back to top

Як почистити клавіатуру ноутбука і не зіпсувати її? Поради та лайфхаки

💻🧹 Дізнайтесь, як почистити клавіатуру ноутбука від пилу та бруду різними способами.  Стиснене повітря, щітка чи очисний гель? Знайдіть найзручніший метод! 👍

Згадайте це відчуття: ви набираєте текст і помічаєте, що на клавіатурі зʼявився пил, крихти та сліди від пальців. Це сигнал, що її терміново треба привести до ладу. Адже забруднення можуть потрапити всередину девайса і погіршити його роботу. Тому сьогодні поговоримо, як почистити клавіатуру ноутбука правильно, щоб нічого не пошкодити. Ми також розглянемо способи, які не варто пробувати. Починаємо!

Як почистити клавіатуру ноутбука

Зміст

  1. Чому важливо вчасно почистити клавіатуру ноутбука?
  • Як часто треба чистити лептоп?
  • Як зрозуміти, що пора почистити клавіатуру нотубука?
  1. Як почистити клавіатуру ноутбука неправильно?
  2. Як почистити клавіатуру ноутбука безпечно?
  • Способи почистити клавіатуру ноутбука без розбирання
  • Як розбрати ноутбук, щоб почистити клавіатуру?
    • 1. Підготуйте місце та інструменти
    • 2. Вимкніть і відключіть ноутбук від мережі
    • 3. Викрутіть гвинти і зніміть кришку
    • 4. Відʼєднайте кабель клавіатури
    • 5. Підніміть і вийміть клавіатуру
    • 6. Очистіть клавіатуру
    • 7. Зберіть ноутбук
  1. Висновки

Чому важливо вчасно почистити клавіатуру ноутбука?

Як почистити клавіатуру ноутбука

Незалежно від того, чи ви використовуєте ноутбук для навчання, чи для роботи, або для розваг, його клавіатура зазнає чималих навантажень. Домашній пил, бактерії з пальців, крихти з булочки, яку ви їли, поки захоплено дивилися відео про презентацію новинок Apple тощо — все це потрапляє спочатку на поверхню клавіатури, а потім і під клавіші. Не кажучи вже про пил і клітини шкіри, які збираються там постійно. 

Від всього цього клавіатура починає нагріватися швидше, ніж зазвичай. А у деяких випадках клавіші навіть можуть почати западати. Тому краще періодично і вчасно чистити ноут, ніж потім ремонтувати. А тепер розберемось, що означає «вчасно».

Як часто треба чистити лептоп?

Коли почистити клавіатуру ноутбука, залежить від вашої активності за ноутом. Умовно кажучи, завзятому геймеру чи працівнику, який постійно за екраном, доведеться робити це частіше, ніж тим, хто просто дивиться YouTube по вечорах. В середньому, чистити клавіатуру достатньо раз на 2-3 місяці. Але є ситуації, коли це варто робити частіше.

Якщо у вас домашні тваринки, ви часто працюєте за столиком вуличних кафе та в інших подібних випадках цей строк скорочується. Якщо ви любитель перекусити за екраном або користуєтеся ноутбуком разом з іншими, протирайте його щодня.

Як зрозуміти, що пора почистити клавіатуру нотубука?

Ось основні маркери забрудненої клавіатури:

  1. Ноутбук нагрівається або навіть вимикається від нагріву.
  2. Зʼявився зайвий шум. Це особливо помітно, коли відкрито багато вкладок, ви запускаєте якусь програму чи щось завантажуєте.
  3. Кнопки залипають.
  4. Лептоп став довше запускатися.

Як почистити клавіатуру ноутбука неправильно?

Очистити клавіатуру дешево і просто. Але є кілька методів, яких слід уникати:

  1. По-перше, в жодному разі не використовуйте воду і мийні засоби, щоб почистити клавіатуру ноутбука. Навіть якщо він відключений від мережі, волога може легко її зіпсувати.
  2. Те ж саме стосується інших рідких методів очищення, таких як спреї або суміші з харчовою содою. Жодна рідина не повинна потрапляти на клавіатуру. 

На щастя, існує безліч інших, набагато безпечніших способів очистити клавіші. Деякі з них настільки прості, що вам навіть не доведеться розбирати ноутбук.

Як почистити клавіатуру ноутбука безпечно?

Як почистити клавіатуру ноутбука

Звісно, якщо ви давно і часто користуєтесь ноутом, є сенс час від часу здавати його у сервіс. Там девайс і акуратно розберуть, і правильно почистять, можливо, ще й замінять термопасту, якщо ноутбук нагрівається

Якщо з вами сталася класична пригода власника лептопа — розлиття кави, чаю чи інших напоїв на ноут — тоді теж краще до сервісу. Бо навіть якщо ви розлили небагато, вимкнули та перевернули ноут, просушили його і все зробили правильно, є ризик, що всередині щось залишилось. Але якщо все не так серйозно, ви можете самостійно почистити клавіатуру ноутбука. І для цього є достатньо методів. Почнемо з простого.

Способи почистити клавіатуру ноутбука без розбирання

Перш ніж використати один з наведених нижче способів, переконайтеся, що ноутбук вимкнений. Це важливо, щоб запобігти випадковому натисканню клавіш або пошкодженню. Після цього переверніть ноутбук догори дном і обережно потрясіть його. Так ви витрусите поверхневе сміття і полегшите собі подальшу роботу. Після цих нехитрих дій можна починати клінінг.

Як почистити клавіатуру за допомогою стисненого повітря?

Купити стиснене повітря у балончику — мабуть, найпростіший спосіб очищення. З ним ви зможете швидко прибрати пил, нічого не розбираючи. Комплект для чищення клавіатури коштує недорого, а сам спосіб досить простий. Але і тут є особливості:

  • Потрібно бути обережним, щоб не зашкодити клавіатурі, тримаючи балончик зі стисненим повітрям занадто близько. Рекомендується тримати його так, як вказано в інструкції з експлуатації — на відстані кількох см. Інакше потік повітря може бути настільки різким, щоб відколоти шматочок пластика.
  • Розпилюйте повітря під кутом в одному напрямку, щоб воно гнало сміття до одного кінця клавіатури. 

Як почистити клавіатуру ноутбука ганчіркою, серветкою та щіткою?

Це традиційний та дешевий метод, адже обидва інструменти, скоріше за все, знайдуться у кожному домі. Вам знадобляться серветка з мікрофібри та маленька мʼяка щітка. Зубна щітка з мʼякою щетиною підійде ідеально. Або мʼякий художній пензель, якщо у вашому домі хтось малює. Ви також можете замінити серветку з мікрофібри на безпечні для електроніки очисні серветки, якими зручно чистити мишку та ноутбук. 

Вимкніть ноутбук і спочатку акуратно зметіть щіточкою чи пензлем пил з-поміж клавіш. Дуже важливо, щоб вони були сухими! Після цього протріть кожну клавішу, видаляючи відбитки пальців і бруд. Можна використати спрей-очисник для ноутбука, розпиливши невелику кількість на ганчірку. Наголошую: невелику кількість. В жодному разі не розпилюйте очищувач безпосередньо на клавіатуру. Надмірна волога і техніка погано поєднуються.

Як використовувати гель-слайм для чищення клавіатури?

А цей спосіб, мабуть, найцікавіший) Гель-слайм, він же лизун-очищувач для клавіатури дуже нагадує відому дитячу іграшку. Тільки тут його треба не на стіну кидати, а обережно прикласти до клавіш, щоб зібрати пил та інше сміття.

Як почистити клавіатуру ноутбука за допомогою стікера?

Якщо ви помітили, що під клавішами застрягли крихти, частинки пилу та шматочки волосся, можна спробувати зібрати їх стікером. Так-так, вам потрібен звичайний паперовий стікер з клейкою основою. 

Просто проведіть цією липкою частиною під клавішами, і він прибере більшу частину сміття. Можливо, вам знадобиться кілька папірців, щоб зібрати все, зате не доведеться розбирати клавіші. Цей лайфхак ідеально підходить для того, щоб трохи почистити клавіатуру в офісі без розбирання ноута та використання спеціальних інструментів.

Як розбрати ноутбук, щоб почистити клавіатуру?

Як почистити клавіатуру ноутбука

Зняття клавіатури може бути складним і ризикованим завданням, особливо якщо ви не знайомі з внутрішньою будовою і компонентами лептопа. Але якщо ви вже наважились, то ось декілька порад, як це зробити.

1. Підготуйте місце та інструменти

Вам знадобляться просторе робоче місце, а також інструменти:

  • Викрутка, бажано з магнітним наконечником, яка відповідає розміру і типу гвинтів на вашому ноуті.
  • Щось тонке з пластику, щоб витягнути клавіатуру з корпусу. Наприклад, кредитна картка.
  • Антистатичний килимок, щоб запобігти негативному впливу статичної електрики на ваш ноутбук.
  • Мʼяка тканина або паперовий рушник, щоб витерти пил або сміття.

2. Вимкніть і відключіть ноутбук від мережі

Як я вже зазначила, важливо відʼєднати ноут від будь-якого джерела живлення. Це захистить вас від ураження електричним струмом, а ноут — від короткого замикання, яке може його пошкодити. Також слід вийняти акумулятор, якщо він знімний, і всі зовнішні пристрої, такі як миша, флешка або принтер. Потім переверніть ноутбук і покладіть його на рівну поверхню екраном донизу.

3. Викрутіть гвинти і зніміть кришку

Візьміть викрутку, відкрутіть гвинти і зніміть кришку, яка утримує клавіатуру на місці. Залежно від моделі та дизайну пристрою, гвинти та кришка можуть бути розташовані знизу, зверху або з боків ноутбука. Щоб знайти їх, шукайте будь-які символи, які позначають клавіатуру. А краще за все — знайдіть інструкцію виробника вашого лептопа та подивіться, як зняти клавіатуру ноутбука правильно. Розібравшись, викруткою відкрутіть гвинти та відкладіть у безпечне місце. Потім обережно підніміть кришку і відʼєднайте її від ноутбука.

4. Відʼєднайте кабель клавіатури

Клавіатура зʼєднана з материнською платою тонким і крихким кабелем. Зазвичай він розташований у верхній або нижній частині клавіатури. Дуже важливо не тягнути і не перекручувати кабель — це може пошкодити його або розʼєм.

Щоб відʼєднати кабель, спочатку розблокуйте розʼєм, який зазвичай закріплений пластиковим затискачем або металевою планкою. Ви можете використовувати щипці або пасатижі, щоб зсунути або підняти затискач, а потім витягнути кабель з розʼєму.

5. Підніміть і вийміть клавіатуру

Останній крок — підняти і зняти клавіатуру з ноутбука. Вона може бути прикріплена до ноутбука за допомогою язичків або гачків. Їх потрібно звільнити, натиснувши або розсунувши за допомогою пасатижів. Після того, як ви це зробите, можете підняти клавіатуру з одного боку і витягнути її з ноутбука. Будьте обережні, не згинайте і не ламайте клавіатуру. А також не намагайтеся силою витягти клавіші з клавіатури, інакше вони можуть потім не працювати належним чином.

6. Очистіть клавіатуру

Після вийняття, ви можете починати чистити та ремонтувати ваш ноут. Для очищення використовуйте тканину або паперовий рушник. І памʼятайте: жодної вологи всередині корпуса!

7. Зберіть ноутбук

Щоб зібрати ноутбук, вам потрібно виконати ці кроки у зворотному порядку. Завершивши, переконайтесь що клавіатура, кабель, кришка та гвинти належним чином вирівняні та закріплені.

Заключення

Як почистити клавіатуру ноутбука

Способів почистити клавіатуру ноутбука чимало. Це можна зробити поверхнево, а можна розібрати його повністю. Що стосується засобів, то для очищення можна використовувати спеціальні очисні спреї для ноутбука, гелі, стиснене повітря тощо. В жодному разі не рекомендується чистити лептоп за допомогою води, мила, соди, інших абразивних речовин. І головне, про що треба памʼятати — ніякої вологи всередині ноутбука. Рідини дуже швидко потрапляють всередину через отвори клавіш, тому не можна ні протирати клавіатуру вологою ганчіркою, ні розпилювати безпосередньо на неї спрей. Дотримуйтесь простих правил, доглядайте за лептопом вчасно — і він прослужить вам довгі роки.

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Deerma VX96W: найкращий бездротовий мийник підлоги за свої...

💧 Як помити підлогу швидко та просто? Спробуйте бездротовий мийник підлоги...

Dreame Bot L10s Plus. Робот-пилосос, який справді миє...

🤖 Dreame Bot L10s Plus — робот-пилосос для ідеальної чистоти вдома!...

Бездротовий пилосос Jimmy JV71! Ретельне прибирання без зусиль

🌪️ Jimmy JV71 — недорогий бездротовий пилосос для сухого прибирання! Він...

Як вибрати кавоварку? Зʼясовуємо на прикладі кавоварки Cecotec

☕️🏡 Хочеться смачної кави вдома? Вам потрібна кавоварка! Дізнайтесь, як вибрати...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.