back to top

Ручний пилосос з УФ-лампою: Jimmy BD7 Pro vs Jimmy BX7 Pro

🦷 Чи потрібен вам ручний пилосос з УФ-лампою? Дізнайтесь про особливості цих девайсів на прикладі Jimmy BD7 Pro та BX7 Pro: все про потужність та можливості ⏳

Як хочеться, щоб вдома було чисто й затишно… А якщо ви або ваші близькі страждаєте на алергію, це питання не лише комфорту, але й безпеки для здоров’я. У меблях, матрацах та на іншому текстилі збирається пил, а в ньому розвиваються пилові кліщі та інші шкідливі мікроорганізми. Тому деякі виробники пилотягів пропонують додатково очищувати оселю. Ручний пилосос з УФ-лампою випромінює ультрафіолетові хвилі, здатні знешкоджувати пилових кліщів. Правда це чи міф, кому потрібен такий пилотяг та що ще він може?

З’ясовуємо на прикладі моделей бренду Джимі — Jimmy BD7 Pro та Jimmy BX7 Pro. Сертифіковані Британським Антиалергічним Фондом (Allergy UK), ці девайси отримали багато функцій та зарекомендували себе як зручні та практичні.

Зміст

  1. Навіщо потрібна УФ-лампа у пилососі?
  • Пилові кліщі та їх вплив на здоров’я
  • Ультрафіолетове випромінювання від пилових кліщів: правда чи міф?
    • Для кого небезпечні кліщі?
    • Ультрафіолетове випромінювання у побутових пристроях
    • Кому насправді стане у нагоді ручний пилосос з УФ-лампою?
  1. Порівнюємо пилососи з УФ-лампою: Jimmy BD7 Pro та Jimmy BX7 Pro
  2. Дизайн
  • Формфактор
  • Зовнішній вигляд
  • Розташування елементів управління
  1. Комплектація
  2. Потужність, сила всмоктування та автономність
  3. Система фільтрації
  4. Що по функціях?
  • 1. Вакуум
  • 2. Ультрафіолет 
  • 3. Ультразвук
  • 4. Іонізація повітря
  • 5. Вібрація (вибивання).
  • 6. Термообробка.
  1. Висновки

Навіщо потрібна УФ лампа у пилососі?

Ручний пилосос з УФ-лампою: Jimmy BD7 Pro vs Jimmy BX7 Pro

Пилові кліщі та їх вплив на здоров’я

Пилові кліщі та продукти їх життєдіяльності — одні з найчастіших причин виникнення симптомів алергії та астми. Вони можуть не жити безпосередньо на людині, але живуть там, де ми проводимо більшу частину свого часу — в наших оселях та офісах.

Тисячі пилових кліщів живуть у килимах, матрацах, постільній білизні, м’яких меблях, тканинах, шторах тощо. Це мікроскопічні павукоподібні (щось середнє між павуками та кліщами), основною їжею яких є відмерлі клітини людської шкіри. Крім того, пилові кліщі часто виділяють шкідливі для людини ферменти — саме вони найчастіше викликають алергічні реакції. Але є нюанс…

Ультрафіолетове випромінювання від пилових кліщів: правда чи міф?

Кліщі видаються просто неймовірно шкідливими. Втім, вони так само частина природи, як і інші мікроорганізми, і людина співіснує з ними поруч дуже давно. Тож не завжди та не для всіх вони такі небезпечні, як можуть стверджувати деякі виробники пилососів.

Для кого небезпечні кліщі?

Насправді продукти їхньої життєдіяльності небезпечні тільки для тих, у кого алергія саме на цей конкретний алерген — кліщова сенсибілізація. Наприклад, в астматиків вона буває досить часто, до 70% випадків. Якщо людина алергік, вона може пройти спеціальне обстеження і виявити, чи є в неї така алергія — на конкретний білок, що міститься у продуктах життєдіяльності кліщів.

Якщо ж такої алергії немає, тоді для очищення оселі достатньо простих дій:

  • Простого сухого прибирання килимів і м’яких меблів.
  • Чищення матраців потужним пилососом з моторизованою щіткою.
  • Використання синтетичних подушок та ковдр, які можна прати.
  • Часта зміна постільної білизни.
  • Вологе прибирання твердих поверхонь.
  • Книжки краще прибрати під скло або перейти на електронні — на папері кліщі почуваються чудово, а регулярно очищувати кожну сторінку неможливо.

А от вологого очищення м’яких меблів та килимів краще уникати. Адже вологе середовище сприятливе для кліщів.

Ультрафіолетове випромінювання у побутових пристроях

Є думка, що додавання ультрафіолетового світла до звичайного пилососа може покращити видалення потенційно інфекційних мікроорганізмів з поверхні килима порівняно з одним лише чищенням.

Але згадаємо, як працює ультрафіолетова лампа:

  • Ультрафіолет вбиває бактерії лише за тривалого впливу на певну ділянку. Відповідно, потрібно опромінювати одне й те саме місце кілька хвилин.
  • Другий момент — інтенсивність випромінювання та його безпечність для людини. Навіть для використання фотоепілятора, у якому застосовується ультрафіолет, потрібно надягати захисні окуляри. Жоден виробник пилососів не пропонує такі окуляри у комплекті чи як додатковий аксесуар.

Тому не варто чекати від пилотяга з УФ-випромінювання дива. Він просто не здатний знищити всі шкідливі бактерії, кліщів та інші алергени у вашому будинку чи квартирі — це фізично неможливо. А от покращити якість прибирання, зробити його зручнішим їм дійсно під силу.

Кому насправді стане у нагоді ручний пилосос з УФ-лампою?

Отже, ми визначились, що мікроорганізми навколо нас, навіть пилові кліщі — це нормально, і в нормі люди співіснують із ними все своє життя. Але є випадки, коли людина не переносить конкретні речовини через порушення здоров’я:

  • Розвивається надмірна чутливість.
  • Дерматити.
  • Алергія у формі нежитю.
  • Бронхіальна астма.
  • Сльозотеча.

Найперше завдання у цьому випадку — вчасно здавати аналізи та знати свої алергени. Тоді легше знизити контакт з ними або й узагалі їх позбутися. Перш за все, в оселі, де ми проводимо багато часу. Ось чому потрібно додатково приділяти увагу прибиранню: не просто пилососити підлогу, а частіше чистити м’які меблі, штори, килими тощо.

Наступна категорія — батьки маленьких дітей. Імунітет дитини тільки-но формується, тож чистота дуже важлива. Звісно, мова не йде про стерильні умови, але мінімізувати контакти з пилом та мікроорганізмами, що живуть у ньому, необхідно. До того ж ручні пилососи дуже зручні для швидкого прибирання, коли дитина щось розсипала.

І звісно, якщо у вас є домашні улюбленці — це теж додаткова причина купити пилосос з УФ-лампою. Ваші меблі довше залишатимуться у хорошому стані, а шерсть та пил, який приноситься на ній з вулиці, буде легше прибрати.

Порівнюємо пилососи з УФ-лампою: Jimmy BD7 Pro та Jimmy BX7 Pro

Чому ми вибрали саме ці моделі? Тому що вони досить компактні та мають додаткові функції, які можуть бути корисними для Якісного прибирання. На момент огляду вартість Jimmy BD7 Pro складає 222$, а купити Jimmy BX7 Pro можна за 195$ — це якщо без знижок. А тепер подивимось, у чому відмінності.

Ручний пилосос з УФ-лампою: Jimmy BD7 Pro vs Jimmy BX7 Pro

Дизайн

Формфактор

Уявіть основну щітку від акумуляторного пилососа, тільки до неї ще й кріпляться пилозбірник та шнур (або батарея), — от приблизно так і виглядає ручний пилосос з УФ-лампою. В обох моделей досить компактна та легка конструкція, але є ключова відмінність:

  • Розміри BD7 PRO — 328 x 230 x 415 мм при вазі 2.4 кг. І це акумуляторний пилотяг, який живиться від акумулятора.
  • BX7 Pro  — 28 х 38.5 х 21.5 см у стандартній збірці, а вага складає 2.7 кг. Він живиться від мережі, тому тут є шнур довжиною 5 м.

Система фільтрації та пластиковий пилозбірник в обох випадках розташовані однаково — між щіткою та ручкою. До речі, про щітку. У цих моделей вони теж схожі, це ролики з прогумованими вставками.

Зовнішній вигляд

Дорожча модель має нейтральну зовнішність: сріблясто-сірий із чорним корпус, виділяється лише рожевий пилозбірник. А от дешевша версія яскравіша. Вона виконана у яскраво-бірюзовому відтінку з чорними та помаранчевими вставками.

Розташування елементів управління

У таких пилотягах все максимально просто: кнопки вмикання та перемикання потужності розміщуються на ручці. Для швидкого перемикання вони знаходяться прямо під пальцями. От і все управління.

Дані про прибирання відображаються на екранах: у дорожчої моделі це LCD-дисплей, у дешевшої — LED. На практиці обидва зручні та яскраві. Шкода тільки, що дані про заряд батареї BX7 на екрані не відображаються.

Комплектація

У комплект постачання BD7 Pro входить сам пилосос, основна комбінована щітка, адаптер живлення, HEPA-фільтр, щітка для чищення та інструкція з експлуатації. Jimmy BX7 Pro постачається із таким самим комплектом аксесуарів, лише замість HEPA-фільтра у нього мікрофільтр.

Потужність, сила всмоктування та автономність

Ручний пилосос з УФ-лампою: Jimmy BD7 Pro vs Jimmy BX7 Pro

Це головна та дуже важлива відмінність:

  • У BD сила всмоктування складає 6000 Па. Для бездротового ручного пилотяга це непогано. При цьому у нього батарея місткістю 2000 мАг (6*2.0 AH, 57,6 WH) і він здатний працювати на одному заряді до 30 хвилин.
  • BX видає 16 000 Па, адже із живленням від мережі це значно легше. При цьому він споживає усього 700 Вт.

Інтенсивність всмоктування в обох випадках регулюється, є турборежим. Тож ними можна прибирати як дуже щільну оббивку, так і делікатні лляні або оксамитові тканини. Крім цього, тут є система розпізнавання забруднень: він показує на екрані, наскільки очищена та чи інша зона, а ви чітко розумієте, де потрібно докласти зусиль.

Система фільтрації

У наших сьогоднішніх героїв однакова система збору пилу: подвійний циклон. Кілька ступенів фільтрації завжди ефективніші за звичайний циклон, адже не дозволяють найдрібнішому пилу та мікроорганізмам, які у ньому живуть, потрапляти назад у повітря. Який би пилотяг ви не вибирали, ручний чи звичайний вертикальний, мультициклон — завжди хороша ідея для алергіків.

Щодо фільтрів, то у BD7 реалізовано HEPA-фільтр, а у BX — звичайний мікрофільтр. Обидва по-своєму ефективні, але періодично їх треба буде замінювати.

Що по функціях?

1. Вакуум

Ручний пилосос з УФ-лампою: Jimmy BD7 Pro vs Jimmy BX7 Pro

Це режим звичайного пилососа, який є в обох девайсах. Він призначений для легкого повсякденного прибирання меблів, чищення оббивки з делікатних тканин, штор тощо. Якщо до режиму вакууму ще додати турборежим, то можна збирати розсипане сміття.

2. Ультрафіолет

Саме той режим, який допомагає цим пилотягам усувати кліщів. Пам’ятаємо, що для ефективного усунення необхідно довго обробляти поверхню. Тож вмикаючи його, не поспішаємо та повільно опромінюємо кожну ділянку матраца чи оббивки дивану.

3. Ультразвук

Ручний пилосос з УФ-лампою: Jimmy BD7 Pro vs Jimmy BX7 Pro

Така функція теж є в обох моделей. Ультразвукові хвилі частотою 20000-50000 Гц впливають на нервову систему пилових кліщів та добре допомагають їх знищувати. Для людини така довжина хвиль безпечна та навіть не відчувається.

4. Іонізація повітря

Вбудований іонізатор також реалізовано в обох лінійках. Негативні іони нейтралізують дію статичної електрики та допомагають додатково очищувати поверхню під час прибирання.

5. Вібрація (вибивання)

Ручний пилосос з УФ-лампою: Jimmy BD7 Pro vs Jimmy BX7 Pro

А отут починаються відмінності, адже ця функція є лише в BD7 Pro. У цьому режимі чергуються інтенсивне та менш інтенсивне всмоктування, завдяки чому дрібний пил всмоктується краще. А тканина матраца або крісла наче вибивається.

6. Термообробка

Ручний пилосос з УФ-лампою: Jimmy BD7 Pro vs Jimmy BX7 Pro

Нагрів поверхні передбачено у BX7 Pro. Він обробляє меблі чи стіни гарячим повітрям — хороше рішення, якщо у вашій оселі підвищена вологість. По меблях це складніше помітити, але якщо така проблема проявляється на стінах у вигляді плісняви, ймовірно що дивани та крісла також від цього страждають. Адже волога — комфортне середовище для розвитку пилових кліщів.

Висновки

Якщо для здорових людей пилові кліщі та інші мікроорганізми — не проблема, то для алергіків та астматиків вони можуть стати причиною погіршення стану. Саме для цього випадку було розроблено ручний пилотяг з УФ-лампою. Вони існують у різноманітних версіях та комплектаціях, відрізняються вартістю, потужністю та функціями. Сьогодні ми порівняли дві популярні моделі бренду Джимі, які відрізняються багатофункціональністю та зручністю.

Ручний пилосос з УФ-лампою: Jimmy BD7 Pro vs Jimmy BX7 Pro

Jimmy BD7 Pro — бездротовий ручний пилосос з УФ-лампою, але не надпотужний, його сила всмоктування складає усього лише 6000 Вт. Зате у нього є режим вібрації, який допомагає вибивати меблі. Це хороший вибір, якщо для вас важлива маневровість, а оббивка меблів в оселі не надто щільна.

Jimmy BX7 Pro живиться від мережі та має шнур 5 м, через це він не такий маневровий, зате набагато потужніший: 16 000 Па. Функції вібрації в ньому немає, натомість є обробка гарячим повітрям. Тож це оптимальний вибір, якщо у вас вдома підвищена вологість або дуже щільні оббивки диванів, крісел тощо.

Яку б модель ви не вибрали, такий девайс зробить прибирання якіснішим, а дім — затишнішим. А щоб вибір був приємнішим, саме час скористатися ЗНИЖКАМИ НА ЧОРНУ П’ЯТНИЦЮ: вони діють на обидва пилотяги.

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Кавомолка для смачної кави. Поради, як вибрати кавомолку...

🔍🤔 Любите запашну каву? Тоді вам потрібна кавомолка, яку можна налаштувати...

Машинка для видалення катишків: огляд Deerma DEM-MQ600 та...

👕 Машинка для видалення катишків з одягу допоможе зберігати ваші речі...

Топ 10 фільмів-катастроф. Найкращі фільми-катастрофи

🎬 Занурюйся у світ пригод з нашим топ 10 фільмів-катастроф. Напруга...

Dreame Z10 Station. Акумуляторний пилосос із самообслуговуванням

🧹 Dreame Z10 Station — це новий акумуляторний пилосос із функцією...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.