back to top

Як перевірити телефон на прослуховування? Засоби захисту від прослуховування

У сучасному світі мобільний телефон є не розкішшю, а необхідністю. Як перевірити телефон на прослуховування? Ми використовуємо цей атрибут для комунікації, роботи та навчання, зберігання файлів, для розваг тощо. За допомогою гаджетів можна вести сторінки у соціальних мережах, занотовувати важливу інформацію, вести переговори. Уявити себе без телефона у сучасному світі неможливо. Проте далеко не всі знають, що можна стати жертвою шахраїв, які прослуховують ваш гаджет та користуються вашими персональними даними. Жоден користувач не застрахований від таких ситуацій. Як же уникнути того, щоб інші отримали доступ до ваших даних та розмов? Які ознаки прослуховування існують? Розглянемо відповіді на ці питання у даній статті.

Види прослуховувань

Як перевірити телефон на прослуховування

Існує декілька видів прослуховувань, з якими користувачі стикаються найчастіше. Наприклад, апаратне прослуховування – в такому випадку телефон прослуховують шляхом впровадження в нього технічних пристроїв. Для того, щоб виявити прослушку, слід звертатись до спеціалістів, оскільки зробити це самостійно майже неможливо. Такі пристрої мають вкрай маленький розмір, тому є непомітними. Мікросхеми, чіпи або плати мають вигляд фольгованого матеріалу. Телефон, оснащений жучком, візуально не відрізняється від інших. Серед ознак апаратного прослуховування:

  • затримка перед викликом в декілька секунд
  • нестабільний сигнал мережі
  • швидке розрядження акумулятора

Апаратний спосіб з використанням спеціальних технічних пристроїв є затратним, тому використовують його не так часто. Наступний спосіб прослуховування – програмний. За допомогою програм для прослуховування можна прослухати та записати всі телефонні розмови, перехопити повідомлення та листування на пристрої та в програмах (Skype, Viber, Telegram) тощо. Крім того, такий спосіб дає змогу отримати доступ до контактів та телефонної книги. Досвідчені хакери можуть з легкістю отримати ваші паролі від соціальних мереж, iCloud та кредитних карток, ваші GPS-координати у реальному часі та прослідкувати процес пересування. Доступним буде і перехоплення аудіо, фото та відео, з’явиться доступ до мікрофона та камер у реальному часі. Даний спосіб забезпечує повний контроль над гаджетом.

Один з найпопулярніших способів перехоплення інформації – переадресація. Шахрай приховано переадресовує всі виклики на свій номер. Вкрай рідко при збої кодування під час дзвінка можна потрапити на іншого абонента. Наприклад, користувач набирає знайомий номер, проте чує у слухавці незнайомих людей. Перелічені варіанти перехоплення є схожими, відмінності заключаються лише у технічних нюансах. В результаті приватність та конфіденційність особистих даних порушується.

Ознаки прослуховування

Як перевірити телефон на прослуховування

Виявити прослуховування телефону доволі просто. Серед найпоширеніших ознак:

  1. Швидке розрядження батареї. Дуже часто акумулятор починає швидко розряджатись, якщо пристрій прослуховується. Це можна аргументувати тим, що у телефоні завантажено прихований додаток, який працює фоново. При цьому він відслідковує всі ваші дії.
  2. Поява перешкод при розмовах. При телефонних дзвінках можуть з’являтись гудки, шуми або ехо. Це свідчить про те, що розмова прослуховується сторонніми особами.
  3. Збільшене використання даних. Споживання даних гаджетом раптово збільшується, оскільки прихований фоновий застосунок передає їх на зовнішній сервер.
  4. Поява текстових повідомлень із незрозумілими символами. Користувачі часто помічають появу незрозумілих текстових повідомлень, які містять набір цифр та символів. Ця ознака прослуховування є однією з найпоширеніших.
  5. Вимушене вимкнення або перезавантаження. Телефон може самостійно вимикатись без причини, якщо його прослуховують. Нормальній роботі пристрою заважає фонове програмне забезпечення.
  6. Низька швидкість. Гаджет, який прослуховується, починає працювати повільно, бо фонові програми споживають ресурси та заважають швидкій роботі.

Також слідкуйте за тим, чи не перегрівається пристрій. Якщо телефон теплий навіть тоді, коли ним не користуєтесь, то в ньому запущені приховані процеси.

Як перевірити переадресацію

Як перевірити телефон на прослуховування

Підозрюєте, що ваш телефон прослуховується, та на ньому включена переадресація? Хочете виявити, на який номер передаються дані? Процес може різнитись залежно від операційної системи та оператора зв’язку. Кроки для пристроїв Android та iOS є ідентичними. Перейдіть у налаштування. Оберіть категорію «Установки дзвінків». Перейдіть у вкладку «Переадресація дзвінка». Вона може знаходитись у підкатегорії «Додаткові послуги». Перевірте стан переадресації дзвінків, наприклад, «Завжди переадресовувати». Якщо ж переадресація дзвінків увімкнена, ви зможете побачити номер, на який переадресовуються дзвінки. Також виявити переадресацію на смартфонах на базі Android або iOS можна за допомогою сервісних кодів. Для початку вводиться сервісний код, після чого слід натиснути на кнопку виклику та очікувати на системне повідомлення.

  1. *#21# – після вводу коду буде представлений список переадресацій усіх дзвінків. Якщо прослуховування не виявлене, відобразиться текст «Не переадресовано». Якщо ж сторонній телефон відображено, відключить переадресацію та на всяк випадок збережіть номер шахрая.
  2. *#43# – при вводі відобразиться підключена переадресація для голосового зв’язку. Якщо номер з’явився, слід його вимкнути. Якщо ж переадресація не виявлена, повідомлення буде порожнім.
  3. #62# – перед вами з’являться дані про переадресацію дзвінків  обраного мобільного оператора. На екрані з’явиться номер оператора, який слід перевірити. Для цього рекомендуємо зателефонувати в службу підтримки та уточнити, чи належить цей номер вашому оператору.
  4. *#33# – даний універсальний код продемонструє всі послуги, які можуть бути переадресованими. Якщо поле буде порожнім або з’явиться текст «Заборона дзвінків», то переадресація вимкнена. Якщо з’являється список з номерами, відключить його.

Для відключення всіх видів переадресацій, наберіть комбінацію ##002#. Після появи спливаючого повідомлення «MMI-код запущено», з’явиться текст «Переадресація дзвінків: видалення виконано успішно». Тепер усі переадресації вимкнено. З цього моменту прослуховування припинене.

Як перевірити телефон на прослуховування? Як дізнатися, чи не використовують мікрофони без дозволу?

Як перевірити телефон на прослуховування

Як виявити, чи отримали сторонні особи доступ до вашого мікрофону? Для цього можна використати декілька безкоштовних програм:

  1. EAGLE Security FREE. Демонструє дані про програми та контакти, які несанкціоновано використовують доступ до вашої камери чи мікрофона. Можна моментально заблокувати їх.
  2. Darshak. Виявляє програми, які надсилають приховані текстові повідомлення. Їх можна видалити, проте робити це слід вручну.
  3. Android IMSI-Catcher Detector. Додаток виявляє програми та контакти, які мають доступ до ваших даних, та блокує їх. Підходить для пристроїв на базі Android.
  4. CatcherCatcher. Дана програма є аналогічною до попередньої, проте може використовуватись і на базі iOS.

Також ви можете перевірити доступ до мікрофона вручну. Перейдіть у меню «Параметри» та оберіть підпункт «Дозволи програм». Тепер можна перевірити список програм, які мають доступ до мікрофона та камери. При необхідності забороніть доступ. Також забороніть доступ до списку дзвінків. Перелічені поради не гарантують стовідсоткову безпеку, проте знижують ризики перехоплення ваших особистих даних. Також радимо встановити двофакторну авторизацію, не передавати телефон стороннім особам (за можливості – створити графічний ключ або код для розблокування пристрою), використовувати функцію розпізнавання обличчя тощо.

Сергій Попов
Сергій Поповhttps://blog.wo.ua
Привіт! Мене звуть Сергій, і я радий привітати тебе у нашому блозі. Я 28-річний хлопець, який живе в Києві, і у цьому блозі я поділюся своїми захопленнями та думками. Моя страсть - це якісна музика 🎧. Я завжди відкритий для нових музичних жанрів та виконавців, і з нетерпінням поділюся своїми улюбленими треками та альбомами з тобою. Будемо разом відкривати нову музичну палітру! Також я великий фанат сучасних технологій та гаджетів. Я цікавлюся останніми трендами та новинками у світі технологій, і якщо ти теж цікавишся цим, то цей блог буде для нас справжнім раєм. Поговоримо про найсвіжіші релізи, інноваційні розробки та утиліти, які зроблять наше життя кращим та цікавішим. Приєднуйся до нас в цьому захоплюючому шляху відкриттів та обговорень. Разом ми знайдемо багато цікавого, незалежно від того, чи це музика, технології чи щось зовсім нове. Будь ласка, залишайся на зв'язку, і ми спільно створимо неймовірний контент! 😉
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Як почистити клавіатуру ноутбука і не зіпсувати її?...

💻🧹 Дізнайтесь, як почистити клавіатуру ноутбука від пилу та бруду різними...

Газонокосарка-робот Dreame A1: зручне рішення для догляду за...

🏡 Як косити газон швидко та правильно? Газонокосарка-робот Dreame A1 —...

Масаж і тепло 2 в 1! Огляд на...

💆‍♂️ Зустрічайте неймовірну новинку для вібраційного та теплового масажу! Читайте огляд...

Насадки для зубної щітки: як підібрати жорсткість та...

😁 🦷 Правильно підібрані насадки для зубної щітки допомагають відбілити зуби...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.