back to top

SwitchBot: розумний дім для комфортного життя

🔌 Що таке SwitchBot та як працює розумний дім? 🏠 Дізнайтесь у статті про асортимент, фішки та нововведення для сучасної оселі на прикладі SwitchBot!

Розумний дім — це система приладів для автоматизації певних завдань яка, як правило, керується дистанційно. Ви можете використовувати її для налаштування та моніторингу системи безпеки, керування пилососом, холодильником, кондиціонером, освітленням, опаленням тощо. Сьогодні ми поговоримо про одного з найцікавіших виробників пристроїв розумного будинкуSwitchBot. Зʼясуємо, що такого особливого у цьому бренді та які девайси він пропонує. А також розглянемо на його прикладі, як взагалі працює система smart home, та що потрібно про неї знати.

Розумний дім SwitchBot

Зміст

  1. Розумний дім SwitchBot: історія бренду
  • SwitchBot і перший проєкт на Kickstarter
  • Як розвивався розумний дім від SwitchBot
  • SwitchBot і другий проєкт на Kickstarter
  • Подальші розробки SwitchBot у 2021-2023
  1. Що вміє система «розумний дім»?
  1. Розумний дім на прикладі основних девайсів SwitchBot
  • Багатофункціональний робот-пилосос SwitchBot Floor Cleaning Robot S10 та його версії
  • SwitchBot K10+ Pro Combo: вертикальний пилосос+робот-пилосос+ручний пилосос в одному девайсі
  • SwitchBot Roller Shade: перша у світі регульована розумна рулонна штора
  • SwitchBot Curtain: розумний пристрій для управління розсувними шторами
  • Розумні замки SwitchBot Lock та SwitchBot Lock Pro
  • SwitchBot Meter Pro та його версії: моніторинг простору за дверима
  1. Як перетворити звичайну оселю на розумний дім?
  • 1. Що таке розумний пристрій?
  • 2. Що таке система розумного будинку?
  • 3. Що потрібно зробити перед встановленням?
  1. Висновки

Розумний дім SwitchBot: історія бренду

SwitchBot почали розвиватися у 2016 році, коли на ринку вже існувало достатньо розумних вимикачів, штор, роботів-пилососів тощо. І компанія змогла використати цей досвід, щоб реалізувати найкраще з найкращого. Причому, проєкт був настільки цікавий людям, що це вдалося зробити завдяки спільноті.

SwitchBot і перший проєкт на Kickstarter

Так, розвиток бренду почався з кампанії на Kickstarter. Це потужна платформа для фінансування творчих проєктів: не тільки у сфері технологій, а також і театру, кіно, дизайну, образотворчого мистецтва, музики, літератури тощо. Завдяки зібраним там коштам, у листопаді 2016 бренд презентував свій перший продукт — розумний бот SwitchBot.

Як розвивався розумний дім від SwitchBot

SwitchBot став дуже популярним, тож кампанія завершилася успішно. І у 2017 розробники змогли піти далі, випустивши SwitchBot Hub Plus. Це стало настільки популярним, що вже 2018 компанія вийшла на Amazon і стала бестселером в категорії «Розумний дім» того ж року. Поступово ці набули популярності у США, ЄС та Японії. А в асортименті зʼявився новий пристрій — розумна вилка SwitchBot Plug.

У 2019 році на додаток до SwitchBot Hub Plus зʼявився SwitchBot Hub Mini. Завдяки цьому у користувачів зʼявився ще більший вибір у сфері управління їхніми пристроями. Також були випущені SwitchBot Meter та зволожувач повітря. На цьому етапі екосистема SwitchBot Ecosystem вже набула розвитку. Але це ще не все. Розробники повторили перший успішний досвід з краудфандінговою платформою.

SwitchBot і другий проєкт на Kickstarter

Розумний дім SwitchBot

2020-го SwitchBot повернулися на Kickstarter з новим продуктом SwitchBot Curtain. Він навіть потрапив у  розділ «Проєкти, які ми любимо», а таку популярність дійсно треба заслужити. Тож не дивно, що того ж року Curtain виграв нагороди Red Star Design, GOOD DESIGN 2020 та IDEA Design.

Подальші розробки SwitchBot у 2021-2023

У 2021 компанія випустила одразу кілька пристроїв для системи «розумний дім»:

  • SwitchBot Motion Sensor.
  • SwitchBot Indoor Camera.
  • SwitchBot Tag.
  • Кольорову лампочку.

Екосистема SwitchBot, яка і так була сильною, стала ще більш автоматизованою. Але у 2022 компанія оновила свій SwitchBot Curtain до 2-го покоління, а також додала більше 10 девайсів, включаючи пристрої серії Lock, SwitchBot Blind та інші. Ба більше, для цього вона знов залучила спільноту через Kickstarter.

А 2023 рік став для компанії особливим, адже саме у цьому році вийшли два нових для компанії девайси:

  • Робот-пилосос SwitchBot, який одразу зібрав кілька нагород у галузі дизайну та споживчих товарів.
  • Робот для вологого прибирання SwitchBot S10, що був представлений на щорічній технологічній виставці IFA 2024 у Берліні.

Також у цьому році бренд оновив SwitchBot Curtain до 3-го покоління. І впровадив стандарт Matter для SwitchBot Hub 2. Matter — це єдиний стандарт підключення для розумного будинку з відкритим вихідним кодом. Він дає змогу обʼєднувати пристрої різних виробників у єдину мережу та підтримується Apple, Amazon, Google, іншими виробниками. Також це підключення не залежить від мережевого рівня, може поєднуватися з Wi-Fi, Ethernet і Thread.

Така от надихаюча історія у цього  бренду. Це яскравий приклад, що коли продукт дійсно крутий, можна знайти способи його випустити: як мінімум, залучивши  краудфандингові платформи. SwitchBot зробили це кілька разів — і виграли. І при цьому не зупинилися, постійно розробляють нові продукти та покращують вже існуючі, як це відбувається з оновленнями SwitchBot Curtain. А тепер зʼясуємо докладніше, як працює розумний дім та які девайси пропонує для цього SwitchBot.

Що вміє система «розумний дім»?

Розумний дім SwitchBot

Розумний дім — це узагальнене поняття для приміщення, в якому побутові процеси певною мірою автоматизовані. Іншими словами, розумним можу стати і ваш приватний будинок, і ваша квартира, і майстерня чи офіс. Річ не стільки у форматі, а у відсутності необхідності робити зайві зусилля. Ось які функції виконує це диво техніки:

  • Захист замків. Замініть замок на вхідних дверях на розумний замок, щоб замикати та відмикати двері дистанційно, перевіряти, чи зачинили ви двері після того, як пішли, і вести облік того, хто прийшов і пішов. 
  • Сповіщення про небезпеку. Безліч пристроїв можуть віддалено сповіщати вас про проблеми з безпекою. Отримуйте сповіщення, де б ви не були, про протікання, залишення гаражних воріт відчиненими, задимлення, коли хтось дзвонить у двері або якщо ви залишили увімкнену техніку. 
  • Керування температурою. Розумна техніка для дому дає змогу краще контролювати опалювальні прилади, зокрема вмикати та вимикати їх, а також керувати налаштуваннями. Розумні продукти можуть бути оснащені датчиками температури або вологості, щоб автоматично вмикатися або вимикатися при досягненні певних критеріїв. Те саме стосується і кондиціонерів.
  • Освітлення. Світло можна вмикати та вимикати, розміщувати за розкладом або налаштовувати на зміну освітлення залежно від часу сходу чи заходу сонця. Розумні лампочки можуть обмінюватися даними через Wi-Fi і відображати статистику або показники на вашому телефоні. Розумний дім дозволяє також контролювати ступінь освітлення. Можна встановити автоматичні жалюзі, які закриватимуться за розкладом сходу сонця або за допомогою портативного пристрою.
  • Керування аудіо/відео. Одним з найпривабливіших аспектів розумних будинків є безліч розважальних продуктів, які можна підключити один до одного і керувати ними за допомогою одного пульта дистанційного керування. Телевізор і динаміки можуть відтворюватися за командою за допомогою застосунків. Вони можуть працювати за розкладом або за допомогою голосового управління.
  • Віртуальний асистент. Наприклад, Google Home або Amazon Echo дозволяють  використовувати голосові команди для виконання таких завдань, як увімкнення музики, пошук в Інтернеті та керування вашими домашніми розумними пристроями. 
  • Автоматизація домашньої роботи. Розумні телевізори, посудомийні машини, холодильники, пральні та сушильні машини дають змогу дистанційно керувати ними. А ще — сповіщати вас про інформацію, яка стосується кожного приладу. Наприклад, пральна машина може визначити, коли споживання енергії у регіоні є найнижчим, і увімкнутись у цей час, або ваш холодильник може сканувати ваші продукти, повідомляючи вам, коли закінчується термін придатності яєць або скільки молока у вас залишилось. 

Які переваги розумного будинку?

Розумний дім SwitchBot

Люди цікавляться ідеями розумних будинків, принципами їхньої роботи або автоматизацією певних завдань, щоб отримати такі переваги:

  1. Автоматизація. Ви можете повністю автоматизувати такі речі, як регулювання температури, вмикання і вимикання світла, відкривання і закривання вікон, а також регулювання поливу в залежності від погодних умов. 
  2. Енергоефективність. Розумний дім дозволяє краще контролювати використання енергії. Система надає інформацію про використання енергії, яка може допомогти вам стати більш енергоефективними та враховувати екологічні фактори. Вона може точно визначити сфери, де ви використовуєте більше енергії, ніж потрібно. І відповідно — допомагає скоротити споживання в цих областях і заощадити гроші.
  3. Заощадження часу користувача.
  4. Загальна економія. Попри вартість встановлення розумної системи, з часом власники будинків можуть отримати значну економію — як коштів, так і свого людського ресурсу.

Що входить в систему «розумний дім»?

Розумний дім SwitchBot

Підсумуємо, яка техніка може стати частиною вашого smart home:

Нові розробки від різних виробників постійно вдосконалюють те, що може бути в розумній оселі, тож цей список постійно розширюється.

Розумний дім на прикладі основних девайсів SwitchBot

Розумний дім SwitchBot

А тепер проілюструємо, як виглядає розумний дім на прикладі основних девайсів SwitchBot, кожен з яких заслуговує на окремий огляд. 

Багатофункціональний робот-пилосос SwitchBot Floor Cleaning Robot S10 та його версії

Це не просто робот-пилосос з функцією вологого прибирання та станцією самообслуговування. Це інноваційний девайс, який поєднується з іншими пристроями бренду в потужну екосистему:

  • Робот можна обʼєднати в одну систему зі зволожувачем повітря SwitchBot Evaporative Humidifier — першим у світі випарним зволожувачем повітря з автоматичним наповненням резервуара. Саме SwitchBot Floor Cleaning Robot S10 і наповнює зволожувач зі своєї станції.
  • Його також можна звʼязати з осушувачем повітря SwitchBot Dehumidifer. Тут робот навпаки автоматично зливає надлишок води у свій бак та навіть використовує її для миття підлоги!
  • Станція подачі та відведення води підключається безпосередньо до домашнього водопроводу та водостоку.
  • Роликова швабра та система ополіскування RinseSync одночасно пилососять та миють.
  •  Ідеально підходить для домогосподарств з домашніми тваринами завдяки системі проти намотування волосся на основній насадці.
  • Автоматичне очищення пилозбірника на станції.
  • Зберігає зібрані відходи до 90 днів.
  • Зливає брудну та додає чисту воду.
  • Миє та сушить насадки на станції.
  • Використовує LiDAR та штучний інтелект для усунення перешкод.
  • Керування через Alexa, Google Home або застосунок для створення індивідуальних графіків прибирання.
  • Налаштування віртуальних стін та інтеграції в екосистему SwitchBot Ecosystem для покращення домашньої автоматизації

SwitchBot K10+ Pro Combo: вертикальний пилосос+робот-пилосос+ручний пилосос в одному девайсі

Ще одне надзвичайне рішення, яким може похвалитися цей бренд — поєднати вертикальний та роботизований пилотяги, ще й зі знімним ручним пилососом. Ось його основні особливості:

  • Підходить для прибирання диванів, ліжка, килимів, сходів, підстилок для домашніх тварин, плінтусів та важкодоступних куточків, а також для очищення салону авто.
  • Подвійний пилозбірник FusionBase™️, 3-літровий мішок та очищення раз на 70 днів.
  • Легка конструкція.
  • Тиха робота та безперебійне прибирання.
  • Сила всмоктування 20 000 Па.
  • 5-рівнева система фільтрації.
  • Робот підтримує керування додатками/голосом та планування.

SwitchBot Roller Shade: перша у світі регульована розумна рулонна штора

Це практичне рішення для тих, хто дбає про комфорт свого сну та відпочинку. З цією рулонною шторою вам не потрібно кожного разу вставати, щоб створити для себе приємну атмосферу, додати світла або навпаки, зменшити його інтенсивність. SwitchBot Roller Shade подбає про це:

  • Автоматично опускається та піднімається у встановлений час.
  • Підтримує стандарт Matter через Hub 2.
  • Бездротова установка.
  • До 8 місяців на одному заряді батареї.
  • Вибір розміру та дизайну.

SwitchBot Curtain: розумний пристрій для управління розсувними шторами

SwitchBot Curtain — це компактні та зручні гаджети, які встановлюються прямо на звичайні розсувні штори:

  • Автоматично розсуває та закриває штори у встановлений час.
  • Тихо працює з рівнем шуму до 25 дБ.
  • Підтримує стандарт Matter через Hub 2.
  • 3 розміри під різний тип штор.

Розумні замки SwitchBot Lock та SwitchBot Lock Pro

Розумні замки, про які ми говорили вище, теж є в асортименті SwitchBot. Їхні ключові особливості:

  • Сумісність з голосовими командами та підтримка Matter (див. у розділі «Подальші розробки SwitchBot у 2021-2023»).
  • Інтеграція з iPhone та Siri, а також сумісність з Alexa та Google для голосового розблокування.
  • Просте встановлення.
  • Тривалий час автономної роботи.
  • Автоматичне блокування та сповіщення в реальному часі.
  • Частина екосистеми SwitchBot.
  • У парі з клавіатурою SwitchBot Keypad Touch дозволяє використовувати до 15 методів розблокування, включаючи відбитки пальців, одноразові паролі, паролі з таймером, дистанційне розблокування  та голосові команди.

SwitchBot Meter Pro та його версії: моніторинг простору за дверима

Цей пристрій для моніторингу навколишнього середовища дуже зручний у використанні:

  • Показує температуру, рівень вологості, погоду, час і дату.
  • Інформує про роботу інших пристроїв та про небезпеку.
  • Підтримує голосові команди.
  • Підтримує 68 днів локального зберігання інформації та 2 роки зберігання у застосунку.
  • Просте управління однією кнопкою.
  • Витримує до 12 місяців роботи від батареї.

Як перетворити звичайну оселю на розумний дім?

Розумний дім SwitchBot

Щоб перетворити звичайне житло на «розумне», вам знадобиться:

  1. Підключення до Wi-Fi.
  2. «Розумна» побутова техніка та супутні пристрої.
  3. Система «розумного» будинку для підключення, моніторингу та управління цими пристроями.

1. Що таке розумний пристрій?

Це будь-який електронний пристрій, який можна підʼєднати до системи розумного будинку, який може взаємодіяти з іншими пристроями і який може приймати деякі рішення автоматично. Приклади розумних пристроїв ми розглянули вище: телевізори, плити, сигналізації, дверні дзвінки, гаражні ворота, стереосистеми тощо. Їх можна купувати окремо і з часом, поступово перетворюючи вашу оселю на розумну.

2. Що таке система розумного будинку?

Це, так би мовити, «центр» вашого розумного будинку. За допомогою настінного блоку або програмного забезпечення, система збирає унікальну інформацію з кожного з ваших пристроїв і дозволяє вам керувати всіма девайсами в одному місці. Наприклад, у застосунку на вашому смартфоні чи планшеті.

Оскільки ринок розумних будинків все ще розвивається, існує кілька різних варіантів систем розумного будинку або концентраторів домашньої автоматизації. Деякі з них сумісні лише з певними іншими системами, тому обовʼязково перевіряти сумісність перед покупкою.

3. Що потрібно зробити перед встановленням?

Є кілька речей, які необхідно зробити кожному, щоб підготуватися до використання системи «розумний дім»:

  • Оновіть свій WiFi. Оскільки всі розумні домашні пристрої використовують інтернет для звʼязку, переконайтесь, що ваш WiFi достатньо потужний, щоб обробляти обмін інформацією. Для великих будинків ви можете навіть розглянути можливість придбання декількох роутерів. 
  • Проведіть дослідження. Існує так багато розумних систем і розумних домашніх пристроїв, що розумною ідеєю буде ознайомитися з кількома різними варіантами, перш ніж зупинитися на одному з них. 
  • Визначте свої потреби. Зʼясуйте, чого саме ви очікуєте від розумного будинку, а потім виберіть сфери, які ви хочете все автоматизувати прямо зараз. Після цього ви зможете легко підібрати систему розумного будинку, а також розумні девайси, які будуть відповідати вашим потребам. 

Висновки

Розумний дім — це про зручність у сучасному форматі. Замість того, щоб керувати приладами, термостатами, освітленням та іншими функціями окремо або за допомогою різних пристроїв, ми можемо робити це за допомогою одного пристрою — зазвичай смартфона або планшета.

Зі smart home ви також отримуєте підвищену безпеку, адже  вона надає сповіщення та оновлення про проблеми в будинку, поки ви відсутні. Наприклад, розумні дверні дзвінки дозволяють бачити та спілкуватися з людьми, які приходять до дверей, поки господарів немає вдома.

Попри вартість встановлення розумної системи, з часом власники будинків можуть отримати значну економію коштів. Прилади та електроніка можуть використовуватися більш ефективно, знижуючи витрати на електроенергію.

Один з найяскравіших виробників девайсів для розумного дому — бренд SwitchBot. Це інноваційні, зручні та довговічні пристрої, які роблять життя простішим та комфортнішим. Тож слідкуємо за розвитком цього бренду та чекаємо на появу новинок, анонсованих на цей рік. Підписуйтесь на новини блогу та дізнаватись про цікавинки зі світу техніки.

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 36, я родом з Бессарабії, а живу в Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться перезавантажитись — бігаю. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому у цьому блозі я рада ділитись своїми враженнями про гаджети та технології.) Приєднуйтесь, щоб дізнаватись про нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

Залишити відгук

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Праски CECOTEC: огляд-порівняння найпопулярніших моделей

👗✨ Потрібна якісна праска? Читайте статтю та дізнайтесь про доступні та...

Компактний і легкий пилосос Deerma DX1000W

💨🔋 Потужність, стиль та комфорт в одному пристрої! Читайте огляд на...

Який пилосос вибрати? Найкращі пилососи 2024 

🧹 Вертикальні,  миючі, ручні чи роботи — які пилососи кращі та...

Які кухонні девайси може замінити мультипіч?

🍕 Хочете готувати смачно та корисно? Мультипіч — відмінний вибір для...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів.

Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів.

Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.

За унікальним промокодом BLOG - ви можете купити товари зі знижкою до 40%. Використати промокод можна під час оформлення замовлення на сайті wo.ua.