back to top

Як вибрати фен для волосся? Поради та рекомендації

💇‍♀️ Як вибрати фен для волосся, який збереже його здоровим? Дізнайтеся все про потужність, режими, насадки та корисні функції у цій статті! 🌟🔍

Довге чи коротке, густе чи тонке, пряме чи хвилясте… Яким би не було наше волосся, воно, перш за все, заслуговує на те, щоб бути здоровим. І те, як ми його сушимо, відіграє дуже важливу роль. У сьогоднішній статті поговоримо про те, як вибрати фен для волосся, який допоможе зберегти пасма здоровими та блискучими.

За час свого існування цей девайс зазнав неабиякої трансформації. Пройшовши шлях від найперших базових моделей до складних пристроїв-трансформерів, сьогодні він не просто сушить. Сучасні фени допомагають доглядати за пасмами різних типів. Саме з типування волосся ми й почнемо, а потім детальніше розглянемо технічні характеристики, які можуть бути важливими при виборі фена.

Фен для волосся

Зміст

  1. Як вибрати фен за типом волосся?
  1. Як вибрати фен для волосся за характеристиками? 
  • Потужність
  • Контроль температури
  • Комплектація насадками та аксесуарами
  • Довжина шнура
  • Функція захисту від перегріву
  • Функція іонізації
  • Зручність управління
  • Вага та ергономіка
  1. Поради з використання фена для волосся
  2. Висновки 

Як вибрати фен за типом волосся?

Фен для волосся

Якісний фен потрібен кожному, незалежно від статі, а також того, чи користуєтеся ви ним щодня, чи тільки в особливих випадках. Сьогодні на ринку представлена безліч фенів для волосся: від невеликих дорожніх моделей до професійних девайсів із розумними функціями, іонізацією та різноманітними насадками. Але навіть найкращий фен навряд чи дасть вам бажані результати, якщо він не підходить для вашого типу і текстури волосся.

Саме тому головний критерій вибору фенатип волосся: його щільність, структура та довжина. Ось кілька корисних порад, як краще зрозуміти свій тип.

1. Як визначити щільність волосся?

Не знаєте, яке у вас волосся — низької чи високої щільності? Зробіть тест на хвіст. Зберіть пасма у хвіст за допомогою звичайної резинки для волосся. Якщо ви можете обернути гумку лише один раз, воно густе. Якщо ви можете обернути хвіст гумкою два-три рази, — середньої щільності. Якщо вам потрібно обернути гумку більше трьох разів, ваше волосся тонке.

Знаючи свою щільність, ви краще розумітимете, що потрібно від фена. Якщо у вас тонке волосся, обирайте девайс з нижчим температурним режимом і функцією захисту від перегріву. Якщо густе, краще вибрати більш потужний фен з високими температурами.

2. Як вибрати фен для волосся під структуру пасм?

Фен для волосся

Зверніть увагу на режими

Говорячи про структуру пасм, ми маємо на увазі, наскільки вони у вас прямі чи кучеряві. Чому це важливо? Бо чим кучерявіше волосся, тим гірше воно утримує вологу, менше блищить та швидше січеться. Річ у тому, що волосина складається з трьох шарів:

  1. Медула — внутрішній.
  2. Кора — середній.
  3. Кутикула — зовнішній. 

Утримання вологи всередині волосся та блиск залежить якраз від кутикули. Вона складається з лусочок, наче цегляний дах. Коли ці лусочки підняті, волога швидко випаровується, пасма стають сухими. Але у хвилястого та кучерявого волосся лусочки вже припідняті від природи, особливо у місцях активного завитка. Тому йому завжди потрібно більше зволоження та делікатне сушіння. Для такого волосся теж краще підбирати фени з регулюванням температури та захистом від перегріву. І сушити його саме на низьких температурах.

Вибирайте фен для волосся з іонізацією

Фен для волосся

Лусочки кутикули піднімаються не лише від сушіння гарячим повітрям, а й від дії статичної електрики. І ця проблема вирішується вбудованим іонізатором. Він вивільняє негативні іони, які нейтралізують дію статичної електрики. Кутикули після такого сушіння пригладжуються, під ними зберігається волога, а пасма блищать. 

Продумайте потрібні насадки

Фен для волосся

Важливо не лише чим сушити волосся, а й як. Коли пасма прямі, а ви хочете зберегти цю структуру, логічно використовувати насадку-концентратор, якщо вона є у комплекті. Якщо ж у вас вʼюнке волосся чи хвилясте, щоб підкреслити цю природну фактуру, знадобиться фен з дифузором.

Дифузор — це велика кругла насадка з бортиками та «пальчиками», через які виходить повітря. Щоб підкреслити завитки, треба акуратно вкласти їх у дифузор і сушити з мінімальною кількістю рухів, піднімаючи волосся біля коренів. Цей спосіб сушіння — одна за важливих частин так званого «кучерявого методу», який докладно описує догляд за хвилями та кучерями.

Але ця насадка може знадобитися не тільки власникам кучерів, а й прямих пасм. Наприклад, щоб зробити укладку з мокрим ефектом, наче ви тільки-но повернулися з пляжу. Яскравий приклад правильного і зручного дифузора — CECOTEC Bamba IoniCare Rockstar AirSonic: він великий і дозволяє вкласти у насадку навіть довгі кучері.

3. Як вибрати фен за довжиною волосся?

Фен для волосся

Тут все дещо простіше. Щоб висушити коротке волосся необхідно менша часу та потужності. Тож якщо у вас довгі пасма, краще вибрати потужнішу модель, яка витримає довше сушіння.

Отже, ми зʼясували, чому важливо вибирати фен для волосся під його особливості, та які опції вам для цього потрібні. А тепер поговоримо про технічні характеристики окремо і докладніше.

Як вибрати фен для волосся за характеристиками? 

Фен для волосся

Потужність

Як правило, чим вища потужність, тим швидше висихає волосся. Стилісти радять вибирати моделі потужністю не менше 1400 Вт. Якщо у вас тонке або вʼюнке волосся, цієї потужності достатньо, вона запобігає пересушуванню (і, відповідно, пошкодженню).

І навпаки, людям з густим, щільним або довгим волоссям, яке важко піддається сушінню, підійдуть фени потужністю від 1800 до 2000 Вт. Так, це передбачає більше споживання енергії, підвищену потужність та ефективність. Зате вибір відповідної потужності фена гарантує якісне сушіння без надмірного перегріву, що сприяє загальному оздоровленню волосся.

Отже, вже розуміючи тип, текстуру та густоту свого волосся, ще раз зверніть увагу на ці моменти:

  • Тонке волосся — низька потужність, слабкий нагрів, сильний потік повітря.
  • Товсте або щільне волосся — висока потужність, насадка-концентратор для фокусування повітряного потоку.
  • Кучеряве волосся — помірна потужність, насадка-дифузор.

До того ж чим вища потужність, тим більше налаштувань швидкості пропонується у фені. А швидкісні режими можуть бути важливими для якісної укладки.

Контроль температури

Якісні фени мають можливість контролювати температуру повітря. Ви можете регулювати інтенсивність тепла відповідно до своїх потреб:

  • Низькі налаштування температури підходять для тонкої зачіски, таким чином, запобігаючи непотрібному пошкодженню текстури волосся.
  • Середній рівень нагрівання забезпечить нормальну безпеку волосся, рівновагу між ефективністю укладки та дбайливим ставленням до нього.
  • Високі температурні режими пристосовані для грубого, товстого волосся, забезпечуючи ретельне сушіння.

Топові моделі навіть мають спеціальні налаштування режимів. Наприклад, уже згаданий CECOTEC Bamba IoniCare Rockstar AirSonic отримав окремі режими для дітей та для тварин.

Комплектація насадками та аксесуарами

Перед покупкою чітко визначтеся, ви хочете робити укладки чи просто сушити волосся, та які насадки вам для цього потрібні. Хоча ми вже поговорили про головні насадки, комплект постачання може і не обмежуватися концентратором та дифузором. Наприклад, фен для волосся Dreame Hair Glory отримав фільтр від сплутування, який рівномірно розподіляє потік повітря. А за бажання до моделей цієї серії можна додатково купити насадку з капсулою для ефірних олій або тримач для фена. Власне, тримачі часто зустрічаються у комплекті, фен з іонізацією Deerma DEM-CF50W теж оснащений тримачем.

Іноді у фенах зустрічаються менш популярні, але корисні аксесуари, такі як щітки або гребінці, які значно розширюють можливості фена.

Довжина шнура

Обираючи фен, враховуйте, де він буде використовуватися вдома і в дорозі. Особливо під час подорожей розетка може бути розташована не біля дзеркала. Тому шнур повинен бути достатньо довгим.

Функція захисту від перегріву

Ця опція буде особливо корисною тонкому, хвилястому, освітленому та фарбованому волоссю. Датчик, вбудований у фен, контролює температуру, щоб ви не перегріли ані волосся, ані сам девайс — він просто автоматично вимкнеться за певної температури.

Функція іонізації

Фени з іонізацією — хороша інвестиція для будь-якого типу волосся. А особливо — для неслухняного та з особливими потребами. Вона зменшує статичну електрику та мінімізує пошкодження пасм та допомагає зберегти природний блиск. А головне, сьогодні вона зустрічається навіть у недорогих моделях, тож чому б не покращити свій щоденний догляд.

Зручність управління

У більшості фенів режими температур та швидкостей перемикаються кнопками та повзунком. Але найсучасніші моделі виводять сушіння волосся на якісно новий рівень. Вони можуть бути оснащені сенсорними кнопками, а також дисплеєм, на якому відображаються ваші налаштування. Деякі розумні фени навіть запамʼятовують останні налаштування, і за наступного використання не треба знов виставляти температуру чи швидкість.

Вага та ергономіка

Якщо ви плануєте брати девайс у подорож, вибирайте легкий фен. Наприклад, компактний CECOTEC IoniCare 6000 RockStar Soft Pro. Він важить усього 550 г при розмірі 7.6 х 3.9 х 21 см. І при цьому видає потужність 1 200 Вт та іонізує волосся.

Для домашнього використання можна підібрати й більший формат. Але в обох випадках зважайте на ергономічну форму: щоб рука не втомлювалась під час сушіння.

Поради з використання фена для волосся

Фен для волосся

Здавалось би, висушити волосся — процедура максимально проста. Втім, і тут можуть бути підводні камені. Важливо не лише те, який фен ви обираєте, але й те, як ви ним користуєтесь. Ось кілька простих порад, як використовувати фен для волосся так, щоб воно залишалося здоровим:

  1. Вибирайте правильний інструмент. Окрім власне фенів, вадливо правильно підібрати щітки, гребінці та інші аксесуари.
  2. Використовуйте термозахист. Завжди наносьте термозахист перед сушінням феном. Він допомагає захистити волосся від високих температур і запобігає пересушуванню та пошкодженню.
  3. Не встановлюйте фен на найвищу температуру без необхідності. Помірна температура менш агресивна для волосся.
  4. Тримайте фен рухомим. Щоб запобігти перегріванню однієї ділянки, рухайте феном по всій голові.
  5. Дотримуйтесь послідовності. Почніть сушити коріння і поступово просушуйте волосся до кінчиків. Це запобігає надмірному пересушуванню кінчиків, які зазвичай більш схильні до пошкодження.

Дотримуючись цих порад, ви зможете мінімізувати пошкодження, спричинені сушінням феном, і водночас досягти ідеального результату.

Висновки

Фен для волосся

Вибір правильного фена — це інвестиція у здоровʼя вашого волосся, ефективність укладання та комфорт у повсякденному житті. Тож якщо ви плануєте купити фен для волосся, варто приділити цьому питанню достатньо уваги.

Почати вибір девайса краще з вивчення типу ваших пасм. Чітко розуміючи їх структуру, щільність та довжину, ви зможете правильно підібрати і технічні характеристики, і додаткові аксесуари під себе.

Основні параметри, на які варто звертати увагу — це потужність, регулювання температури та швидкості повітряного потоку, функції іонізації та захисту від перегріву, комфорт управління та тип насадок у комплекті. Звісно, розміри, вага та форма також важливі. Та й естетичним задоволенням від процесу укладки нехтувати не варто: дизайн корпусу теж має вам подобатись. Приємної вам укладки та здорового волосся.

Залишити відгук

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Більше на цю тему

Годинники Garmin

Годинники Garmin для спортсменів: як вибрати найкращу модель

⌚️ Годинники Garmin просто створені для спортсменів! Вони відстежують активність, пульс, сон та інші дані. Дізнайтесь, як вибрати модель...

Роботи-пилососи Dreame

Роботи-пилососи Dreame з функцією автоочищення контейнера

🤖🧹 Менше пилу! Роботи-пилососи Dreame з функцією автоматичного очищення пилозбірника витрушують його без участі людини. Дізнайтесь у статті, як...

Deerma

Техніка Deerma для чистоти вдома: топ-7 бюджетних товарів

Прибирання не повинно бути складним і дорогим! 🌟 Дізнайтеся, як бюджетні пристрої Deerma допоможуть підтримувати чистоту швидко та ефективно...

смарт-ваги Yunmai

Кращі смарт-ваги Yunmai для моніторингу здоров’я та фітнесу

Шукаєте ідеальні ваги для фітнесу? 💪 Смарт-ваги Yunmai допоможуть вам не тільки відстежувати вагу, але й аналізувати ключові показники...

Роботи-пилососи

Dreame проти Cecotec: порівнюємо флагманські роботи-пилососи

🤖🧹 Які роботи-пилососи прибирають краще: Dreame чи Cecotec? 🤔 В яких моделей більше функцій і вигідніша ціна? Дізнайтесь у...