявність ручки для перенесення, адже нам важлива мобільність.
  • По-третє, — на довжину шнура, щоб було зручно підключати до мережі без мережевих подовжувачів.  

Додаткові функції: як вибрати тепловентилятор

як вибрати тепловентилятор

Регулювання температури

Кілька режимів обігріву — це зручно. Із ними ви можете підлаштуватись під температуру повітря та створити оптимальний мікроклімат у приміщенні. 2-3 режимів для цього достатньо.

Як вибрати тепловентилятор і таймер

Якщо ви плануєте використовувати вентилятор під час сну, шукайте модель з програмованим таймером, який автоматично вимкне пристрій через певний час, заощаджуючи електроенергію, поки ви спите.

Функція вентилятора

Багато обігрівачів мають режим лише вентилятора, який дозволяє використовувати вентилятор без увімкненого обігрівача. Це означає, що ви можете мати зимовий обігрів і літнє охолодження в одному зручному пристрої. Вентилятор запобігає перевантаженню кондиціонера влітку, оскільки допомагає переміщати прохолодне повітря по кімнаті, створюючи прохолодний протяг.

Автоматичний поворот корпуса: як вибрати тепловентилятор

У деяких моделей є система, яка постійно повертає корпус у різні сторони. Таким чином повітря у кімнаті розподіляється рівномірніше, тому вона нагрівається швидше.

Тепловентилятор та безпека: про що варто подбати

Електричні теплові вентилятори — негерметичні прилади з електричними частинами під напругою всередині, тому їх небезпечно використовувати у вологому середовищі через ризик ураження електричним струмом. Тому ставити його у ванній кімнаті або сушити поруч одяг — погана ідея. Але це ще не все, ось поради, які допоможуть вибрати безпечний обігрівач:

  • Впевніться, що корпус виконано з вогнестійких матеріалів, які не сильно нагріваються.
  • Шукайте модель, яка автоматично вимикається, якщо перегрівається або перекидається.
  • Вибирайте девайси із захисною решіткою, яка закриває лопаті вентилятора.
  • Під час використання пристрою точно дотримуйтесь інструкції з експлуатації.
  • Не ставте обігрівач поблизу легкозаймистих предметів та не залишайте його працювати без нагляду.

Як обслуговувати тепловентилятор?

На корпусі, ТЕНі або пластинах може осідати пил. Коли він нагрівається, виникає неприємний запах. Тому дуже важливо регулярно протирати дуйчик. До того ж чисті пластини ефективніше віддають тепло.

Кому підійде тепловий вентилятор?

як вибрати тепловентилятор

Ситуації, коли необхідна дуйка, виглядають приблизно так:

  • Ви повертаєтесь з роботи додому, а там холодно. Чекати, поки той же конвектор нагріє кімнату, — довго. А тепловентилятор одразу розповсюджує тепле повітря.
  • У вас періодично вимикають опалення, тож іноді треба додаткове джерело тепла.
  • У приміщенні не тільки прохолодно, а й підвищена вологість. Дуйчик осушує повітря та вирівнює мікроклімат, запобігаючи появі плісняви. Ще раз зазначимо, що у дуже вологих приміщеннях цей електроприлад використовувати не можна. Тобто, нагріти суху ванну кімнату перед прийняттям душу — це ок, а от вмикати дуйчик одразу після душу не варто, це небезпечно.
  • Ваш офіс за ніч стає холодним і вам треба швидко нагріти робоче місце до комфортного стану.

Якщо ваша мета — постійно підтримувати тепло у будинку чи квартирі, вигідніше купити конвектор, інфрачервоний або масляний обігрівач. Також зручно мати обидва пристрої, щоб підлаштовуватись під погодні умови та опалення.

Висновки: як вибрати тепловентилятор?

Тепловентилятори мають низку переваг, головна з яких — швидкість нагрівання, більша, ніж в інших обігрівачів. Вони, як правило, є найбільш доступними за ціною. Ще один плюс — безпечність, вони мають низький ризик перегріву, а багато моделей оснащені терморегулятором, що дозволяє регулювати рівень нагріву.

Тепловий вентилятор дозволяє обігрівати лише ті кімнати, якими ви користуєтесь найбільше. Так ви заощаджуєте електроенергію, відповідно, зменшуєте щомісячні рахунки за комунальні послуги та викиди парникових газів у навколишнє середовище.

Щоб купити тепловентилятор, який відповідатиме вашим потребам, звертайте увагу на потужність, площу обігріву, можливість регулювання потужності та температури, додаткові функції та дизайн пристрою. Переконайтесь, що корпус виконано з безпечних матеріалів, а вентилятор закрито решіткою. 

Під час роботи дуйки обов’язково стежте за станом повітря у кімнаті. Найчастіше воно стає сухим, тоді варто використовувати зволожувач або ставити поруч посуд із водою. І звісно, не забувайте регулярно протирати пристрій від пилу.

Сподіваємось, ця стаття допоможе вам вибрати найкращий обігрівач для квартири чи офісу. На WO.UA якраз у розпалі ФЕСТИВАЛЬ ЗНИЖОК, тож поспішайте придбати техніку зі знижками до 55%!

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Машинка для видалення катишків: огляд Deerma DEM-MQ600 та...

👕 Машинка для видалення катишків з одягу допоможе зберігати ваші речі...

Топ 10 фільмів-катастроф. Найкращі фільми-катастрофи

🎬 Занурюйся у світ пригод з нашим топ 10 фільмів-катастроф. Напруга...

Dreame Z10 Station. Акумуляторний пилосос із самообслуговуванням

🧹 Dreame Z10 Station — це новий акумуляторний пилосос із функцією...

Як вибрати іригатор? Користь та переваги використання іригатора

✨ Іригатор — зручний девайс для догляду за зубами та яснами....

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.