back to top

Що буде, якщо проковтнути зубну пасту?

Звісно, ми всі розуміємо, що зубна паста — засіб для догляду за зубами. Але ж іноді трапляються випадки, коли вона потрапляє в організм. Наприклад, у дітей, які тільки вчаться правильно чистити зуби. Або випадково в дорослих. Або в дорослих із розладом харчової поведінки. До чого це може призвести і як запобігти наслідкам? Аналізуємо досвід професійних стоматологів.

Яка вірогідність проковтнути зубну пасту?

Насправді, досить висока, особливо у дітей. Дорослі зазвичай роблять це випадково, якщо мова не йде про харчовий розлад чи сильний дефіцит певних речовин в організмі — в іншому випадку такого бажання просто не виникає. Ми не розглядаємо специфічні методики на кшталт корейського догляду за ротовою порожниною, що якраз передбачає ковтання засобу. Вони підходять не всім, до того ж, мають нюанси — натуральність, безпечність тощо.

А от дітям смачна та ароматна субстанція може сподобатись настільки, що її у прямому сенсі захочеться з’їсти. Тепер аналізуємо, як впливає її потрапляння у організм, як дорослий, так і дитячий.

З чого складається зубна паста?

Її основна функція — очищувати ротову порожнину та попереджати розвиток нових бактерій. Для цього у склад включаються активні речовини, ПАРи, абразиви тощо. Крім того, продукт має бути зручним та приємним у використанні, це вже завдання ароматизаторів, барвників та підсилювачів. Розбираємось, як різні компоненти можуть вплинути на організм, якщо їх проковтнути.

Піноутворювачі 

Піноутворювачі — поверхнево-активні речовини, що грають допоміжну роль: змішуючись із водою та під впливом рухів щетинки вони спінюють продукт. Піна дозволяє абразивним часточкам плавно ковзати по поверхні емалі та ясен, не пошкоджуючи їх. До того ж, вона краще проникає у міжзубні проміжки. 

Найчастіше у якості піноутворювача виробники застосовують лаурил сульфат натрію (Sodium Lauryl Sulfate) чи інші сполуки сірки. При цьому лаурил сульфат натрію досить спірний продукт, щодо використання його у доглядових засобах постійно ведуться дискусії. Якщо вибираєте пасту із ним чи його аналогами, нехай його буде не більше 2% від складу продукту.

Абразиви

Абразивні складові — головні у засобі. Саме вони допомагають видаляти наліт та камінь, відбілюють емаль. Це гідроксиди кальцію та магнію, карбонат кальцію, оксид кремнію, гідроксиапатит.

Активні речовини

Різноманітні лікувально-профілактичні складники допомагають знімати запалення, запобігають появі бактерій та розвитку карієсу, освіжають подих. До них відносяться прополіс, екстракти лікарських рослин, прополіс, мінерали, вітаміни, ферменти, лактат алюмінію тощо.

Складові для однорідності

Приємну однорідну консистенцію забезпечують єднальні речовини. Вони загущують і тримають всі компоненти разом. Це пектин, парафін, агар чи гліцерин та їхні аналоги.

Смак і запах: ароматизатори, барвники, підсилювачі смаку

Барвники та підсилювачі покликані зробити чищення приємним та естетичним. Наші смакові та нюхові рецептори реагують на продукт, і, коли він смачний, це викликає позитивні емоції. Особливо, коли мова йде про дитячі засоби.

Ароматизатори — це компоненти, що забезпечують відчуття свіжості під час та після чищення зубів. У пастах використовуються як натуральні, так і синтетичні. Зазвичай, це запахи лікарських трав, мінералів, фруктів. Саме вони іноді спонукають проковтнути пасту.

Як компоненти пасти можуть зашкодити організму

Фтор

Накопичення фтору у шлунку призводить до нудоти, блювання та діареї. І це лише на початку. Регулярне ковтання фторованої зубної пасти може викликати порушення серцевого ритму, тремтіння і судоми. Тож варто уникати ковтання фторових засобів.

При цьому фтор у адекватній консистенції допомагає знищувати бактерії та зміцнює зуби. Бажано, щоб його застосування погодив стоматолог, адже це залежить ще й від регіону та складу води. У середньому, рекомендується вміст фтору до 500 одиниць для дітей 4-8 років та до 1400 одиниць — для дітей від 8 років та дорослих.

Формальдегіди

Ці речовини мають протимікробну та антибактеріальну дію. Але якщо вони накопичуються у шлунку, вони подразнюють слизову оболонку та незмінно призводять до порушень.

Парафін

Іноді саме він виступає у якості згущувача і допомагає створити однорідну консистенцію. Його концентрація незначна, проте при ковтанні може накопичуватись, а згодом призводити до нудоти, діареї та інших порушень у системі травлення.

Ментол

Один з найпопулярніших ароматизаторів забезпечує свіжість і приємний запах після чищення зубів. Але у великій кількості стає небезпечним для серцево-судинної системи.

Що по рН?

Оптимальний рівень кислотно-лугового балансу для такого засобу — pH 6,2. Тоді фтор найкраще проникає у емаль, та й інші активні речовини проявляють свою дію.

Натомість pH шлунку має бути більш кислотним — на рівні 1,5-2,5. Відповідно, часте ковтання пасти може порушити його і призвести до проблем травлення.

Так що ж все-таки буде?

Відповідь: нічого. Якщо ви або дитина випадково проковтнули трохи зубної пасти, це не зашкодить організму, адже концентрація активних речовин не перевищує допустимі для людини дози. Головне, щоб це не стало звичкою, адже тоді певні компоненти можуть накопичуватись в організмі та призводити до захворювань.

Висновки

Якою б смачною не була паста, вона призначена саме для догляду за ротовою порожниною і не більше.

  1. Сучасні продукти догляду за ротовою порожниною створюються на основі ретельних досліджень і тестів.
  2. Вони мають збалансований склад, де концентрація активних речовин не перевищує допустимі для організму дози.
  3. Попри це, при виборі пасти звертайте увагу на склад, уникаючи активних ПАРів та абразивів. Натомість натуральні укріплюючі та лікувальні компоненти допоможуть покращити здоров’я зубів.
  4. Звертайте увагу не тільки на якість, але й на кількість компонентів.
Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Електросамокат Kaabo Wolf Warrior X Pro + Gold

🛴🚀 Електросамокат Kaabo Wolf Warrior X Pro — спосіб швидко дістатися...

Deerma VX96W: найкращий бездротовий мийник підлоги за свої...

💧 Як помити підлогу швидко та просто? Спробуйте бездротовий мийник підлоги...

Dreame Bot L10s Plus. Робот-пилосос, який справді миє...

🤖 Dreame Bot L10s Plus — робот-пилосос для ідеальної чистоти вдома!...

Бездротовий пилосос Jimmy JV71! Ретельне прибирання без зусиль

🌪️ Jimmy JV71 — недорогий бездротовий пилосос для сухого прибирання! Він...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.