back to top

Як працює ультразвукова зубна щітка: технологія Ultrasonic та її особливості

🦷🔊 Піклуєтесь про здоровʼя зубів та ясен? До вашої уваги гаджет, який дбайливо чистить зуби за допомогою високочастотних вібрацій. Як працює ультразвукова зубна щітка? Чому технологія Ultrasonic така популярна? Дізнайтесь у цій статті! 😁

В останні роки сфера гаджетів для догляду за зубами розвивається ну дуже активно. І поява звукових, а потім і ультразвукових щіток — мабуть, одна з головних змін. Вони швидко показали свою ефективність і стали популярними, адже допомагають краще піклуватися про зуби та ясна. Сьогодні поговоримо, як працює ультразвукова зубна щітка, чому вона краща за звичайну, та як вибрати найкращу електрощітку для себе.

Зміст

  1. Що краще: ультразвукова зубна щітка, електрощітка чи звичайна?
  • Чищення ручною щіткою
  • Ефект від електрощітки
  • Чому ультразвукова зубна щітка найкраща?
  1. Як працює ультразвукова зубна щітка?
  • Підвищена швидкість вібрацій
    • Sonic та Ultrasonic: яку електрощітку вибрати?
  • Ультразвукова електрощітка і гідродинаміка
  • Додаткові функції
  1. Як вибрати ультразвукову зубну щітку?
  2. Висновки

Що краще: ультразвукова зубна щітка, електрощітка чи звичайна?

технологія Ultrasonic Як працює ультразвукова зубна щітка

Чищення ручною щіткою

Стандартна мануальна щітка не зазнала кардинальних змін протягом багатьох років. Єдине досягнення — змінилась якість  щетини та дизайн ручки. Коли ми чистимо нею зуби, то зазвичай маємо зробити лише близько 300 рухів за хвилину. Тобто здійснюємо лише механічний вплив на поверхню зубів.

При цьому ми можемо почистити лише ті поверхні, до яких дотикаємось щетинками. До чого це призводить? Ділянки під лінією ясен залишаються вразливими до накопичення бактерій і утворення зубного нальоту, оскільки ручна щітка зазвичай не може дістатися до них.

Ефект від електрощітки

Ще одна варіація зубної щітки, яка існує вже давно. По суті вона робить те ж саме, що і ручна, от тільки з парою відмінностей:

  • Автоматизація рухів — ви просто тримаєте ручку, а щетинки рухаються автоматично. Насадка може як обертатись, так і рухатись туди-сюди імпульсними рухами. Відповідно, такі девайси називаються «зворотно-обертальна зубна щітка» або «пульсуюча».
  • Збільшення швидкості — приблизно до 4 000 рухів за хвилину.

Тобто це скоріше трюк, ніж реальне покращення очищення. Проблема з традиційними електрощітками така ж, як і з ручною: вона обмежується чищенням лише тих поверхонь, до яких можна дотягнутися щетинками. А проміжки між зубами та лінія уздовж ясен лишається недоочищеною.

Чому ультразвукова зубна щітка найкраща?

Ultrasonic Toothbrush — це останнє досягнення у технологіях чищення зубів. І не тільки зубів, а усієї ротової порожнини. Ось ці щітки вже і міжзубні проміжки вичищають, і лінію росту зубів, і язик, ще й масажують ясна. Вони реально покращили практично кожен аспект чищення. А тепер поговоримо, як саме це можливо.

Як працює ультразвукова зубна щітка?

технологія Ultrasonic Як працює ультразвукова зубна щітка

Якщо ручна щітка чистить за допомогою механічних рухів, то ультразвукова зубна щітка створює вібрації високої частоти  для видалення нальоту і залишків їжі. Точніше, її двигун генерує ці вібрації, перетворюючи електричну енергію в механічну. Ось основні особливості таких моделей.

Підвищена швидкість вібрацій

Більшість моделей сучасних звукових зубних щіток можуть робити до 40 000 рухів щіткою за хвилину. Це забезпечує таке очищення поверхні, яке практично недосяжне при звичайному чищенні.

Sonic та Ultrasonic: яку електрощітку вибрати?

А оце найцікавіше. Саме висока швидкість вібрацій і дала щітці назву «звукова» (Sonic) або «ультразвукова» (Ultrasonic). При цьому треба розуміти такі моменти:

  1. Це не той ультразвук, який застосовується професійними стоматологами. От як часто ви робите професійну чистку? Ймовірно, не частіше ніж раз на 6 місяців. Професійний ультразвук — це дуже активний вплив на емаль та мʼякі тканини, тому його не можна використовувати часто: це просто руйнувало б емаль. Таку процедуру має проводити лише лікар-стоматолог.
  2. Звукові щітки видають вже згадані 40 000 рухів за хвилину плюс-мінус, ультразвукові — до 100 000 рухів. При цьому у мережі ви можете зустріти ці щітки як з поміткою Sonic, так і з Ultrasonic, що призводить до повної плутанини. Але дивимось пункт 1 і розуміємо, що по суті це розділення досить умовне. Воно просто показує нам, що моделі Ultrasonic потужніші.
  3. Щітки на звичайному моторі будуть менш потужні, ніж на магніто-левітаційному двигуні (такі можуть робити більше ніж 80 000 поступальних рухів). Наприклад, електрична зубна щітка Oclean X Pro Elite Grey OLED здійснює 84 000 коливань на хвилину (або 42 000 обертальних рухів). А модель Oclean Flow Sonic — трохи менше, 76 000 коливань. Тоді як недорога електрощітка Oclean Endurance Eco — 72 000 рухів на хвилину. Всі вони працюють на двигуні Maglev, тому швидкість така висока.

Ультразвукова електрощітка і гідродинаміка

Ці типи девайсів використовують всі переваги гідродинаміки. Двигун рухає насадку з такою швидкістю, що частинки води та повітря утворюють з зубної пасти дрібнодисперсну піну. І цю мʼяку піну вони доносять не тільки до емалі, вона проникає у проміжки між зубами та ефективно працює по лінії ясен. Дослідження навіть показали, що звукові зубні щітки забезпечують чудове видалення зубного нальоту навіть тоді, коли їх тримають на відстані до 4 мм від поверхні зуба.

Додаткові функції

Багато сучасних моделей звукових/ультразвукових щіток оснащені функціями, які покращують процес чищення:

  • Вбудовані автоматичні таймери для забезпечення належного часу чищення.
  • Датчики тиску для запобігання занадто сильному натисканню.
  • Контроль якості очищення різних зон ротової порожнини.
  • Голосові підказки.
  • Фідбек у вигляді емоджі для кращої мотивації.
  • Підключення до мобільного застосунку, щоб бачити звіти про чищення та контролювати процес.
  • Різні режими для різного стану зубів — наприклад, ранкове та вечірнє чищення або відбілювання.

Як вибрати ультразвукову зубну щітку?

технологія Ultrasonic Як працює ультразвукова зубна щітка

Ось короткий гайд, на які параметри вам варто звернути увагу, щоб купити ультразвукову електрощітку:

  1. Інтенсивність вібрацій (про яку ми вже поговорили вище).
  2. Кількість режимів — у сучасних моделях їх від 2 до 5.
  3. Кількість насадок у комплекті.
  4. Форма насадок.
  5. Жорсткість щетинок.
  6. Наявність таймера.
  7. Датчики тиску.
  8. Відстеження кута, під яким ви чистите зуби. Так, найкраща електрощітка може й таке.
  9. Зручність управління.
  10. Можливість підключення до мобільного застосунку.
  11. Інтерактивність — те, як щітка взаємодіє з користувачем. Просто подивіться цей відеоогляд на неймовірну Oclean X Ultra, щоб зрозуміти, наскільки корисним може бути така взаємодія.
  12. Час автономної роботи — в середньому, орієнтуйтеся на 30 днів.
  13. Час заряджання.
  14. Спосіб заряджання — звичайна чи швидка зарядка.
  15. Захист від вологи.
  16. Наявність додаткових аксесуарів у комплекті — настінного кріплення, дорожнього кейса тощо.
  17. Розміри та вага.
  18. Колір та покриття корпусу.

Висновки

технологія Ultrasonic Як працює ультразвукова зубна щітка

Ми зʼясували, як працює ультразвукова зубна щітка і що це дійсно корисний девайс у вашому догляді. Завдяки підвищеній швидкості вібрацій, вона утворює з пасти, води та повітря настільки дрібну піну, що вона здатна проникати у міжзубні проміжки та вичищати лінію ясен. І все це — ніжно та лагідно, не подряпуючи емаль.

Ці щітки дуже потужні, тому якщо у вас є імпланти, коронки або інші стоматологічні конструкції, краще проконсультуватися з лікарем перед використанням. Спеціаліст порадить, якої інтенсивності вібрацій вам буде достатньо, і що вибрати — звукову чи ультразвукову щітку. Покращуйте свій догляд із сучасними гаджетами та нехай ваша усмішка сяє здоровʼям.

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Газонокосарка-робот Dreame A1: зручне рішення для догляду за...

🏡 Як косити газон швидко та правильно? Газонокосарка-робот Dreame A1 —...

Масаж і тепло 2 в 1! Огляд на...

💆‍♂️ Зустрічайте неймовірну новинку для вібраційного та теплового масажу! Читайте огляд...

Насадки для зубної щітки: як підібрати жорсткість та...

😁 🦷 Правильно підібрані насадки для зубної щітки допомагають відбілити зуби...

Кавомолка для смачної кави. Поради, як вибрати кавомолку...

🔍🤔 Любите запашну каву? Тоді вам потрібна кавомолка, яку можна налаштувати...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.