back to top

Як дізнатися частоту оперативної пам’яті

Оперативна пам’ять – показник, який свідчить про роботу системи та відповідає за її функціональність. Як дізнатися частоту оперативної пам’яті? Частота оперативної пам’яті Windows вважається параметром, що забезпечує нормальну продуктивність системи. Визначити цей ключовий показник можна у різний спосіб. При цьому використовуються і послуги Windows, і утиліти. Частота пам’яті свідчить про швидкість передачі даних. ПК функціонує швидше, якщо цей показник високий.

Чому важлива частота оперативної пам’яті

Цей показник впливає на швидкість роботи ноутбуків. Високий параметр забезпечує оперативну обробку даних. Завдяки цьому передача інформації та завантаження програм відбуваються швидше. Для швидкої роботи ПК плата та процесор повинні підтримувати частоту оперативної пам’яті. Якщо ж високі частоти не підтримуються, пам’ять працюватиме по максимально високому показнику.

Комп’ютер може отримувати доступ до даних та керувати ними завдяки оперативній пам’яті. Це забезпечує безперебійну багатозадачність, блискавичну обробку даних, роботу мережі. Як відомо, для завантаження будь-якої програми потрібна оперативна пам’ять. Чим більше сайтів завантажено, тим більше зростає навантаження на ОЗУ. Аналіз частоти пам’яті необхідний для раціонального використання ПК. Файловий кеш часто впливає на завантаження інформації. Тимчасове сховище даних використовується для прискорення завантаження файлів. Під час завантаження об’ємних файлів кеш займає оперативну пам’ять. При цьому продуктивність інших сайтів та програм знижується. Витік пам’яті також може впливати на навантаження оперативної пам’яті.

Визначення частоти оперативної пам’яті в BIOS

Для визначення частоти оперативної пам’яті можна використовувати параметри BIOS. Запустити вбудоване програмне забезпечення досить легко:

  1. Перезавантажте комп’ютер. Поки відбувається перезавантаження, увійдіть у підсистему та натисніть на сервісну клавішу на клавіатурі. Наприклад, F1, F2, Esc, Del чи інші поєднання клавіш.
  2. Натисніть Ctrl+F1. Це дозволить перейти до додаткових параметрів.
  3. Перейдіть до меню MIТ і натисніть Enter.
  4. Виберіть підпункт System Memory Multiplier.

Не забувайте про те, що відображається та частота оперативної пам’яті в BIOS, яка виставлена в налаштуваннях.

Використання системних утиліт

Як дізнатися про параметри оперативної пам’яті? Дізнатися про частоту оперативної пам’яті ноутбука або ПК можна за допомогою різних програм. Наприклад, програмне забезпечення CPU-Z дає можливість користувачу дізнатися детальну інформацію про систему. Програма для Windows виконує повноцінний моніторинг системи. Надається інформація про стан:

  • материнської плати
  • процесора
  • оперативної пам’яті

Як проаналізувати стан пам’яті за допомогою CPU-Z:

  1. Встановіть програму, завантаживши її з офіційного сайту. Реєстрація при цьому не потрібна, інтерфейс програми досить зручний.
  2. Після запуску програми перейдіть до вкладки «Пам’ять».
  3. У меню буде представлена детальна інформація про оперативну пам’ять (режим роботи та тип, загальний обсяг, частота).

Після вивчення даних за допомогою програми, ви отримаєте інформацію про поточну частоту оперативної пам’яті. Завжди звертайте увагу на максимальний параметр, який підтримує материнська плата.

Використання операційної системи

Як визначити частоту оперативної пам’яті? Windows передбачає різноманітні методи визначення цього параметра.

  1. Запустіть «Диспетчер задач» комбінацією клавіш або запустивши його через Пуск.
  2. Перейдіть до підпункту «Продуктивність».
  3. Виберіть пункт «Пам’ять».
  4. У меню ви побачите «Швидкість», де і буде показана частота пам’яті в МГц.

Як дізнатися частоту оперативної пам’яті у Windows 11? Для цього також слід перейти в Диспетчер задач (комбінація клавіш Ctrl+Shift+Esc) та натиснути на «Продуктивність». Цей показник забезпечує безперебійну роботу комп’ютера.

Примітки про частоти, що підтримуються

Для того, щоб ПК функціонував довговічно та без перебоїв, перевіряйте сумісність материнської плати та процесора. Це допоможе уникнути некоректної роботи системи. Якщо процесор відповідає материнській платі, система почне працювати з помилками, продуктивність буде низькою. У деяких випадках комп’ютер взагалі перестане працювати.

Неправильна комбінація призводить до пошкодження компонентів. Невідповідність процесора та материнської плати призводить до неправильної роботи системи. У зв’язку з цим виникнуть помилки, продуктивність буде низькою, а в деяких випадках пристрій взагалі перестає працювати. При виборі материнської плати та процесора враховуйте такі нюанси:

  • підтримка пам’яті
  • кількість ядер
  • частота процесора

Правильно обрана частота гарантовано покращить продуктивність системи та швидкість обробки даних. Перевірити частоту, що підтримується, можна декількома способами:

  1. Перевірка документації. У комплекті з материнською платою постачається інструкція. У ній вказується частота оперативної пам’яті, що підтримується.
  2. Перевірка параметрів BIOS. Перейдіть до BIOS. Коли ПК почне завантажуватися, натисніть клавішу Del або F2, щоб перейти до BIOS-меню. Перейдіть до розділу, де показані підтримувані частоти.
  3. Використання утиліти CPU-Z. Ця програма надає детальну інформацію про систему, у тому числі і про частоти оперативної пам’яті.

Що робити, якщо інформація недоступна

У деяких випадках інформація про комп’ютер недоступна. Що ж робити у таких випадках?

  1. Скидання налаштувань BIOS. Ця підсистема відповідає за детальну інформацію про ПК. Однак іноді виникають труднощі. У такому разі необхідно скинути налаштування.
  2. Налаштування конфігурації. Наприклад, операційна система Windows 10 може мати встановлений ліміт обсягу пам’яті. Саме тому іноді оперативна пам’ять не відображається. У підпункті «Конфігурація системи» налаштуйте потрібні параметри.
  3. Оновлення BIOS. У деяких випадках потрібно оновити BIOS і завантажити програму прошивки під Windows.

Практичні приклади

Рекомендуємо використовувати системи на базі DIMM із модулем стандарту DDR4. Яка частота DDR4? Параметр пристрою – 3600 МГц. Якщо ж ПК необхідний для установки офісних програм, достатньо системи з пам’яттю DDR3. Якщо комп’ютер використовується для ігор, обробки та монтажу відео, підійде 8-16 Гб ОЗУ. Рекомендується вибирати однотипні модулі. Для роботи із графічними системами краще збільшити кількість пам’яті.

Частота оперативної пам’яті є параметром, про який багато користувачів не замислюються. Саме від нього залежить функціональність пристрою, швидкість завантаження сторінок, покращується загальна продуктивність системи, особливо, під час виконання завдань, що потребують частого доступу до пам’яті.

Сергій Попов
Сергій Поповhttps://blog.wo.ua
Привіт! Мене звуть Сергій, і я радий привітати тебе у нашому блозі. Я 28-річний хлопець, який живе в Києві, і у цьому блозі я поділюся своїми захопленнями та думками. Моя страсть - це якісна музика 🎧. Я завжди відкритий для нових музичних жанрів та виконавців, і з нетерпінням поділюся своїми улюбленими треками та альбомами з тобою. Будемо разом відкривати нову музичну палітру! Також я великий фанат сучасних технологій та гаджетів. Я цікавлюся останніми трендами та новинками у світі технологій, і якщо ти теж цікавишся цим, то цей блог буде для нас справжнім раєм. Поговоримо про найсвіжіші релізи, інноваційні розробки та утиліти, які зроблять наше життя кращим та цікавішим. Приєднуйся до нас в цьому захоплюючому шляху відкриттів та обговорень. Разом ми знайдемо багато цікавого, незалежно від того, чи це музика, технології чи щось зовсім нове. Будь ласка, залишайся на зв'язку, і ми спільно створимо неймовірний контент! 😉
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Як почистити клавіатуру ноутбука і не зіпсувати її?...

💻🧹 Дізнайтесь, як почистити клавіатуру ноутбука від пилу та бруду різними...

Газонокосарка-робот Dreame A1: зручне рішення для догляду за...

🏡 Як косити газон швидко та правильно? Газонокосарка-робот Dreame A1 —...

Масаж і тепло 2 в 1! Огляд на...

💆‍♂️ Зустрічайте неймовірну новинку для вібраційного та теплового масажу! Читайте огляд...

Насадки для зубної щітки: як підібрати жорсткість та...

😁 🦷 Правильно підібрані насадки для зубної щітки допомагають відбілити зуби...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.