back to top

Як часто треба робити професійну чистку зубів

Професійне чищення зубів — це процедура, спрямована на профілактику карієсу та захворювань ясен. Стоматологи проводять його у стоматологічному кабінеті, як правило, після комплексного обстеження ротової порожнини.

Як часто треба робити професійну чистку зубів? Регулярно! Справа лише в тому, що регулярність для кожного своя, в залежності від стану ротової порожнини. Для деяких людей достатньо 1 разу на рік. Для когось найкращою частотою буде кожні 6 місяців або близько того. А якщо ви схильні до підвищеного ризику захворювань ясен, можливо, вам потрібно відвідувати лікаря частіше. 

Зміст

  1. Як часто треба робити професійну чистку зубів
  2. Загальні рекомендації та індивідуальний підхід
  3. Недоліки частої професійної чистки
  4. Як відбувається професійна чистка?
  • Етап 1. Чищення
  • Етап 2. Полірування
  • Етап 3. Фторування
  1. Як часто потрібно відбілювати зуби?
  2. Як довго можна обходитися без професійного чищення зубів?
  3. Догляд за зубами між чистками
  4. Висновок
Як часто треба робити професійну чистку зубів

Загальні рекомендації та індивідуальний підхід

Отже, деякі стоматологи рекомендують обстежуватись раз на 6 місяців. Це дозволяє стоматологу оглянути ваші зуби та вчасно повідомити, якщо є якісь проблеми, які потребують вирішення, наприклад, карієс або гінгівіт.

В останні роки деякі експерти вважають 6-місячний стандарт довільним. Одне дослідження 2013 року показало, що люди, які відвідують стоматолога двічі на рік, не обов’язково покращують свої стоматологічні результати статистично значущим чином.

Як часто треба робити професійну чистку зубів

Це ж дослідження показало, що частоту відвідування слід визначати під час бесіди із лікарем індивідуально, виходячи з ваших конкретних факторів ризику захворювання ясен (пародонтиту) і втрати зубів.

Ви можете мати підвищений ризик захворювання ясен, якщо у вас:

  • Хронічні захворювання, зокрема, діабет
  • Ви палите тютюн.
  • Маєте сімейний анамнез захворювання ясен.
Як часто треба робити професійну чистку зубів

Практика показує: люди, які не мають стоматологічної страховки або можливості оплачувати регулярні візити до стоматолога, як правило, мають більше карієсу, частіше отримують травми зубів і частіше хворіють на захворювання ясен. Так що регулярне відвідування стоматолога впливає на здоров’я зубів та організму в цілому.

Недоліки частої професійної чистки

Не існує довгострокових досліджень, які б дали відповідь на питання «скільки є забагато», коли мова йде про чистку зубів. Цілком можливо, що занадто часте проведення процедури може зробити їх більш чутливими або пошкодити зубну емаль.

До того ж це досить дорога процедура, якщо проводити її часто. Загалом, ваш стоматолог повинен бути в змозі проконсультувати вас, чи буде вам корисна професійна чистка зубів частіше, ніж двічі на рік.

Як відбувається професійна чистка?

Процедура чищення зубів може відрізнятися у різних лікарів, але ось основні етапи візиту до стоматолога. Весь процес зазвичай займає менше ніж годину. Якщо у вас чутливі зуби, перед початком процедури на зуби та ясна можна нанести легкий знеболюючий засіб.

Етап 1. Чищення

Як часто треба робити професійну чистку зубів

Під час цього етапу з ваших зубів видаляється зубний камінь і наліт. Ваш спеціаліст очистить найбільш важкодоступні ділянки ротової порожнини за допомогою спеціальних інструментів, щоб зішкребти стійкий наліт. Він також очистить проміжки між зубами за допомогою спеціальної зубної нитки та інструментів. При цьому використовуть воду, абразивні порошки та повітря під тиском для видалення зубного нальоту, м’яких залишків їжі та плям. Наприкінці вам прополощуть ротову порожнину.

Етап 2. Полірування

Як часто треба робити професійну чистку зубів

Далі ваші зуби полірують. Лікар використовує обертову головку з пастою, щоб відполірувати зуби до блискучої чистоти.

Етап 3. Фторування

Як часто треба робити професійну чистку зубів

Для профілактики карієсу стоматолог може провести фторування зубів. Це може бути паста, гель або лак. Наприкінці чистки лікар, як правило, дає рекомендації про правильну гігієну та рекомендує засоби для підтримки здоров’я зубів у домашніх умовах.

Як часто потрібно відбілювати зуби?

Професійне відбілювання відрізняється від звичайного чищення зубів. Домашня чистка може зробити їх білішими, але це не те ж саме, що відвідування стоматолога спеціально для відбілювання.

Як часто треба робити професійну чистку зубів

Відбілювання у стоматолога зазвичай включає полоскання перекисом водню. Це полоскання призначене для розщеплення плям на зубах. Існують й інші методи відбілювання в кабінеті.

Не існує стандартних клінічних рекомендацій щодо того, як часто слід проводити відбілювання зубів. Це не вважається обов’язковою частиною догляду за порожниною рота, адже наша усмішка унікальна, так само як і тон шкіри, очей та волосся.

Як довго можна обходитися без професійного чищення зубів?

Як часто треба робити професійну чистку зубів

Незалежно від стану здоров’я, варто відвідувати стоматолога щонайменше раз на рік для щорічного огляду. У цьому випадку він підкаже, коли необхідно провести цю процедуру.

Ви можете практикувати належну гігієну зубів, щоб захистити свої зуби від карієсу і знизити ризик захворювання ясен. Це може означати, що вам не доведеться відвідувати клініку так часто просто тому, що вам знадобиться менше візитів для розв’язання стоматологічних проблем.

Догляд за зубами між чистками

Як часто треба робити професійну чистку зубів

Найкращий спосіб зберегти зуби здоровими між чистками — дотримуватися належної гігієни порожнини рота. Це містить чищення зубів протягом 2 хвилин двічі на день, а також використання іригатора один раз на день. Як працюють сучасна електрощітка та іригатор, як вибрати електричну зубну щітку, ми регулярно розповідаємо у нашому блозі.

Висновок

Як часто треба робити професійну чистку зубів

Професійне чищення зубів — важливий інструмент для здоров`я порожнини рота. Частоту цієї процедури найкраще визначати в індивідуальному порядку з вашим стоматологом. А у період між процедурами варто приділяти увагу домашньому догляду.

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Електросамокат Kaabo Wolf Warrior X Pro + Gold

🛴🚀 Електросамокат Kaabo Wolf Warrior X Pro — спосіб швидко дістатися...

Deerma VX96W: найкращий бездротовий мийник підлоги за свої...

💧 Як помити підлогу швидко та просто? Спробуйте бездротовий мийник підлоги...

Dreame Bot L10s Plus. Робот-пилосос, який справді миє...

🤖 Dreame Bot L10s Plus — робот-пилосос для ідеальної чистоти вдома!...

Бездротовий пилосос Jimmy JV71! Ретельне прибирання без зусиль

🌪️ Jimmy JV71 — недорогий бездротовий пилосос для сухого прибирання! Він...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.