back to top

Віддалений доступ до ПК

Віддалений доступ до ПК дозволяє отримати доступ до пристрою завдяки сучасним веб-технологіям. Підключіться до свого ПК, навіть будучи в подорожі. Тепер можна переглянути доступні файли віддалено, працювати дистанційно і не тільки.

Визначення віддаленого доступу

Віддаленим доступом називають сучасні технології, які дозволяють керувати пристроєм через мережу за допомогою іншого агрегату. Ця технологія дозволяє керувати вашим комп’ютером, наприклад, з ноутбука. При цьому доступні ті ж файли, можливості, програми та застосунки. Зробити це досить просто – необхідно встановити інтернет-з’єднання з віддаленим ПК. Технологія дозволяє керувати кількома пристроями. З кожним роком ця функція стає дедалі популярнішою. Віддалений доступ здійснюється через Інтернет та через локальну мережу. Розглянемо, у чому відмінності між цими способами.

При локальній мережі доступ здійснюють усередині домашньої мережі. При цьому швидкість завантаження буде швидше, тому що немає необхідності проходження через маршрутизатор. Затримка у цьому разі є мінімальною. Серед переваг такого підключення виділяють те, що локальна мережа є більш безпечною та контрольованою. Керувати локальною мережею набагато простіше, тому що немає потреби в налаштуванні на рівні інтернет-підключення.

Якщо ви плануєте отримати доступ до пристрою через Інтернет, застосовується загальнодоступна мережа. У такому разі затримка буде збільшена, пропускна здатність – обмежена на маршрутизаторах. Це негативно впливатиме на швидкість доступу. Підключення через Інтернет потребує безпеки (наприклад, налаштування брандмауерів або шифрування). Це необхідно для захисту від атак хакерів, від несанкціонованого доступу і атак ззовні. Незважаючи на ряд недоліків, такий формат підключення досить гнучкий, тому що дозволяє підключитися з будь-якої точки мережі та отримати спільний доступ до даних. Що ж вибрати: локальний доступ чи доступ через Інтернет? Все залежить від ваших потреб, вимог до безпеки та інших факторів.

Віддалений доступ до ПК

Сценарії використання віддаленого доступу

Розглянемо детальніше, як можна використовувати віддалений доступ:

  1. Технічні проблеми. Іноді у IT-сфері виникають проблеми, пов’язані з доступом до ПК. Це важливо для системних адміністраторів та інших фахівців. Якщо ж у вас немає доступу до пристрою, віддалений доступ завжди допоможе. Підключитися до комп’ютера дистанційно можна без проблем завдяки віддаленому доступу. Адміністратори часто використовують віддалений доступ для того, щоб керувати сервером, зберігати на ньому файли і працювати навіть на відстані.
  2. Ще один варіант застосування віддаленого доступу – геймінг. Сучасні ігри потребують підвищеної продуктивності ПК, підвищених системних вимог. Для підключення до ігрового стримінгу потрібна безперебійна мережа. Грати у відеоігри можна навіть із телефону. Забудьте про те, чи є відеокарта або чи достатньо оперативної пам’яті в ПК.

Також віддалений доступ – чудовий варіант для бізнесменів та підприємців. Він підходить для співпраці з партнерами з різних країн та міст. Тепер колаборація доступна у будь-якій точці планети завдяки віддаленому доступу. Працюйте в локальній мережі, обмінюйтеся файлами та документами, зберігаючи продуктивність.

Підготовка до віддаленого доступу

Проаналізуємо, як підготувати пристрій до віддаленого доступу. Підготовка складається з кількох кроків, які забезпечать високу швидкість та безпеку:

  1. Для початку виберіть програмне забезпечення, яке забезпечить віддалений доступ. Серед найпопулярніших програм – AnyDesk, Chrome Remote Desktop, Windows Remote Desktop, TeamViewer.
  2. Завантажте програмне забезпечення та встановіть його на комп’ютер, до якого хочете отримати віддалений доступ.
  3. Після інсталяції запустіть програмне забезпечення та налаштуйте його. Для цього потрібно створити обліковий запис, встановити пароль або налаштувати інші параметри безпеки.
  4. Далі налаштуйте маршрутизатор. Перенаправте порти на маршрутизаторі, щоб встановити з’єднання віддаленого доступу. Для цього може знадобитися доступ до панелі адміністрування роутера.
  5. Встановіть антивірусне програмне забезпечення та брандмауер, щоб забезпечити безпеку. Це дозволить уникнути вірусних та хакерських атак.
  6. Створіть складний та довгий пароль із символами, цифрами для встановлення надійного парольного з’єднання.
  7. Після налаштування програмного забезпечення протестуйте з’єднання. Переконайтеся, що віддалений доступ працює нормально.
  8. Проведіть моніторинг безпеки. Регулярно перевіряйте, чи з’єднання віддаленого доступу безпечне, щоб уникнути можливих атак.
  9. Періодично оновлюйте операційну систему, щоб віддалений доступ працював стабільно та був безпечним.
  10. Якщо ви плануєте ділитися віддаленим доступом зі своїми колегами або партнерами, навчіть їх використання та забезпечення віддаленого доступу.

Завжди пам’ятайте про безпеку, настроюючи віддалений доступ.

Віддалений доступ до ПК

Вибір інструментів для віддаленого доступу

Існує велика кількість програм для налаштування віддаленого доступу. Серед них – і безкоштовне, і платне програмне забезпечення. Найпопулярнішою програмою вважається TeamViewer. Ця програма дозволяє завантажити сервер для використання віддаленого доступу. Це означає, що ви можете ділитися доступом з іншими користувачами, а також отримати доступ до пристрою, на якому встановлено TeamViewer. Програма є безкоштовною. Процес встановлення та використання – досить простий, що робить додаток популярним серед користувачів. Встановити TeamViewer можна на будь-яку операційну систему. За бажанням можна налаштувати контрольований та неконтрольований доступ до ПК.

Безкоштовна програма AnyDesk також є популярною та часто використовується для забезпечення віддаленого доступу. Її створили  розробники програми TeamViewer. Цей варіант ідеально підходить для використання у невеликих компаніях або для приватних користувачів. Інтерфейс програми – простий для використання. Додаток забезпечує високу швидкість роботи та відмінне з’єднання.

Remote Desktop Protocol – це протокол підключення до віддаленого робочого столу через сервер терміналів. Ґрунтується на протоколі ТСР. При цьому забезпечується з’єднання між клієнтом та сервером на транспортному рівні. Користувачі проходять автентифікацію, після чого отримують керування сервером. Протокол функціонує через віртуальні канали, якими передаються різні функції ОС. З їх допомогою користувач може отримати доступ до файлів, документів, робити фото та відео.

Встановлення та налаштування програм для віддаленого доступу

RDP (Remote Desktop Protocol) – протокол віддаленого робочого столу. Він потрібний для того, щоб забезпечити безперебійну роботу з віддаленим сервером. Як правило, протокол доступний на Windows. Розглянемо детальніше, як підключитися до сервера за RDP:

  1. Отримайте інформацію про IP-адресу для подальшого підключення. Крім того, знадобиться логін та пароль (дані доступу адміністратора сервера).
  2. Використовуйте функцію «Підключення до віддаленого робочого столу» та натисніть клавіші Win+R. У полі, що з’явилося, введіть команду mstsc. Підтвердьте операцію.
  3. Введіть IP-адресу сервера у вікні.
  4. Тепер введіть дані доступу адміністратора з панелі керування.

Віддалений доступ готовий до роботи. Рекомендуємо використовувати тільки надійні та безпечні паролі, а також регулярно оновлювати програмне забезпечення. Для підвищення безпеки використовуйте брандмауери та обмежте кількість користувачів, які можуть увійти до системи. У разі потреби встановіть політику блокування облікового запису.

Локальна та віддалена IP-адреса

Розберемося, в чому різниця між локальною та віддаленою IP-адресою. Ці терміни різняться між собою. Перший варіант присвоюється пристрою в локальній мережі. Він необхідний його ідентифікації всередині мережі. Зовні Інтернету адреса не буде доступна. Локальна адреса потрібна для обміну даними всередині мережі між пристроями, серед яких ПК, ноутбуки, роутери і не тільки.

Віддалену IP-адресу також називають публічною. Її надають роутеру або шлюзу, який і підключений до Інтернету. Адресу застосовують для обміну даними між мережевим пристроєм та агрегатами в інших мережах. Вона доступна ззовні локальної мережі. Віддалена адреса буває динамічною або статичною. Все залежить від того, яке підключення налаштував провайдер. Для того щоб налаштувати віддалений доступ до ПК, необхідно дізнатися віддалену IP-адресу. Як це зробити?

  1. Використовуйте командний рядок Windows і натисніть комбінацію клавіш Win + R. Після цього з’явиться вікно «Виконати».
  2. Введіть cmd і підтвердіть процедуру, щоб відкрити командний рядок.
  3. Введіть у рядку ipconfig. На екрані з’явиться інформація про IP-адресу комп’ютера.

Тепер розглянемо, як дізнатися IP-адресу на Mac та Linux.

  1. Відкрийте Terminal.
  2. Введіть у рядку ifconfig або ip addr show. Підтвердьте процедуру.
  3. На екрані буде продемонстрована IP-адреса вашого ПК.

Крім того, дізнатися про публічну IP-адресу можна і за допомогою онлайн-сервісів. Для цього в пошуковій системі введіть відповідний запит, після чого перейдіть на спеціалізований сайт. Ще один спосіб –  використання додаткових утиліт роутера. Зайдіть у налаштування маршрутизатора, якщо ви перебуваєте в домашній мережі. Введіть у браузері IP-адресу роутера і знайдіть інформацію про підключені пристрої та їх IP-адреси. Попередньо забезпечте безпеку, якщо плануєте встановлювати віддалений доступ. Встановіть надійні паролі, використовуйте VPN, щоб максимально убезпечити пристрій.

Управління безпекою

Безпека – необхідність, а не розкіш у разі віддаленого доступу. Проаналізуємо, як керувати безпекою у такому разі:

  1. З’єднання VPN. VPN вважається базовим способом безпечного обміну даними. Іноді для підключення може знадобитися програмний клієнт, який встановлюється на віддалений пристрій. За допомогою нього можна забезпечити захищений доступ, повноцінну ідентифікацію та аутентифікацію.
  2. Багатофакторна аутентифікація. Застосовуйте багатофакторну аутентифікацію, щоб переконатися, хто підключається до корпоративної мережі. Це означає, що при вході в мережу система запросить у користувача пароль, СМС-підтвердження або надішле push-повідомлення.
  3. Перевірка безпеки підключень. Перед тим, як ділитися віддаленим доступом, перевіряйте підключення до мережі. Перевірте віддалений пристрій та уточніть, чи він відповідає безпеці. Наприклад, ви можете встановити захисні заходи та перевірити користувача на наявність антивірусу.
  4. Виявлення та блокування атак. Сучасні пристрої дозволяють виявляти підозрілу активність і блокувати її, щоб уникнути атак. Йдеться про вірусні програми. Для цього застосовуйте захисні програми, які убезпечать систему від несанкціонованого трафіку віддалених користувачів.
  5. Контроль дій користувачів. Контролюйте дії віддалених користувачів, щоб уникнути витоку даних. Наприклад, РАМ дозволяє відстежити активність всіх користувачів, які отримали доступ до корпоративної мережі. Деталізується інформація про сесії та про можливу підозрілу активність.
Віддалений доступ до ПК

Віддалений доступ через хмару

Хмара дозволяє використовувати обчислювальні ресурси ПК або компонентів, які функціонують через віддалені сервери, а не на локальному пристрої. Такі послуги досить зручні для віддаленого доступу до ПК або даних, які на ньому зберігаються. Використовувати хмарні послуги досить просто:

  1. Виберіть потрібний хмарний сервіс.
  2. Зареєструйтесь та налаштуйте обліковий запис.
  3. Встановіть потрібне програмне забезпечення. У разі потреби інсталюйте програмне забезпечення на комп’ютер для віддаленого доступу. Після цього вкажіть облікові дані облікового запису хмарного сервісу для виконання з’єднання.
  4. Встановіть права доступу. Використовуйте віддалений доступ.

Не забувайте про заходи безпеки. Використовуйте шифрування даних, двофакторну аутентифікацію, створюйте надійні паролі. Хмарні рішення досить популярні. Для сучасних підприємців цей варіант дозволяє пристойно заощаджувати. Компанії не потрібно розгортати мережу. Реалізація та обслуговування обладнання – завдання провайдера. За потреби можна будь-якої миті збільшити масштаби сховища залежно від бюджету та потреб. Хмарні сховища мають недоліки. Дані зберігаються на віддаленому сервері, а це означає, що без виходу в Інтернет отримати доступ до них буде неможливо. Стабільне Інтернет-з’єднання – необхідність роботи з хмарними сервісами. Ще одним недоліком називають небезпечність даних, що знаходяться у сховищі.

Віддалений доступ з мобільних пристроїв

AnyDesk – оптимальний варіант, який забезпечує крос-сумісність між декількома пристроями та підтримує різні операційні системи. Ви можете отримати доступ до телефону за допомогою ПК та навпаки. За допомогою цієї програми можна віддалено керувати пристроями. Розглянемо, як встановити віддалений доступ до ПК із мобільного телефону:

  1. Завантажте утиліту AnyDesk, яка дозволить здійснити віддалений доступ до ПК з мобільного пристрою.
  2. Встановіть та налаштуйте роботу програми. Після того, як ви завантажуєте програму, запустіть її.
  3. За потреби створіть обліковий запис.
  4. Тепер налаштуємо комп’ютер для віддаленого доступу.
  5. Налаштуйте програмне забезпечення на комп’ютері для віддаленого доступу.
  6. Запустіть програму на телефоні та зайдіть у зареєстрований обліковий запис.

Тепер ви можете керувати комп’ютером за допомогою мобільного телефону, передавати дані та не тільки.

Вимоги до підключення до мережі

Для того щоб використовувати віддалений доступ, необхідні певні вимоги щодо підключення до мережі.

  1. Стабільне з’єднання. Для використання віддаленого доступу необхідно стабільне та надійне підключення на мобільному пристрої та на ПК.
  2. Підвищена швидкість передачі. Щоб комфортно керувати пристроєм віддалено, рекомендуємо працювати на високій швидкості передачі даних (і на ПК, і на телефоні).
  3. Низька латентність (затримка). Для гарантії швидкого відгуку між телефоном та пристроєм потрібна низька затримка.
  4. Безпечне з’єднання. Забезпечте безпечне з’єднання для віддаленого доступу.
  5. Порти та протоколи. Перевірте, чи порти або протоколи підтримуються. Вони необхідні для віддаленого доступу, тому переконайтеся, що їх не блокує провайдер.
  6. Наявність мобільного інтернету чи Wi-Fi. Для віддаленого доступу потрібне підключення до мобільного Інтернету або Wi-Fi. Ці варіанти підходять і залежать від того, яке з’єднання, і в яких умовах ви знаходитесь.

Ці вимоги забезпечать зручне використання віддаленого доступу до комп’ютера з мобільного телефону.

Проблеми та їх вирішення

Віддалений доступ значно полегшує життя сучасних користувачів. Він дозволяє керувати пристроєм за будь-яких умов з будь-якої точки світу. Однак іноді виникають проблеми, що впливають на підключення. Серед них:

  1. Проблемне підключення. Проблеми з мережею, порушене з’єднання, недоступність сервера – поширені проблеми, які впливають на використання віддаленого сервера. Користувачі часто стикаються з такими помилками під час сеансу.
  2. Порушена аутентифікація. Проблеми з двофакторною аутентифікацією трапляються досить часто. Крім того, користувач міг забути облікові дані, необхідні для віддаленого доступу.
  3. Порушена продуктивність. Іноді віддалений сервер працює уповільнено, якщо пропускна спроможність обмежена або сервер перевантажений. Це негативно впливає на продуктивність при віддаленому доступі.
  4. Проблеми із сумісністю. Іноді програми не працюють належним чином, якщо є обмеження операційної системи або технічні обмеження.
  5. Порушена безпека. Зростає ризик витоку індивідуальних даних чи злому системи під час використання віддаленого доступу.

Найпоширенішою проблемою є проблеми з ПЗ. При цьому виникають помилки під час запуску програм.

Етичні аспекти віддаленого доступу

Віддалений доступ – необхідність для багатьох користувачів. Це зручний та універсальний варіант, який дозволяє керувати пристроєм віддалено. Однак не варто забувати про етичні аспекти. Йдеться про дотримання законів, про конфіденційність та безпеку.

  1. Конфіденційність. Зберігайте конфіденційність колег та партнерів, щоб персональні дані не були втрачені.
  2. Використання даних. Відкрийте доступ тільки до тих даних, які потрібні колегам для використання. Обмежте доступ до персональної інформації, яка не потрібна їм для службового використання та робочих обов’язків. Не зловживайте правами доступу.
  3. Захист та безпека. Етичний аспект полягає ще й у захисті даних та безпеки при використанні віддаленого доступу.

Крім того, поважайте приватне життя своїх колег та співробітників. Забезпечте віддалений доступ лише перевіреним людям, щоб зберегти конфіденційність даних. Підіб’ємо підсумки, віддалений доступ вважається необхідністю в сучасному бізнесі та підприємництві. Він робить бізнес-процеси гнучкими та підвищує їхню ефективність. Завдяки віддаленому доступу співробітники можуть працювати з будь-якої точки світу, співпрацювати з новими партнерами та передавати дані.

Сергій Попов
Сергій Поповhttps://blog.wo.ua
Привіт! Мене звуть Сергій, і я радий привітати тебе у нашому блозі. Я 28-річний хлопець, який живе в Києві, і у цьому блозі я поділюся своїми захопленнями та думками. Моя страсть - це якісна музика 🎧. Я завжди відкритий для нових музичних жанрів та виконавців, і з нетерпінням поділюся своїми улюбленими треками та альбомами з тобою. Будемо разом відкривати нову музичну палітру! Також я великий фанат сучасних технологій та гаджетів. Я цікавлюся останніми трендами та новинками у світі технологій, і якщо ти теж цікавишся цим, то цей блог буде для нас справжнім раєм. Поговоримо про найсвіжіші релізи, інноваційні розробки та утиліти, які зроблять наше життя кращим та цікавішим. Приєднуйся до нас в цьому захоплюючому шляху відкриттів та обговорень. Разом ми знайдемо багато цікавого, незалежно від того, чи це музика, технології чи щось зовсім нове. Будь ласка, залишайся на зв'язку, і ми спільно створимо неймовірний контент! 😉
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Нові насадки для електрощітки Oclean: детальний огляд та...

😃🪥 Ретельне очищення та дбайливий догляд за зубами — все це...

Пилосос з УФ-лампою. Огляд-порівняння JIMMY WB55 та JIMMY WB73

🌟 Подбайте про меблі та позбавтесь пилових кліщів одночасно! 👍 Дізнайтесь...

Як дізнатися, яка відеокарта

Багато хто не здогадується, наскільки важливо знати, яка відеокарта встановлена у...

Скільки часу можна користуватися електрощіткою? Як часто міняти...

🕒 Щоб усмішка залишалася здоровою, важливо доглядати за щіткою 😁 Скільки...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.