back to top

Щоб робот служив довго. Рекомендації з догляду за роботом пилососом

🧑‍🏫 Розповідаємо, як ефективно чистити ваш робот-пилосос, підтримувати його у відмінному стані та продовжити термін служби. Хочеться чистоти та більше вільного часу? Для цього є робот-пилосос. Правильно підібраний, він підтримує чистоту в оселі без вашої участі. Компактні, розумні та тихі, ці девайси набувають все більшої популярності. Але, як і будь-яка інша техніка, також потребують регулярного очищення та обслуговування.

Зміст

  1. Як часто чистити пилозбірник?
  2. Покрокова інструкція з очищення робота-пилососа
  • Крок 1. Підготуйте інструменти
  • Крок 2. Вимкніть та витягніть пилозбірник
  • Крок 3. Витрусіть пилозбірник та фільтр
    • Якщо у вас миючий робот-пилосос
  • Крок 4. Очистіть основну та додаткові щітки
  • Крок 5. Протріть корпус та колеса
  • Крок 6: Почистьте датчики
  • Крок 7. Перевірте та очистіть зарядні контакти
  • Крок 8: Зберіть і зарядіть
  1. Коли міняти щітки?
  2. Робот-пилосос із системою самоочищення: мінімум догляду
  3. Чому необхідно очищати пилосос

Як часто чистити пилозбірник?

Залежить від того, наскільки активно ним користуються:

  • В середньому, за повсякденного використання рекомендується проводити очищення хоча б раз на тиждень. Звісно, у випадку, якщо мова йде про базове підтримання порядку.
  • Коли забруднення сильні, варто чистити девайс після кожного такого сеансу.
  • За умови, що ви вмикаєте прилад нечасто, то і пил можна витрушувати рідше.

Чому це важливо? Забитий бак знижує силу всмоктування та ефективність прибирання. Хороша новина в тому, що сучасні моделі самі підказують, коли настав час почиститись: звуковим сигналом, світловим індикатором, повідомленням у додатку. І це стосується не лише баку для сміття, а й ресурсу інших аксесуарів — щіток, серветок тощо.

Покрокова інструкція з очищення робота-пилососа

Спочатку поговоримо про класичний бот, без системи самоочищення. В залежності від моделі (із функціями сухого, вологого прибирання, або ж з обома), вам буде необхідно зробити менше чи більше дій. Інструкцію можна використовувати повністю або частково. 

1. Підготуйте інструменти

Нам знадобиться звичайна ганчірка (серветка) та щіточка для очищення. Вона зазвичай входить в комплект бота.

2. Вимкніть та витягніть пилозбірник

Спочатку переконайтесь, що девайс вимкнений — в залежності від моделі, вимкнути можна кнопкою, віддалено або голосом. Після цього відкрийте кришку та обережно витягніть бак з корпусу.

3. Витрусіть пилозбірник та фільтр 

Висипте пил у смітник, за необхідності пройдіться по баку щіточкою чи сухою ганчіркою. Що стосується фільтрів, у деяких моделях їх можна мити, в інших — тільки міняти. Обов’язково зверніться до інструкції, щоб упевнитись точно:

  • Якщо, відповідно до інструкції, пристрій оснащено фільтром, який миється, зніміть його та промийте під проточною водою. Дайте деталі повністю висохнути, перш ніж встановити знову.
  • У випадку, коли система потребує заміни, подбайте про те, щоб заздалегідь купити фільтр для пилососа та завжди мати запасний. Замініть його відповідно до рекомендацій виробника.

Якщо у вас миючий робот-пилосос

У такому випадку теж важливо слідкувати за резервуаром. По-перше, через постійну вологу у куточках місткості скупчуються бактерії. По-друге, від води та миючої рідини на пластиковому баку поступово з’являються сліди.

Щоб цього уникнути, періодично мийте, протирайте та сушіть місткість. Особливо у випадку, коли надовго залишаєте пристрій без використання. Те ж саме стосується миючих серветок. Їх рекомендується прати та сушити після кожного миття.

4. Очистіть основну та додаткові щітки

Зазвичай роботи-пилососи оснащені основним роликовою щіткою та бічними. Бачите на них шерсть, волосся або інше застрягле сміття? Зніміть деталь, видаліть зайве руками, за допомогою ножиць, спеціального інструменту у комплекті (якщо передбачений). Найпростіше чистяться щітки пелюсткової чи щетинисто-пелюсткової конструкції — на них застрягає мінімум шерстинок та й вони легко знімаються руками.

Зверніть увагу: знімати основну щітку зазвичай рекомендується тільки при встановленому пилозбірнику. Інакше пил через повітропровід може потрапити у відсік двигуна.

5. Протріть корпус та колеса

Зовні девайс не менш важливо тримати в чистоті. Використовуйте злегка вологу ганчірку (серветку), щоб протерти зовнішню поверхню та елементи управління. Колеса також треба витирати, за необхідності вони знімаються. На цьому етапі стежте, аби зайва волога не потрапила всередину корпуса — між кнопок, зазорів, на сенсори. 

6. Почистьте датчики

Вони є дуже важливими частинами бота, які допомагають йому орієнтуватися у просторі, уникати перешкод та падінь. Якщо на сенсор потрапляють пил, бруд, залишаються відбитки пальців, це ускладнює роботу та може призвести до збоїв. Тому слідкуйте за їхньою чистотою: періодично протирайте м’якою ганчіркою, ватним диском.

7. Перевірте та очистіть зарядні контакти

Контакти на корпусі та док-станції виглядають брудними, покриті корозією тощо? Очистіть їх ватним тампоном, змоченим у спирті. Переконайтеся, що контакти висохли. Тільки після повного висихання дозволяється знову поміщати пристрій на зарядну станцію.

8. Зберіть і зарядіть

І от ви почистили та висушили всі компоненти, чи певну частину. Встановивши все на місце, переконайтеся, що все правильно прикріплено, включаючи пилозбірник, щітки, валики та фільтри. Помістіть девайс назад на зарядну станцію та дайте йому повністю зарядитися перед наступним використанням.

Коли міняти насадки?

Все просто — після природного зносу. За тривалого використання щетинки та пластикові елементи поступово зношуються. Те саме стосується й коліс. Стерті колеса та ролик, який почав погано захоплювати пил, свідчать про те, що настав час купити нові аксесуари для вашого робота-пилососа.

Рекомендовані виробником терміни заміни:

КомпонентКоли чиститиКоли міняти
ПилозбірникПісля кожного прибирання
ФільтриБажано після кожного прибиранняКожні 3-6 місяців
ЩіткиПо мірі забрудненняКожні 6-12 місяців

Робот-пилосос із системою самоочищення: мінімум догляду

У вашого девайса є функції автовиваження сміття, а то й повного самообслуговування, як, наприклад, у Dreame L10 ULTRA? Тоді за вас можна порадіти — прибирання дійсно зведене до мінімуму. Вам залишається лише кілька простих дій, які навіть не потребують контакту з пилом:

  1. Своєчасно, у вказаний виробником термін, міняйте мішок для пилу та миючі насадки.
  2. Слідкуйте за наявністю чистої в резервуарі та виливайте брудну воду.
  3. Вчасно змінюйте насадки та інші робочі частини.

Чому необхідно очищати пилосос

Від того, наскільки ретельно ви будете доглядати за девайсом, залежать ефективність прибирання та строк його роботи. До того ж набагато простіше приділяти трохи часу регулярно, ніж витрачати на ремонт зрідка, та багато ресурсу. Тому ми радимо користуватись наведеною вище інструкцією. А ще — завжди вивчати керівництво з експлуатації: у ній виробники докладно пояснюють особливості обслуговування саме вашої моделі.

Читайте також статтю Як доглядати за акумуляторними пилососами.

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Газонокосарка-робот Dreame A1: зручне рішення для догляду за...

🏡 Як косити газон швидко та правильно? Газонокосарка-робот Dreame A1 —...

Масаж і тепло 2 в 1! Огляд на...

💆‍♂️ Зустрічайте неймовірну новинку для вібраційного та теплового масажу! Читайте огляд...

Насадки для зубної щітки: як підібрати жорсткість та...

😁 🦷 Правильно підібрані насадки для зубної щітки допомагають відбілити зуби...

Кавомолка для смачної кави. Поради, як вибрати кавомолку...

🔍🤔 Любите запашну каву? Тоді вам потрібна кавомолка, яку можна налаштувати...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.