back to top

Як вибрати кавоварку? Зʼясовуємо на прикладі кавоварки Cecotec

☕️🏡 Хочеться смачної кави вдома? Вам потрібна кавоварка! Дізнайтесь, як вибрати кавоварку за характеристиками та функціями на прикладі бренду Cecotec 🔍👍

Філіжанка ароматної кави може перетворити звичайний ранок на щось особливе. З правильною кавомашиною ви зможете насолоджуватися смачною кавою, не виходячи з дому. Ця стаття ознайомить вас з типами та особливостями цих девайсів та порадами, як вибрати кавоварку. Для наочності порівняємо кавоварки Cecotec та знайдемо топ-5 найкращих моделей.

Як вибрати кавоварку

Зміст

  1. Чи варто купити кавоварку та чому?
  2. Які бувають кавоварки? Як вибрати кавоварку за типом
  • Автоматична кавоварка vs ручна?
  • Основні типи кавоварок за методом заварювання
    • Еспресо-машини
    • Ріжкові кавоварки
    • Капсульні кавоварки
    • Крапельні кавоварки
  1. Як вибрати кавоварку за характеристиками?
  • Час приготування
  • Розмір та кількість порцій кави
    • Кількість порцій
    • Розмір порцій
    • Обʼєми контейнерів
    • Розмір корпуса кавоварки
  • Як вибрати кавоварку за налаштуваннями?
  • Додаткові функції
  1. Вибір кавоварки на прикладі кавоварки Cecotec: топ-5 моделей
  • 1. Багатофункціональна автоматична кавомашина CECOTEC Cremmaet Compact Steam
  • 2. Компактна та автоматична CECOTEC Cremmaet Macchia Black
  • 3. Напівавтоматична еспресо-машина CECOTEC Power Espresso 20 Pecan
  • 4. Компактна ріжкова кавоварка CECOTEC Cafelizzia 790 Steel DUO
  • 5. Крапельна кавоварка CECOTEC Coffee 66 Smart
  1. Висновки

Чи варто купити кавоварку та чому?

По-перше, домашні кавові машини дозволяють вам зварити свою ранкову чашку кави так, як вам подобається, адже в них точні налаштування. З джезвою чи гейзерною кавоваркою завжди є ризик перетримати каву та отримати не той смак, не кажучи вже про розлитий на плиті напій.

Вони також стануть у пригоді, коли ви запрошуєте додому гостей. Домашня кавова станція дозволяє швидко приготувати кілька чашок кави. Причому, ви зможете вибрати смак, міцність заварювання, добавки та топінги. А якщо ви хочете регулювати ще й ступінь помелу,  можна підібрати кавомашину із вбудованою кавомолкою або купити кавомолку окремо (як вибрати кавомолку, докладно розповідаємо у цій статті). Так ви зможете налаштувати правильний помел кавових зерен для френч-преса, крапельного, холодного заварювання та еспресо-напоїв.

Які бувають кавоварки? Як вибрати кавоварку за типом

Як вибрати кавоварку

Кава — один з найдавніших напоїв у світі, тож люди знайшли незліченну кількість способів отримати максимальну користь від кавових зерен. І для різних видів цього напою існує багато типів кавоварок:

  • Автоматичні кавомашини.
  • Ріжкові кавоварки.
  • Капсульні.
  • Крапельні.
  • Гейзерні кавоварки та джезви
  • Фільтр-кавоварка
  • Переливна кавоварка
  • Френч-прес.
  • Кавоварка для холодного заварювання.
  • Аеропрес.
  • Кавоварка мока.

Деякі види цих пристроїв перетинаються між собою. Наприклад, еспресо-кавомашина може бути як автоматичною, так і ріжковою. Тож яка кавоварка найкраще підійде для вашого стилю життя? Розглянемо основні типи, які найчастіше використовують вдома.

Автоматична кавоварка vs ручна?

Це основне, з чого варто почати вибір. Взагалі існує два різні типи кавоварок:

  • Автоматичні кавомашини здатні приготувати чашку кави практично автономно, одним натисканням кнопки. У них багато налаштувань — кількість води, міцність напою, ступінь помелу тощо. Зазвичай ви можете одразу зварити як еспресо, так і американо. А якщо є вбудований капучінатор, то й приготувати капучино, лате та інші напої. Особливість таких моделей в тому, що кава проходить через фільтр та пару всередині машини, відпрацьовані зерна автоматично переміщаються у контейнер, а ви отримуєте чистий густий напій з пінкою.
  • Ручні кавоварки вимагають трохи більше зусиль. Однак їх перевага полягає в тому, що вони дозволять вам насолодитись самим процесом приготування кави. Але відміряти воду, каву та молоти зерна доведеться власноруч.

Основні типи кавоварок за методом заварювання

Еспресо-машини

Еспресо-машини — це тип спеціальних, які готують свіжий еспресо. А з ним вже можна експериментувати: подавати окремо або використовувати як основу для приготування різноманітних кавових напоїв — лате, капучино, макіато тощо. Існують ріжкові, напівавтоматичні та автоматичні кавомашини, які дають змогу контролювати процес приготування. 

Ріжкові кавоварки

На відміну від автоматичних, ріжкові кавоварки зазвичай компактніші. Їхній робочий елемент — не фільтр, а металевий ріжок, у якому треба втрамбувати каву та закріпити його на машину. Потім через ці зерна проходить пара під високим тиском, під впливом пари кава віддає аромат і смак воді. Частіше за все один ріжок розрахований на 1-2 маленьких порції еспресо.

Капсульні кавоварки

Такі машини теж дуже компактні, але готують напій не з зерен чи з меленої кави, а з вже готових капсул. Капсула — це контейнер з пластику та фольги, всередині якого знаходиться порція меленої кави. Тобто ви можете лише регулювати кількість води, а не кави.

Як це працює? Після запуску кавомашини, вона проколює капсулу і під тиском подає гарячу пару та воду. Проходячи через капсулу, вона вбирає смак та запах мелених зерен.

Капсульні кавоварки компактні та зручні, дуже прості в обслуговуванні, але дають не такий насичений та яскравий смак, як ріжкові чи автоматичні. Зате вони максимально заощаджують ваш час. Тому якщо ви любите традиційний еспресо або капучино, то це не ваш варіант.

Крапельні кавоварки

Крапельні кавоварки складаються з двох частин: нагрівальна база та глечик. Нагріта вода проходить через каву та фільтр глечика та стікає всередину. В результаті виходить кава з мʼяким смаком та без пінки, так само як фільтр-кава. Перевага таких моделей — їхня компактність, великий обсяг напою та невелика вартість. Тому вони часто використовуються в офісах. З мінусів — напій готується довго, до того ж ви не зможете приготувати багато різних напоїв, як у  випадку з автоматичною машиною чи ріжковою.

Як вибрати кавоварку за характеристиками?

Як вибрати кавоварку

Перш за все, орієнтуйтеся на той тип напою, який ви любите. Враховуйте такі фактори, як спосіб заварювання кави, розмір порції, розмір самого приладу та додаткові функції, такі як вбудована кавомолка, спінювач молока або режим підігріву. Перш ніж купити кавоварку, зверніть увагу на наступні характеристики, щоб знайти правильний варіант, який відповідає вашим потребам.

Час приготування

Якщо ваші домочадці пʼють каву протягом дня, можливо, ви захочете вибрати крапельну кавоварку з термопотом, який буде підтримувати постійну температуру напою. Для тих, хто пʼє міцний еспресо чи готує різні види, потрібна ріжкова або автоматична кавомашина. Ну а для сімей, які постійно поспішають вранці, капсульна кавоварка може швидко приготувати чашку, не турбуючись про налаштування та прибирання.

Розмір та кількість порцій кави

Говорячи про формат кавомашини, треба враховувати одразу кілька характеристик.

Кількість порцій

Подумайте, скільки кави споживають ваші домочадці щоразу, коли ви готуєте каву. Якщо ви зазвичай випиваєте одну-дві чашки на день, вам достатньо кавоварки, яка готує менші порцій. Для сімей, які використовують щонайменше одну чашку кави на день, або будинків, де часто бувають гості, найкраще підійде кавоварка з великим глечиком.

Розмір порцій

При виборі кавомашини на одну порцію враховуйте розмір горнятка. Бувають випадки, що велика чашка не поміститься під кавоваркою.

Обʼєми контейнерів

Залежно від типу кавоварки, це можуть бути різні ємності: глечик у крапельних, бак для води в автоматичних, ріжкових та капсульних кавоварках. Щоб води вистачило на всіх, і навпаки, аби не гріти зайву воду, продумуйте, скільки людей регулярно питимуть каву.  

Розмір корпуса кавоварки

Хоча розмір кавомашини не вплине на вашу чашку кави, якщо вона не поміщається у відведене для неї місце, це може стати проблемою. Тому продумуйте не лише кількість порцій, а й розмір корпусу девайса. Особливо, якщо у вас маленька кухня.

Обовʼязково враховуйте, чи потрібно відкривати верхню частину кавомашини, щоб додати води і кавової гущі: чи не заважають цьому кухонні шафи. 

Як вибрати кавоварку за налаштуваннями?

Найпростіші кавомашини не мають практично ніяких налаштувань, окрім додавання більшої чи меншої кількості кавової гущі або води.  Тоді як більш складні кавомашини дозволяють обирати ступінь помелу, температуру води, міцність заварювання та широкий вибір розмірів порцій. Автоматичні кавомашини пропонують варіанти приготування гарячого шоколаду, чаю тощо. Загалом, прості моделі коштують дешевше і, швидше за все, простіші у використанні, оскільки ви не можете випадково вибрати неправильну опцію.

Додаткові функції

Деякі кавомашини виходять за рамки можливостей приготування кави і включають інші зручні опції:

  1. Запрограмоване заварювання на певний час.
  2. Підтримання кави в теплому стані.
  3. Автоматичне вимкнення.
  4. Звукові сигнали, коли кава закінчується.
  5. Світлові індикатори, які сигналізують, коли кавоварка ввімкнена або коли кава готова.
  6. Вбудована кавомолка пропонує зручність для тих, хто не хоче використовувати окрему машину для кавових зерен.
  7. Вбудований спінювач молока.
  8. Сповіщення про необхідність чищення кавомашини.

Еспресо-кавомашини та автоматичні, як правило, пропонують найбільше можливостей, але вони також мають найвищу ціну.

Вибір кавоварки на прикладі кавоварки Cecotec: топ-5 моделей

Як вибрати кавоварку

1. Багатофункціональна автоматична кавомашина CECOTEC Cremmaet Compact Steam

Неймовірно стильна автоматична кавомашина CECOTEC Cremmaet Compact Steam — найкращий вибір для поціновувачів багатофункціональності. На момент написання статті ця кавоварка продається з приємною знижкою: 12 999 замість 14 999 грн. При цьому вона все, щоб стати повноцінною домашньою кавовою станцією:

  • Великий резервуар 1.2 л вміщує кілька порцій.
  • Потужність 1 470 Вт дозволяє швидко нагрівати воду.
  • Тиск 19 бар.
  • Обʼєм контейнера для зерен — 150 мл.
  • Вбудована кавомолка з регулюванням ступеня помелу.
  • Вбудований капучинатор без резервуара.
  • Вибір обʼєму порції.
  • Вибір міцності кави.
  • Підігрів гарячої води для чаю.
  • Сенсорне керування та зручний дисплей з підсвічуванням.
  • Система автоматичного очищення від накипу.
  • Автоматичне вимкнення.

Кавоварка готує 4 види напою, на основі яких ви можете створити безліч інших рецептів. А от відсіку для меленої кави тут немає, втім, ті, хто готує з зерен, зазвичай рідко його використовують.

Попри такий набір можливостей, кавомашина досить компактна — усього 46 х 38.5 х 25 см. Її вишуканий чорний корпус підкреслюють сріблясті деталі та яскраве підсвічування елементів управління.

2. Компактна та автоматична CECOTEC Cremmaet Macchia Black

CECOTEC Cremmaet Macchia Black коштує на знижках 12 999 грн. Це теж автоматична кавомашина, яка працює із кавовими зернами, без контейнера для меленої кави. За дизайном вона дуже схожа на попередню модель, але значно компактніша: 31.5 х 38.5 х 22 см. Хоча резервуар в неї такий самий (1.5 л), як і контейнер для зерен (150 мл). По функціях теж все те саме, окрім спінення молока — капучинатора тут немає. Тож це кавова машина для тих, хто не готує каву з молоком, цінує швидкість приготування та простоту управління.

3. Напівавтоматична еспресо-кавоварка CECOTEC Power Espresso 20 Pecan

Напівавтоматична та дешевша за попередню модель, CECOTEC Power Espresso 20 Pecan сподобається власникам невеликих приміщень. Її розмір — 33 х 29.5 х 17 см. Кавоварка коштує 3 999 грн і виконує більшість тих самі функцій. У чому ж відмінність? 

А відмінність принципова. По-перше, вона варить каву ріжковим способом. Тобто, ви зможете використовувати лише мелену каву, а щоб її зварити, треба спочатку відміряти мірною ложечкою з комплекту, втрамбувати у ріжок і тільки потім варити каву.

По-друге, тут менший резервуар для води: 1.25 мл, тобто на 2-3 чашки менше. По-третє, нижча потужність, тобто вода нагріватиметься дещо повільніше. І четверте, дисплею тут немає, а замість сенсорного управління реалізовано механічне — три кнопки з підсвічуванням.

4. Компактна ріжкова кавоварка CECOTEC Cafelizzia 790 Steel DUO

Це ідеальна машина для фанатів еспресо та процесу приготування кави. Цікаво, що CECOTEC Cafelizzia 790 Steel DUO дозволяє використовувати як мелену каву, так і капсули. За потужності 1 350 Вт вона пропускає пару через каву під тиском 20 бар. В неї так само великий резервуар для води, як у попередньої моделі — 1.2 л — при цьому розміри дуже компактні: 33 х 17 х 29.5 см. В неї теж є функції автовідключення, подачі гарячої води та одночасного приготування двох чашок напою. А ще — зручний капучинтатор-трубка.

Коштує ця кавомашина 5 199 грн. Маленька, потужна і зручна, ще й у стильному сталево-сріблястому у корпусі вона напрочуд гарно виглядає.

5. Крапельна кавоварка CECOTEC Coffee 66 Smart

CECOTEC Coffee 66 Smart вміщує 1.5 л води, це приблизно 12 чашок кави за один раз. А налаштовується вона через зручний екранчик з блакитним підсвічуванням. В неї є функції автоочищення від накипу, автовідключення та підігріву глечика. Але головне — це 24-годинний таймер, який дозволяє вам запланувати приготування кави на потрібний час.

Висновки

Як вибрати кавоварку

Для декого приготування свіжої кави вранці — це більше, ніж щоденне завдання чи обовʼязок. Це терапевтичний і приємний ритуал. Коли теплий і бадьорий запах кави розноситься кухнею по всій оселі, ви раптом усвідомлюєте, що зробили більше, ніж просто приготували собі чашку кави. Ви подарували собі задоволення та заряд на решту дня.

Як вибрати кавоварку? Потрібно враховувати переваги, вартість та зручність. Чи ви з нетерпінням чекаєте на ритуал приготування кави, чи хочете, щоб вранці ви варили її майже без допомоги рук? А може, щоб гаряча чашечка чекала на вас, коли ви прокидаєтесь? Від цих звичок залежить, вам потрібна автоматична чи ручна кавоварка.

Наступне питання — метод приготування напою. Автоматичні кавомашини найбільш вигідні у цьому плані, адже з ними ви приготуєте еспресо, американо та всі напої на їх основі. Менш автоматизовані електричні кавомашини готують 1-2 види кави. Вони можуть вимагати трохи більше уваги, але, тим не менш, працюють за допомогою натискання декількох кнопок. Ручні кавоварки з переливним механізмом, такі як френч-преси та джезви, потребують вашої повної уваги, щоб приготувати ідеальну чашку кави.

Яким би методом ви не користувалися, завжд звертайте увагу на розмір порцій та резервуарів, габарити самого девайсу, налаштування міцності та кількості воли, таймер, функції автоматичного вимкнення та самоочищення від накипу. І не забувайте про естетичну складову, адже процес приготування має приносити задоволення. Смачної вам кави ☕️

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Недорогий робот-пилосос для дому та офісу. Топ 5...

🏠🤖 Навіть недорогий робот-пилосос із базовими функціями допоможе підтримувати порядок в...

Електросамокат Kaabo Wolf Warrior X Pro + Gold

🛴🚀 Електросамокат Kaabo Wolf Warrior X Pro — спосіб швидко дістатися...

Deerma VX96W: найкращий бездротовий мийник підлоги за свої...

💧 Як помити підлогу швидко та просто? Спробуйте бездротовий мийник підлоги...

Dreame Bot L10s Plus. Робот-пилосос, який справді миє...

🤖 Dreame Bot L10s Plus — робот-пилосос для ідеальної чистоти вдома!...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.