back to top

Як чистити робот-пилосос? Корисні рекомендації та лайфхаки

🤖🧹Хочете, щоб ваш робот-пилосос працював ефективно та довго? 🔧 Читайте цю статтю та дотримуйтесь простих рекомендацій і порад  ✨

Робот-пилосос може прибирати та мити підлогу без вашої участі, але як щодо чистоти самого робота? Волосся, пил, крихти та інше сміття накопичуються всередині компонентів пилососа, навіть якщо це сучасні моделі зі станцією самообслуговування. Тож кожному власнику треба знати, як чистити робот-пилосос, які саме деталі та наскільки часто це робити. У цій публікації ми зібрали відповісти на всі ці запитання, щоб ваш робот залишався ефективним на 100%.

Робот-пилосос

Зміст

  1. Які елементи робота-пилососа треба чистити?
  2. Як часто треба чистити робот-пилосос?
  • Коли треба чистити фільтр роботизованого пилососа?
  • Наскільки часто очищувати основну щітку?
  • Як часто чистити миючі насадки?

3. Як почистити робот-пилосос правильно?

    • Як видалити шерсть та волосся, які зібрав робот-пилосос?
      • Як почистити щітку робота-пилососа та вхідні отвори
      • Як почистити бічну щітку?
      • Як очистити колеса робота-пилососа?
    • Як чистити фільтри робота-пилососа?
    • Робот-пилосос та очищення датчиків
    • Як почистити корпус робота та док-станції?

    4. Завдання з зірочкою або як почистити робот-пилосос у складних випадках

    1. Висновки

    Які елементи робота-пилососа треба чистити?

    Звісно, головне — це пилозбірник робота, адже він наповнюється сміттям постійно. Очищувати його треба після кожного сеансу або тоді, коли робот дає сигнал про його заповнення. Тоді ви будете впевнені, що він завжди готовий до прибирання.

    Але інші частини розумного помічника теж потребують ретельного очищення. Ось яким ще елементам треба приділяти увагу:

    • Резервуар для чистої води на самому роботі.
    • Основна щітка.
    • Бічна щітка.
    • Колеса.
    • Вхідні отвори.
    • Датчики.
    • Корпус пилососа.
    • Корпус док-станції.
    • Резервуари для чистої та брудної води на станції самообслуговування.
    • Платформа, на якій робот пере та сушить насадки.

    Як часто треба чистити робот-пилосос?

    Хто може найкраще розповісти про обслуговування пилососів? Люди, які регулярно їх ремонтують! Тож я звернулася до спеціалістів сервісу WO.UA, які кожного дня налаштовують та повертають до життя ці девайси. І отримала відповідь: ви повинні чистити ваш пилотяг хоча б раз на тиждень або частіше, якщо прибираєте кілька разів на тиждень. Інакше він може не прибирати належним чином або навіть не запускатися. Це якщо мова йде про звичайний робот-пилосос

    Якщо ми говоримо про топові роботи-пилососи з системою самообслуговування, все значно простіше. Ці моделі можуть працювати автономно або частково автономно довгий термін, залежно від моделі. І продумані вони таким чином, щоб людині якомога рідше доводилося втручатися у процес (знову-таки, все залежить від моделі).

    Коли треба чистити фільтр роботизованого пилососа?

    Фільтри робота-пилососа рекомендується чистити кожні три-пʼять сеансів прибирання. А якщо вони зношені, важливо вчасно замінити їх, інакше впаде ефективність прибирання.

    Наскільки часто очищувати основну щітку?

    Робот-пилосос

    На основну насадку приходиться найбільше навантаження. Тому за її станом потрібно слідкувати постійно. Втім, все залежить від типу щітки:

    • Якщо у вашого пилососа щітка за щетинками або комбінована (щетинки + прогумовані вставки), бажано перевіряти її після кожного сеансу. Все, тому що на щетинках затримується шерсть, волосся, нитки, пил. Це сміття може сильно заплутатись і впливати на ефективність роботи девайса.
    • Якщо щітка повністю прогумована, волосся намотується набагато менше. Перевіряти стан теж треба, але можна робити це рідше. 
    • Якщо у пилососа є система проти намотування волосся, все значно простіше. Вона не дає довгому сміттю накопичуватись на щітці. Тож ви можете лише час від часу очищувати її за потреби.
    • Якщо пилотяг оснащений спеціальними ножами для автоматичного зрізання волосся та шерсті, то теж необовʼязково чистити насадку після кожного сеансу. Наприклад, Dreame Bot X40 Ultra оснащений насадкою Dreame TriCut Brush. Вона і прогумована, і зрізає волосся та шерсть вбудованими ножами. Зрізане сміття одразу всмоктується у пилозбірник, а щітка залишається завжди чистою. Це дозволяє роботу довго працювати автономно без участі людини.

    Як часто чистити миючі насадки?

    Очищуйте насадки для робота-пилососа в міру забруднення, тоді вони прослужать довше. Ви можете випрати їх вручну або ж у пралці. Топові боти оснащені док-станцією з функцією самообслуговування, тому насадки для швабри чистяться та сушаться автоматично. Але це не означає, що про миття насадок можна взагалі забути. Періодично їх все ж треба прати самостійно та більш ретельно. Просто зі станцією самообслуговування ви зможете робити це набагато рідше. Періодично замінюйте насадки, щоб забезпечити найкращу ефективність прибирання.

    Як почистити робот-пилосос правильно?

    Як видалити шерсть та волосся, які зібрав робот-пилосос?

    Робот-пилосос

    Волосся — людське або домашніх тварин — найчастіше за все застрягає у таких місцях:

    • Основна щітка.
    • Бічна щітка.
    • Колеса пилососа.
    • Вхідні отвори.

    Як почистити щітку робота-пилососа та вхідні отвори?

    Видалення волосся з вхідних отворів і щіткового валика є особливо важливим, оскільки воно може заблокувати потік повітря, послаблюючи потужність всмоктування.

    Майже кожен сучасний робот-пилосос постачається з власним інструментом для видалення волосся, який містить лезо. Втім, це не завжди допомагає впоратися з очищенням. Тож ось логічний лайфхак: у деяких випадках для видалення волосся з насадки краще підійдуть ножиці або кухонний ніж. Для туго намотаного волосся найкраще підійде ніж, щоб розрізати його.

    Щоб скористатися ножем, переверніть робот-пилосос догори дном та покладіть на рівну поверхню. Акуратно потягніть волосся вгору, щоб ніж міг потрапити під нього і прорізати. Залежно від моделі, ви також можете зрізати зайве в пазах щітки. Після того, як більша частина волосся буде відрізана, ви зможете витягти решту вручну.

    Як почистити бічну щітку?

    Волосся та шерсть також можуть намотуватися на бічну щітку пилососа. На ній зазвичай довгі щетинки, які дуже сильно збирають шерсть. Через це вони перестають обертатися і створюють заплутаний безлад зі щетиною, не дозволяючи їм належним чином підмітати в кутах і щілинах. Щоб уникнути цього, зніміть бічну щітку і витягніть волосся. Якщо щітка погнулася, акуратно розправте її. 

    Якщо ці методи не працюють або якщо щітка зношена. Тож завжди памʼятайте про можливість купити аксесуари для пилососа для заміни. Вони недорогі та легко встановлюються. 

    Як очистити колеса робота-пилососа?

    Якщо ваш робот рухається дивно, можливо, щось застрягло в порожнині колеса або на самому колесі. Якщо колеса можна зняти, зробіть це та почистіть порожнину колеса від сміття, а також видаліть бруд і волосся з осі колеса. Протріть саме колесо перед тим, як вставити його назад. Якщо колесо не вдається зняти, спробуйте витягти застрягле за допомогою ножа. Але якщо ви не можете витягнути колеса, не відкручуйте пристрій, щоб зняти їх, доки не проконсультуєтесь з виробником; це може призвести до втрати гарантії.

    Як чистити фільтри робота-пилососа?

    Робот-пилосос

    Вийміть фільтр з пилососа та обережно постукайте ним по смітнику, щоб видалити пил. Ви також можете використовувати для очищення фільтра окремий  ручний пилосос або мʼяку щітку.

    Якщо ви підозрюєте, що ваш фільтр мокрий (наприклад, він перекотився через розлитий напій) або ви бачите, що він покритий залишками пилу, краще просто замінити його. Багато фільтрів зроблені з паперу, і намокання зазвичай шкодить їм.

    Робот-пилосос та очищення датчиків

    Не менш важливо доглядати за датчиками вашого помічника. Інакше він почне натикатися на меблі або падати зі сходів через те, що його сенсори закрив шар пилу або бруду.

    По-перше, зʼясуйте, де розташовані датчики. Для цього заглядаємо в інструкцію або на сайт компанії-виробника. Деякі виробники дають спеціальні інструкції з очищення. Однак для більшості роботів-пилососів достатньо протерти датчики сухою ганчіркою. Вона не повинна бути мокрою. І мийних засобів теж не потрібно. Достатньо лише ретельно протерти датчики та переконатися, що вони не вкриті пилом. Тільки якщо залишився стійкий бруд, його можна видалити злегка вологою ганчіркою.

    Як почистити корпус робота та док-станції?

    Зовні робот-пилосос теж треба тримати у чистоті. Не лише через гігієну та естетичну складову, а й тому, що бруд може потрапити на датчики, або взагалі рознестися по всій оселі. Про останнє ми поговоримо у наступному розділі. А щоб почистити корпус робота та док-станції, їх зазвичай достатньо протерти сухою ганчіркою. Якщо плями сильні — вологою ганчіркою.

    Теж саме стосується і док-станції: слідкуємо, щоб на ній не збирався пил та вчасно протираємо. Якщо це станція самоочищення, то особливу увагу приділяємо платформі, де девайс пере насадки: там можуть збиратися бруд та волога. Їх теж треба регулярно протирати. І останнє: час від часу перевіряйте баки для води та мийте їх, можна з дезінфекційним розчином. Це допоможе уникнути скупчення бактерій у воді та появи неприємного запаху.

    Завдання з зірочкою або як почистити робот-пилосос у складних випадках

    Робот-пилосос

    Цей розділ буде особливо корисним власникам домашніх тваринок. У соціальних мережах можна знайти чимало історій, як робот-пилосос натрапляє на те, що залишили на підлозі улюблений кіт чи собака, якого не встигли вигуляти. Так, роботи можуть рознести все залишене по підлозі, додавши вам клопоту. Як у такому випадку очистити самого робота? Ось основні моменти:

    1. По-перше, слід зняти мішок для сміття та інші легкознімні деталі та протерти їх злегка зволоженою губкою. А якщо дозволяє інструкція з використання — промити під проточною водою.
    2. Підійде будь-який неагресивний очищувач, придатний для електроніки.
    3. Якщо вам потрібно продезінфікувати пилосос, ви можете використовувати вологі серветки зі спиртом.
    4. Не використовуйте нічого абразивного, що може пошкодити матеріал корпуса чи деталі.
    5. Обережно розпиліть невелику кількість миючого або дезінфікуючого засобу (1-2 розпилення) на губку та протріть поверхні.
    6. Протираючи корпус робота, намагайтеся уникати дрібних отворів, через які вода може потрапити всередину.
    7. Контейнер робота-пилососа можна промити в раковині.
    8. Переконайтеся, що всі елементи повністю сухі, перш ніж встановлювати їх на місце.

    Якщо ви все зробите обережно і ретельно, то навіть після таких пригод робот-пилосос працюватиме довго і якісно.

    Висновки

    Щоби ваш робот-пилосос працював довгі роки, важливо регулярно його очищувати. Обслуговування потребує кожна модель, незалежно від того, чи є у девайса станція самообслуговування. При цьому моделі з функціями автовивантаження сміття, очищення насадок та сушіння, звісно, потребують менше вашої уваги. 

    Основні правила очищення робота — це регулярність, та відсутність зайвої вологи, яка могла б потрапити всередину робота. Знімні елементи можна промити та просушити, а всі інші деталі варто очищувати без води або злегка вологою ганчіркою. 

    Для підтримання девайса в робочому стані очищувати треба пилозбірник, резервуари для води, основну та бічну щітки, мийні насадки, датчики, колеса, корпус та док-станцію. Тоді ваш робот буде завжди готовий до наведення ладу. 

    Марія Горбань
    Марія Горбань
    Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
    Ще публікації цього автора:

    Залишити відгук

    Please enter your comment!
    Будь ласка, введіть своє ім'я тут

    Рекомендовані публікації
    Останні публікації

    Побутова техніка Jimmy: доступні девайси для дому! 

    🏡 Техніка Jimmy — це інновації, які спрощують побут, допомагаючи підтримувати...

    Який епілятор вибрати: дисковий чи пінцетний?

    🪒 Пінцетний чи дисковий епілятор? Як вибрати правильний для себе? Дізнайтесь...

    Як вибрати робот-пилосос 2024: 10 найкращих моделей

    🏠 Зекономте час і зробіть дім чистішим легко та швидко ✨...

    Електрощітка Oclean X Lite: огляд моделей

    🪥 Дізнайтесь, яка електрощітка Oclean X Lite підійде саме вам! Все...

    Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

    WO.UA — офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів.

    Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів.

    Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.

    За унікальним промокодом BLOG - ви можете купити товари зі знижкою до 40%. Використати промокод можна під час оформлення замовлення на сайті wo.ua.