back to top

Як вибрати іригатор? Користь та переваги використання іригатора

Іригатор — зручний девайс для догляду за зубами та яснами. Він не тільки очищує, а й знижує чутливість. Дізнайтесь, як вибрати іригатор, який підійде саме вам 🦷👍

Іригатор давно зʼявився на ринку і вже міцно зайняв своє місце на полиці у ванній кімнаті багатьох сімей. Цей гаджет для догляду за ротовою порожниною чудово доповнює зубну щітку. Його завдання — очистити важкодоступні місця: міжзубні проміжки, простір за зубами, лінію на кордоні росту зубів, а також — промасажувати ясна. Таким чином ми отримуємо комплексний догляд, який не під силу самій лише щітці. Тож сьогодні поговоримо, як вибрати іригатор та які в нього переваги.

Іригатор

Зміст

  1. Як працює іригатор?
  2. Кому необхідний іригатор?
  • Стоматологічні конструкції
  • Вагітність та лактація
  • Стоматологічні захворювання
  • Підвищена чутливість зубів та ясен
  1. Переваги використання іригатора
  2. Як вибрати іригатор?
  • Тип живлення
    • Портативний іригатор
    • Стаціонарний іригатор
  • Обʼєм резервуара
  • Технологія чищення
  • Режими чищення
  • Кількість та тип насадок
  • Захист від вологи
  1. Як користуватися іригатором?
  • Правильний вибір налаштувань та насадок
  • Спершу іригатор, потім щітка
  • Ретельне полоскання
  1. Висновки

Як працює іригатор?

Іригатор

Вбудований у пристрій водяний насос генерує концентрований струмінь води. Виходячи під тиском, він проходить через насадку і видаляє залишки їжі та зубний наліт. А разом із ними — і шкідливі бактерії, які спричиняють розвиток карієсу, запалення ясен тощо.

Кому необхідний іригатор?

Іригатор

Взагалі-то всім. Цей пристрій рекомендується використовувати всім групам людей, які хочуть підтримувати здоровʼя порожнини рота, мати білі зуби та здорові ясна. Однак, деяким людям він буде особливо корисним. Ось ситуації, у яких рекомендується використовувати іригатор, звісно, після консультації зі стоматологом.

Стоматологічні конструкції

Іригатор

Тим, у кого встановлені зубні протези, брекети, імплантати та вініри, потрібний особливий догляд. Власникам будь-яких зубних конструкцій складніше забезпечити ідеальне очищення, та й часу це займає чимало. Іригатор для імплантів та брекетів — просто ідеальне рішення. Він допомагає видалити залишки їжі та шкідливі бактерії як із зубів, так і зі стоматологічних конструкцій. Так ми можемо запобігти розвитку карієсу, пародонтозу та інших захворювань ротової порожнини. А ще — зекономити час, бо струмінь води швидше вимиває все зайве, ніж будь-яка щітка.

Вагітність та лактація

У цей період жінкам особливо важливо забезпечити грамотний догляд, щоб не допустити розвитку захворювань, наприклад, таких, як гінгівіт. Будь-яке запалення у цьому випадку небезпечно не тільки для здоровʼя мами, але і для малюка. Іригатор же допомагає уникнути можливих ризиків.

Стоматологічні захворювання

Такий девайс допоможе людям із початковою стадією стоматологічних захворювань: карієс, зубний камінь, пародонтит тощо. Він дає якісне очищення, а це вже допомагає не допустити поширення хвороби та розвиток нових запалень.

Підвищена чутливість зубів та ясен

Гіперчутливі люди часто страждають від кровоточивості ясен. При цьому їм, так само як і всім іншим, необхідно очищувати важкодоступні ділянки. Але навіть зубна щітка із мʼякою щетиною може спричинити дискомфорт, біль і навіть запалення ясен. У цьому випадку іригатор для порожнини рота вирішує проблему. Як це відбувається?

Як ми зʼясували вище, іригатор не просто чистить зуби, а мʼяко масажує ясна струменем води. Від такого масажу кровообіг у цій зоні покращується, разом із припливом крові ясна отримують більше корисних мікроелементів, менше запалюються та швидше загоюються. А завдяки здоровим яснам і зуби довше залишаються здоровими.

Людям із підвищеною чутливістю ясен спочатку може бути незвично: кровоточивість дає про себе знати. Але поступово, раз за разом, вона зменшується, а потім зникає.

Переваги використання іригатора

Іригатор
  1. Легко дістатися до зубів, до яких ви не можете дібратись за допомогою зубної нитки. Використовуючи стандартну зубну нитку, вам доводиться тягнутися обома руками до задньої стінки рота, щоб встановити нитку навколо задніх корінних зубів. Це може призвести до недостатнього очищення, внаслідок чого задні зуби стають вразливими до накопичення зубного нальоту, карієсу та захворювань ясен. Іригатор навпаки легко націлити на задні зуби, щоб видалити частинки їжі та бактерії, які можуть призвести до серйозних проблем.
  2. Доступність. Традиційні зубні нитки та одноразові щітоки не коштують багато грошей, але їх постійно треба докуповувати. З водяними іригаторами єдині поточні витрати — на джерело живлення (мережа або акумулятор), вода та заміна насадок двічі на рік. Навіть недорогий іригатор для порожнини рота слугуватиме роками.
  3. Легше використовувати з зубними протезами. Зубна нитка може зачепитися за брекети, коронки та вініри, що ускладнює ретельне чищення. З брекетів може бути важко видалити частинки їжі, не пошкодивши їх. Воду ж можна розпилювати безпосередньо на них, нічого не пошкоджуючи. Ви можете з легкістю проходити вздовж лінії ясен і приділяти увагу проблемним ділянкам.
  4. Краще для людей з обмеженою рухливістю рук. Людям із захворюваннями, які викликають біль у руках або призводять до обмеження рухливості, наприклад, артрит, буде важко використовувати звичайну зубну нитку. Іригатор для зубів дозволяє їм тримати пристрій і рухати його під різними кутами, що набагато легше для суглобів, ніж скручування і розтягування традиційної зубної нитки.

Як вибрати іригатор?

Іригатор

Тип живлення

Портативний іригатор

Якщо у вас немає критичних проблем із зубами і яснами, а просто потрібен ретельний щоденний догляд за порожниною рота, обирайте портативний іригатор. Переваги іригатора такого типу:

  • Компактний розмір.
  • Легка вага.
  • Низький рівень шуму.
  • За потреби його можна легко брати з собою в подорожі.

З мінусів можна назвати хіба що маленький резервуар для води: поповнювати його доведеться частенько. Працюють такі моделі від вбудованого літій-іонного акумулятора, одного заряду якого вистачає надовго. Наприклад, Oclean W10 важить 578 г, при цьому витримує до 30 днів автономної роботи. А його акумулятор місткістю 1400 мАг повністю заряджається за 5 годин. 

Як ви вже здогадалися, у випадку з акумуляторним іригатором треба звертати увагу на такі характеристики:

  1. Місткість батареї.
  2. Час автономної роботи.
  3. Час заряджання.
  4. Спосіб заряджання. Деякі пристрої заряджаються швидше, інші повільніше. Одні вбудовані в спеціальний зарядний пристрій, інші просто приставляють магнітний зарядний пристрій до корпусу. А певні моделі можна заряджати і за допомогою USB-кабелю, тому для них також підійде зарядний пристрій від телефону.

Стаціонарний іригатор

Якщо вам потрібен прилад для всієї родини, де у кожного свої потреби, вам може підійти стаціонарний іригатор. Його переваги інші:

  • Великий резервуар для води, що є оптимальним для тривалих процедур в ротовій порожнині та використання кількома членами родини.
  • Прилад живиться від електромережі, тож час безперервної роботи обмежується тільки кількістю води у резервуарі.

Такі моделі вже потребують трохи більше місця у ванній кімнаті. Втім, це хороше рішення для активного використання. Наприклад, модель CECOTEC ToothCare 1200 Jet Pro вміщує 1000 мл води, а цього вже вистачить на кілька процедур чищення для великої родини. 

Обʼєм резервуара

Іригатор

Цей пункт дуже залежить від попереднього, адже акумуляторні моделі зазвичай компактні, тож вміщують приблизно до 200 мл води. Тоді як стаціонарні або оснащені великим резервуаром, або напряму підʼєднуються до системи водопостачання. 

Технологія чищення

У сучасних моделях використовується дві технології очищення:

  1. Імпульсна або пульсуюча. Вода подається короткими імпульсами. Через постійну зміну тиску, все зайве добре вичищається з усіх куточків ротової порожнини.
  2. Постійна подача води. Такі моделі вичищають зуби та ясна одним потоком води.

Режими чищення

По-перше, мова йде про різні режими тиску води. Зазвичай їх 2: сильніший і слабший. Вони призначені для того, щоб чутливі ясна не боліли від надмірного потоку води. Починаючи користуватися іригатором, завжди починайте зі слабшого тиску.

По-друге, важливий ще й метод розпилення води. Вода розпилюється двома способами — сильним струменем і струменем з повітрям. Перший потрібний для якісного видалення залишків їжі. Останній призначений для делікатного масажу ясен.

По-третє, якщо ви плануєте купити імпульсний іригатор, то можна контролювати також інтенсивність подачі імпульсів. 

Кількість та тип насадок

Чим більше насадок, тим більше членів родини можуть користуватися іригатором. Але справа не лише у кількості, а й у дизайні насадок. Адже одна справа — почистити міжзубні проміжки, а інша — протези чи вініри. Є моделі, у яких передбачені насадки для всіх випадків. Наприклад, вже згадана CECOTEC ToothCare 1200 Jet Pro отримала аж 7 насадок:

  • 3 класичні для повсякденного використання.
  • 1 насадка для видалення зубного нальоту.
  • 1 насадка для чищення протезів, імплантів, вінірів та інших ортодонтичних конструкцій.
  • 1 насадка для чищення підʼясенних кишень.
  • 1 насадка для очищення язика.

Захист від вологи

Іригатор

Деякі моделі є водонепроникними, тому їх можна використовувати в душі. Їхній корпус герметичний, і вода з душу не може потрапити в резервуар чи на електроніку.

Більшість іригаторів працюють не тільки з водою, але й з ополіскувачем для порожнини рота, який не тільки краще очищає інтерстицій, але й вбиває бактерії. Після використання ретельно промийте пристрій під проточною водою.

Як користуватися іригатором?

Іригатор

Здавалось би, що тут складного: натискаєш кнопку та очищуєш простір між зубами. Але є декілька дуже важливих нюансів, від яких насправді залежить ефективність очищення. І, як виявилося, не всі про них знають.

Правильний вибір налаштувань та насадок

Використовувати іригатор краще починати з мʼякого режиму, особливо в перші два тижні. У цей час ясна звикають до тиску води, м можуть кровоточити, якщо він високий. Для людей з пародонтозом також важливо стежити за потужністю, вибирати мʼякий або пульсуючий режим, а також використовувати спеціальні насадки.

Також варто звертати увагу на силу тиску, особливо коли приладом користується дитина. Іригатором можуть користуватися діти від 6-7 років у присутності дорослих.

Спершу іригатор, потім щітка

Маючи звичку розпитувати знайомих про їхні враження від девайсів, я і цього разу провела невеличке опитування. Так от: більшість людей спочатку чистять зуби електрощіткою чи звичайною щіткою, а вже потім використовують іригатор. Тоді як правильніше робити все навпаки.

Спочатку вичищаємо все, що зібралося між зубами, іригатором, а вже потім — щіткою з пастою. Так паста потрапить у вже чисті міжзубні проміжки та її активні інгредієнти зможуть працювати ефективніше.

Ретельне полоскання

Вода із залишками їжі не має залишатися у ротовій порожнині. Тим паче її не треба ковтати: вона повинна опинитися у вашій раковині, а не у шлунку.

Потрібно нахилитися над раковиною. Потім запустити струмінь води та вести іригатор уздовж лінії ясен, зупиняючись на кожному проміжку між зубами. При цьому воду можна розпорошувати як з передньої, так і з внутрішньої сторони зубів. Все, що вам потрібно зробити, це бути обережним, щоб не забризкати кімнату і не намочити одяг. Кілька хвилин з іригатором — і всі важкодоступні ділянки чисті. Зубна нитка більше не потрібна, ви можете взяти щітку і почистити зуби нею.

Висновки

Іригатор

Іригатор — простий та зручний пристрій для догляду за порожниною рота. Причому, ще комплексний догляд, адже він не тільки очищує зуби, видаляючи залишки їжі. Мʼякий струмінь води також дбайливо масажує ясна, знижуючи їхню чутливість. В результаті і зуби, і ясна поступово стають здоровішими. 

Щодо того, як вибрати іригатор. Ваш вибір повинен відповідати вашим власним потребам, в тому числі стану ваших зубів і вашим цілям щодо здоровʼя. Звісно, найперше, що краще зробити, — проконсультуватися зі стоматологом. Особливо, якщо у вас є певні проблеми із зубами, стоматологічні конструкції тощо. А вже потім — переходити що підбору характеристик. Основне, що треба врахувати — це спосіб живлення і тип пристрою, обʼєм резервуара, технологію чищення, кількість та тип насадок, захист від вологи. Ретельно продумавши ці деталі, ви зможете купити іригатор, який слугуватиме вам і вашій родині довгі роки.

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

Залишити відгук

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Як вибрати пилосос для ковроліну та килимів? Корисні...

🤔 Як доглядати за килимовим покриттям? 🧹 Вам потрібний пилосос для...

Dreame Mova K10 чи K10 Pro — що...

🧹✨ Dreame Mova K10 та K10 Pro — потужні миючі пилососи...

Відчуття ручного масажу: масажер для шиї YUNMAI Neck...

💆‍♂️ Подаруйте мʼязам комфорт з інноваційним масажером YUNMAI Neck Massager. Він...

Догляд за зубами після чищення та відбілювання. Найкращі...

🦷 Ви відбілили зуби або зробили професійне чищення? Дізнайтеся, як доглядати...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів.

Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів.

Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.

За унікальним промокодом BLOG - ви можете купити товари зі знижкою до 40%. Використати промокод можна під час оформлення замовлення на сайті wo.ua.