back to top

Коли починають випадати зуби у дітей та що з цим робити

У цій статті ми розглянемо, коли починають випадати зуби у дітей, яким чином це відбувається та як батькам заохочувати корисні звички гігієни ротової порожнини.

Зміст

  1. В якому віці міняються зуби?
  • Корінні та молочні: у чому різниця
  1. Як відбувається випадіння молочних зубів?
  2. Роль постійних зубів
  3. Виробляємо корисні звички
  4. Дитяча зубна щітка: вибираємо зручну та безпечну
  • Електрична vs ручна
  • Розмір
  • Щетинки
  • Управління та контроль
  • Дизайн
  1. Висновок

Коли починають випадати зуби у дітей та що з цим робити

Випадіння молочних зубів та поява постійних — важливий етап формування дитячого організму. І, звісно, дуже хвилюючий. Розуміння термінів та належний догляд під час цього періоду мають вирішальне значення для здорової та впевненої усмішки в майбутньому. У цій статті ми розглянемо, коли починають випадати зуби у дітей, яким чином це відбувається та як батькам заохочувати корисні звички гігієни ротової порожнини.

В якому віці міняються зуби?

Цей період розпочинається приблизно у 5-7 р. 20 молочних зубів поступово замінюються на 28 постійних. Спочатку вони розхитуються, потім випадають. Процес триває приблизно до 12-13 р. У нормі він цілком безболісний.

У дорослому віці, в середньому до 25-28 років, у людини можуть з’явитися ще 4 нових, тобто всього 32. Зазвичай, у дорослому віці такі «зуби мудрості» ростуть вже не так легко, спричиняючи дискомфорт, а іноді навіть потребують видалення.

Корінні та молочні: у чому різниця

ПоказникМолочніПостійні
Колір емаліБілаЛегкий теплий підтон
ПрозорістьНепрозоріЛегка прозорість
Щільність та мінералізаціяНевисокаНабагато вища
КоріньКороткий та тонкийДовгий та міцний

Як відбувається випадіння молочних зубів?

Ця зміна обумовлена фізіологічно: організм росте, у тому числі — щелепні кістки. У більшості випадків це проходить за однаковою схемою:

  • Спочатку змінюються два нижні різці.
  • Згодом, до 8-9 міняються верхні бічні різці.
  • За ними ростуть премоляри — вони розташовані з боків кожної щелепи.
  • До 13-14 років з’являються ікла.
  • Останніми утворюються задні моляри, яких до цього у роті взагалі не було.

Постійні зуби ростуть під корінням молочних. Від цього коріння починають розчинятися, в результаті чого молочні розхитуються. У цей період діти можуть відчувати легкий дискомфорт. Також може підвищитись кровоточивість ясен, під час випадіння — це цілком нормально. 

Тут дуже важливо підготувати дитину психологічно. Поясніть малюкові, що це природний процес, тож боятися його не варто. Розкажіть, як правильно поводитись у такому випадку:

  • Важливо дозволити зубам випасти самостійно, а не виривати їх силою.
  • Заохочуйте дитину обережно ворушити зубом, який хитається, язиком або чистими пальцями.
  • Після випадіння бажано кілька разів прополоскати рота дезинфікуючим розчином, щоб уникнути розвитку бактерій.
  • Якщо зуб уперто залишається на місці, попри хитання протягом тривалого періоду, зверніться за порадою до дитячого стоматолога.

Роль постійних зубів

Коли молочний зуб випадає, постійний, який росте під ним, поступово переміщується в порожній простір. У цей час важливо підтримувати хорошу гігієну порожнини рота, аби усмішка була здоровою. Регулярні огляди у лікаря є життєво важливими для спостереження за розвитком ротової порожнини вашого малюка та раннього виявлення будь-яких потенційних проблем.

Другий важливий момент: необхідно слідкувати, аби нові зуби росли рівно. Обов’язково перевірте у стоматолога прикус, адже коригувати його значно простіше у дитинстві — спеціальними пластинами, капами або брекетами.

Виробляємо корисні звички 

Період втрати молочних зубів — чудова можливість навчити дитину коректно доглядати за ротовою порожниною:

  1. Підберіть правильну зубну щітку — вона може зробити рутинний процес більш зручним, приємним та цікавим.
  2. Познайомте малюка із правильною технікою чищення.
  3. Поясніть важливість регулярних оглядів у спеціаліста.

Дитяча зубна щітка: вибираємо зручну та безпечну

Вони бувають різних форм, розмірів та дизайнів, а вибір правильної для вашої дитини може позитивно вплинути на її щоденний догляд за зубами. Ось кілька факторів, які слід враховувати при виборі зубної щітки для малюка.

Електрична vs ручна

Хоча обидва типи можуть бути ефективними, деякі діти можуть віддати перевагу сучасному формату. Дитяча електрощітка особливо буде корисною для дітей, яким складно самостійно контролювати процес чищення. Рекомендується використовувати її із 6 років, спочатку під контролем дорослих, потім поступово переходити до самостійної роботи. Після 12 років вже можна користуватися дорослою електрощіткою.

Розмір

Головка зубної щітки має бути достатньо маленькою, щоб зручно поміщатися в рот вашої дитини та досягати всіх ділянок ротової порожнини.

Щетина

Дитячі моделі електрощіток відрізняються не лише розміром, а й щетинками. Вони мають бути м’якими та делікатними, щоб не пошкодити чутливі зубну емаль та ясна. Стандартом якості серед стоматологів вважаються щетинки DuPont: запатентовані, повністю безпечні для здоров’я та делікатні.

Управління та контроль

Поки дитина маленька і вчиться адекватному догляду, у неї може не вистачити вправності, щоб ретельно почистити всі ділянки. Тому тут важливі контроль та допомога батьків. 

А ще дуже допомагає вбудований є таймер. Ротова порожнина умовно ділиться на 4 зони: по 30 секунд на кожну. Після кожних 30 секунд таймер дає сигнал, що потрібно переходити до іншої зони. Це рішення чудово допомагає випрацювати звичку чистити емаль та ясна правильно, приділяючи увагу всім ділянкам.

Загалом, дитячі гігієнічні процедури мають бути простими та зрозумілими, аби малюк міг робити їх самостійно. Тому краще вибирати щітку з мінімалістичним управлінням, де режими перемикаються однією кнопкою.

Дизайн

Коли щітка подобається, то й користуватися нею приємніше. Тож вибирайте модель, яка сподобається малюку і не буде перевантажена зайвими деталями.

Висновок

Випадіння та ріст нових зубів — важливий етап у розвитку організму. І він потребує уваги з боку батьків. Основні моменти, які треба врахувати:

  1. Переконайтесь, що зубний ряд росте рівно.
  2. Регулярно консультуйтесь в дитячого стоматолога, привчайте малюка до своєчасних оглядів та профілактики захворювань.
  3. Підберіть якісну зубну щітку та розкажіть про її використання, очищення та зміну.
  4. Показуйте малюку, як доглядати за ротовою порожниною самостійно та допомагайте випрацювати корисні звички.

Вибравши правильну щітку, навчивши звичок гігієни та плануючи регулярні огляди у стоматолога, ви закладаєте основу здорової усмішки вашої дитини на все життя. Терпіння, заохочення та позитивний підхід до догляду за зубами зроблять цей досвід приємнішим для вашої дитини.

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 36, я родом з Бессарабії, а живу в Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться перезавантажитись — бігаю. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому у цьому блозі я рада ділитись своїми враженнями про гаджети та технології.) Приєднуйтесь, щоб дізнаватись про нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

Оставить отзыв

Пожалуйста, введите ваш комментарий!
Пожалуйста, введите свое имя здесь

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Праски CECOTEC: огляд-порівняння найпопулярніших моделей

👗✨ Потрібна якісна праска? Читайте статтю та дізнайтесь про доступні та...

Компактный и легкий пылесос Deerma DX1000W

💨🔋 Мощность, стиль и комфорт в одном устройстве! Читайте обзор на...

Какой пылесос выбрать? Лучшие пылесосы 2024 года

🧹 Вертикальные, моющие, ручные или роботы — какие пылесосы лучше и...

SwitchBot: умный дом для комфортной жизни

🔌 Что такое SwitchBot и как работает умный дом? 🏠 Узнайте...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів.

Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів.

Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.

За унікальним промокодом BLOG - ви можете купити товари зі знижкою до 40%. Використати промокод можна під час оформлення замовлення на сайті wo.ua.