back to top

Страшне кіно для менталочки: найкращі фільми жахів для перезавантаження

🎬👻 Хочете зануритися у світ адреналіну? 💀 Читайте у статті, як відпочити від повсякденності за допомогою хоррор-кіно та які фільми жахів найкращі для цього 🫣

Фільми жахів

Жахи — один із найпопулярніших кіножанрів у багатьох регіонах світу. Про користь та шкоду хоррор-кіно можна сперечатися багато. Ймовірно, ви знаєте, що людям з розвиненою уявою краще уникати їх перегляду. Але для декого це навпаки спосіб зняти стрес, впоратися з тривогою та відволіктися від рутини. Та й хоррор буває різними. То які вони, найкращі фільми жахів?*

Для кожного тут буде своя відповідь. Як людина, далека від цього жанру, я спробувала розібратися, яке страшне кіно подивитися саме для розвантаження психіки та відпочинку. У цій статті ми поговоримо про те, чому людям подобаються такі фільми, хто тяжіє до хоррору, а також зʼясуємо, як він насправді можк бути терапевтичним. І звісно, на чому можна з комфортом подивитися подібне кіно.

* Стаття відображає особисте сприйняття теми автором і не спонукає до перегляду фільмів жахів або іншого контенту, здатного заподіяти шкоду ментальному здоровʼю

Зміст

  1. Чому нам подобаються фільми жахів?
  • Почуття контролю над загрозою
  • Теорія передачі збудження
  • Задоволення природної потреби у страху
  • Робота з темним боком свідомості
  1. Хто любить фільми жахів?
  • Люди, які шукають сенсацій
  • Люди з низьким рівнем емпатії
  • ​​Чоловіки
  1. Фільми жахів як терапія
  2. Найкращі фільми жахів для відпочинку та перезавантаження
  • Топ 5 найпопулярніших фільмів жахів
    • Екзорцист
    • Кошмар на вулиці Вʼязів
    • Сяйво
    • Техаська різанина бензопилою
    • Щелепи
  1. Висновки

Чому нам подобаються фільми жахів?

Фільми жахів

Визнаю, мені вони не подобаються взагалі. Але майже всі мої друзі та знайомі періодично дивляться щось із цього жанру. Що ж у кіношному страху так приваблює глядачів? Ось найбільш поширених пояснень цього феномену, які мені вдалося знайти.

Почуття контролю над загрозою

Дослідник жахів Матіас Класен припускає, що схильність до жахів можна простежити до постійної небезпеки, яку відчували наші давні предки в середовищі, де вони жили. Тоді їм була необхідна постійна пильність, щоб не стати здобиччю. Цей давній досвід дав людям високочутливу, хоч і здебільшого несвідому, систему виявлення загроз. Оскільки ці фільми так добре імітують загрозливі ситуації, це означає, що наші емоційні реакції на них подібні до тих, які ми відчували б, якби зіткнулися з реальною загрозою в реальному житті.

Оскільки ми не стикаємося з реальними загрозами так часто, як давні люди, хоррор може стати новим досвідом, який дозволяє нам застосувати нашу вроджену систему виявлення загроз. Це не тільки робить фільми жахів більш привабливими для глядачів, але й дозволяє їм пережити такі речі, як постапокаліпсис чи вторгнення інопланетян в безпечному середовищі.

Метью Строл, доцент філософії в Університеті Монтани та автор книги «Чому це нормально — любити погані фільми», зазначає, що репетиція страхів в уяві є корисною: «Ви можете відчути дистанцію від них. Ви можете отримати відчуття контролю над ними через таку собі експозиційну терапію, так би мовити, постійно ставлячи себе в ситуацію, коли вам доводиться взаємодіяти з ними. Але оскільки це відбувається у вигаданому мистецькому контексті, ви маєте відчуття контролю».

Коротко кажучи, хоррор — це безризиковий спосіб віртуально пережити загрози та пропрацювати свою реакцію на них. Крім того, після перегляду страшного фільму неушкодженими, люди можуть відчувати почуття виконаного обовʼязку і майстерності у подоланні пережитої загрози, що надалі призводить до того, що вони почуваються більш впевненими у своїй здатності впоратися з іншими ситуаціями, що провокують тривогу.

Теорія передачі збудження

Фільми жахів

Однією з перших психологічних теорій, яка пояснює, чому людям подобається дивитися хоррори та триллери, є теорія передачі збудження Дольфа Зільмана. Розроблена в 1970-х роках, ця теорія припускає, що наше задоволення створюється негативною реакцією, викликану фільмом, за яким слідує позитивна реакція, коли загроза усувається, що призводить до ейфорійного кайфу.

Останні дослідження показують, що теорія передачі збудження все ще працює. Одне з них було опубліковане у 2017 році і розглядало пермадейт (ідею про те, що коли персонаж у відеогрі помирає, гра починається з самого початку) у грі в жанрі survival-horror DayZ. Було зроблено висновок, що пермадейт приваблює гравців через передачу збудження.

Задоволення природної потреби у страху

Френк Т. МакЕндрю, доктор філософії, професор психології імені Корнелії Г. Дадлі в Нокс-коледжі, вивчав, як місця можуть «лякати» людей. Він розповів про те, чому фільми жахів багато в чому є ідеальним засобом для задоволення цієї потреби боятися: «Це в нас вмонтовано. Ми любимо історії. Ми любимо вчитися на досвіді інших людей. Ми засвоюємо цінні уроки, які можуть коштувати нам дорого, якщо ми будемо вчитися самостійно. Тому нас приваблюють жахи і страшилки, тому що, спостерігаючи за тим, як інші люди справляються зі страшними речами, ми можемо подумки практикувати стратегії, які допоможуть нам краще підготуватися до того, щоб впоратися з цим самим у майбутньому. Якщо я подивлюся, що відбувається з людьми, яких переслідує серійний вбивця, і які помилки вони роблять, можливо, мені вдасться уникнути їх у майбутньому».

Ця реакція дофаміну, також відома як «відпочинок і перетравлення», може допомогти наповнити ваш мозок цим заспокійливим гормоном, що викликає звикання, а також допомогти вам почуватися краще після цього страшного досвіду.

Робота з темним боком свідомості

Інші дослідження припускають, що любов переглядати жахи походить від хворобливої цікавості до таких тем, як смерть і терор, які також називають темною стороною людства. Одне з досліджень показало, що люди з вищим рівнем хворобливої цікавості частіше дивляться фільми жахів, рідше відчувають страх після їх перегляду і, як правило, дивляться такі фільми на самоті.

Згідно з цією теорією, фільми жахів дозволяють нам віртуально досліджувати природу зла, як в інших, так і в нас самих. Вони також дозволяють нам боротися з найтемнішими сторонами людського єства в безпечному середовищі.

Хто любить фільми жахів?

Насправді є багато тих, хто тримається від цього жанру якомога далі, як я. Психологія дає певне уявлення про індивідуальні відмінності, які роблять людину більш схильною до насолоди страшними фільмами.

Люди, які шукають сенсацій

Численні дослідження продемонстрували, що люди з високим рівнем пошуку сенсацій, як правило, насолоджуються жахами. Вони шукають нові, ризиковані або інтенсивні переживання. Люди з високим рівнем цієї риси схильні відчувати позитивні емоції, коли вони мають інтенсивно стимулювальний досвід, навіть якщо цей досвід є негативним.

Люди з високим рівнем прагнення до сенсацій здатні насолоджуватися збуджувальними враженнями від вигаданих жахів так, як люди з низьким рівнем цієї риси не можуть.

Люди з низьким рівнем емпатії

Дослідження показують, що люди з низьким рівнем емпатії, як правило, насолоджуються кіношними жахами, тому що на них менше впливають страждання, зображені на екрані. Однак не всі з цим згодні. Деякі дослідники стверджують, що наша емпатія до реальної людини не обовʼязково збігається з емпатією, яку ми відчуваємо до вигаданого персонажа. Важко визначити в дослідженнях, чи виникає справжня емпатія і коли саме.

​​Чоловіки

Звісно, є багато жінок, які обожнюють хоррор. Але статистика стверджує, що більше, ніж будь-яка інша індивідуальна відмінність, стать найбільше впливає на задоволення від хоррору. Чоловіки, як правило, отримують задоволення від страшних і жорстоких фільмів набагато більше, ніж жінки. Цю різницю можна принаймні частково пояснити тим, що жінки, як правило, відчувають більший страх і тривогу, ніж чоловіки.

Крім того, жінки, як правило, мають вищий, ніж чоловіки, рівень чутливості до відрази, зокрема, вид крові і криваві сцени. Ще раз наголошую, це твердження не слід сприймати як правило, яке спрацьовує у 100%, адже всі ми різні.

Фільми жахів як терапія

Зʼявляється все більше досліджень, які свідчать про те, що страшні фільми можна використовувати в клінічних умовах, щоб допомогти людям з тривогою або травмами. Наприклад, одне дослідження виявило, що люди, які дивилися фільми жахів, менше психологічно страждали від пандемії COVID-19, а прихильники апокаліптичного піджанру жахів відчували себе більш підготовленими до наступних хвиль пандемії.

Це свідчить про те, що люди, які споживають жахи, розвивають здатність справлятися зі стресовими та тривожними ситуаціями. Якщо це так, то перегляд фільмів жахів та інших медіа може бути використаний фахівцями з психічного здоровʼя, щоб допомогти людям з тривогою розробити емоційні та поведінкові стратегії для подолання своїх страхів, що в кінцевому підсумку може зробити їх більш стійкими в цілому.

Хоча люди, які не люблять жахи, можуть не знайти в цьому користі, для тих, хто любить цей жанр, перегляд кіношних жахів може бути схожим на експозиційну терапію.

Найкращі фільми жахів для відпочинку та перезавантаження

Оскільки сама я не дивлюсь фільми жахів, я провела невеличке опитування серед знайомих, і дійшла такої думки. Якщо ви хочете спробувати  хоррор-фільми, щоб перезавантажити психіку, вибирайте або явно нереалістичний фільм про вигаданих страховиськ, або якісний психологічний трилер, який навпаки може вказати на певні психологічні проблеми та шляхи їх подолання. Старий фільм-хоррор, якому вже багато років і який не надто вражає спецефектами, теж може стати хорошим рішенням, щоб принаймні звикнути до жанру взагалі.

Ось кілька з них, які зібрали найкращі відгуки глядачів та критиків, так би мовити, «класика жанру». Це фільми, про які ви, ймовірно, чули, навіть якщо не є фанатами жанру. Звісно, всі вони не вмістилися б і в одну статтю, тож я зібрала кілька перевірених часом стрічок.

Топ 5 найпопулярніших фільмів жахів

Екзорцист

Один з найприбутковіших фільмів, коли-небудь знятих, ця історія про вигнання нечистої сили, заснована на реальних подіях. Воно створена за твором Вільяма Пітера Блетті «Екзорцист» 1971 року. Коли юна Рейган (Лінда Блер) починає поводитися дивно — левітувати, розмовляти різними мовами — її стурбована мати (Еллен Берстин) звертається за медичною допомогою, але потрапляє в глухий кут. Місцевий священник (Джейсон Міллер) вважає, що в дівчинку вселився диявол. Священник просить провести обряд екзорцизму, і церква надсилає експерта (Макс фон Сидоу), щоб той допоміг їй у цій нелегкій справі.

Кошмар на вулиці Вʼязів

Кошмар на вулиці вʼязів

У класичному фільмі жахів Веса Крейвена кілька підлітків із Середнього Заходу стають жертвами Фредді Крюгера (Роберт Енглунд), спотвореного нічного маніяка, який полює на підлітків уві сні, а потім вбиває їх наяву. Дослідивши феномен, Ненсі (Гізер Лангенкамп) починає підозрювати, що похмура таємниця, яку зберігають батьки її та її друзів, може бути ключем до розгадки загадки, але чи зможуть Ненсі та її хлопець Глен (Джонні Депп) розгадати головоломку, доки не стало надто пізно?

Сяйво

Фільми жахів

Джек Торренс (Джек Ніколсон) стає зимовим доглядачем у відлюдному готелі «Оверлук» у Колорадо, сподіваючись вилікувати свій письменницький блок. Він оселяється разом зі своєю дружиною Венді (Шеллі Дюваль) та сином Денні (Денні Ллойд), який страждає від екстрасенсорних передчуттів. Коли Джек починає писати в нікуди, а видіння Денні стають дедалі тривожнішими, він відкриває для себе темні таємниці готелю і починає розплутувати справу маніяка-вбивці, який зациклився на тероризуванні своєї сімʼї.

Техаська різанина бензопилою

Фільми жахів

Коли Саллі (Мерилін Бернс) дізнається, що могилу її дідуся сплюндрували, вона разом із паралізованим братом Франкліном (Пол А. Партейн) вирушає з друзями на розслідування. Завітавши до старого фермерського будинку своєї родини, вони виявляють групу божевільних вигнанців, які живуть по сусідству. Коли на них одного за одним нападає обличчя з бензопилою (Гуннар Гансен), який носить маску з людської шкіри, ті, хто вижив, мусять зробити все можливе, щоб врятуватися.

Щелепи

Фільми жахів

Коли біля туристичного містечка Еміті-Айленд у Новій Англії акула вбиває молоду жінку під час купання голяка, шеф поліції Мартін Броуді (Рой Шейдер) хоче закрити пляжі, але мер Ларрі Вон (Мюррей Гамільтон) переконує його, побоюючись, що втрата туристичних надходжень завдасть шкоди місту. Іхтіолог Метт Хупер (Річард Дрейфус) і сивий капітан корабля Квінт (Роберт Шоу) пропонують допомогти Броуді зловити тварину-вбивцю, і трійця вступає в епічну битву людини проти природи.

На чому подивитися фільми жахів?

Все залежить і від технічних можливостей, і від сприйняття. Комусь менше страшно, якщо дивитися жахи на маленькому екрані ноутбука чи телевізорі. Якщо готові відчути атмосферу на повну, якісний проєктор на всю стіну — те, що треба. А якщо ще й доповнити картинку якісним звуком за допомогою акустичної системи, можна додатково зробити перегляд яскравішим.

Фільми жахів

Висновки

Переглядаючи фільми жахів, які нас лякають, можна відчути щось на зразок катарсису — процесу звільнення емоцій, вирішення внутрішніх конфліктів та морального піднесення, які виникають після потрясіння. Якщо нервова система людини не надто чутлива, жанр хоррору може приносити користь: зробити реальне життя менш страшним, впоратися з тривогою та викликати почуття ейфорії. Це також може допомогти зменшити відчуття стресу, з яким ви мали справу, оскільки ви можете дозволити собі повністю зануритися в переживання.

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Найкращий робот-пилосос за свої гроші! Огляд на Dreame...

🤖🧹 Чистота вдома — це просто! ✨ Читайте огляд на найефективніший...

Прибирання 2 в 1! Огляд на миючий акумуляторний...

🌀 Прибирайте без зайвих зусиль! Акумуляторний пилосос JIMMY JV63 для вологого...

Зволожувачі повітря Deerma. Топ 3 моделі для дому...

🏠 Сухе повітря у приміщенні? Зволожувачі повітря Deerma допоможуть створити комфортний...

Oclean X Ultra та Phillips Sonicare 9900 Prestige:...

🦷 Як вибрати найкращу електрощітку і не переплатити? Порівнюємо Oclean X...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.