back to top

Як вибрати пилосос для ковроліну та килимів? Корисні поради

🤔 Як доглядати за килимовим покриттям? 🧹 Вам потрібний пилосос для ковроліну! 🏠 Читайте поради щодо потужності, фільтрів та насадок у цій статті

Килимове покриття (ковролін) може бути складним завданням для багатьох пилососів. Воно сильніше, ніж гладка підлога, збирає на себе сміття. Тому дуже важливо правильно вибрати пилосос для ковроліну. У нього має бути достатньо сили всмоктування, якісна щітка та хороша маневровість, щоб переміщатися між меблями, не застрягаючи на ворсистих поверхнях.

Як підібрати ці та інші характеристики, розповідаємо на прикладі пилотягів іспанського виробника Cecotec. Ми проаналізували якість прибирання, дизайн, функції та ціну, і відібрали найкращі пилососи для килимів з низьким ворсом та килимового покриття.

Пилосос для ковроліну

Зміст

  1. Чи підійде пилосос для ковроліну і для килимів?
  2. Дротовий чи бездротовий пилосос краще?
  3. Пилосос для ковроліну: миючий чи звичайний?
  4. Як вибрати пилосос для ковроліну?
  • 1. Як має виглядати зручний пилосос для ковроліну?
    • Знімний ручний пилосос
    • Складана центральна трубка
    • Колеса для зручного переміщення
  • 2. Як вибрати пилосос для ковроліну за технічними характеристиками
    • Сила всмоктування
    • Наявність турборежиму
    • Датчик розпізнавання забруднень
    • Обʼєми пилозбірника та резервуарів
    • Зручність управління
    • Розмір і вага пилососа
    • Тип док-станції
    • Особливості основної щітки
    • Додаткові насадки у комплекті
    • Особливості акумулятора
    • Рівень шуму

5. Висновки

Чи підійде пилосос для ковроліну і для килимів?

Так, підійде, але не кожний. Одна справа — пропилососити килимок біля входу, і зовсім інша — плюшевий чи вовняний килим у вашій вітальні. Щоб пилосос впорався з довгим ворсом, важливі три деталі:

  1. Висока потужність — потрібна більша, ніж для ковроліну. Тоді девайс зможе дістати частинки сміття з-поміж ворсинок. 
  2. Правильна насадкакилимова щітка, яка і забруднення знімає, і ворс на себе не намотує. Для ворсових килимів важливо, аби можна було регулювати висоту ворсу, нижче ми поговоримо про це докладніше.
  3. Ефективна система фільтрації. Оскільки килими збирають на себе багато бруду, вибирайте циклонний фільтр з HEPA-фільтром або аквафільтр — вони впораються якнайкраще.

Іншими словами, якщо і потужності достатньо, і щітка для килимів є у комплекті, ви зможете прибирати всі типи покриття. Більшість моделей, про які ми сьогодні говоритимемо, саме такі: підійдуть для ковроліну, килимів із низьким, середнім та високим ворсом.

Дротовий чи бездротовий пилосос краще?

І тут немає однозначної відповіді. Ще кілька років назад акумуляторні пилососи вважались недостатньо потужними та недовго тримали заряд. Дротові  ж моделі перемагали за цими характеристиками, але кабель дещо обмежує у рухах. Плюс, з дротовим пилотягом ви залежите від електрики.

Але сучасні бездротові пилососи вже і заряд добре тримають, і мають досить потужні двигуни. Просто вибирайте моделі з високою силою всмоктування — і ви зможете прибрати килимові покриття

Пилосос для ковроліну: миючий чи звичайний?

Пилосос для ковроліну

Так, якщо ми говоримо про килимове покриття, то його теж можна чистити у вологому режимі. Це хороше рішення для алергіків та астматиків, адже дозволяє зібрати більше дрібного пилу і бруду. Тому треба одразу вирішити: вам потрібен пилосос для сухого прибирання чи 2 в 1, який зможе ще й освіжити підлогу. Тільки не плутайте пилосос для ковроліну зі спеціальними пилососами для чищення килимів — останні призначені для ретельного чищення.

Якщо вибираєте мийний пилосос, звертайте увагу на обʼєм резервуарів для чистої та для брудної води. І не забудьте про мийний засіб для пилососа: краще одразу дивитися, чи дозволяє виробник використовувати його.

Як вибрати пилосос для ковроліну?

Пилосос для ковроліну

1. Як має виглядати зручний пилосос для ковроліну?

Мова йде не стільки про естетику (хоча вона теж важлива), скільки про зручність та практичність. Конструкція пилососа має бути такою, щоб ви могли прибрати ним всю оселю чи офіс і не перевантажити спину або руки. Ось кілька перевірених рішень, які добре працюють на практиці.

Знімний ручний пилосос

Якщо робочий блок пилососа можна зняти, ви можете прибрати ним не тільки підлогу. Ним також зручно почистити меблі, важкодоступні куточки квартири, салон машини тощо. Функціональність одразу зростає у кілька разів. Це рішення зустрічається навіть у бюджетних моделях. Наприклад, недорогий пилосос Cecotec Conga Rockstar 1500 Ray Pure (3 999 грн за знижкою) відʼєднується, а додаткові насадки у комплекті допомагають прибрати будь-який куточок.

Складана центральна трубка

Є пилососи з прямою трубкою, вони складаються лише у зоні кріплення насадки. Це може бути не надто зручно, якщо у вас багато меблів, під якими треба прибирати. Зате коштує дешевше. Наприклад, компактна та потужна модель Cecotec Scoba 2100 Jalisco складається посередині.

Якщо ж ви хочете легко підводити трубку під дивани, тумби та крісла, краще купити пилосос, в якого трубка згинається приблизно посередині. Тоді вам навіть не доведеться нахилятися під час прибирання — це дуже зручно. 

Зазвичай таке рішення зустрічається у моделях для сухого прибирання. Але іноді і миючі пилососи мають таку перевагу. Як от Cecotec Conga Rockstar 1500 Ray Ergowet Animal: його мийний модуль розміщується біля щітки, а не на трубці. Це дозволило зробити трубку складаною.

Колеса для зручного переміщення

Пилосос для ковроліну

Для того, аби щітка чи ролик ковзали поверхнею, біля них розміщують маленькі колеса — вони є у більшості моделей пилососів. А щоб було ще зручніше, шукайте моделі з великими парними колесами, як у Cecotec Conga Rockstar 6500 Century ErgoWet Animal. Вони беруть на себе максимум навантаження, поки ви рулите пилососом.

2. Як вибрати пилосос для ковроліну за технічними характеристиками

Ми вже частково зачепили основні параметри, а тепер подивимось докладніше, на що треба звернути увагу при виборі пилососа.

Пилосос для ковроліну

Сила всмоктування

Сила всмоктування пилососа повинна бути достатньою, щоб пройти крізь підкладку килима і зібрати пил і бруд, що там осіли. Якщо ви чітко знаєте, що прибиратимете тільки ковролін та тверду підлогу, спокійно можна заощадити і вибрати пилосос приблизно на 10 000 Па і вище. Моделі з вищим показником коштують дорожче, зате впораються з найпухнастішим килимом. Пилососи Cecotec, про які ми говоримо сьогодні, прибирають із силою всмоктування від 12 000 Па до 30 000 Па.

Наявність турборежиму

Якщо тверду підлогу часто вдається прибрати на мінімалках, то на килимі вам може знадобитися більше потужності. Тому краще вибирайте пилосос для ковроліну з турборежимом.

Датчик розпізнавання забруднень

Датчик розпізнавання забруднень та функція автозбільшення потужності на килимах працюють разом. Ця опція дуже полегшує прибирання. Пилосос автоматично збільшує силу всмоктування, коли ви починаєте чистити килим, а ви отримуєте кращий результат за менших зусиль.

Обʼєми пилозбірника та резервуарів

Великий пилозбірник та великі резервуари допоможуть вам більше прибирати за один раз. Але це також означає і більшу вагу. Тож продумайте ці параметри, щоб знайте компроміс. 

Зручність управління

Пилосос для ковроліну

Сенсорне або кнопкове — питання особистої звички та комфорту. Комусь зручніше фізичні кнопки, комусь подобаються сенсорні, а хтось обожнюю прибирати із дисплеєм, на якому видно заряд батареї. 

Розмір і вага пилососа

Це особливо важливо, якщо у вас велике приміщення і прибирати треба багато. Знов-таки, тут треба шукати компроміс між комфортом та маневровістю.

Тип док-станції

Щодо зарядної бази, нас цікавлять такі моменти:

  1. Наявність системи самоочищення. Пилосос може автоматично очищувати пилозбірник на док-станції, а також прати та сушити насадки на док-станції.
  2. Розмір док-станції.
  3. Підлогова чи настінна станція.

Особливості основної щітки

Пилосос для ковроліну

По-перше, нас цікавить тип насадки. Пилосос для ковроліну може бути оснащений як насадкою-роликом, так і щіткою — звичайною чи комбінованою. Якщо ролик потрібний скоріше для вологого прибирання, то щітка — для сухого. І комбінована щітка у цьому плані краща: поєднання щетинок та гумових вставок збирає на себе менше шерсті та волосся.

А от якщо вам потрібний пилосос для килимів з середнім або високим ворсом, обовʼязково перевірте насадку на наявність шорстких, гострих країв або зігнутого металу, які можуть пошкодити килим.

Якщо ж ви хочете універсальний пилосос для всіх типів покриттів, найважливішою функцією є регульована вручну висота насадки. Саме вона дозволяє використовувати пилосос на різних типах килимів. Якщо девайс встановлено занадто високо над поверхнею килима, він не зможе притягувати ворсинки, що знаходяться під ним. Якщо встановити занадто низько, планка або щітки пилососа можуть пошкодити поверхню килима, що призведе до його зношеності та пошарпаності. Для ковроліну ж така регульована щітка допоможе розпушити глибоко вкорінений бруд і частинки.

Також незайвим буде LED-підсвічування щітки. Ліхтарики, розміщені вздовж щітки, допомагають краще виявляти бруд, навіть якщо ви прибираєте у сутінках.

Додаткові насадки у комплекті

Чим більше насадок, тим більше куточків ви зможете прибрати. Моторизована електрощітка для меблів, насадки для щілин і для оббивки, подовжувальний шланг — все це додає зручності. А якщо у вас є пухнастий домашній улюбленець, зверніть уваги на пилососи з насадками для тварин. Наприклад, Cecotec Conga Rockstar 8500 Infinity ErgoWet Animal комплектується спеціальною насадкою, якою ви можете вичесати улюбленця, а шерсть одразу збиратиметься у пилозбірник через шланг.

Особливості акумулятора

Знімна батарея — завжди краще рішення, ніж вбудована. Ви зможете купити додатковий акумулятор для пилососа та вдвічі збільшити час прибирання. А після зносу — просто замінити її та продовжити користуватися девайсом. При покупці звертайте увагу на такі параметри:

  • Місткість акумулятора.
  • Час автономної роботи.
  • Час заряджання.

Рівень шуму

Пилосос для ковроліну

Прибирання килимів та килимових покриттів завжди вимагає більшої потужності. Воно не може бути супертихим. Відповідно, будьте готові, що на турборежимі, ви навряд  зможете вести розмову.

Висновки

Пилосос для ковроліну

Ідеальний пилосос для ковроліну та килимів повинен мати кілька ключових характеристик: високу силу всмоктування, ефективну щітку та надійну систему фільтрації. І звісно — корисні аксесуари, які допомагають прибирати ретельніше. Такі девайси можуть бути дротовими та бездротовими, для сухого прибирання і для вологого. Сподіваємось, ця стаття допоможе вам вибрати найкращий пилосос для килимів та зробити прибирання легшим.

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

Залишити відгук

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Як чистити робот-пилосос? Корисні рекомендації та лайфхаки

🤖🧹Хочете, щоб ваш робот-пилосос працював ефективно та довго? 🔧 Читайте цю...

Як вибрати робот-пилосос 2024: 10 найкращих моделей

🏠 Зекономте час і зробіть дім чистішим легко та швидко ✨...

Електрощітка Oclean X Lite: огляд моделей

🪥 Дізнайтесь, яка електрощітка Oclean X Lite підійде саме вам! Все...

Матриця телевізора та як вибрати телевізор за типом...

📺 Насолоджуйтесь яскравим та чітким зображенням на екрані! Дізнайтеся, що таке...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів.

Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів.

Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.

За унікальним промокодом BLOG - ви можете купити товари зі знижкою до 40%. Використати промокод можна під час оформлення замовлення на сайті wo.ua.