back to top

Як підключити ССД

SSD – це твердотільний накопичувач, який значно підвищує продуктивність комп’ютера. Як підключити ССД? SSD використовує флеш-пам’ять для того, щоб зберігати дані, та забезпечує швидке завантаження пристрою у порівнянні зі стандартними механічними жорсткими дисками. Йдеться про HDD.

У зв’язку з цим операційна система завантажується набагато швидше, програми запускаються та отримують доступ до файлів оперативніше. У цій статті ми розглянемо, як накопичувач застосовується, як його вибрати та встановити, а також як уникнути поширених помилок.

Вибір правильного SSD

На сучасному ринку технологій є різні типи накопичувачів SSD. Вони відрізняються характеристиками та призначенням. Серед популярних різновидів:

  • SATA-диски
  • NVMe-диски

SATA-накопичувачі вважаються дешевшими, проте також мають непогану продуктивність. Параметри цілком підходять для середньостатистичних ігор та додатків. Вибір накопичувача залежить від потреб і від пристрою. SATA SSD використовується для SSD, стандартних жорстких дисків, для CD\DVD\ пристроїв.

Апаратна сумісність у таких накопичувачів набагато краща. Вона дозволяє встановлювати їх у будь-який комп’ютер, який підтримує інтерфейс SATA. Підійде для роботи з будь-яким ПК чи ноутбуком. Для звичайних користувачів ноутбука, які використовують ПК для роботи в Інтернеті, швидкості SATA SSD цілком достатньо.

Якщо ви власник більш потужного комп’ютера або використовуєте ПК з новою материнською платою, то ОС підтримує сучасні типи накопичувачів. У такому разі оптимальним варіантом будуть M.2 NVMe-накопичувачі. Порівняно із SATA вони є більш функціональними. Рекомендуємо використовувати два SSD:

  • NVME для операційної системи
  • будь-який накопичувач для встановлення ігор та програм

У разі цієї технології використовують шину PCIe, а не SATA, що гарантує збільшену пропускну здатність для зберігання інформації. Технологія NVMe підвищує ефективність та продуктивність пристроїв, забезпечує функціональну сумісність із багатьма системами.

Необхідне обладнання

Для того, щоб підключити SSD, необхідно використовувати ряд інструментів та пристроїв:

  1. Диск SSD. Цей інструмент є базовим. Перед підключенням підготуйте диск SSD, який слід зробити системним.
  2. Викрутка. За допомогою цього інструмента слід відкрутити кришку корпусу ПК, після чого встановити SSD диск.
  3. SATA кабель. У деяких випадках може бути потрібне використання додаткового SATA кабелю для того, щоб підключити диск до материнської плати.
  4. Гвинти для кріплення. Підготуйте гвинти кріплення для того, щоб встановити SSD диск в корпус пристрою.
  5. USB флешка. Застосовується для переносу операційної системи на підготовлений диск. Не забувайте, що флеш-накопичувач повинен мати достатній обсяг пам’яті.

Також для підключення накопичувача знадобиться набір комп’ютерних інструментів. До нього входять щипці, пінцети тощо.

Підготовка комп’ютера

Перед встановленням SSD слід підібрати відповідний набір комплектуючих та інструментів. Підготуйте гвинти, викрутки, SATA-кабель, новий SSD. Обов’язково зробіть резервну копію всіх важливих даних на вашому пристрої. Перед початком підключення від’єднайте ПК від живлення та від’єднайте дроти (у тому числі – кабель мережі).

Виконайте такі підготовчі кроки:

  1. Вимкніть ПК та від’єднайте кабелі.
  2. Розмістіть пристрій на вільній поверхні.
  3. Використовуйте викрутки та інші інструменти для встановлення SSD.
  4. Перевірте, чи витягнуто картку пам’яті, якщо у вас встановлений кардрідер.
  5. Якщо існують особливі вимоги або вказівки щодо встановлення накопичувача, прочитайте про них в інструкціях ПК.
  6. Якщо операційну систему слід перенести на інший SSD, перевірте наявність ліцензійного ключа для переустановки операційної системи.

Обов’язково зробіть резервну копію всієї інформації з жорсткого диска, оскільки її буде видалено.

Ідентифікація роз’ємів на материнці

Слот М.2 використовують у більшості сучасних комп’ютерів. З його допомогою можна підключати різні модулі Wi-Fi, Bluetooth, а також SSD-накопичувачі. Вони підключаються до материнської плати, де розміщено цей слот. Підходить для підключення пристроїв, які мають інтерфейс PCI та SATA. Гніздо підходить для тих ПК, які мають невеликий форм-фактор. Висота та ширина роз’єму може відрізнятися. Саме тому в слот можна приєднати різні модулі, які необхідні у тому чи іншому випадку. Головна перевага цього роз’єму – оперативна швидкість передачі. Він є досить гнучким у використанні. Сумісний практично з усіма типами пристроїв.

Роз’єм SATA вважається стандартним і підходить для підключення таких пристроїв, як оптичні приводи та жорсткі диски. Вони підключаються безпосередньо до материнської плати ПК. Раніше замість цього роз’єму використовувався стандарт IDE. SATA є більш гнучким у використанні, що забезпечує підвищену швидкість даних.

Найбільш популярним типом роз’єму вважається SATA 3.0. Швидкість передачі становить до 6 Гбіт/с. Саме тому використати його можна навіть із сучасними жорсткими дисками та накопичувачами. Завдяки цьому роз’єму можна передавати дані між пристроями зберігання даних і материнкою, що дозволяє зберігати та обробляти інформацію на ПК.

Підключення SSD через роз’єм SATA

Як підключити ССД

Встановити SSD досить просто. Він функціонуватиме як системний диск. Зробити це зможе будь-хто. SSD встановлюють у системний блок. Розглянемо докладніше, як це зробити:

  1. Якщо використовуємо ноутбук, зніміть нижню кришку. Якщо ж ПК – відключіть системний блок від мережі та зніміть бічну кришку.
  2. Вставте накопичувач у слот для дисків.
  3. Вставте накопичувач та прикрутіть його до системного блоку.
  4. Підготуйте кабелі для підключення SSD (кабелі для живлення та передачі даних). Перший кабель відходить від блока живлення. Вставте кабель SATA у відповідний слот на материнці.
  5. Знайдіть роз’єм SATA і підключіть SSD.

Тепер зберіть системний блок та підключіть комп’ютер до мережі.

Підключення через роз’єм M.2

Як підключити ССД

Спочатку визначте, де знаходиться відповідний слот на материнці. Є два популярні типи М.2 слотів – SATA і NVMe. Перевірте, чи підтримує материнка та SSD M.2 однаковий тип слота. Після того, як ви визначили тип M.2 слота, перейдемо до наступного етапу. Тепер слід підключити SSD M.2 до слоту. Вирівняйте акуратно контакти SSD M.2 з контактами в слоті та натисніть його на місце. Іноді потрібне використання кріплень, щоб перевірити, чи SSD M.2 надійно закріплений в слоті. Після підключення SSD M.2 перейдіть до налаштування та активації диска. Провести цю процедуру можна в BIOS материнської плати.

Перевірка підключення до BIOS/UEFI

Для початку перезавантажте комп’ютер. Тепер увімкніть пристрій, перейдіть до диспетчера пристроїв і виберіть розділ «Дискові пристрої». Перевірте, чи є у списку накопичувачів потрібний SSD. Іноді знайти інформацію про накопичувач можна на головній сторінці BIOS.

Форматування SSD та встановлення операційної системи

Після покупки SSD-накопичувача слід провести форматування. Після цього його можна використовувати з доступною ОС. 

  1. Встановіть операційну систему, виберіть накопичувач і проведіть форматування. Попередньо проведіть копіювання даних. Перенести їх можна на хмару, накопичувач або зберегти іншими способами. Після форматування всі дані з комп’ютера будуть видалені.
  2. Відформатувати SSD можна за допомогою Провідника або Керування дисками (для цього клацніть правою кнопкою миші на Пуск).
  3. Виберіть розділ, який потрібно відформатувати, клацніть правою кнопкою миші.
  4. Натисніть функцію «Форматувати».
  5. Далі слід вибрати розмір кластера.
  6. Виконайте «Швидке форматування».

Щоб поліпшити функціональність і продуктивність пристрою слід встановити ОС на SSD-накопичувач. Для цього повторіть такі кроки:

  1. Завантажте оновлення системи з офіційного сайту. Створіть завантажувальну флешку за допомогою спеціальних утиліт.
  2. Підключіть накопичувач до комп’ютера за допомогою кабелю SATA.
  3. Виконайте перезавантаження комп’ютера та виберіть файл, який було завантажено на флешку раніше. Очікуйте, поки інсталяційна програма Windows буде завантажена.
  4. Встановіть параметри, такі як регіон, мову та збережіть їх.
  5. Встановіть Windows. Це можна зробити за допомогою розширених параметрів. Виберіть SSD-накопичувач, на який потрібно встановити операційну систему.
  6. Чекайте, доки установка не буде завершена. Після інсталяції Windows на накопичувач пристрій перезавантажиться автоматично.

Тепер налаштуйте систему, введіть потрібні параметри. Після цього система буде встановлена на вибраний SSD-накопичувач.

Оптимізація та налаштування SSD

Оптимізація SSD – це важлива процедура, яка іноді необхідна, і проводиться для підвищення продуктивності комп’ютера. При початкових налаштуваннях система автоматично визначить та вибере накопичувач, вибравши для нього необхідні налаштування. Користувачеві не потрібно робити це вручну. У деяких випадках застосовується команда TRIM. З її допомогою можна видалити непотрібні дані з осередків пам’яті, які не використовуються (щоб не робити цього вручну). Система автоматично підготує блоки повторного використання.

Як зробити оптимізацію накопичувача вручну?

  1. Відкрийте командний рядок у пристрої.
  2. Введіть у рядок fsutil behavior query disabledeletenotify.
  3. Функція TRIM увімкнена, якщо значення в рядках дорівнює нулю.
  4. Крім того, перевірте, чи правильно визначено SSD у системі.
  5. Перейдіть до параметрів накопичувача правою кнопкою миші в «Провіднику».
  6. Перейдіть до сервісу та виберіть оптимізувати. У вікні будуть представлені накопичувачі. Виберіть потрібний SSD. Якщо він представлений як жорсткий диск, виправте це.

Вирішення можливих проблем

Часто під час використання накопичувачів можуть бути помилки. Розглянемо їх докладніше.

  1. Повне заповнення накопичувача. Після того, як користувачі встановлюють новий накопичувач, вони прагнуть перенести туди всі файли, документи, програми. Нерідко гравці роблять це, бажаючи перенести на носій цілу колекцію ігор, щоб не завантажувати їх у майбутньому заново. Пам’ятайте, повністю заповнювати носій не потрібно. Це негативно вплине на роботу пристрою і знизить його швидкісні характеристики.
  2. Перенесення файлів підкачування. Іноді користувачі оптимізують накопичувач, щоб зберегти ресурси SSD, переносячи файли на HDD. Робити це небажано. Це негативно позначиться на продуктивності системи. Деякі програми взагалі перестануть запускатися. Переносити файли слід лише у крайньому випадку, наприклад, коли оперативної пам’яті зовсім недостатньо.
  3. Проведення дефрагментації. Ця функція корисна у разі HDD. Вона позитивно впливає прискорення обробки файлів. Однак у випадку SSD дефрагментація матиме лише негативні наслідки. Ресурс витрачатиметься ще швидше. Якщо мова йде про сучасні накопичувачі, дефрагментація у Windows відключена автоматично. Замість неї включено функцію TRIM.

Підведемо підсумки. У цій статті ми дізналися, як підключити SSD і уникнути популярних помилок. Правильне підключення SSD позитивно вплине на роботу операційної системи, завантаження файлів та програм. Якщо підібрати правильний тип накопичувача, встановити його та регулярно обслуговувати, то продуктивність комп’ютера буде значно підвищена. SSD є ідеальним варіантом у порівнянні з HDD, тому вважається оптимальним вибором для портативних ПК. Якщо ж йдеться про ноутбук, носії SSD споживатимуть набагато менше енергії, ніж HDD. Це забезпечить максимально тривалу автономну роботу ноутбука.

Сергій Попов
Сергій Поповhttps://blog.wo.ua
Привіт! Мене звуть Сергій, і я радий привітати тебе у нашому блозі. Я 28-річний хлопець, який живе в Києві, і у цьому блозі я поділюся своїми захопленнями та думками. Моя страсть - це якісна музика 🎧. Я завжди відкритий для нових музичних жанрів та виконавців, і з нетерпінням поділюся своїми улюбленими треками та альбомами з тобою. Будемо разом відкривати нову музичну палітру! Також я великий фанат сучасних технологій та гаджетів. Я цікавлюся останніми трендами та новинками у світі технологій, і якщо ти теж цікавишся цим, то цей блог буде для нас справжнім раєм. Поговоримо про найсвіжіші релізи, інноваційні розробки та утиліти, які зроблять наше життя кращим та цікавішим. Приєднуйся до нас в цьому захоплюючому шляху відкриттів та обговорень. Разом ми знайдемо багато цікавого, незалежно від того, чи це музика, технології чи щось зовсім нове. Будь ласка, залишайся на зв'язку, і ми спільно створимо неймовірний контент! 😉
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Топ 10 фільмів-катастроф. Найкращі фільми-катастрофи

🎬 Занурюйся у світ пригод з нашим топ 10 фільмів-катастроф. Напруга...

Dreame Z10 Station. Акумуляторний пилосос із самообслуговуванням

🧹 Dreame Z10 Station — це новий акумуляторний пилосос із функцією...

Як вибрати іригатор? Користь та переваги використання іригатора

✨ Іригатор — зручний девайс для догляду за зубами та яснами....

Пишна пінка за лічені секунди! Автономний спінювач для...

☕️🥛 Любите каву з пінкою? Тоді вам потрібен спінювач для молока....

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.