back to top

Як вибрати пилосос у 2024 році: поради та рекомендації

🌀 Потрібний ідеальний помічник для прибирання? Дізнайся, як вибрати пилосос у 2024 році та знайди потужний екологічний пилосос.  Нехай в оселі завжди буде чисто та затишно 🏠🌪️

Ви вирішили оновити пилосос? Тоді на вас чекає цікава подорож у світ технологій чистоти. Розповідаємо, які моделі зараз актуальні та як вибрати пилосос у 2024 році, щоб він ефективно працював у майбутньому. Розглянемо різні сценарії прибирання, а також технічні характеристики, на які треба звертати увагу при покупці. 

Зміст

  1. Який тип пилососа вам потрібний? 
  • Тип покриття
  • Площа приміщення
    • Акумуляторний пилосос чи дротовий?
  • Чи страждаєте ви на алергію? Найкращий пилосос для алергіків
    • З мішком чи без мішка?
    • Система фільтрації: яка найефективніша?
    • Чому пилосос зі самообслуговуванням — це круто для алергіків?
  • Чи є у вас домашні улюбленці?
  1. Конструкція пилососа
  • Пряма чи трубка, що згинається
  • Як вибрати пилосос у 2024 році: чи потрібен вам знімний ручний пилосос 
  1. Як вибрати пилосос у 2024 році за технічними характеристиками
  • Визначиться із типом прибирання: сухе чи вологе
  • Підберіть силу всмоктування: коли потрібний потужний пилосос
  • Розберіться у системі фільтрації
  • Продумайте, які насадки вам потрібні
  • Памʼятайте про автономність
  1. Висновки

Який тип пилососа вам потрібний?

Як вибрати пилосос у 2024

Почнемо з головного. Існують такі основні типи пилососів:

  1. Традиційні дротові пилотяги — з мішком, циклоном чи аквафільтром. Їхній плюс — можливість ефективно прибирати великі площі приміщень.
  2. Вертикальні (їх ще називають стіки) — дротові та акумуляторні. Вони бувають різні, для сухого прибирання, для вологого або універсальні. Головна перевага таких девайсів — легкість та маневровість.
  3. Роботи-пилососи — із системою самообслуговування чи без. Вони автоматично підтримують чистоту у будинку, заощаджуючи ваш час.
  4. Ручні пилососи — автомобільні, антикліщові з УФ-лампою або універсальні. Вони можуть бути самостійним девайсом або частиною вертикального пилососа. Дозволяють зручно та швидко прибрати важкодоступні куточки оселі й не тільки.

Кожен з цих помічників має свої переваги та недоліки. Тому перше, від чого варто відштовхуватись при виборі — планування вашого будинку, ваші звички у побуті та в прибиранні. Рекомендуємо починати з наступних особливостей.

Тип покриття

Яка підлога у вас вдома? Паркет, ламінат, кахлі, а може, лінолеум чи килими? Зазвичай в одній квартирі чи будинку поєднуються кілька типів поверхонь. От під них ми і підбираємо пилосос. Логіка дуже проста.

Наприклад, уявімо, що у вас багато килимів. Це значить, вам буде потрібна висока потужність всмоктування, щоб добре збирати сміття з-поміж ворсинок. Килимова щітка з системою проти намотування волосся теж буде великим плюсом. 

Або ж у вас змішані покриття: і килимові, і ламінат, і кахлі. А ви хочете, щоб пилосос не просто прибирав, а й мив підлогу. Тоді шукайте девайс із функцією автозбільшення потужності на килимах. А якщо вибираєте робот, вам потрібно, щоб він підіймав миючі насадки, коло заїжджає на килим.

Площа приміщення

Як вибрати пилосос у 2024

Від неї буде залежати автономність вашого майбутнього помічника. Та й взагалі конструкція: дротова чи бездротова. І тут є кілька нюансів.

Акумуляторний пилосос чи дротовий? 

З одного боку, акумуляторні пилососи забезпечують повну свободу пересування без будь-яких дротів. Зазвичай вони легші за дротові моделі, і їх легко піднімати нагору. Сучасні літій-іонні акумулятори забезпечують до 60 хвилин роботи на одному заряді та навіть більше. Однак акумулятори потрібно часто заряджати, і з часом їхня ємність може поступово зменшуватися. Акумуляторні моделі також, як правило, мають меншу потужність всмоктування порівняно з дротовими, хоча цей показник постійно вдосконалюється.

З іншого боку, дротові пилососи забезпечують стабільно сильне всмоктування, що ідеально підходить для глибоких килимів. Ви можете пропилососити весь будинок без підзарядки, це дуже зручно, якщо у вас мало часу.  Дротові пилососи також мають більші пилозбірники, що означає меншу кількість походів до смітника. Однак вам доведеться вимикати та знову вмикати його в розетку, коли ви переходите з однієї кімнати в іншу, що може дратувати. До того ж дротові моделі, як правило, важчі і їх важче піднімати нагору.

Отже, якщо у вас дуже великий будинок чи квартира, краще одразу шукати потужний дротовий пилосос. Або ж бездротовий, але із можливістю зняти акумулятор та поставити запасний, щоб подвоїти час прибирання. Наприклад, як у моделі Dreame R10 PRO: у нього потужна батарея з 7 компонентів по 3000 мАг кожний. Вона забезпечує можливість прибирати на одному заряді до 65 хвилин. А якщо додатково купити акумулятор для пилососа, прибирати можна вже 130 хвилин. 

Чи страждаєте ви на алергію? Найкращий пилосос для алергіків

Якщо у вас або ваших близьких алергія, то процес прибирання може викликати небажані реакції: нежить, чхання, сльозотечу тощо. Але сучасні технології дозволяють уникнути цього, адже мінімізують контакт із пилом. У такому випадку нас цікавить ряд моментів.

З мішком чи без мішка?

Цю майже гамлетівську проблему насправді дуже просто розвʼязати: вибирайте безмішкові пилососи. Річ у тому, що у мішкові моделі не здатні повністю відокремлювати пил, тому він частково повертається у повітря. Натомість циклонні пилососи вловлюють пил набагато краще: сучасні виробники стверджують, що циклон затримує 99,999% дрібного пилу, не випускаючи його назад у повітря.

До того ж витрушувати мішок — це зайвий раз дихати пилом. Спорожнити пластиковий контейнер набагато простіше, до того ж у деяких пилотягах його навіть можна помити водою. Докладніше про відмінності мішкової та циклонної систем збору пилу читайте у статті «Найдешевший пилосос на заміну мішковому».

Система фільтрації: яка найефективніша?

Як вибрати пилосос у 2024

Якщо ви страждаєте на алергію або просто хочете отримати максимально чисте та свіже повітря у вашому домі, інвестуйте в пилосос із багаторівневою системою фільтрації: 2-х або 5-ступеневою. Шукайте моделі з HEPA-фільтром, який вловлює найдрібніші частинки пилу, а також із додатковими фільтрами: сітчастим, губчастим тощо. А ще ми рекомендуємо заздалегідь переконатися, що ви зможете докупити HEPA-фільтр чи інші аксесуари для пилососа після зношування.

Чому пилосос зі самообслуговуванням — це круто для алергіків?

Щоб звести до мінімуму контакт із пилом, вибирайте пилотяги, які самостійно очищуються. Такі моделі є і серед акумуляторних пилососів, і серед роботів.

Наприклад, бездротовий миючий пилосос Jimmy HW10 PRO після прибирання пере та сушить мийну насадку гарячим повітрям. Завдяки цьому серветка залишається чистою та сухою, а ризик виникнення плісняви зникає. Ви отримуєте чистоту, і при цьому мінімально контактуєте з брудом: залишається лише витрушувати пилозбірник та замінювати воду. Проте не тільки у топових моделях є самоочищення. Недорогий миючий пилосос Jimmy HW9 теж пере насадку для вологого прибирання, коли ви ставите його на док-станцію.

Виробники роботів пішли ще далі. Ви можете вибрати бота з різними способами самообслуговування:

  • Часткове. Робот-пилосос із частковим самообслуговуванням може бути оснащений базою автовивантаження сухого сміття або системою очищення насадок на док-станції. У першому випадку він за допомогою потужного насоса вивантажує сухе сміття у багаторазовий мішок. В залежності від обʼєму, такого мішка вистачає 1.5-2 місяці, а потім треба замінити його. Мішок герметичний, тому ви не дихаєте пилом, коли це робите. Так, у Dreame Bot D10S Plus є база автовивантаження, а мішок вміщує 2.5 літри. А у другому випадку пилосос автоматично промиває насадки та сушить їх, як Dreame Bot L10 PRIME.
  • Повне. Такі моделі і сміття самі витрушують, і чисту воду заливають, і брудну зливають, і насадки перуть. Наприклад, Dreame Bot W10 PRO отримав резервуар для чистої води обʼємом 4.5 л, для відпрацьованої — 4 л, сам миє та сушить насадки теплим повітрям. Власнику залишається зрідка спорожняти та поповнювати контейнери на базі, замінювати мішок для пилу в міру заповнення та перевіряти стан насадок. 

Чи є у вас домашні улюбленці?

Як вибрати пилосос у 2024

Якщо у вас є домашні тваринки, зазвичай оселя потребує ретельнішого прибирання. У цьому випадку треба вибирати потужний пилосос з щіткою, яка не буде намотувати волосся та шерсть, або її легко буде почистити. Якщо ви шукаєте акумуляторний пилосос для прибирання за тваринками, тоді не буде зайвою моторизована щітка у комплекті. Вона допоможе краще прибрати мʼякі меблі, які вподобав ваш кіт чи собака.

Таким чином, перед тим, як купити пилосос, важливо зʼясувати ваші сценарії прибирання. Тоді ви зможете легко вибрати модель саме для вашого домогосподарства, і вирішити, чи варто платити за додаткові функції.

Конструкція пилососа

Пряма чи трубка, що згинається

Як вибрати пилосос у 2024

Звісно, мова йде про акумуляторні пилососи, адже саме вони оснащені подовжувальною трубкою. Пряма трубка дозволяє зробити модель дешевшою, при цьому вам доведеться згинатися, аби прибрати під диваном чи кріслом. Втім, якщо не потрібно багато прибирати під меблями, на цьому можна і зекономити.

Натомість конструкція, що згинається, дозволяє з комфортом почистити простір під меблями, не витрачаючи особливих зусиль. Зверніть увагу, такі моделі можуть згинатися двома способами:

  • Тільки у зоні щітки. Такий бездротовий пилосос треба підвести під меблі майже на всю довжину щітки.
  • У зоні ручки, як у Dreame V12.
  • У зоні щітки та у зоні середини трубки. Ці моделі набагато зручніші, адже згинаються навпіл легким рухом руки. Яскравий приклад — суперманевровий Jimmy H10 PRO Hercules

Як вибрати пилосос у 2024 році: чи потрібен вам знімний ручний пилосос 

Як вибрати пилосос у 2024

Знімний пилосос точно оцінять батьки, чиї діти часто розкидають сміття, адже ним можна швидко та зручно все зібрати. Він також стане у пригоді власникам авто, тому що ним зручно чистити салон. Особливо якщо у комплект входить гнучкий шланг. Звісно, можна купити ручний пилосос окремо, але якщо ви шукаєте одну багатофункціональну модель, то на цьому можна і заощадити.

Як вибрати пилосос у 2024 році за технічними характеристиками

Отже, ми зʼясували, з чого почати вибір пилососа, щоб зорієнтуватися у всьому різноманітті моделей. А тепер подивимось докладніше, які технічні характеристики найважливіші та чому.

Визначиться із типом прибирання: сухе чи вологе

Як вибрати пилосос у 2024

У вас уже є базовий пилосос для сухого прибирання? Тоді можна купити окремий мийник підлоги, наприклад, Jimmy HW9, який миє підлогу та збирає рідини. Якщо ж ви хочете купити один пилотяг, який робить все, вибирайте універсальну модель і для сухого, і для вологого прибирання. 

Підберіть силу всмоктування: коли потрібний потужний пилосос

Як вибрати пилосос у 2024

Чим вища сила всмоктування, тим краще? Так, але не забувайте, що потужні моделі і коштують дорожче. То у яких випадках варто заплатити за високу потужність та силу всмоктування, а у яких на цьому можна зекономити? 

  1. По-перше, як ми уже зазначали, сильне всмоктування необхідне для глибокого чищення килимів. Чим більше паскалів або аероватт, тим краще пилосос очищує простір між ворсинками. 
  2. По-друге, висока потужність необхідна, якщо у вас живуть домашні улюбленці, адже такий пилосос зможе зібрати шерсть, а також пил та пісок, які на ній збираються.
  3. По-третє, якщо у вас є хобі, які потребують додаткового прибирання. Наприклад, ви часто і багато шиєте, вʼяжете, малюєте тощо.  

У подібних випадках краще вибирати максимальну силу всмоктування: для акумуляторного пилососа це 25000 Па і вище, для робота — 4000–6000 Па. Це дозволить пилососу ретельно перемішати волокна килима та витягнути глибокий бруд, видаляючи поширені алергени. Слабше всмоктування може залишити трохи бруду, і з часом частинки можуть оселитися у ворсі килима, збільшуючи ризик виникнення алергії. 

Зручно, коли у пилососа є можливість регулювати силу всмоктування. Так ви зможете зменшити потужність для дбайливого прибирання твердої підлоги, а потім збільшити її для килимів. Деякі моделі взагалі роблять це автоматично: у них передбачено датчик розпізнавання забруднень, щоб збільшити потужність на ділянках з підвищеним рівнем засмічення. Однак вони, як правило, дорожчі, а у бездротових моделях потрібно частіше підзаряджати акумулятор. Докладно про те, як повʼязані потужність та сила всмоктування, читайте у цій статті.

Розберіться у системі фільтрації

Як вибрати пилосос у 2024

Чим більше фільтрів, тим ефективніше очищується повітря. І це той параметр, на якому не варто економити, навіть якщо ви не алергік. Добре, коли є і фільтр грубого очищення, і сітчастий, і НЕРА-фільтр. Вони вловлюють великі та дрібні частинки, а головне — не випускають їх назад у повітря, покращуючи загальний мікроклімат у вашій оселі.

Деякі фільтри можна мити, деякі — тільки замінювати після певного терміну, завжди звертайте на це увагу, тоді пилотяг прослужить довше. Хороший фільтр не лише очищує повітря, а й запобігає потраплянню бруду і пошкодженню двигуна пилососа, підтримуючи оптимальний потік повітря і силу всмоктування. Отже, це важливий фактор, який краще не ігнорувати.

Продумайте, які насадки вам потрібні

Як вибрати пилосос у 2024

В основному, це стосується акумуляторних пилососів, адже вони часто комплектуються великою кількістю насадок. Перш за все, звертайте увагу на основну щітку, яка вона:

  • Це може бути класична щітка з довгими щетинками. Втім, такі моделі вже трохи застаріли, адже на них може сильно збиратися шерсть та волосся.
  • Мʼякий гладкий ролик з максимально низьким ворсом, який плавно ковзає по поверхні. Завдяки великому діаметру його набагато легше очищувати від шерсті. Такий ролик, наприклад, у Jimmy JV53.
  • Комбінований ролик, де є і гладка фактура, і щетинки. Як у Dreame T20 Pro, де W-подібні щетинки поєднуються з прогумованими вставками. Разом вони з одного боку, добре захоплюють сміття, з іншого — не дозволяють йому застрягати на валику. 

Якщо у вас викликає роздратування прибирання уздовж плінтусів чи стін, зверніть увагу на ноу-хау цього сезону — безрамковий ролик. Він може бути повністю без рамки, як у Dreame H12 Pro, або частково з рамкою, як Dreame M12. Безрамкова конструкція завжди трохи дорожча, втім, обидві версії значно полегшують прибирання цих зон.

Багато пилососів постачаються з додатковими насадками, які допоможуть прочистити важкодоступні місця або видалити шерсть домашніх тварин. Вони дійсно здатні покращувати життя. В залежності від ваших потреб, це можуть бути:

  • Моторизована насадка для очищення меблів та матраців.
  • Вузька щілинна насадка — нею зручно прибирати за батареями та у важкодоступних кутах.
  • Кругла насадка з мʼякими щетинками для оббивки та щілин.
  • Подовжувальна насадка. 

Цей набір додаткових можливостей комусь може здатися зайвим, тому варто врахувати саме ваші звички в прибиранні. Наприклад, якщо у вас є домашній улюбленець, то пилосос зі спеціальною насадкою для збору шерсті не буде зайвим, тоді як подовжувальна насадка може стати рятівником для будинків з високими стелями, де потрібно регулярно прибирати павутиння.

Памʼятайте про автономність

Як вибрати пилосос у 2024

Ми вже згадували про неї у контексті площі приміщення: зручно, коли заряду батареї вистачає на повний цикл прибирання усього дому. Або ж коли можна зняти батарею, яка сіла та встановити запасну. Якщо ж такий варіант для вас незручний, краще вибирати дротові моделі — вони ніяк не обмежені в автономності.

З роботами все простіше: сучасні боти самі заїжджають на док-станцію, щоб поповнити заряд. А після цього продовжують прибирання з того місця, де закінчили.

Висновки

Як вибрати пилосос у 2024

Замислюєтесь, як вибрати пилосос у 2024 році? Це не так уже й складно, якщо ретельно продумати деталі. По-перше, визначіться із розміром вашої оселі та типом поверхні. По-друге, подумайте про додаткові потреби: наприклад, прибирання за домашніми тваринками або алергія, через яку вам треба зменшити контакт із пилом. 

По-третє, дуже важливо купувати пилотяг під тип поверхні: наприклад, натуральне дерево не любить жорстких насадок або надто сильного зволоження. А якщо у вас килими, варто подбати про високу силу всмоктування.

Спосіб прибирання та ваші звички теж мають значення. Одна справа — підібрати акумуляторний пилосос або дротовий, які здатні робити ретельне прибирання. І зовсім інша — купити робот-пилосос, щоб підтримувати чистоту в оселі. Ці пристрої відрізняються і за конструкцією, і за можливостями, тому тут будуть свої особливості.

Тому лише тоді, коли ви чітко розумієте свої сценарії прибирання, можна переходити до технічних характеристик: потужності, сили всмоктування, обʼємів резервуарів, автономності, кількості насадок у комплекті тощо. Тоді ви зможете вибрати саме той пилотяг, який закриє ваші потреби у прибиранні, буде зручним та заощаджуватиме час.

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Машинка для видалення катишків: огляд Deerma DEM-MQ600 та...

👕 Машинка для видалення катишків з одягу допоможе зберігати ваші речі...

Топ 10 фільмів-катастроф. Найкращі фільми-катастрофи

🎬 Занурюйся у світ пригод з нашим топ 10 фільмів-катастроф. Напруга...

Dreame Z10 Station. Акумуляторний пилосос із самообслуговуванням

🧹 Dreame Z10 Station — це новий акумуляторний пилосос із функцією...

Як вибрати іригатор? Користь та переваги використання іригатора

✨ Іригатор — зручний девайс для догляду за зубами та яснами....

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.