back to top

Як очистити оперативну пам’ять

У пам’яті комп’ютера або іншого пристрою часто містяться непотрібні програми та утиліти. Це впливає на роботу та продуктивність Windows. Як очистити оперативну пам’ять? Як прискорити роботу комп’ютера чи ноутбука? Чому ОЗУ має безпосередній вплив на завантаження вкладок і роботу пристрою в цілому? Розглянемо докладніше відповіді ці питання.

Навіщо потрібне очищення оперативної пам’яті

Оперативна пам’ять комп’ютера заповнюється даними, які займають місце. Часто ОЗУ перевантажується, у результаті браузер функціонує повільніше. Робота в Інтернеті може бути уповільненою, завантаження програм стає неможливим. ОЗП відповідає за зберігання тимчасових даних. Чим більше місця є на комп’ютері або ноутбуці, тим потужніше він функціонує. Якщо пам’яті недостатньо, комп’ютер вже працює у повільному режимі. Саме тому необхідно регулярно очищати оперативну пам’ять. Цей крок дозволить оптимізувати роботу пристрою. Коли місце звільняється та проводиться очищення, швидкість завантаження програм збільшується. Якщо в роботі комп’ютера виникли проблеми, очищення оперативної пам’яті є основним кроком. Нехтувати цим не можна – комп’ютер гальмуватиме або перестане нормально працювати зовсім. Саме тому потрібно стежити за обсягом оперативної пам’яті.

Як очистити оперативну пам'ять

Моніторинг використання оперативної пам’яті

Програма очищення дає можливість швидко та легко очистити оперативну пам’ять. Утиліта необхідна для автоматичного визначення ресурсомістких процесів, які навантажують ОЗУ. Вона автоматично очищає пам’ять. Серед популярних програм, які застосовуються для очищення Windows – Advanced SystemCare та CCleaner. Встановіть бажану програму та завантажте її на ПК. Очищайте пам’ять за потреби. При запуску програми RAM буде очищено.

Завершення процесів та завдань

Сервери та служби Windows працюють непомітно для користувача. Вони займають частину ОЗП комп’ютера. Щоб звільнити місце, перейдіть в налаштування та вимкніть процеси та задачі, які не використовуються. Якщо йдеться про Windows 10, дійте так:

  1. Перейдіть на вкладку «Панель управління».
  2. Виберіть підпункт «Адміністрація».
  3. Перейдіть до «Служб».

Можна зробити це набагато простіше – натисніть поєднання клавіш Win + R і введіть у рядку, що з’явився, services.msc. Після цього потрібно двічі клікнути на задачу, яку слід зупинити. Будь-яка програма так чи інакше навантажує ОЗП. Перейдіть в Менеджер завдань і виявіть зайві процеси, які перевантажують роботу системи. Перейдіть у вкладку «Процеси» та проаналізуйте, які з них займають максимум оперативної пам’яті. Вимкніть ці процеси для розвантаження RAM.

Як очистити оперативну пам'ять

Оптимізація автозапуску

Запуск передбачає і автоматичне включення багатьох програм (автозавантаження), що працюють у прихованому форматі. Саме тому користувачі можуть навіть не здогадуватися, скільки місця займають ці програми. Як дізнатися, які програми запускаються автоматично? Перейдіть до піктограм у нижньому правому куті (трей). Там буде представлено програми автозавантаження. Також їх можна побачити у Диспетчері задач. Вони завантажуються на оперативну пам’ять. Натисніть на клавіші Alt + Ctrl + Del або перейдіть в Диспетчер завдань через Пуск. Після визначення непотрібних програм у вкладці Автозавантаження вимкніть їх.

Очищення тимчасових файлів

Кожна сторінка, яку було переглянуто в Інтернеті або встановлено на комп’ютер, займає пам’ять у комп’ютері. В результаті тимчасові файли, кеш браузера та cookies займають все більше місця, що впливає на продуктивність роботи ПК. Системна програма «Очищення диска» допоможе впоратися з цією проблемою. Перед вами стоїть завдання – позбутися непотрібних файлів. Знайдіть у пошуку «Очищення диска» і перейдіть до розділу, який хочете очистити. Система проаналізує, які сектори слід прибрати з пристрою.

Використання спеціальних утиліт

На сьогоднішній день існує безліч утиліт для очищення:

  • Провідника
  • кеша
  • історії відвідування у браузері
  • тимчасових файлів

Наприклад, утиліта CCleaner – оптимальний варіант для очищення непотрібних файлів. ССleaner керує автозавантаженням та оперативно очищає дискові розділи. Також дана утиліта деінсталює непотрібні програми, що особливо важливо для активних користувачів комп’ютера.

Як очистити оперативну пам'ять

Перевірка ефективності чищення

Якщо у вашому комп’ютері відкрито величезну кількість програм і вкладок, пристрій потребує більше оперативної пам’яті. В іншому випадку він працюватиме з перебоями. Як же перевірити, чи була чистка ефективною? Після закриття непотрібних програм та очищення від тимчасових файлів спробуйте навантажити операційну систему. Наприклад, ігри, перегляди фільмів, програми для редагування потребують більше пам’яті. Якщо ж програма працює без збоїв, значить, оперативної пам’яті достатньо, і очищення було проведено успішно – програми завантажуються швидко.

Поширені запитання

Що з’їдає усю оперативну пам’ять?

До приміру, для обробки фотографій та відео потрібно більше обсягу системної оперативної пам’яті. Також оперативна пам’ять зменшується при тривалому використанні браузерів та завантаженні сайтів.

Що робити, якщо завантажено оперативну пам’ять?

Спочатку перезавантажте комп’ютер і закрийте непотрібні програми. Таким чином обсяг оперативної пам’яті збільшиться. Також перевірте комп’ютер на наявність вірусів. Вимкніть автозапуск непотрібних програм у Менеджері задач. За потреби – оновіть драйвера.

Як максимально звільнити оперативну пам’ять на андроїд?

Найоперативніший спосіб очищення оперативної пам’яті на андроїд – перезавантаження пристрою. Увімкніть та вимкніть смартфон, після чого оперативну пам’ять буде очищено. У більшості випадків не потрібно встановлювати додаткові програми.

Тепер ви знаєте, чому оперативна пам’ять пристрою важлива для нормальної роботи, і чому функціонування ПК може бути порушено. За допомогою цієї інформації ви зможете очистити оперативну пам’ять і забезпечити безперебійну роботу комп’ютера.

Сергій Попов
Сергій Поповhttps://blog.wo.ua
Привіт! Мене звуть Сергій, і я радий привітати тебе у нашому блозі. Я 28-річний хлопець, який живе в Києві, і у цьому блозі я поділюся своїми захопленнями та думками. Моя страсть - це якісна музика 🎧. Я завжди відкритий для нових музичних жанрів та виконавців, і з нетерпінням поділюся своїми улюбленими треками та альбомами з тобою. Будемо разом відкривати нову музичну палітру! Також я великий фанат сучасних технологій та гаджетів. Я цікавлюся останніми трендами та новинками у світі технологій, і якщо ти теж цікавишся цим, то цей блог буде для нас справжнім раєм. Поговоримо про найсвіжіші релізи, інноваційні розробки та утиліти, які зроблять наше життя кращим та цікавішим. Приєднуйся до нас в цьому захоплюючому шляху відкриттів та обговорень. Разом ми знайдемо багато цікавого, незалежно від того, чи це музика, технології чи щось зовсім нове. Будь ласка, залишайся на зв'язку, і ми спільно створимо неймовірний контент! 😉
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Газонокосарка-робот Dreame A1: зручне рішення для догляду за...

🏡 Як косити газон швидко та правильно? Газонокосарка-робот Dreame A1 —...

Масаж і тепло 2 в 1! Огляд на...

💆‍♂️ Зустрічайте неймовірну новинку для вібраційного та теплового масажу! Читайте огляд...

Насадки для зубної щітки: як підібрати жорсткість та...

😁 🦷 Правильно підібрані насадки для зубної щітки допомагають відбілити зуби...

Кавомолка для смачної кави. Поради, як вибрати кавомолку...

🔍🤔 Любите запашну каву? Тоді вам потрібна кавомолка, яку можна налаштувати...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.