back to top

Як привчити дитину до чищення зубів

🦷👶 Навчіть малюка щоденному ритуалу чищення зубів, адже здорові звички формуються змалку. Робіть це весело та заохочуйте дитину в ігровому форматі! 😁✨ Як привчити дитину до чищення зубів?

Попри те, що молочні зуби з часом випадуть, важливо підтримувати їх у чистоті та здоров’ї, адже вони є провідниками та утримувачами місця для постійних зубів. Тому важливо заохочувати хороші звички гігієни змалечку. Складність у тому, що для дітей це просто рутинна робота. Як підійти до цього питання та виробити в малюка відповідальне ставлення? Ось кілька порад від стоматологів, як навчити дітей ефективно чистити зуби та закріпити хороші звички догляду на все життя. А практичну сторону питання пояснюємо на прикладі спеціалізованих дитячих електрощіток Oclean Kids, адже у них є все, що потрібно саме малюку.

Крок перший. Покажіть на власному прикладі

Щоб заохотити дітей до ритуалів чистоти, показуйте їм приклад гарної поведінки. Чистіть одночасно з дитиною, нехай вона спостерігає за вами, щоб побачити, як це потрібно робити. Пояснюйте, що ви робите, і демонструйте задоволення від процесу на своєму прикладі.

Як привчити дитину до чищення зубів

Крок другий. Розкажіть, як правильно

У дітей до 6-7 років ще формується дрібна моторика. Іноді до цього часу їм може бути складнувато добре чистити зуби самостійно. У цьому випадку ви можете допомагати малюку.

Якщо ви бачите, що в дитини вже непогано виходить, можна поступово привчати до самостійних дій:

  • Покажіть, як видавити на зубну щітку кількість зубної пасти розміром з горошину (або навіть менше, знову таки залежить від віку).
  • Поставте малюка обличчям до дзеркала, щоб він міг бачити, а ви — пояснити, що треба робити. Не поспішайте та покажіть правильну техніку чищення.

Коли дитина стане достатньо дорослою, щоб робити це самостійно, продовжуйте чистити одночасно з нею, щоб заохотити її до належного догляду. Якщо ви хвилюєтеся, що дитина не дуже ретельно очищує емаль, на деякий час поміняйтеся з нею місцями. Ваша дитина може самостійно чистити вранці, а ввечері ви можете закріпити правильну техніку, роблячи це за неї.

Як чистити зуби: пояснюємо дитині

Витрачайте 30 секунд на кожну зону

Під час процедури найкраще розділити ротову порожнину на чотири зони: верхня права, нижня права, верхня ліва та нижня ліва. На чищення кожної ділянки слід витрачати не менше 30 секунд. У цьому дуже допомагає електрична зубна щітка, адже вона має вбудований таймер та підказує, коли слід змінити ділянку.

Як привчити дитину до чищення зубів

Чистіть верхівки, передні та задні частини зубів

Під час чищення обов’язково приділяйте увагу переднім та верхнім ділянкам зубів, а також повертайте щітку назад, щоб почистити і задні поверхні.

Тримайте зубну щітку під кутом

Найкраще чистити зуби під кутом 45 градусів, оскільки це сприяє очищенню ясен і більш ефективному видаленню залишків їжі.

Використовуйте вимітальні рухи

Підмітальні рухи щіткою від ясен до верхівки є найбільш ефективними. Іноді, якщо ясна не надто чутливі, можна використовувати також невеликі кругові обертання.

Крок третій. Заохочуйте до ретельності

Це той самий випадок, коли трохи педантизму не завадить. Переконайтеся, що ваша дитина ретельно чистить зуби протягом усіх двох хвилин. Для зворотного відліку часу можна використовувати пісеньки або таймер, якщо у вас дитяча електрощітка.

Як привчити дитину до чищення зубів

Коли дві хвилини закінчаться, попросіть малюка виплюнути зубну пасту в раковину і ніколи не ковтати її. Потім вони повинні прополоскати рот і щітку. Щоб показати дитині, наскільки ретельно вона повинна чистити, корисно також використовувати застосунок до електрощітки: у ньому ви можете побачити пропущені ділянки.

Крок четвертий. Використовуйте іригатор

Сучасний догляд за ротовою порожниною — це не тільки про очищення зубів. Це також турбота про чистоту міжзубних проміжків та масаж ясен. Все це забезпечує іригатор, тож це дуже важлива частина комплексного догляду.

Як привчити дитину до чищення зубів

Перш ніж застосувати його вперше, варто проконсультуватися із дитячим стоматологом, адже все залежить від віку та навичок дитини, а також стану її ротової порожнини.

Зробіть це весело! Поради та рекомендації для натхнення

Перетворення гігієнічних процедур на веселу забаву гарантовано викличе у дитини ентузіазм у догляді за зубами, а головне — заохотить її до правильного чищення. Ніхто не знає вашу дитину краще за вас, тож, скоріше за все, вам відомо, як зацікавити свого малюка. А для натхнення ось кілька цікавих способів, як зробити чистку зубів цікавішою:

  1. Тренуйтеся на моделі. Ви можете використовувати ляльок, перевернуту коробку з-під яєць або стару зубну щітку, фарби та папір.
  2. Дозвольте дитині вибрати собі зубну щітку та пасту. Відвідайте магазин або сайт та покажіть дитині зубні щітки, які підходять для її вікової групи. Запропонуйте дитині два-три дизайни та дозвольте їй вибрати ту, яка їй найбільше подобається. Для дітей молодшого віку є чудові зубні щітки із зображенням милих тварин та символів — як, наприклад, у щіток Oclean Kids.
  3. Розкажіть їм історію про цукрових жучків, які роблять дірки в зубах, якщо ми не чистимо їх.
  4. Нагадайте, що кругові рухи зубної щітки сході на рух коліс поїзда. Попросіть дітей пересувати потяг по зубах.
  5. Попросіть їх уявити, що щітка — це супергерой, який рятує кожен зуб від монстрів зубного нальоту.

Як вибрати зубну щітку для дитини

Купити дитячу зубну щітку, яка забезпечить дбайливий догляд — це  найважливіший крок у забезпеченні постійного та ефективного догляду за зубами в домашніх умовах. Найважливіше тут — вік вашої дитини. Розгляньмо, на що саме слід звернути увагу при виборі.

Електричні та мануальні зубні щітки: що краще?

Найкраща зубна щітка — це та, яка допомагає вам чистити зуби найбільш ефективно. З огляду на це, мануальні зубні щітки можуть стати у нагоді для зовсім маленьких дітей.А для тих, у кого вже сформувалась моторика, стоматологи рекомендують використовувати дитячу електрощітку. Вона відкриває доступ до тих ділянок рота, які важкодоступні для ручної щітки та робить більшу частину роботи за малюка.

З якого віку дитині можна користуватися електрощіткою?

Існують електричні зубні щітки для немовлят: ними можна починати користуватися вже з 6 місяців. Однак у цьому віці звукові вібрації, як правило, призначені для заспокоєння дискомфорту при прорізуванні зубів, а не для видалення зубного нальоту.

Якщо ж мова йде про звичайну дитячу звукову електрощітку, за узгодженням зі стоматологом та якщо дитині комфортно, можна починати користуватися нею вже з 2-3 років.

Як привчити дитину до чищення зубів

Розмір та форма насадки

Маленька насадка важлива, щоб мати доступ до всіх важкодоступних місць у роті. Незалежно від того, ручна це щітка чи електрична, переконайтеся, що вона зручно сидить у руці та дозволяє легко маневрувати нею в ротовій порожнині. Коли дитина почне самостійно чистити зуби, оберіть зубну щітку з більшою ручкою, щоб було легше її тримати. Коли дитина підросте, можна змінити насадку на більшу.

Жорсткість щетинок

Діти повинні користуватися тільки зубними щітками з м’якою або ультрам’якою щетиною. Жорстка щетина може пошкодити ясна та навіть вплинути на цілісність зубів. А м’які щетинки комфортніші та безпечніші для зубів і ясен. Вони також краще видаляють зубний наліт,  залишки їжі. Стандарт якості серед щетинок — насадки DuPont, які використовуються і у дитячій, і у дорослих електрощітках Oclean.

Водонепроникність

Оскільки дитяче чищення — часто про ігровий формат, краще одразу подбати про захист від вологи. Так, у лінійці Oclean Kids реалізовано високий рівень захисту IPX7. Він дозволяє чистити зуби у душі та спокійно промивати корпус під водою.

Рівень шуму

Занадто галаслива щітка може заважати малюку та навіть лякати. Вибирайте моделі із рівнем шуму не вище 40 дБ, тоді дитині буде максимально комфортно.

Просте управління

Оптимально — одна кнопка, як в Оклін Кідс. Діти швидко та інтуїтивно підхоплюють управління девайсами, проте на початкових етапах важливо не відволікатися на зайве. А додаткові налаштування та можливості можна показати пізніше, коли малюк підросте.

Як привчити дитину до чищення зубів

Висновки

Найкращий спосіб привчити дитину правильно чистити зуби — показати на власному прикладі, ще й у позитивному ігровому форматі. Щоб звичка виробилась та закріпилась, важливо виробити ставлення до чищення не лише як до рутини, а як до приємного догляду за собою, який приносить задоволення та користь.

Один з найважливіших моментів вироблення цієї звички — вибір якісної щітки. Вона має подобатись дитині, полегшувати чищення та підтримувати здоровий стан ротової порожнини. Саме тому сучасні стоматологи частіше рекомендують для догляду використовувати дитячі електричні зубні щітки Oclean Kids. Вони добре видаляють зубний наліт, дбають про ясна, а ще ними зручно та цікаво користуватися. Це чудовий приклад того, якою має бути дитяча електрощітка.

Сподіваємось, наша стаття допоможе вашому малюку почати чистити зуби правильно та із задоволенням.

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Пилосос з УФ-лампою. Огляд-порівняння JIMMY WB55 та JIMMY WB73

🌟 Подбайте про меблі та позбавтесь пилових кліщів одночасно! 👍 Дізнайтесь...

Як дізнатися, яка відеокарта

Багато хто не здогадується, наскільки важливо знати, яка відеокарта встановлена у...

Скільки часу можна користуватися електрощіткою? Як часто міняти...

🕒 Щоб усмішка залишалася здоровою, важливо доглядати за щіткою 😁 Скільки...

Миючий робот-пилосос Dreame D10s Pro та Dreame D10s...

🤖🧹Хочете купити миючий робот-пилосос? 🌀 Огляд-порівняння Dreame D10s Pro та Dreame...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.