back to top

Як почистити праску? Правила догляду за прасками та відпарювачами

🔥 🚿 Очистіть праску від накипу та бруду в домашніх умовах! Читайте у статті, як почистити праску простими та доступними засобами без зайвих витрат ✨ І нехай одяг завжди буде чистим та відпрасованим 👕 👌

Праска — незамінний девайс для охайного зовнішнього  вигляду. Але вона не впорається зі складками, якщо сама забруднилась. З часом на підошві можуть накопичуватися залишки та мінеральні відкладення, а надлишок вологи у резервуарі для води може призвести до утворення плісняви. І те, і інше впливає на роботу праски та навіть може призвести до плям на одязі. Не кажучи вже про плями, які зʼявляються, якщо ви підпалили тканину.  Щоб уникнути цього, дізнайтесь, як почистити праску та підтримувати її у найкращому стані. Але спочатку…

Поговоримо про функцію самоочищення

Як почистити праску? Правила догляду за прасками та відпарювачами

У сучасних моделей прасок одразу передбачена Self Clean — функція самоочищення. Як нею користуватися, вказується в інструкції з експлуатації. Зазвичай це треба робити так відбувається так:

  1. Заповніть резервуар чистою водою.
  2. Нагрійте праску.
  3. Дайте їй охолонути.
  4. Повторіть пункти 1-3 3-4 рази.
  5. Візьміть праску горизонтально та тримайте її за ручку над раковиною.
  6. Натискайте кнопку самоочищення Self Clean, поки не стече весь бруд.
  7. Протріть поверхню від залишків забруднення.

Деякі виробники комплектують свої праски та відпарювачі спеціальними касетами, які збирають накип, який потім можна очистити. Для цього необхідно, наприклад, опустити таку касету в розчин засобу на основі лимонної кислоти. 

Але навіть якщо ви придбали праску із функцією самоочищення, часто буває, що цього недостатньо. От тоді ми використовуємо додаткові засоби, про які піде мова нижче.

Як часто чистити праску?

Як почистити праску? Правила догляду за прасками та відпарювачами

Це залежить від того, як часто ви нею користуєтесь:

  • Якщо ви прасуєте щодня, рекомендується чистити її принаймні раз на місяць.
  • Якщо ж ви користуєтеся праскою час від часу, то достатньо проводити глибоке чищення пару разів на рік.

Підтримувати девайс в чистому стані не тільки приємно, але й допомагає захистити пластину від зносу, а тканини — від пошкоджень. 

Як чистити праску залежно від типу покриття?

Якщо підошва девайса металева, у вас мінімальні ризики її пошкодити. Тому можна спробувати почистити із сіллю, содою, або спеціальних засобів для прасок. Як саме, поговоримо нижче.

А от для керамічного або тефлонового покриття підходить не кожен засіб — тоді про сіль, соду та кислоти краще забути. Куди ефективнішою виявиться мʼяка ганчірочка, просочена перекисом водню або нашатирним спиртом. А якщо ви дивитесь у сторону магазинних засобів — підійде олівець для чищення.

Незалежно від типу поверхні, для очищення не можна використовувати щітку й дуже абразивні пасти.

Як почистити праску або відпарювач від накипу та плям?

Як почистити праску? Правила догляду за прасками та відпарювачами

Як почистити підошву праски

Як почистити дно парової праски? Найпростіший спосіб — протерти сумішшю води з оцтом або лимонною кислотою. На 250 мл води знадобиться 50 мл оцту або 1 чайна ложка лимонної кислоти для розчинення.

Залийте цю рідину в бак і увімкніть пристрій, подаючи пару, поки рідина повністю не закінчиться. Цю процедуру найкраще проводити у провітрюваному приміщенні. І увага: не вдихайте пари оцту!

Як почистити праску оцтом або лимонною кислотою?

Кислоти добре руйнують мінеральні відкладення. Тому оцет або лимонна кислота часто використовуються для очищення побутової техніки. Для цього їх треба розвести водою:

  • 9% оцет — у співвідношенні 1:3.
  • 25 г лимонної кислоти — у 200 мл води до повного розчинення.

Ця проста процедура допоможе очистити або запобігти утворенню мінеральних відкладень і ось як це робиться:

  1. Відключіть праску від мережі. Якщо ви щойно використовували її, дайте їй охолонути. Вилийте воду з резервуара.
  2. Наповніть бак розведеним дистильованим білим оцтом або спеціальним оцтом для чищення. Не використовуйте інші види оцту, оскільки тоді може утворитися осад, який перешкоджає процесу очищення.
  3. Увімкніть девайс та встановіть найвищий рівень потужності. Цей процес може зайняти кілька хвилин.
  4. Вилийте оцет.
  5. Спрямуйте насадку в раковину або відро, а потім натискайте кнопку ON, доки весь оцет не витече з резервуара. Коли пара перестане виходити, вилийте оцет, що залишився в резервуарі, у зливний отвір раковини.
  6. Наповніть резервуар дистильованою водою.
  7. Вилийте воду.
  8. Увімкніть найвищу потужність, направте підошву праски в раковину або відро і злийте залишки води. Цей крок видалить будь-які сліди оцту і допоможе видалити мінеральні відкладення з деталей.
Як почистити праску? Правила догляду за прасками та відпарювачами

Як почистити праску содою?

Так, звичайну харчову соду теж можна використати для очищення підошви та вентиляційних отворів. Тільки треба робити це обережно, щоб не подряпати поверхню. Вам знадобляться звичайна харчова сода, ватні палички та дистильована вода. Готуємо із соди та води пасту: змішуємо харчову соду та воду у співвідношенні 2:1. Далі алгоритм такий:

  • Нанесіть пасту на підошву праски, покриваючи ділянки з сильними мінеральними відкладеннями, і витріть мокрою ганчіркою.
  • Змочіть ватні палички в дистильованій воді та вставте кінці у паровідвідні отвори.
  • Злийте воду з резервуара і додайте дистильовану воду або суміш 1/4 склянки білого оцту і 3/4 склянки дистильованої води.
  • Увімкніть праску на повну потужність.
  • Обережно переміщайте праску взад-вперед над мискою. Вода і пара змиють накип і пил з підошви.
  • Коли резервуар для води спорожніє, ваша праска буде чистою.

Як почистити праску сіллю?

Цей метод найкраще підійде для випадку, якщо ви перегріли тканину і волокна розплавились. Сіль та сухий бавовняний рушник допоможуть зняти ці плями. Як і з содою, треба бути обережними, аби не подряпати покриття. Бажано взяти сіль дрібного помелу — це безпечніше та ефективніше.

Щоб видалити липкі плями з підошви, дотримуйтесь наступних кроків:

  1. Увімкніть праску на максимальну потужність і повністю вимкніть подачу пари.
  2. Проведіть гарячою сухою праскою по сухому бавовняному рушнику, поки вона не стане чистою. 
  3. Посипте столову ложку солі на газету, паперовий рушник або сухий бавовняний рушник і повторіть процедуру. Все, що пригоріло, має залишитись на солі. Уважно стежте, щоб не перегріти поверхню.

Ці методи очищення також підійдуть, якщо ви хочете почистити відпарювач із прасуючою насадкою. 

Як почистити праску всередині

Якщо ви давно не чистили девайс і на ньому є значні відкладення, варто подбати не тільки про підошву, а й про резервуар. Інакше там може не тільки залишитись накип, а й розвинутись пліснява.

Для цього залиште оцет у резервуарі на 2 години (або принаймні на 30 хвилин). Це допоможе розщепити вапняний наліт і мінеральні відкладення.

Як почистити праску: профілактика накипу в прасках

Як почистити праску? Правила догляду за прасками та відпарювачами

Що зробити, щоб праска довше працювала та уникнути пошкодження одягу? Ось кілька способів запобігти утворенню накипу:

  1. Обовʼязково дотримуйтесь усіх інструкцій по догляду за тканиною.
  2. не використовуйте праску на надто гарячому режимі.
  3. Використовуйте у прасках та відпарювачах фільтровану або бутельовану воду. Адже вода з високим вмістом заліза може залишити плями іржі, а підвищений рівень солі та жорсткості води може зіпсувати чорний одяг.
  4. Після кожного використання виливайте залишки води. Рекомендується спорожнити бак, провітрити та висушити його. У цьому випадку накип не зʼявиться протягом тривалого часу.
  5. Протирайте підошву праски після кожного використання.

Дотримуйтесь цих кроків, щоб вона служила довше і безпечно прасувала одяг довгі роки.

Висновки

Як почистити праску? Правила догляду за прасками та відпарювачами

Чим краще ви доглядаєте за праскою, тим краще вона прасує ваш одяг, і тим довше прослужить. Як почистити праску? Це можна зробити за допомогою функції самоочищення або використати підручні засоби: оцет, сіль, соду тощо. Або ж — придбати спеціальну рідину для очищення у магазині.

При цьому дуже важливо, яке покриття у вашого девайса: керамічне, тефлонове або металічне. Якщо праска із металічною підошвою стерпить очищення сіллю чи содою, то кераміка чи тефлон пошкодяться дуже швидко.

У будь-якому разі не варто використовувати для очищення жорсткі щітки та абразиви. Саме дбайливе ставлення та дотримання умов експлуатації подовжить строк роботи вашої праски та збереже одяг.

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Топ 10 фільмів-катастроф. Найкращі фільми-катастрофи

🎬 Занурюйся у світ пригод з нашим топ 10 фільмів-катастроф. Напруга...

Dreame Z10 Station. Акумуляторний пилосос із самообслуговуванням

🧹 Dreame Z10 Station — це новий акумуляторний пилосос із функцією...

Як вибрати іригатор? Користь та переваги використання іригатора

✨ Іригатор — зручний девайс для догляду за зубами та яснами....

Пишна пінка за лічені секунди! Автономний спінювач для...

☕️🥛 Любите каву з пінкою? Тоді вам потрібен спінювач для молока....

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.