back to top

Що буде, якщо проковтнути ополіскувач для рота?

💦 Дізнайтесь, що буде, якщо проковтнути ополіскувач для рота 🆘 Подразнення слизової оболонки, нудота, отруєння та алергічні реакції: як позбавитись цих наслідків, а головне — як їх попередити 🤔

Ополіскувач для рота — корисний засіб для догляду за ротовою порожниною. Він знищує бактерії, освіжає дихання, допомагає запобігати захворюванням. Попри це, не варто ковтати ополіскувач для порожнини рота. У великих кількостях він може бути токсичним. Ось чому важливо знати склад засобу, що буде, якщо проковтнути ополіскувач для рота та як позбутись симптомів отруєння.

Зміст

  1. Які симптоми отруєння ополіскувачем?
  2. Які речовини у складі ополіскувача викликають отруєння?
  • Фтор
  • Спирт
  • Інші інгредієнти
  1. Коли слід звернутися до лікаря?
  • Якщо дитина проковтнула ополіскувач для рота
  • Що буде якщо проковтнути ополіскувач для рота дорослому?
  1. Як лікують отруєння ополіскувачем?
  • Що можна зробити в домашніх умовах при отруєнні ополіскувачем?
  1. Як можна запобігти ковтанню ополіскувача для порожнини рота?
  2. Висновки: що буде, якщо проковтнути ополіскувач для рота та як вирішити проблему

Які симптоми отруєння ополіскувачем?

Що буде, якщо проковтнути ополіскувач для рота

Зазвичай ми користуємося такими засобами обережно, не перевищуючи рекомендовану норму та час вживання. Іноді ми можемо відчути занадто активний смак, але все одно продовжити використання заради здоровʼя ротової порожнини. А от якщо проковтнути його, ви можете такі симптоми:

  • Нудоту.
  • Запаморочення.
  • Сонливість.
  • Легкий розлад шлунку.
  • Проблеми з диханням.
  • Прискорене серцебиття.
  • Судоми.

Які речовини у складі ополіскувача викликають отруєння?

Що буде, якщо проковтнути ополіскувач для рота

Фтор

У більшості випадків причина у фторі, що міститься у багатьох засобах. У великих кількостях він може викликати розлад шлунку, нудоту та блювання. У рідкісних випадках надлишок фтору може призвести до серйозних проблем, таких як зниження рівня кальцію в організмі.

Спирт

Другий небезпечний інгредієнт — спирт, він теж зустрічається досить часто. Ось деякі з найпоширеніших варіантів спирту в ополіскувачах для порожнини рота:

  • Етанол
  • Ментол
  • Евкаліптол
  • Бензойна кислота
  • Метилсаліцилат
  • Тимол

Споживання невеликої кількості навряд чи матиме на вас якийсь вплив, але більша кількість може спричинити інтоксикаційний ефект. Особливо важливо бути пильними з дітьми. Їхній організм менший, тому їм набагато легше отримати передозування. Навіть відносно невелика кількість етанолу, наприклад, 30 грамів, може бути шкідливою для малюків. Зокрема, викликати гіпоглікемію — зниження рівня глюкози у крові до критичного рівня. Людина при цьому відчуває слабкість і втому.

Якщо у вас є діти, то й з іншими продуктами, які містять алкоголь, будьте обережні. Це може бути санітайзер для рук, тонік для шкіри тощо.

Інші інгредієнти

Часто лікувальні ополіскувачі, призначені для знищення бактерій та запобігання карієсу, містять такі складові:

  • Хлорид цетилпіридинію — антимікробний засіб.
  • Хлоргексидин — протимікробний та антибактеріальний
  • Ефірні олії, наприклад, ментолу або евкаліпту — вони можуть допомогти зменшити зубний наліт і гінгівіт, але здатні викликати алергічні реакції.
  • Перекис водню, призначений для відбілювання пігментації на емалі.

Ці інгредієнти можуть бути корисними для зубів, ясен і дихання, але не дуже добре впливають на решту організму, якщо потрапляють всередину. 

Коли слід звернутися до лікаря?

Що буде, якщо проковтнути ополіскувач для рота

Якщо дитина проковтнула ополіскувач для рота

Якщо ваш малюк проковтнув ополіскувач для рота, негайно зателефонуйте до лікаря. Будьте готові описати такі пункти:

  • Назву та кількість ополіскувача для рота, який проковтнула дитина.
  • Вік і вагу дитини.
  • Симптоми отруєння, якщо вони вже зʼявилися.

Що буде, якщо проковтнути ополіскувач для рота дорослому?

Шлунок дорослого не такий чутливий. Тож коли ви або хтось інший проковтнули невелику кількість ополіскувача, ви можете зайняти вичікувальну позицію.

Важливий момент! У цьому випадку не викликайте блювання і не намагайтесь самостійно промити шлунок, як це зазвичай робиться при харчовому отруєнні. Це може погіршити ваш стан, адже ополіскувач спінюється. Рекомендується робити наступним чином:

  • Якщо ви випадково проковтнули невелику кількість, не панікуйте. Коли ополіскувача зовсім небагато, ви, ймовірно, будете в порядку, або відчуватимете легке подразнення у шлунку. Через короткий період часу це мине. Звісно, зателефонувати сімейному лікарю не буде зайвим.
  • Якщо розвиваються серйозні симптоми, такі як судоми, прискорене серцебиття або проблеми з диханням, негайно зверніться до відділення невідкладної допомоги. А якщо є можливість, одразу вирушайте туди. Чим швидше ви отримаєте лікування, тим більше шансів на одужання.

Як лікують отруєння ополіскувачем?

Що буде, якщо проковтнути ополіскувач для рота

Можливі методи лікування передозування ополіскувачем для рота можуть включати:

  1. Препарати для інʼєкцій від отруєння — внутрішньовенно або внутрішньомʼязово.
  2. Активоване вугілля для абсорбції хімічних речовин.
  3. Проносні засоби.
  4. Штучна підтримка дихання.
  5. У деяких дуже серйозних випадках людям потрібен нирковий діаліз.

Що можна зробити в домашніх умовах при отруєнні ополіскувачем?

Знову ж таки, якщо ви проковтнули невелику кількість ополіскувача, це, ймовірно, не потребуватиме жодних заходів. Просто уважно спостерігайте, чи не виникає нових симптомів. І ще раз нагадуємо: не викликайте блювоту, це може погіршити стан.

Як можна запобігти ковтанню ополіскувача для порожнини рота?

Що буде, якщо проковтнути ополіскувач для рота

Важливо знати, як безпечно користуватися ополіскувачем для рота. Ось кілька пунктів профілактики, які можуть вам допомогти:

  1. Подивіться на пакування ополіскувача для порожнини рота, перш ніж купувати його. Купуйте пляшку з таким типом упаковки, щоб ваша дитина не змогла легко відкрити засіб.
  2. Звертайте увагу на склад засобу, особливо на кількість фтору та спирту. Якщо вони на перших позиціях у списку, їх вміст дуже високий. У такому випадку краще розводити засіб водою або ж вибрати інший.
  3. Зберігайте ополіскувач для порожнини рота (і будь-які інші продукти, що містять спирт) в недоступному для дитини місці. Покладіть його на високу полицю або шафу, яку можна закрити, а не залишайте на столі у ванній кімнаті.
  4. Перейдіть на безалкогольні засоби. У багатьох виробників є лінійки ополіскувачів без спирту, зокрема засоби для дітей, а також безспиртові ополіскувачі для дорослих. Втім, навіть дитячі ополіскувачі для порожнини рота не призначені для ковтання. Навіть якщо вони не містять спирту, вони все одно можуть містити фтор та інші речовини, які можуть викликати розлад шлунку.
  5. Спробуйте відмовитись від ополіскувача для порожнини рота взагалі. Його можна замінити на сучасний іригатор. Він мʼяко та повністю безпечно видаляє наліт та залишки їжі струменем води з повітрям.
  6. Ретельно наглядайте за дитиною, коли вона користується ополіскувачем. Переконайтеся, що вона може легко виплюнути ополіскувач у раковину, щоб випадково не проковтнути його, коли намагатиметься дотягнутися до умивальника.

Висновки: що буде, якщо проковтнути ополіскувач для рота та як вирішити проблему

Що буде, якщо проковтнути ополіскувач для рота

Що буде, якщо проковтнути ополіскувач для рота? Залежить від кількості засобу. Якщо ви проковтнули зовсім трохи, швидше за все у вас не виникне жодних проблем. Особливо коли це не входить у звичку. 

Але якщо у шлунок потрапить багато ополіскувача, це може спричинити деякі проблеми — нудоту, запаморочення, сонливість, розлад шлунку, пришвидшене серцебиття, проблеми з диханням та судоми.Тому не покладайтеся лише на пасту та ополіскувач у догляді за зубами. Для збереження здоровʼя ротової порожнини та профілактики карієсу краще використовувати електричну зубну щітку та іригатор: вони здатні ретельно видаляти їжу та наліт без використання хімічних речовин. І роблять це ефективніше за традиційні засоби.

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Газонокосарка-робот Dreame A1: зручне рішення для догляду за...

🏡 Як косити газон швидко та правильно? Газонокосарка-робот Dreame A1 —...

Масаж і тепло 2 в 1! Огляд на...

💆‍♂️ Зустрічайте неймовірну новинку для вібраційного та теплового масажу! Читайте огляд...

Насадки для зубної щітки: як підібрати жорсткість та...

😁 🦷 Правильно підібрані насадки для зубної щітки допомагають відбілити зуби...

Кавомолка для смачної кави. Поради, як вибрати кавомолку...

🔍🤔 Любите запашну каву? Тоді вам потрібна кавомолка, яку можна налаштувати...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.