back to top

Як правильно чистити зуби ультразвуковою щіткою? Поради та рекомендації

🦷✨ Хочете, щоб зуби та ясна довше залишалися здоровими? Дізнайтесь, як правильно чистити зуби ультразвуковою щіткою! Тримайте під кутом, оберігайте ясна та слідкуйте за таймером! 🕐

Почистити зуби? Здавалося б, що тут такого, береш та водиш туди-сюди по всіх сторонах. Але не все так просто. По-перше, нас недарма вчили у дитинстві чистити зуби мінімум 2 хвилини. По-друге, якщо у вас не звичайна, а електрична звукова щітка, все значно цікавіше. Як правильно чистити зуби ультразвуковою щіткою, аби вона приносила користь? У чому переваги цього девайсу? Дізнайтеся у цій статті. Як завжди, ілюструю цікаві моменти яскравими девайсами з асортименту WO.UA.

Зміст

  1. Звукова та ультразвукова зубна щітка: у чому відмінність
  • Технологія Sonic
  • Технологія Ultrasonic
  1. Звукова та ультразвукова електрощітка: у чому їх переваги?
  • Переваги чищення електрощіткою
    • Ефективніше очищення
    • Відбілювання зубів
    • Як правильно чистити зуби ультразвуковою щіткою: масаж ясен та зниження чутливості
    • Зручне очищення брекетів
  • Недоліки звукових та ультразвукових електрощіток
    • Вартість
    • Необхідність заряджання
  1. Як правильно чистити зуби ультразвуковою щіткою
  • Покрокова інструкція з чищення зубів електрощіткою
  • Корисні рекомендації, як правильно чистити зуби ультразвуковою щіткою
  1. Висновки

Звукова та ультразвукова зубна щітка: у чому відмінність

Як правильно чистити зуби ультразвуковою щіткою? Поради та рекомендації

Терміни «звукова зубна щітка» та «ультразвукова зубна щітка» можуть заплутати споживача, особливо коли їх використовують як взаємозамінні. Я й сама часто зустрічаю плутанину, коли моніторю статті на цю тему. Однак в основі таких девайсів — дві різні технології, хоча обидва типи зубних щіток є електричними і використовують вібрації.

Технологія Sonic

Звукові зубні щітки зʼявилися на ринку набагато раніше. Існує безліч різних моделей залежно від ваших потреб. Вони працюють в діапазоні від 40 000 до 84 000 рухів на хвилину. На відміну від звичайних електрощіток, насадки звукових зубних щіток рухаються дуже швидко. 

Технологія Ultrasonic

Як випливає з назви, ультразвукові зубні щітки використовують ультразвукову частоту для чищення зубів. Вони використовують 96 мільйонів вібрацій на хвилину, що дуже важко уявити. Саме ця ультразвукова частота розщеплює зубний наліт і видаляє бактерії з ваших зубів.

Звукова та ультразвукова електрощітка: у чому їх переваги та недоліки? 

Як правильно чистити зуби ультразвуковою щіткою? Поради та рекомендації

Незалежно від того, чи у вас недорога електрощітка, чи найсучасніша модель з купою додаткових функцій, з ними ви отримуєте кращий догляд, ніж зі звичайною щіткою. І ось чому.

Переваги чищення електрощіткою

Ефективніше очищення

Це основне, заради чого варто купити ультразвукову електрощітку. І стоматологи, і дослідження дійшли висновку, що електричні зубні щітки ефективніше, ніж мануальні, видаляють зубний наліт. А він є одним з головних винуватців карієсу і захворювань ясен.

Відбілювання зубів

Сучасні розумні щітки ефективно відбілюють зуби завдяки більшій кількості рухів за хвилину та глибшому очищенню. У багатьох моделях для цього навіть передбачені окремі режими. Наприклад, поступове лагідне відбілювання протягом 30 днів, яке не пошкоджує емаль.

Як правильно чистити зуби ультразвуковою щіткою: масаж ясен та зниження чутливості

Ультразвукова електрощітка не лише ефективно чистить, але й дбайливо доглядає за чутливими зубами. Оскільки механічний вплив тут зведено до мінімуму, очищення та масаж ясен відбувається ну дуже делікатно.

Такий девайс використовує високошвидкісні вібрації для створення мікробульбашок, які ефективно видаляють наліт і бактерії з ваших зубів і ясен. На відміну від традиційних щіток, щетинки ультразвукової набагато мʼякші та тонші, що робить їх менш абразивними для чутливих зубів і ясен. 

При цьому ви здійснюєте менше тиску та тертя на зуби і ясна. Відповідно, зменшується ризик рецесії ясен та ерозії емалі. Надто агресивне чищення може призвести до рецесії ясен, оголення коренів зубів і підвищення чутливості зубів. Це також може пошкодити емаль, спричиняючи її стирання та підвищуючи ризик розвитку карієсу. З ультразвуковою щіткою ви можете уникнути цих проблем і зберегти здоровʼя порожнини рота у цілому.

Зручне очищення брекетів

Використання звукової зубної щітки з брекетами значно полегшує гігієну порожнини рота. Гідродинамічні рухи очищають не тільки зуби і ясна, але й коронки, брекети, знімні елайнери, ретейнери та інші стоматологічні конструкції.

Недоліки звукових та ультразвукових електрощіток

Як правильно чистити зуби ультразвуковою щіткою? Поради та рекомендації

Вартість

Звісно, електрощітки коштують дорожче за мануальні. Але можна купити і дешеву електрощітку. Наприклад, Oclean Air 2, яка на момент виходу цієї статті продається за знижкою за 20$. При цьому вона працює у 2-х режимах і видає до 72 000 коливань на хвилину. Плюс захист від вологи IPX7, тиха робота та магнітна зарядка.

А ще Air 2 неймовірно стильно виглядає: корпус по-сучасному мінімалістичний, а управління здійснюється однією кнопкою. До того ж можна вибрати з 4-х відтінків — насичений зелений, фіолетовий, рожевий та білий.

Або незвичайна Jimmy T6 Electric Toothbrush with Face Clean Blue за 15$ за знижкою. У неї 4 режими чищення, мотор потужністю 32 400 коливань на хвилину, захист від вологи IPX7, а батарея витримує до 6 місяців на одному заряді. До речі, про батарею.

Необхідність заряджання

Для декого це теж може бути недоліком. Так, періодично доведеться заряджати щітку від мережі або через бездротову зарядку. Але у більшості моделей це доводиться робити не частіше ніж раз на 30 днів. У вже згаданої Air 2 — до 40 днів, наприклад. А у Jimmy T6 — взагалі раз на 180 днів. І погодьтеся, поставити щітку на зарядку займає менше зусиль, ніж вибрати нову ручну у магазині. 

Як правильно чистити зуби ультразвуковою щіткою

Як правильно чистити зуби ультразвуковою щіткою? Поради та рекомендації

Отже, електричні зубні щітки можуть бути кращими за ручні.  Але… тільки якщо ними правильно користуватися. Якщо ви погано володієте технікою чищення, жодна зубна щітка в світі не зможе повністю очистити зуби за вас. І є кілька моментів, які слід врахувати при переході з мануальної зубної щітки на звукову, оскільки вони вимагають різних технік чищення.

Покрокова інструкція з чищення зубів електрощіткою

Отже, беремо девайс і пасту, яка підходить саме для вас. Рекомендації стоматологів, як правильно чистити зуби ультразвуковою щіткою, зводяться до наступних дій:

  1. Траєкторія руху щітки навколо рота точно така ж, як і у випадку з мануальною зубною щіткою.
  2. Тримайте щітку під кутом 45 градусів, злегка натискаючи, і затримуйте на кожному зубі від 3 до 5 секунд. 
  3. Почніть із зовнішньої сторони задньої частини верхніх зубів справа і чистіть по всій зовнішній стороні верхніх зубів, поки не дійдете до задньої частини зліва.
  4. Потім проведіть щітку під самими задніми зубами, щоб почистити внутрішню сторону ззаду зліва направо.
  5. Перемістіть щітку до нижніх зубів і повторіть процес, починаючи з задньої внутрішньої частини правого зуба, до задньої внутрішньої частини лівого зуба, а потім до зовнішньої частини лівого зуба і закінчуючи зовнішньою частиною правого зуба.
  6. Потім, нарешті, можна почистити кусальні поверхні, застосовуючи трохи більший тиск.
  7. Зубну пасту можна прополоскати або просто виплюнути залишки.
  8. На завершення можна почистити язик, починаючи з задньої частини і просуваючись до кінчика.

Намагайтеся витрачати близько 30 секунд на кожен з чотирьох квадрантів зубів. Ось для чого потрібна зубна щітка з таймером — вона дає підказки, коли треба змінити ділянку. Після рекомендованих двох хвилин чищення, сеанс зазвичай автоматично завершується. Але якщо у вас розумна електрощітка, вона підкаже, де ви не дочистили та підсвітить цю зону на екрані або у застосунку. Як, наприклад, Oclean X Pro Elite Grey OLED або Oclean X Pro Digital. Остання ще й видає зворотний звʼязок після чищення та вітає вас зі святами — маленька, але приємність.

Корисні рекомендації, як правильно чистити зуби ультразвуковою щіткою

Найпоширеніша помилка, якої ми припускаємося під час чищення зубів, — багато рухатися. Багато хто трохи чистить нижню частину, потім верхню праву жувальну поверхню, потім повертається до нижньої частини, потім передні зуби. Це нераціональне використання часу і не дуже ефективно. Чищення зубів повинно бути методичним, щоб ви знали, що кожному зубу приділяється рівно стільки часу, скільки потрібно:

  • Використовуйте іригатор перед чищенням — паста не так ефективно проникає крізь наліт. Тому якщо ви не видалили його з міжзубних проміжків, то вони не так захищені, як вам здається.
  • Не полощіть рот надто сильно після чищення — всі інгредієнти зубної пасти призначені для догляду за порожниною рота. Коли ви змиваєте пасту, ви позбавляєтесь від них.
  • Не скребіть зуби — стежте за силою натиску. Найзручніше для цього купити електрощітку із датчиком тиску, яка даватиме сигнал кожного разу, коли ви тиснете надто сильно.
  • Використовуйте насадку зі щетиною середньої жорсткості.
  • Міняйте  насадку для електричної зубної щітки кожні три місяці.
  • Переконайтеся, що ви чистите зуби протягом 2 хвилин.

Висновки

Будь-які зубні щітки вимагають певних навичок, щоб правильно чистити зуби. Треба тримати їх під правильним кутом, підібрати відповідний тиск і старанно прочистити всі ділянки. З огляду на це, звукові та ультразвукові розумні електрощітки можуть дістатися до важкодоступних ділянок і видалити зубний наліт більш ефективно. І при цьому — максимально делікатно.

Але і ними треба користуватися правильно. У цьому немає нічого складного. Виробники таких девайсів завжди вказують у інструкції, як правильно чистити зуби ультразвуковою щіткою чи звуковою. А у топових моделях є датчики тиску та вбудовані гіроскопи, які відстежують ваші рухи. Такі щітки дають інтелектуальні підказки, якщо ви робите щось неправильно. 

Тому, якщо ви хочете надовго зберегти ваші зуби та ясна здоровими, зверніть увагу на ці технології. Вони зроблять ваш догляд за зубами ефективнішим та приємнішим.

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Машинка для видалення катишків: огляд Deerma DEM-MQ600 та...

👕 Машинка для видалення катишків з одягу допоможе зберігати ваші речі...

Топ 10 фільмів-катастроф. Найкращі фільми-катастрофи

🎬 Занурюйся у світ пригод з нашим топ 10 фільмів-катастроф. Напруга...

Dreame Z10 Station. Акумуляторний пилосос із самообслуговуванням

🧹 Dreame Z10 Station — це новий акумуляторний пилосос із функцією...

Як вибрати іригатор? Користь та переваги використання іригатора

✨ Іригатор — зручний девайс для догляду за зубами та яснами....

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.