back to top

Як вибрати телевізор за діагоналлю? Корисні поради 

📺 Яким має бути розмір ТВ для вашої кімнати, щоб дивитись було комфортно? Дізнайтесь, як правильно вибрати телевізор за діагоналлю та іншими параметрами 👌

Великий екран ТВ часто ототожнюється з кращим. Дисплеї продовжують ставати все тоншими та більшими, а якість зображення зростає. Але важливо памʼятати, що телевізор з великим екраном не завжди забезпечує найкращі враження від перегляду. Чому так відбувається? І тоді як вибрати телевізор за діагоналлю? Відповіді на ці питання ви знайдете нижче.

Зміст

  1. Проста математика: вибираємо телевізор за розміром
  • Що таке діагональ телевізора?
  • Які найпоширеніші розміри телевізора?
  • Як вибрати телевізор за діагоналлю?
    • Класична формула для HD та Full HD
    • Сучасна формула для 4К і 8 К
  1. Що ще важливо для комфортного перегляду ТВ?
  • Діагональ телевізора та роздільна здатність: що важливіше?
  • Рівень розташування ТВ
  • Кут огляду та освітлення
  1. Як неправильно підібраний телевізор може вплинути на здоровʼя?
  2. Висновки

Проста математика: вибираємо телевізор за розміром

Телевізор Проста математика: вибираємо телевізор за розміром

Що таке діагональ телевізора?

Сучасні ТВ безрамкові або мають дуже тонкі рамки, тому розмір девайса зводиться до діагоналі. Діагональ телевізора — це відстань від верхнього лівого кута екрана до нижнього правого. Зазвичай вона виражається в дюймах, але якщо вам зручніше орієнтуватися у сантиметрах, ви можете легко перевести дюйму у сантиметри: 1 дюйм — це 2.54 см.

Які найпоширеніші розміри телевізора?

Найпоширеніші розміри телевізорів — 42, 50, 55, 65 і 75 дюймів за діагоналлю. Звісно, можна знайти й більші моделі, які дозволять створити атмосферу справжнього кінотеатру у себе вдома. Або навпаки, маленькі телевізори близько 20 дюймів: наприклад, для фонового перегляду новин або шоу, коли ви миєте посуд.

Як вибрати телевізор за діагоналлю?

Класична формула для HD та Full HD

Згідно з класичною формулою, відстань «від дивана до екрана» повинна дорівнювати 2.5–3 діагоналі екрана. Візьмемо, наприклад, модель Sharp 50FP1EA з діагоналлю 50 дюймів. 50 дюймів x  2.5 = 125 дюймів. У сантиметрах це 125 x  2.54 = 317.5, тобто трохи більше 3-х метрів.

Нюанс у тому, що ця формула більше підходить для телевізорів HD та Full HD. Для сучасних моделей з вищою роздільною здатністю, 4K та 8K, заведено використовувати інші розрахунки.

Сучасна формула для 4К і 8К телевізор

Вибір правильного розміру ТВ для вашої кімнати зводиться до такого прорахунку:

  1. Спочатку виміряйте відстань між диваном або кріслом та екраном (у см). 
  2. Розділити це число на 2.54, щоб перевести у дюйми.
  3. Розділіть це число на 1.2.

Наприклад, ви зазвичай дивитеся телевізор з дивану чи крісла на відстані приблизно 2.30 м. Переводимо їх у дюйми: 2.30 : 2.54 = 90. Далі 90 ділимо на коефіцієнт 1.2: 90 : 1.2 = 75 дюймів. Звісно, розрахунки можна трохи округлити, як ми і зробили.

І навпаки. Якщо ви хочете ТВ певного розміру, а площа житла дозволяє, можна погратися з місцем розташування девайса. Припустимо, ви хочете купити телевізор Sharp 75FQ5EG з діагоналлю 75 дюймів. Тоді розрахунки виглядатимуть так:

  1. Розмір екрана у дюймах треба помножити на коефіцієнт 1.2. Тобто 75 дюймів x 1.2 = 90.
  2. Отриману цифру переводимо у сантиметри — 90 x 2.54 = 228.6, тобто трохи більше 2-х метрів.

Що ще важливо для комфортного перегляду ТВ?

Телевізор Що ще важливо для комфортного перегляду ТВ?

Ми визначились, як прорахувати розмір телевізора під ваше приміщення. Та не лише діагональ має значення. 

Діагональ телевізора та роздільна здатність: що важливіше?

Чим більша роздільна здатність екрана, тим більше пікселів він відображає і тим менше помітні окремі пікселі. ― відповідно його роздільна здатність вище, а піксельна структура зображення менш помітна. Саме тому телевізори з роздільною здатністю 4K сьогодні є галузевим стандартом. Вони пропонують ретельно деталізовану якість зображення. А на пʼяти вже наступає формат . З такою високою роздільною здатністю пікселі взагалі складно помітити. Тому завжди краще вибрати телевізор менший за розміром, але більший за роздільною здатністю. Ось, наприклад:

  • HD = 1366×768 пікселів. Для стандартного приміщення з відстанню від екрана до дивана 2–2.5 м зручним буде екран 32 дюйми і навіть менше. Наприклад, Sharp 24FH2EA з діагоналлю 24 дюйми цілком підійде для кухні. Для фонового перегляду ТВ-шоу чи новин цього цілком достатньо. 
  • Full HD = 1920×1080 пікселів. Така роздільна здатність комфортна для 32-42 дюймових телевізорів і цілком прийнятна для екшенів та інших фільмів із спецефектами. Яскравий приклад — 40-дюймовий Sharp 40FG2EA.
  • 4K = 3840×2160 пікселів. Зручно переглядати на екрані 50 дюймів та вище, наприклад, Sharp 65EQ3EA 4K отримав дисплей 65 дюймів.
  • 8K = 7680х4320 пікселів.

Іншими словами, якщо ваш екран занадто великий для приміщення, роздільна здатність 4K може не сприйматися візуально комфортно. Великий екран виглядатиме недоречним у більш обмеженому просторі, якщо ви сидите надто близько. Занадто далеко — і ви втратите занурення, якого ми прагнемо досягти за допомогою хорошого домашнього кінотеатру. Ви постійно будете відчувати, що щось не так. Але головне навіть не це, а наслідки, до яких може призвести неправильний вибір.

Рівень розташування ТВ

Розміщуйте телевізор так, щоб центр екрана був на рівні очей або трохи вище. За стандартних умов сидіння на дивані, висота якого більш-менш однакова, центр телевізора знаходитиметься приблизно на висоті одного метра.

Враховуйте також висоту дивана і ваш зріст. Якщо телевізор встановити занадто високо, очі будуть перенапружуватися через постійний погляд вгору. А якщо занадто низько – може виникнути дискомфорт у шиї. Як вийти з ситуації, якщо зріст ваш та ваших членів родини сильно відрізняється? Крісла різної висоти та подушки  — найпростіший вихід. Це особливо важливо для дітей, у яких ще формується скелетно-мʼязова система, тож обовʼязково стежте за цим.

Кут огляду та освітлення

Телевізор Кут огляду та освітлення

Найкомфортнішим вважається, коли екран займає 30-40 градусів вашого поля зору. При цьому сам телевізор слід розташовувати прямо перед глядачем. Якщо встановити його під кутом, доведеться знов-таки повертати голову, що може викликати напруження мʼязів шиї. Крім того, не варто монтувати телевізор поруч із вікном: зображення буде тьмяним і відблискуватиме, а темні сцени стануть майже невидимими. Це змусить підвищувати яскравість і рівень підсвітки, що створить додаткове навантаження на очі.

Як неправильно підібраний телевізор може вплинути на здоровʼя?

Як неправильно підібраний телевізор може вплинути на здоровʼя
  1. Погіршення зору. Якщо діагональ та відстань перегляду не узгоджені, спочатку ви відчуватимете постійне перенапруження. З часом це може призвести до послаблення зору — як короткозорості, так і далекозорості.
  2. Напруження у мʼязах та зажими.
  3. Неправильна осанка під час перегляду. А якщо ви часто дивитесь телевізор, сидячи у незручній позі, з часом це може призвести навіть до виникнення остеохондрозу.
  4. Порушення циркадних ритмів та режиму сну. Тут мова не лише про некомфортну діагональ екрана, а й про вплив синього світла, що ним випромінюється. Хоча помірний вплив синього світла не є шкідливим, тривалий перегляд фільмів та шоу з близької відстані може призвести до перенапруження очей, головного болю та порушення природних циркадних ритмів організму. Тому важливо, по-перше, дотримуватись правильної відстані, по-друге, стежити за освітленням та налаштуванням яскравості екрана, щоб зменшити навантаження на очі.

Висновки

Телевізор

Ідеальний розмір телевізора — це той, який підходить саме для вашого житлового простору. Тому важливо знати, як вибрати телевізор за діагоналлю відповідно до розміру вашої кімнати. Існують дві формули, які дають змогу визначити ідеальний розмір телевізора:

  • Відстань до глядача повинна дорівнювати 2,5–3 діагоналі екрана.
  • Відстань до глядача розраховуються як діагональ помножена на коефіцієнт 1.2 (не забуваємо перевести у см).

Та не тільки діагональ екрана має значення. Важливо врахувати також рівень розташування, кут огляду та освітлення. А у цій статті ви можете прочитати, як впливає на сприйняття картинки тип матриці телевізора. Приємного перегляду!

Залишити відгук

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Більше на цю тему

Годинники Garmin

Годинники Garmin для спортсменів: як вибрати найкращу модель

⌚️ Годинники Garmin просто створені для спортсменів! Вони відстежують активність, пульс, сон та інші дані. Дізнайтесь, як вибрати модель...

Роботи-пилососи Dreame

Роботи-пилососи Dreame з функцією автоочищення контейнера

🤖🧹 Менше пилу! Роботи-пилососи Dreame з функцією автоматичного очищення пилозбірника витрушують його без участі людини. Дізнайтесь у статті, як...

Deerma

Техніка Deerma для чистоти вдома: топ-7 бюджетних товарів

Прибирання не повинно бути складним і дорогим! 🌟 Дізнайтеся, як бюджетні пристрої Deerma допоможуть підтримувати чистоту швидко та ефективно...

смарт-ваги Yunmai

Кращі смарт-ваги Yunmai для моніторингу здоров’я та фітнесу

Шукаєте ідеальні ваги для фітнесу? 💪 Смарт-ваги Yunmai допоможуть вам не тільки відстежувати вагу, але й аналізувати ключові показники...

Роботи-пилососи

Dreame проти Cecotec: порівнюємо флагманські роботи-пилососи

🤖🧹 Які роботи-пилососи прибирають краще: Dreame чи Cecotec? 🤔 В яких моделей більше функцій і вигідніша ціна? Дізнайтесь у...