back to top

Як почистити пральну машину від накипу і бруду

🔄✨ Хочете, щоб пралка працювала довгі роки? Доглядайте за нею правильно! Дізнайтесь, як почистити пральну машину, які засоби використовувати та як часто 🧼 Заощаджуйте на ремонті шляхом вчасного обслуговування 🔧 ✨

Пральна машина незамінна для підтримки одягу у чистоті. Але настає момент, коли сама техніка починає забруднюватись та неприємно пахнути. Що робити у такому випадку, щоб вона і надалі працювала справно та довго? Відповідь проста: вчасно очищувати та доглядати за нею. У цій статті ви знайдете поради та рекомендації, як почистити пральну машину від накипу і бруду, наскільки часто це необхідно робити та як запобігти проблемам із пралкою.

Зміст

  1. Навіщо чистити пральну машину?
  • Забруднення погано впливають на здоровʼя
  • Погіршується якість прання
  • Знижується тривалість експлуатації
  1. Як зрозуміти, що пора почистити пралку?
  • Неприємний запах
  • Технічні проблеми
  • Плями та запах на одязі
  1. Як часто мити пральну машину?
  2. Як почистити пральну машину зовні та всередині
  • Чим почистити пралку?
    • Як почистити пральну машину содою та оцтом
    • Лимонна кислота для пральної машини
    • Спеціальні засоби для пралок
  • Як почистити різні частини машини?
    • Як почистити барабан пральної машини
    • Як почистити фільтр пральної машини
    • Як почистити гумову прокладку (ущільнювач) на пральній машині
    • Як почистити дозатор в пральній машині
  1. Як захистити пралку від накипу та бруду: корисна профілактика 
  2. Висновки

Навіщо чистити пральну машину?

Як почистити пральну машину від накипу і бруду 

З часом всередині пральної машини накопичуються бактерії, вапняний наліт, мильний осад, слиз і навіть пліснява. Це звучить не дуже приємно, але немає нічого дивного: пральна машина — тепле, темне, вологе середовище, яке дуже подобається мікроорганізмам. Ба більше: вони навіть можуть харчуватися регулярними дозами прального порошку. Мене трохи здивувала ця новина, але дійсно, деякі бактерії настільки пристосовуються до середовища, що мильна піна стає для них справжнім бенкетом. І все це дає дуже неприємні наслідки.

Забруднення погано впливають на здоровʼя

Такі мікроорганізми, а особливо пліснява, дуже небезпечні, оскільки є серйозним джерелом алергії. Навіть у здорових людей постійна присутність плісняви поступово може викликати небажані реакції: чхання, сльозотечу, нежить, ускладнювати дихання. Що вже казати про астматиків та алергіків.

Погіршується якість прання

Це наступний неприємний момент, який неминуче настає, якщо не дбати про пралку. Усі забруднення можуть переходити на одяг і утворювати плями: замість того, щоб отримати чисті речі, ви побачите зворотний ефект. Навіть запах одягу після прання може стати не таким свіжим, як раніше.

Знижується тривалість експлуатації

Іншими словами — ваша пралка вийде з ладу раніше, якщо її не мити вчасно. Деталі машинки й так знаходяться у волозі, а бактерії та наліт ще більше ускладнюють роботу. В результаті вам доведеться часто ремонтувати машинку. А у деяких випадках можна взагалі може вийти з ладу.

Як зрозуміти, що пора почистити пралку?

Як почистити пральну машину від накипу і бруду 

Ознаки того, що ваша машина потребує очищення, дуже прості та помітні. Трошки уваги — і ви зможете їх виявити.

Неприємний запах

Неприємний запах зазвичай є першою ознакою проблеми. Помітили несвіжість та затхлість на одязі? Або у ванній кімнаті, де стоїть пралка? Спробуйте зрозуміти, що це означає:

  1. Запах яєць, сірки чи каналізації? Ймовірно, у вашій пральній машині є бактерії. Запах походить від сірководню, побічного продукту метаболізму бактерій.
  2. Запах плісняви або цвілі вказує на те, що зʼявилася цвіль. Шукайте її навколо гумової прокладки в машинах з фронтальним завантаженням, адже саме там вона накопичується найчастіше.

Технічні проблеми

Не тільки запах може свідчити про проблеми з пральною машиною. Повільний злив води теж може бути ознакою того, що в ній накопичується мильний осад або ворсинки від одягу. Регулярне очищення фільтра пральної машини та промивання зливу допоможе девайсу працювати ефективніше.

Плями та запах на одязі

Якщо є такі от видимі ознаки накопичення бруду та накипу — з пралкою ну вже точно щось не так і пора задуматись, як почистити пральну машину. Коли вона відверто брудна, то і ваш одяг теж. На ньому навіть можуть залишитись чорні або іржаві сліди після циклу прання, які вже ніяк не вивести.

Як часто мити пральну машину?

Як почистити пральну машину від накипу і бруду 

Звісно, все залежить від того, як часто ви перете, якими засобами та якої якості вода у вашій місцевості. В середньому, у сервісних центрах рекомендують чистити пральну машину від бактерій та вапняного нальоту раз на 3-6 місяців.

А взагалі краще за все скласти графік. У всіх бувають ситуації, коли не до прибирання, і про якість побутові речі можна просто забути. А графік очищення на папірці чи у нотатках на смартфоні допоможе вчасно помічати проблему та очищувати пралку. Найпростіше — виділити на прибирання конкретний час та встановити нагадування у календарі. 

Як почистити пральну машину зовні та всередині?

Як почистити пральну машину від накипу і бруду 

Є різні засоби та способи, як це зробити. Ми зібрали найпростіші та найдоступніші варіанти, які не заберуть багато часу. Вони універсальні, тож ви можете використати їх і якщо у вас пральна машина з вертикальним завантаженням, і якщо із фронтальним.

Чим почистити пралку?

Як почистити пральну машину содою та оцтом

Якщо вам більше до вподоби домашні засоби для прибирання, стара добра сода у поєднанні з оцтом — те, що треба. Це дешево, екологічно та досить ефективно. Оцет має очищувальні та антибактеріальні властивості. А поєднання кислого оцту із содою утворює потужний піноутворювач, який змиває бруд. До того ж білий оцет є чудовим дезодорантом, тож крім чистоти ви отримаєте також відчуття свіжості.

Важливий момент! Завжди використовуйте у пралці звичайний білий або дистильований оцет, а не будь-який інший. Інші види оцту теж добре чистять, але вони можуть залишати після себе осад. 

Вам знадобляться:

  • Дві чашки 9% оцту.
  • Чверть склянки харчової соди.
  • Чверть склянки води.

Алгоритм дій такий:

  1. Соду змішайте з водою, і цю пасту вилийте у відсік для мийного засобу.
  2. Оцет залийте безпосередньо у барабан.
  3. Увімкніть машину та виберіть максимальну температуру та найдовший час прання.
  4. Після закінчення циклу увімкніть додаткове полоскання, щоб остаточно очистити машину.
  5. У кінці протріть резервуари для мийних засобів та ущільнювальну гумку. Це можна зробити як за допомогою тієї ж соди, так і за допомогою побутової хімії.

Лимонна кислота для пральної машини

Це ще простіше, ніж попередній спосіб. Засипаємо пачку лимонної кислоти у відсік для порошку та запускаємо прання на максимальних температурі та часі. Ефект буде схожий: лимонна кислота, як і сода з оцтом почистить і барабан, і внутрішні деталі.

Спеціальні засоби для пралок

Побутова хімія для очищення пральних машин вже включає всі необхідні складові для якісного очищення. Це активні речовини, які добре допомагають вирішити проблему цвілі та накипу. Тож якщо вам хочеться зекономити час та зусилля — цей спосіб підійде найбільше.

Як почистити різні частини машини?

Як почистити пральну машину від накипу і бруду 

Залежно від того, яка у вас пралка — з фронтальним завантаженням чи з вертикальним, є різні деталі, які потребують більшої уваги для підтримання чистоти:

  • «Фронталки» схильні до утворення грибка та плісняви у складках гумової прокладки навколо дверцят.
  • «Вертикалки» часто пліснявіють, якщо у вас повільно зливається вода — бо тоді вона накопичується у нижній частині барабана.

Знаючи, за якими деталями слід стежити і як найкраще їх чистити, ви зможете легко підтримувати пральну машину в ідеальному стані.

Як почистити барабан пральної машини

Як фронтальні, так і вертикальні, пралки починають неприємно пахнути, якщо барабан брудний. Може здаватися, що раз там постійно переться білизна, то він очищується автоматично, але це не так. Річ у тому, що сучасні машини часто використовують мінімальну кількість води у барабані.

Найкращий спосіб очистити його — запустити гаряче прання з використанням зазначених вище засобів. Після завершення циклу прання протріть барабан ганчіркою з мікрофібри, щоб видалити залишки води.

Як почистити фільтр пральної машини

Тут краще за все подивитись в інструкцію з експлуатації до вашої конкретної моделі. Якщо у вас її немає, можливо, вдасться знайти в інтернеті. Якщо ні, ось, що можна зробити:

  • Фільтри пралок з фронтальним завантаженням зазвичай розташовані в нижній передній частині корпуса. А у пралок з верхнім завантаженням фільтр розташований всередині дозатора ополіскувача.
  • Знайдіть фільтр і вийміть його. У фронталках для цього може знадобитись викрутка, щоб відкрити дверцята доступу. У вертикалках дозатор зазвичай відкручується з верхньої частини мішалки.
  • Майте на увазі, що всередині фільтра зазвичай є вода, тому покладіть старий рушник, щоб зібрати краплі.
  • Видаліть будь-яке сміття, що накопичилося у фільтрі. Це можуть бути ворсинки, шпильки, монети та інші дрібні предмети.
  • Після спорожнення промийте фільтр під водою і почистіть його старою зубною щіткою, якщо він дуже брудний.

Як почистити гумову прокладку (ущільнювач) на пральній машині

Ущільнювач — це гумова прокладка навколо дверцят пральних машин. Вони схильні до утворення цвілі та грибка, оскільки створюють тепле, темне і вологе середовище. Щоб перевірити наявність бруду, розсуньте гумові складки і проведіть чистою тканиною з мікрофібри навколо прокладки. Якщо вона стане зеленою, коричневою або чорною, це означає, що на ній зʼявилася пліснява або грибок.

Збризніть ганчірку з мікрофібри мийним засобом, оцтом або відбілювачем і протріть прокладку. При цьому приділіть особливу увагу місцям згинів та/або скупчення води. Якщо ви не можете дістатися до всіх ділянок прокладки або на ній накопичилося багато бруду, використовуйте щітку з мʼякою щетиною, щоб обережно вичистити бруд.

Як почистити дозатор в пральній машині

У дозаторі для порошку або рідини, швидко накопичується мильний наліт. Він не просто який має непривабливий вигляд, а й може призвести до засмічення. Більшість лотків дозаторів пральних машин знімні, тому ви легко зможете висунути всю деталь.

Зніміть усі частини, які зможете, і витріть якомога більше залишків паперовим рушником. Помістіть деталі у тазик з теплою мильною водою і залиште їх десь на пів годинки. Після цього залишки стануть мʼякішими, а ви зможете легко очистити їх губкою або ганчіркою з мікрофібри. Ну, або знову-таки старою зубною щіткою. Після цього ретельно висушіть усі деталі та встановіть їх назад.

Як захистити пралку від накипу та бруду: корисна профілактика 

Як почистити пральну машину від накипу і бруду 

Профілактика краще, ніж лікування, тому регулярне чищення пральної машини допоможе підтримувати її в ідеальному стані. А також — запобігти появі неприємних запахів і плям на одязі. Ось що можна зробити:

  • Використовуйте якісні засоби для прання. Бажано рідкі — вони менше осідають на стінках деталей та не забивають труби.
  • Виконуйте рекомендації виробника. Багато пральних машин постачаються з попередньо встановленим циклом очищення, тому завжди звертайтеся до інструкції з експлуатації.
  • Не залишайте мокрий одяг у пральній машині. Він сприяє створенню вологої атмосфери, в якій можуть процвітати мікроорганізми. Одразу ж перекладіть речі, щоб вони не запліснявіли та не потребували повторного прання.
  • Для досягнення найкращих довгострокових результатів протирайте гумову прокладку після кожного миття.
  • Залишайте дверцята прочиненими, щоб вода могла випаровуватися. Це дозволяє повітрю циркулювати, запобігаючи появі цвілі та грибка.
  • Раз на місяць запускайте пральну машину на гарячому циклі з мийним розчином, щоб продезінфікувати барабан і промити труби. Ви можете використовувати відбілювач, оцет, соду, лимонну кислоту або ж придбати спеціальний засіб для чищення пральних машин.
  • Якщо у вашій пральні підвищена вологість, використовуйте осушувач повітря або вологопоглинач, щоб видалити частину вологи з повітря.

Висновки

За умови регулярного чищення і правильного використання ваша пральна машина не тільки добре пратиме речі, а й прослужить набагато довше. Для очищення можна використовувати спеціальні рідини або кристали, які продаються у магазинах, або ж підручні засоби — соду, оцет, лимонну кислоту тощо. Незалежно від того, як почистити пральну машину, важливо робити це регулярно. А ще — дотримуватись простих правил, щоб запобігти розвитку плісняви та накипу. Використовуйте якісні пральні засоби, слідкуйте, щоб на деталях не накопичувалась волога, провітрюйте машинку — і вона прослужить вам довго.

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Топ 10 фільмів-катастроф. Найкращі фільми-катастрофи

🎬 Занурюйся у світ пригод з нашим топ 10 фільмів-катастроф. Напруга...

Dreame Z10 Station. Акумуляторний пилосос із самообслуговуванням

🧹 Dreame Z10 Station — це новий акумуляторний пилосос із функцією...

Як вибрати іригатор? Користь та переваги використання іригатора

✨ Іригатор — зручний девайс для догляду за зубами та яснами....

Пишна пінка за лічені секунди! Автономний спінювач для...

☕️🥛 Любите каву з пінкою? Тоді вам потрібен спінювач для молока....

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.