Скільки споживає роутер

WI-FI-роутер – це так звана домашня мережа, яка дозволяє розподіляти сигнал від провайдера різними пристроями (планшети та телефони, комп’ютери та ноутбуки). Часто користувачі цікавляться, яким є розрахунок споживання за день, і чи варто вимикати пристрій на ніч. Про це ми розповімо у нашій статті.

Скільки споживає роутер

Скільки споживає роутер

Бездротові моделі мають певний рівень потужності і дозволяють залишатися на зв’язку. Електроспоживання залежить від типу пристрою та частоти використання. Однак, інформація про те, що роутер тягне багато енергії, є міфом та оманою. Як правило, споживання маршрутизатором коливається від 2 до 20 Вт. Зниження витрати залежить від обраної моделі роутера і від того, як часто ви його використовуєте. У середньому за рік маршрутизатор витрачає до 50 кВт. Саме тому навіть при постійному використанні витрата не буде великою.

Як визначити потужність роутера

Для того, щоб визначити потужність саме вашого роутера, ви можете ознайомитися з написами на його блоці живлення. Виробник завжди вказує вхідну напругу та тип струму на вході БЖ та вихідну напругу поряд зі значенням сили струму.
Вхідна напруга найчастіше варіюється в межах 220-230 Вольт.

Вихідна напруга блоку живлення, що надходить на саму плату роутера, зазвичай має три значення: 5, 9 або 12 Вольт. Сила струму при цьому може змінюватись у приблизних рамках від 0,4 до 3 Ампер. Знаючи вихідну напругу блоку живлення, ви можете самостійно визначити потужність роутера.

Приклад розрахунку потужності роутера: напруга 9 В, сила струму 1 Ампер. Помножуємо 9 на 1 і отримуємо потужність роутера завбільшки 9 Ватт.

Якщо напруга 12 Вольт і сила струму 2 Ампера, множимо 12 на 2 і отримуємо 24 Ватт.

Варто також звернути увагу на той факт, що максимальну потужність роутер буде споживати при залученні всіх портів Ethernet, підключенні до порту USB (якщо він є), під час завантаження файлів на пікової швидкості, використанні ВПН в роутері.
В інших випадках споживана потужність дорівнює приблизно 50% від отриманих вами обчислень.

Скільки споживає роутер

Швидкість інтернету WI-FI-роутера

Швидкість Інтернету залежить від вибору моделі. Наприклад, деякі маршрутизатори мають дві радіостанції для бездротової двосмугової підтримки та при цьому споживають близько 18 Вт потужності.

Серед швидкостей Інтернету:

  • 100 Мбіт/с – нормальна;
  • 300 Мбіт/с – висока;
  • 500 Мбіт/с і більше – дуже висока.

Оптимальною швидкістю Інтернету вважається 100 Мбіт/с

Скільки споживає роутер

Відключення маршрутизатора на ніч: чи варто

Чимало користувачів цікавляться: чи потрібно відключати роутер на ніч, коли він не використовується. Розглянемо це питання докладно. WI-FI-роутер може безперервно використовувати до 10 років. Це залежить від вибраної моделі та матеріалів, які використовуються для збирання пристрою. Деякі користувачі впевнені, що роутер слід відключати, якщо він перебуває у неробочому стані. Однак, при постійному відключенні роутера термін експлуатації навпаки буде укороченим.

Постійне відключення пристрою негативно впливає на функціонал та виводить його з ладу. Якщо ж ви постійно відключатимете прилад, то доведеться оновити його набагато швидше. При увімкненні та вимкненні пристрою в електромережі виникають струми. Вони перевершують навантаження, тому поломки відбуваються набагато частіше. Сучасні моделі роутерів підходять для безперервної роботи. У пристрої немає компонентів, які перегріваються та впливають на його роботу. Саме тому воно може працювати цілодобово без відключень, при цьому не ламаючись і не перегріваючись.

Скільки споживає роутер

Важливо знати: випромінювання від WI-FI

Часто користувачі цікавляться: чи роутер має негативне випромінювання? В цілому пристрій не несе небезпеки для здоров’я, хоч і виробляє випромінювання. Однак, якщо ви хочете убезпечити себе та оточуючих, рекомендуємо визначити пристрій у тому приміщенні, де ви знаходитесь найрідше. Причиною є те, що потужність випромінювання залежить від того, на якій відстані ви перебуваєте від роутера.

Якщо пристрій розташований у тій кімнаті, де ви часто знаходитесь, бажано відключати його в ті періоди, коли він не використовується. Також рекомендуємо зменшувати показник потужності до мінімуму, щоб зменшити рівень випромінювання. Іноді користувачі встановлюють антену для передачі сигналу в тому напрямку, який найчастіше використовується: ноутбук або комп’ютер. У такому разі випромінювання буде мінімізовано. Ці поради допоможуть вам у використанні роутера та в мінімізації ризиків для здоров’я для вас та ваших близьких!

Як вибрати роутер мо вже описали трохи раніше у статті – Як вибрати роутер? Топ-3 моделі для дому, офісу та ігор.

Залишити відгук

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Більше на цю тему

Роботи-пилососи Dreame

Роботи-пилососи Dreame з функцією автоочищення контейнера

🤖🧹 Менше пилу! Роботи-пилососи Dreame з функцією автоматичного очищення пилозбірника витрушують його без участі людини. Дізнайтесь у статті, як...

Deerma

Техніка Deerma для чистоти вдома: топ-7 бюджетних товарів

Прибирання не повинно бути складним і дорогим! 🌟 Дізнайтеся, як бюджетні пристрої Deerma допоможуть підтримувати чистоту швидко та ефективно...

смарт-ваги Yunmai

Кращі смарт-ваги Yunmai для моніторингу здоров’я та фітнесу

Шукаєте ідеальні ваги для фітнесу? 💪 Смарт-ваги Yunmai допоможуть вам не тільки відстежувати вагу, але й аналізувати ключові показники...

Роботи-пилососи

Dreame проти Cecotec: порівнюємо флагманські роботи-пилососи

🤖🧹 Які роботи-пилососи прибирають краще: Dreame чи Cecotec? 🤔 В яких моделей більше функцій і вигідніша ціна? Дізнайтесь у...

Фітнес-трекер

Як вибрати фітнес-трекер для активного життя? Гайд від WO.UA

💪📱 Як вибрати фітнес-трекер?  Читайте наш гайд від WO.UA та Garmin: тут ви знайдете корисні поради щодо моделей, характеристик...