back to top

Топ 10 фільмів-катастроф. Найкращі фільми-катастрофи

🎬 Занурюйся у світ пригод з нашим топ 10 фільмів-катастроф. Напруга та захопливі сюжети чекають на тебе! 🌍 Найкращі фільми-катастрофи від WO.UA і не тільки 🔥

Ви коли-небудь проїжджали повз автомобільну аварію і не могли відвести погляд? Так, це те саме відчуття, яке ми відчуваємо, коли дивимося фільми-катастрофи. Незалежно від того, чи це цунамі, торнадо, хвороба чи навіть гігантський астероїд, що летить прямо на Землю, є щось особливе в тому, щоб спостерігати за найгіршими сценаріями, що розгортаються на екрані, не виходячи з дому, сидячи на зручному дивані. Тож сьогодні поговоримо про найкращі фільми-катастрофи різних напрямків та часів, а також знайдемо топ 10 фільмів-катастроф. Але почнемо з головного.

Фільми-катастрофи

Зміст

  1. Чому ми дивимось фільми-катастрофи?
  2. Найкращі фільми-катастрофи за рейтингами IMDb та Rotten Tomatoes: топ 10 
  • 1. Титанік (Titanic), 1997
  • 2. День, коли Земля зупинилась (The Day the Earth Stood Still), 1951
  • 3. Птахи (The Birds), 1963
  • 4. Неможливе (The impossible), 2012
  • 5. Пригоди Посейдона (The Poseidon Adventure), 1972
  • 6. День Незалежності (Independence Day), 1966
  • 7. Монстро (Cloverfield), 2008
  • 8. Пекло у піднебессі (The Towering Inferno), 1974
  • 9. Зараження (Contagion), 2011
  • 10. Армагеддон (Armageddon), 1998
  1. Найкращі фільми-катастрофи: підбірка від команди WO.UA
  • Чорнобиль (Chernobyl), 2019
  • Справа хоробрих (Only the Brave), 2017
  • Післязавтра (The Day After Tomorrow), 2004
  • Не дивись вгору (Don’t Look Up), 2021
  • Форс-мажор (Force Majeure), 2014
  1. Підсумки

Чому ми дивимось фільми-катастрофи?

Коли ти живеш у справжню катастрофу, фільми цієї тематики можуть сприйматися або дещо спокійно, або взагалі як щось зайве. Втім, для багатьох вони навпаки залишаються способом розрядити мозок. А ще — у черговий раз задуматись над проблемами людства. Можливо, популярність фільмів про катастрофи може розповісти нам щось корисне про нашу поведінку?

Фільми-катастрофи є окремим жанром не просто так. Їм вдається поєднати все, що ми любимо у пригодницьких фільмах, трилерах та жахах. Деякі з них мають обнадійливий кінець, тоді як інші показують, що втекти від апокаліпсису насправді досить складно. Деякі з цих фільмів навіть містять трохи романтики, але не дивуйтеся, якщо деякі з них змусять вас обурюватись, плакати та й взагалі переживати весь спектр емоцій. 

Найкращі фільми-катастрофи за рейтингами IMDb та Rotten Tomatoes: топ-10

IMDb — це така собі кіно-Вікіпедія. Internet Movie Database являє собою величезну базу даних про фільми, яка заповнюється всіма охочими. Rotten Tomatoes — аналогічний ресурс, тільки рейтинг фільмів тут показується не у балах, а у відсотках. Тут можна знайти не лише описи стрічок на будь-яку тематику, а й все про акторів, режисерів, продюсерів, кінокомпозиторів тощо. Не знаю, як ви, а я часто дивлюся на рейтинг IMDb чи RT, щоб зрозуміти, варто мені дивитися кіно чи ні. Тому подивимось, що ж вони нам пропонують.

1. Титанік (Titanic), 1997

Фільми-катастрофи

Звісно, неможливо говорити про фільми-катастрофи і не згадати цей американський романтично-пригодницький фільм із рейтингом 7.9. Історія про загибель лайнера «Титанік» не втрачає своєї популярності, і сьогодні її навіть можна подивитися у 3D, 4K та HDR форматі. Фільм зібрав 11 «Оскарів» та утримував рекорд усіх касових зборів протягом більш ніж десяти років після виходу на екрани. А минулого року стрічка Джеймса Кемерона відсвяткувала 25-річний ювілей. 

Істрія починається з дослідження уламків «Титанік» мисливцями за скарбами, які сподіваються знайти легендарний блакитний діамант «Серце океану», що нібито був загублений під час затоплення корабля. Вони знаходять сейф, у якому зберігаються папери, зокрема малюнок жінки, що носить намисто з коштовним каменем. Після того як ілюстрацію показують по телебаченню, з командою звʼязується стара жінка (у виконанні Глорії Стюарт), яка розповідає, що на малюнку зображена саме вона — Роуз ДеВітт Букатер, яка, як вважається, загинула під час аварії.

Сподіваючись, що вона допоможе їм знайти коштовність, мисливці за скарбами привозять Роуз на свій експедиційний корабель. Більшу частину фільму вона розповідає про доленосний рейс «Титаніка» 1912 року, де вона познайомилась із художником Джеком Доусоном. Жінка згадує не просто історію від відплиття до загибелі корабля, а історію свого кохання. 

2. День, коли Земля зупинилась (The Day the Earth Stood Still), 1951

Старі фільми-катастрофи, можливо, і не вражають сучасного глядача спецефектами. Зате за ними цікаво прослідкувати історію та розвиток кіно. «День, коли Земля зупинилась» — один з таких, справжня класика жанру. Сюжет передбачуваний, але дивитись все одно цікаво.

На запаморочливій швидкості з безмежного далекого космосу в атмосферу Землі проникає блискучий непізнаний літаючий обʼєкт, який плавно приземляється у Вашингтоні часів холодної війни. Оточений великими, але слабкими військовими силами, мирний міжгалактичний посол Клаату виходить з таємничого корабля у супроводі безшумного небезпечного робота незбагненної сили Ґорта, щоб на власні очі переконатися в гостинності землян. Витончений гуманоїд заявляє, що прийшов з миром, але йому потрібно зібрати найвидатніші уми світу, щоб почути його милосердне застереження та остаточний ультиматум. Чи є Клаату вісником приреченості людства? Дивіться, чим все закінчилося).

3. Птахи (The Birds), 1963

Без Альфреда Хічкока ця підбірка не обійшлася б, адже його «Птахи» — це теж must-see, якщо ви любите фільми-катастрофи. А навіть якщо не любите, саме його радять для знайомства з творчістю видатного режисера.

Заможна світська левиця Мелані Деніелс з Сан-Франциско переслідує потенційного бойфренда в маленькому містечку на півночі Каліфорнії. Невдовзі після її приїзду птахи всіх видів в околицях починають поводитися дивно та раптово починають нападати на людей. Чайка нападає на Мелані, коли вона перетинає бухту в маленькому човні, а потім її матір знаходить свого сусіда мертвим, очевидно, жертвою пташиного нападу. Незабаром птахи сотнями і тисячами нападають на всіх, кого зустрічають за дверима. Немає жодного пояснення, чому це відбувається, і коли птахи продовжують свої жорстокі напади, виживання стає пріоритетом.

Звучить моторошно, правда? «Птахи» — це не просто катастрофа, а й хоррор. Але окрім відчуття страху, цей фільм наповнений глибокими та цікавими сенсами, тож його варто подивитися.

4. Неможливе (The impossible), 2012

Фільми-катастрофи

«Неможливе» — це теж історія виживання. Звичайна сімʼя — Марія (Наомі Воттс), Генрі (Юен МакҐреґор) та їхні троє дітей — вирушають до Таїланду на Різдво. Їх поселяють на віллу на узбережжі. Заселившись і обмінявшись подарунками, вони йдуть до басейну, як і багато інших туристів. Ідеальний райський відпочинок, аж поки віддалений шум не перетворюється на рев цунамі. Марію та її старшого зносить в один бік, Генрі та молодшого — в інший. Хто виживе і що з ними станеться? Про це і розповідає фільм.

5. Пригоди Посейдона (The Poseidon Adventure), 1972

Ви помітили, що фільми-катастрофи чітко привʼязуються до певного місця, обʼєкта чи явища? В нашій підбірці вже є історія про океанський лайнер, про містечко, фільм про прибульців з космосу, тож тепер на черзі фільм-катастрофа про літаки.

«Пригоди Посейдона» — це розповідь про групу пасажирів, які мусять мусить розпочати виснажливу боротьбу за виживання після того, як круїзний лайнер перевертає хвиля в морі. Таких історій чимало у сучасному кінематографі, але саме ця вважаються однією з найкращих. У ній ви дійсно знайдете пригоди, а ще трошки ретро-екшену та драми.

6. День Незалежності (Independence Day), 1996

Фільми-катастрофи

Ймовірно, ви чули про цей фільм із Віллом Смітом в головній ролі, адже він став одним з найпопулярніших. «День незалежності» розповідає про те, як напередодні головного американського свята системи звʼязку по всьому світу занурюються в хаос через дивні атмосферні перешкоди. Невдовзі військові дізнаються, що кілька величезних обʼєктів перебувають на курсі зіткнення із Землею. Спочатку їх прийняли за метеори, але згодом зʼясувалося, що це гігантські космічні кораблі, пілотовані таємничими інопланетними істотами.

Після того, як спроби звʼязатися з прибульцями ні до чого не призводять, Девід Левінсон, колишній науковець, який став кабельним техніком, дізнається, що інопланетяни збираються атакувати основні точки по всій земній кулі менш ніж за добу. 3 липня прибульці майже повністю знищують Нью-Йорк, Лос-Анджелес і Вашингтон, а також Париж, Лондон, Гʼюстон і Москву. Ті, що вижили, вирушають колонами до Зони 51 — дивного урядового полігону, де, за чутками, військові мають захоплений космічний корабель прибульців. Ті, що вижили, розробляють план боротьби з поневолювачами-прибульцями, і 4 липня стає днем, коли людство почне боротьбу за свою свободу. 4 липня — їхній новий День Незалежності…

7. Монстро (Cloverfield), 2008

Фільми-катастрофи

Фільми-катастрофи часто переплытаються з іншими жанрами. От і трилогія «Монстро» яскраво поєднала катастрофу, хоррор, трилер та Sci-Fi. Історія починається зі святкування підвищення головного героя Роба.  Його кохана Бет і друзі вирішують влаштувати грандіозну прощальну вечірку-сюрприз, адже він збирається переїхати до Японії. Однак оглушливий вибух і поява величезної лускатої та незграбної істоти раптово перериває святкування.

У Нью-Йорку починається справжнє пекло, навіть Статуя Свободи залишається без голови. Коли рептилія-бегемот рівняється з Мангеттеном, починається відчайдушна спроба врятувати Бет. Водночас герой записує все через обʼєктив ручної відеокамери, серед хаосу і руйнувань. Зрештою, звідки взявся цей невблаганний загарбник, і, головне, чи є шанс вижити? Коли вони вирушають на розслідування, починається пригода, що занурює їх у глиб вулиць Нью-Йорка, адже друзі сповнені рішучості врятувати справжнє кохання Роба.

8. Пекло у піднебессі (The Towering Inferno), 1974

Від катастроф вигаданих до більш реальних. «Пекло у піднебессі» розповідає про наслідки недотримання норм безпеки при будівництві. Архітектор Даг Робертс повертається з тривалої відпустки та знаходить, що робота над його хмарочосом майже завершена. Того ж вечора він вирушає на вечірку, стурбований тим, що не дотримався специфікацій електропроводки, і в будівлі продовжують виникати короткі замикання. Коли починається пожежа, Майкл ОʼХаллоран стає черговим пожежником, і низка сміливих рятувальних операцій розвіює жах будівлі, занадто високої для того, щоб з нею можна було успішно боротися з землі. Старий фільм, який, на жаль, не втрачає актуальності й сьогодні.

9. Зараження (Contagion), 2011

Без тематики епідемій, вірусів та бактеріологічної зброї фільми-катастрофи не обходяться. «Зараза» — один з багатьох таких фільмів. Не знаю, чому саме він тримається у топ-10 фільмів-катастроф, але його варто подивитися хоча б задля зіркового акторського складу: тут зіграли і Мет Деймон, і Джуж Доу, і Кейт Вінслет, і Гвінет Пелтроу, і ще багато талановитих акторів.

Сюжет дуже традиційний для цього жанру. Невдовзі після повернення з відрядження до Гонконгу Бет Емхофф помирає від грипу чи якоїсь іншої інфекції. Пізніше того ж дня помирає її маленький син. Однак її чоловік Мітч, здається, має імунітет. Так починається поширення смертельної інфекції. Лікарям та адміністраторам Центрів контролю і профілактики захворювань США знадобиться кілька днів, щоб усвідомити масштаби та серйозність цієї нової інфекції. Вони повинні спочатку визначити тип вірусу, про який йде мова, а потім знайти засоби боротьби з ним — процес, який, ймовірно, займе кілька місяців. Коли інфекція поширюється на мільйони людей по всьому світу, суспільний порядок починає руйнуватися, а люди панікують. Розвʼязанню проблеми і присвячено цей фільм.

10. Армагеддон (Armageddon), 1998

Фільми-катастрофи

Знов класика жанру з Брюсом Уіллісом, Лів Тайлер та Беном Аффлеком у головних ролях. І звісно, неймовірним саундтреком I Don’t Want to Miss a Thing від Aerosmith: навіть якщо ви не дивилися кіно, ймовірно, ви добре її знаєте.

Це знову фільм-катастрофа про космос. Нещаслива загибель шатла у відкритому космосі попереджає НАСА про астероїд судного дня, який знаходиться на курсі зіткнення з Землею. Здається, що єдиний спосіб збити його з курсу — це просвердлити його поверхню і підірвати ядерну зброю. Поки недофінансована, але винахідлива команда НАСА готує найкращих у світі бурильників для цієї роботи, світовий соціальний порядок починає руйнуватися, коли інформація потрапляє до громадськості, що призводить до істерії. Поки високопосадовці граються в політику, члени команди бурильників стикаються з глибокими особистими проблемами, які можуть поставити під загрозу останній шанс людства.

Найкращі фільми катастрофи: підбірка від команди WO.UA

Про найпопулярніші фільми-катастрофи світу ми поговорили. Але цей жанр такий різноманітний, що зупинитися неможливо. Тож до вашої уваги — кілька цікавих фільмів від WO.UA.

Чорнобиль (Chernobyl), 2019

Фільми-катастрофи

Власне, це не фільм-катастрофа, як усі інші у нашій підбірці. 5-серійний мінісеріал «Чорнобиль» — про справжню катастрофу, який базується на реальних історичних подіях. Він не розвантажить вас і тим більше не принесе якогось полегшення. Але це яскравий приклад того, як людська недбалість призводить до жахливих наслідків. Важливо: це не документальний фільм, задля історичної достовірності краще подивитися інші стрічки, присвячені трагедії на ЧАЕС. Але атмосферу, ідею та емоції творцям вдалося передати.

Сюжет розгортається після вибуху реактора на Чорнобильській атомній електростанції. В центрі — розповіді учасників подій, що вижили після вибуху, і людей, які займали керівні посади. Значною мірою фільм базується на спогадах жителів Припʼяті, викладених у книзі Світлани Алексієвич «Чорнобильська молитва».

Оповідь ведеться від імені Валерія Легасова, котрий ділиться зібраними відомостями про причини катастрофи та ліквідацію наслідків, Уляни Хомʼюк, фізика-ядерника, яка намагається розібратися в технологічних причинах вибуху, та Бориса Щербини, голови урядової комісії, котрий вбачає причину в безграмотному керівництві. З їхніх розповідей і складається фільм, щоб пояснити світові таємниці подій трагедії.

Справа хоробрих (Only the Brave), 2017

Фільми-катастрофи

Цей фільм теж заснований на реальній історії. А саме — на роботі групи елітних пожежників з Гранітної гори, які ризикують усім, щоб захистити місто від історичної лісової пожежі.

У 2007 році в місті Прескотт, штат Арізона, Ерік Марш з пожежної служби Прескотта розчарований боротьбою з лісовими пожежами, коли передові бригади типу 1 або «Хотшот» здалеку відміняють його оперативні пропозиції, на превеликий жаль для його району. Щоб змінити цю ситуацію, Марш отримує дозвіл від мера на організацію безпрецедентної сертифікованої муніципальної бригади «Хотшот» для міста. Для цього Маршу потрібні новобранці, серед яких молодий марнотрат Брендан МакДонаф, що має пройти сувору підготовку та кваліфікаційні випробування для виконання найнебезпечнішої роботи — гасіння пожеж. На цьому шляху нова команда приймає виклик і народжується знаменита команда «Гарячі голови Гранітної гори». При цьому всі чоловіки, особливо МакДонаф, змінюються, набуваючи нового досвіду та зрілості у загартованому вогнем товаристві. Усе це піддається випробуванню у 2013 році під час сумнозвісної пожежі на пагорбі Ярнелл, яка вимагатиме зусиль і жертв, які ніхто не зможе проігнорувати.

Післязавтра (The Day After Tomorrow), 2004

Фільми-катастрофи

Повертаємось до теми екологічної катастрофи у кіно. «Післязавтра» розповідає про вченого-кліматолога, який робить все можливе, щоб попередити чиновників ООН про екологічні проблеми. Коли його прогноз величезного супершторму виявляється правдивим, по всьому світу відбувається низка катастрофічних природних катаклізмів. Він ризикує своїм життям, долаючи екстремальні стихії, щоб дістатися до сина, який опинився в пастці в Нью-Йорку, поки не стало надто пізно. У головних ролях — Денніс Куейд і Джейк Джилленгол.

Не дивись вгору (Don’t Look Up), 2021

Фільми-катастрофи

Фільми-катастрофи про астероїди зазвичай досить передбачувані. Вони більше зосереджуються на діях героїв або на трагедії втрачених життів. Але не у випадку з «Не дивись вгору». Цей фільм — комедія, яка перетворює серйозну, потенційно апокаліптичну ситуацію на щось справді смішне. Жарти у фільмі подаються переважно через сатиру, яку можна легко не помітити, оскільки вона часом дуже тонка.

У фільмі знялися такі голлівудські зірки, як Леонардо Ді Капріо, Аріана Гранде, Тімоті Шаламе, Тайлер Перрі, Дженніфер Лоуренс, Джона Гілл, Рон Перлман, Кейт Бланшетт, Меріл Стріп та інші. За місяць після виходу на екрани він став другим найпопулярнішим фільмом на Netflix і був номінований на кілька нагород. Щодо сюжету, то він розповідає про метеорит, що мчить до Землі. З одного боку, нічого оригінального. З іншого — фільм пропонує свіжий погляд на добре знайомий сюжет, що робить його унікальним і новим.

Форс-мажор (Force Majeure), 2014

Фільми-катастрофи

Після трагедії та сатири все ж хотілося б вас трохи розважити. Тому пропонуємо подивитися ще одне незвичне поєднання жанрів від шведських та французьких режисерів. Комедійний фільм-катастрофа «Форс-мажор» показує лавину, що є дещо незвичним ракурсом, коли йдеться про фільми про стихійні лиха. Але цей недооцінений фільм все одно дуже добре справляється зі своїм завданням.

Річ у тому, що лавина у фільмі насправді невелика і нікому не завдає шкоди. Однак той факт, що один з героїв тікає, залишаючи дружину і дітей, яких лавина ледь не розчавила, призводить до того, що події у фільмі розгортаються і стають кумедними. Далі слідує напруженість у подружніх стосунках і намагання батька виправдатися перед родиною, яка засмучена тим, що він просто залишив би їх помирати, якби лавина була серйознішою. Фільм отримав високу оцінку за сценарій і операторську роботу, а також хімію між невеликим акторським складом. 

Підсумки

Фільми-катастрофи

Вибір фільму — справа особистого смаку. Але серед усього різноманіття так складно буває знайти щось особливе для себе. Сподіваюсь, найкращі фільми-катастрофи від нашого блогу, допоможуть вам це зробити й провести час з користю. І не забувайте: дивитися кіно завжди приємніше на якісному моніторі чи з проектором 👌

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

Залишити відгук

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Dreame Mova K10 чи K10 Pro — що...

🧹✨ Dreame Mova K10 та K10 Pro — потужні миючі пилососи...

Відчуття ручного масажу: масажер для шиї YUNMAI Neck...

💆‍♂️ Подаруйте мʼязам комфорт з інноваційним масажером YUNMAI Neck Massager. Він...

Догляд за зубами після чищення та відбілювання. Найкращі...

🦷 Ви відбілили зуби або зробили професійне чищення? Дізнайтеся, як доглядати...

Генератор чи зарядна станція? Як вибрати та встановити...

⚡🏡 Що краще підійде для оселі: генератор або зарядна станція? Дізнайтесь...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів.

Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів.

Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.

За унікальним промокодом BLOG - ви можете купити товари зі знижкою до 40%. Використати промокод можна під час оформлення замовлення на сайті wo.ua.