🍲🔥 Хрустка курка, запечені овочі, ароматна випічка і ще багато смакоти! Спробуйте рецепти для мультипечі від WO.UA — топ 10 страв на кожен день 😋✨
Ви нещодавно придбали мультиварку? Шукаєте кілька страв, які можна приготувати в ній? Тоді наші рецепти для мультипечі стануть вам у пригоді! Ми зібрали топ 10 різноманітних страв: від солоних до солодких, від сніданків до вечері, від здорової їжі до традиційних смаколиків. Витрачайте менше енергії та часу на приготування, а головне — насолоджуйтесь простим приготуванням!
Рецепти для мультипечі на обід та вечерю
Хрустка яловичина з овочами та пікантним соусом

Ця страва готується всього за 30 хвилин — ідеальний варіант для вечері в середині тижня, коли ви втомлені після роботи. Кількість інгредієнтів розрахована на 2 персони. Цей рецепт цікавий тим, що з ним можна експериментувати: наприклад, замінити яловичину на курку, замість звичайного чорного перцю використовувати чилі тощо, зробити страву більш гострою з імбирем та табаско тощо.
Для приготування ми використовуємо мультипіч та сковорідку. Ідеально, якщо у вас є пательня вок, але звичайна теж підійде.
Інгредієнти:
- 250 г тонко нарізаного довгими шматочками мʼяса.
- 2–3 морквини — нарізати великою соломкою.
- 2 ст.л. кукурудзяного борошна.
- 2 ст.л. рослинної олії.
- 2 зубчики часнику — розчавити.
- 1 червоний солодкий перець — нарізаний шматочками.
- 4 зелені цибулини — окремо нарізати зелену та білу цибулю. Звичайна ріпчаста цибуля теж підійде — тоді достатньо 2 цибулин.
- 1 ст.л. соєвого соусу.
- 2 ст.л. томатного соусу чи кетчупу.
Якщо хочеться додати гостроти:
- 1 червоний перець (чилі) — тонко нарізаний;
- 2 ст.л. томатного соусу чи кетчупу;
- 2 ст.л. солодкого соусу чилі чи табаско;
- шматочок імбиру розміром з великий палець — очищений і дрібно нарізаний соломкою.
Інгредієнти для маринаду:
- ½ ч.л. ваших улюблених спецій;
- 2 ч.л. соєвого соусу;
- 1 ч.л. олії (соняшникова або кунжутна);
- 1 ч.л. цукрової пудри або цукру.
Спосіб приготування:
- Спочатку змішайте інгредієнти маринаду в мисці. Додайте смужки мʼяса і перемішайте, щоб воно вкрилося соусом. Залиште в холодильнику на строк до 24 годин, якщо є можливість, або одразу переходьте до кроку 2.
- Посипте мʼясо кукурудзяним борошном і перемішайте, поки кожен шматочок не вкриється борошняною паніровкою. Розтягніть смужки в сторони та викласти на тарілку. Збризніть мʼясо невеликою кількістю олії. Розігрійте вашу мультипічку до 220°C.
- Обережно викладіть яловичину на решітку в аерогрилі, готуйте 6 хвилин, потім переверніть і готуйте ще 4–6 хвилин до хрусткої скоринки.
- Тим часом розігрійте 2 ст.л. рослинної олії в сковороді на сильному вогні. Обсмажте часник, імбир, перець чилі, перець і білу частину цибулі протягом 2–3 хвилин, поки перець не розмʼякне. Будьте обережні, щоб не спалити імбир і часник. Додайте оцет, соєвий соус, соус чилі (табаско) та томатний кетчуп, добре перемішайте і готуйте ще хвилину до утворення бульбашок.
- Перекладіть яловичину у сковороду і залийте соусом. Продовжуйте готувати ще хвилину до гарячого стану, а потім подавайте, посипавши зеленню зеленої цибулі та поливши соусом.
Філе лосося з овочами

Філе лосося чудово смажиться у аерофритюрниці. А якщо вкрити його травʼяною приправою і подати з зеленню, вийде дуже смачна страва. Кількість інгредієнтів розрахована на 4 персони.
Інгредієнти:
- 4 стейки філе лосося (4 філе по 130 г), зі шкірою або без неї;
- ½ ст.л. оливкової олії;
- 1 ч.л. солі;
- 1 ч.л. перцю;
- 1 ч.л. суміші сушених трав;
- 1 ч.л. сушеного меленого часнику (за бажанням);
- подрібнена сезонна зелень.
Спосіб приготування:
- Змішайте в мисці сіль, перець, зелень і часникові гранули, якщо використовуєте, а потім висипте на тарілку. Натріть кожне філе лосося невеликою кількістю оливкової олії і обваляйте в приправі, щоб вона покрила філе.
- Викладіть у кошик аерогрилю в один шар і готуйте при температурі 180°C протягом 8–10 хвилин, до повної готовності. Якщо у вас велике філе лосося, його потрібно готувати довше — продовжуйте перевіряти через 10 хвилин і готуйте 1–2 хвилинами, до готовності. Подавайте з зеленню та кіноа або рисом, якщо бажаєте.
Панірована цвітна капуста зі сметаною та травʼяною заправкою

Страва готується за 15–20 хвилин. Кількість інгредієнтів — на 4 персони. Ці закуски з цвітної капусти чудово підійдуть для вечірки або як повсякденний перекус.
Інгредієнти:
- 1 середня цвітна капуста (близько 1 кг);
- 125 г звичайного борошна;
- 25 г пармезану або вегетаріанська альтернатива сиру — натерти на тертці;
- 1 ч. л. меленої сушеної цибулі;
- ½ ч.л. сушеного орегано;
- 1 ч.л. паприки;
- 1 яйце;
- 150 мл молока;
- 80 г панірувальних сухарів;
- оливкова олія для збризкування (за бажанням).
Інгредієнти для соусу:
- 150 мл сметани,
- дрібка меленої цибулі,
- дрібка меленого часнику,
- 10 г зеленої цибулі — дрібно нарізати.
Спосіб приготування:
- Спочатку приготуйте соус, змішавши сметану, мелену цибулю, трохи приправ і всю цибулю, крім зеленої. Перемішати, викласти ложкою в невелику сервірувальну миску і висипати на відкладену зелену цибулю. Охолоджувати, поки не буде потрібно. Зберігати в охолодженому вигляді протягом 24 годин.
- Наріжте цвітну капусту на невеликі суцвіття і відкладіть в сторону. У мисці змішайте борошно, пармезан, мелену цибулю, сушений орегано і паприку, потім додати яйце і стільки молока, скільки потрібно для отримання густого кляру. Добре приправте і відставте в сторону. Висипте панірувальні сухарі на тарілку. Занурте суцвіття в кляр, струсіть надлишки, а потім обваляйте в панірувальних сухарях, щоб запанірувати. Перекладіть на тарілку.
- Розігрійте аерогриль до 200°C протягом 2–3 хвилин, потім викладіть цвітну капусту в кошик в один шар (готувати потрібно партіями) і готуйте 15–20 хвилин до золотистого кольору та хрусткої скоринки. Інший варіант — приготувати в духовці, збризнувши невеликою кількістю оливкової олії, і запікати при 200°C/180°C з конвекцією протягом 20 хвилин до золотистого кольору і хрусткої скоринки. Подавати гарячою з соусом.
Рецепти для мультипечі на сніданок та перекус
Рецепти для мультипечі для сніданку
Французькі тости: солодкі або солоні

Приготуйте французькі тости у фритюрниці, а потім додайте до них улюблену начинку. Ця проста страва готується за 15 хвилин, а кількість інгредієнтів розрахована на 2 персони.
Інгредієнти:
- 1 яйце,
- 40 мл незбираного молока,
- 1 ст.л. подвійних вершків,
- ½ ч.л. ванільного екстракту,
- дрібка меленої кориці,
- 2 товсті скибочки мʼякого хлібу,
- 1 ст.л. цукру,
- фрукти та цукрова пудра або сир та бекон для подачі (за бажанням).
Спосіб приготування:
- Збийте яйце, молоко, вершки, ваніль і корицю разом з дрібкою солі. Перелийте в неглибоку миску. Розігрійте фритюрницю до 180°C.
- Застеліть дно кошика фритюрниці листом пергаменту для випікання. Занурте кожен шматочок бріоші в яєчну суміш, переконавшись, що обидві сторони добре вкриті. Потім обережно перекладіть у вистелену форму для фритюру. Посипте зверху половиною цукру і готуйте 6–7 хвилин, потім переверніть і посипте цукром, що залишився. Готувати ще 6–7 хвилин до хрусткої золотистої скоринки.
Додайте топінг — ягоди, бекон тощо. За бажання посипте їх цукровою пудрою, якщо готуєте солодку версію або тертим сиром — солону.
Фрітата з беконом та чеддером

Цей смачний омлет в італійському стилі готується за 20-25 хвилин. Кількість інгредієнтів розрахована на 2 персони.
Інгредієнти:
- 6 шматочків бекону;
- 1 ч.л. оливкової олії;
- 4 яйця;
- 1 невеликий шматочок білого хліба (подрібнити на маленькі шматочки) або 40 г свіжих білих сухарів;
- 2 ст.л. дрібно нарізаної петрушки або зелена цибуля, плюс додатково для подачі;
- свіжомелений чорний перець (за бажанням — можна додати гострого);
- 40 г чеддеру або іншого сиру, який добре плавиться — натерти.
Спосіб приготування:
- Розігрійте фритюрницю до 200°C. Викладіть бекон у невелику антипригарну форму для випікання (або використовуйте дві окремі форми). Готуйте 5–7 хвилин до золотистого кольору, але не надто хрусткої скоринки. Викладіть бекон на тарілку, застелену кухонним папером, щоб стік жир, а потім полийте форму оливковою олією (або розділіть її між двома формами).
- Тим часом збийте яйця в мисці, додайте панірувальні сухарі, петрушку, перець, більшу частину сиру і трохи приправ.
- Зменшіть температуру у фритюрниці до 170°C. Вилийте яєчну суміш у форму або формочки і готуйте 8–12 хвилин, поки фритата не стане золотистою і повністю не схопиться.
- Наріжте бекон великими шматочками, а потім посипте ним готову фрітату разом із сиром, що залишився. Поверніть у фритюрницю на 1–2 хвилини, поки сир не розплавиться. Посипте петрушкою та подавайте до столу.
Смачні рецепти для мультипечі для вечірки чи перекусу
Запечені спринг-роли

Приготуйте ці спринг-роли у фритюрниці для легкого вегетаріанського перекусу. Подавайте з вашим улюбленим соусом.
Інгредієнти:
- 2 ст.л. кукурудзяного борошна;
- 1 ст.л. темного соєвого соусу;
- 1 ч.л. меду;
- 1 ч.л. кунжутної олії;
- 1 ст.л. рослинної олії;
- 450 г овочевої суміші для смаження у фритюрі (наприклад, суміш квасолі, капусти, моркви та перцю) — нарізати дрібними шматочками;
- 8 великих або 16 маленьких листів тіста для спрінг-ролів;
- 2 ст.л. рослинної олії;
- будь-який соус для подачі.
Спосіб приготування:
- Змішайте 1 ст.л. кукурудзяного борошна з темним соєвим соусом до однорідної маси, додайте мед і кунжутну олію. Відставити в сторону. Розігрійте рослинну олію в сковороді вок на сильному вогні та обсмажте овочеву суміш протягом 30 секунд, а потім додайте соусну суміш. Посоліть, поперчіть і смажте ще хвилину, поки овочі злегка не зів’януть, але не втратять хрусткості. Перекладіть суміш у миску та поставте охолоджуватися принаймні на 10 хвилин.
- У невеликій мисці змішайте кукурудзяне борошно, що залишилося, з 1 ст.л. води. Працюючи з одним листом спрінг-ролу за раз, покладіть його на дошку під кутом, щоб він нагадував ромб. (Інші листи тримайте накритими рушником)
- Викладіть чайною ложкою овочеву начинку в центр листа у формі ковбаски. Загніть нижній кут над начинкою і підігніть його під неї. Загніть лівий і правий боки, щоб акуратно закрити начинку. Змастіть трохи суміші кукурудзяного борошна над верхнім кутом, а потім згорніть знизу, щоб запечатати. Викладіть на деко і змастіть невеликою кількістю рослинної олії. Продовжуйте, поки не зліпите всі фаршировані млинці.
- Розігрійте аерогриль до 200°C і готуйте спрінг-роли протягом 12 хвилин, перевертаючи на півдорозі, щоб збризнути олією. Можливо, вам доведеться робити це кількома порціями — будьте обережні, щоб не переповнити фритюрницю. Подавайте з вашим улюбленим соусом.
Курячі нагетси

Приготуйте ці курячі нагетси як закуску або гарнір, найкраще з кетчупом. У аерофритюрниці вони виходять не такимим жирними, як приготовані звичайним способом в олії. Страва готується приблизно за півгодини, а кількість інгредієнтів розрахована на 4 персони.
Інгредієнти:
- 3 курячі грудки (близько 600 г), нарізані на шматочки;
- 50 г звичайного борошна;
- ½ ч. л. меленого часнику;
- ½ ч.л. копченої паприки;
- 1–2 збиті яйця;
- 120 г панірувальних сухарів;
- кетчуп для подачі.
Спосіб приготування:
- Змішайте на тарілці борошно, мелений часник, паприку, ½–1 ч. л. солі та кілька щіпок свіжомеленого чорного перцю. На іншу тарілку перекладіть збите яйце, а на третю — панірувальні сухарі.
- Обваляйте шматочки курки в борошняній суміші, потім у яйці і, нарешті, у панірувальних сухарях. Відкладіть на піднос.
- Розігрійте фритюрницю до 200°C, потім смажте курячі нагетси в один шар (можливо, вам доведеться робити це кількома порціями) протягом 10–12 хвилин до повної готовності та золотистої скоринки.
- Подавайте з кетчупом або іншим соусом.
Картопля фрі в аерофритюрниці

Ця здоровіша альтернатива звичайній картоплі фрі готується за 15–20 хвилин. Кількість інгредієнтів розрахована на 4–6 порцій. До речі, цим простим способом ви можете приготувати й інші овочі, як свіжі, так і заморожені.
Інгредієнти:
- 450 грамів картоплі, нарізаної для смаження — сирої або замороженої.
- сіль.
Спосіб приготування:
- Розігрійте фритюрницю до 200°C.
- Покладіть картоплю фрі в кошик фритюрниці і готуйте 5 хвилин.
- Перекиньте картоплю і готуйте ще 5 хвилин.
- Потім знову перекиньте і готуйте ще 5–10 хвилин до хрусткої золотистої скоринки (точний час приготування залежить від розміру вашої фритюрниці).
- Приправте та подавайте з улюбленими соусами, якщо бажаєте.
Солодкі рецепти для мультипечі
Баскський чізкейк

Спробуйте цей запечений чізкейк в іспанському стилі з відполірованою зовнішньою поверхнею. З гіркувато-солодкими нотками крем-карамелі та вершковою, але легкою серединою, він виходить у аерофритюрниці просто неймовірно смачним. Кількість інгредієнтів розрахована на 12–15 персон.
Інгредієнти:
- 800 г мʼякого кисломолочного сиру,
- вершкове масло для змащування форми,
- 225 г цукрової пудри,
- 2 ст.л. звичайного борошна,
- 200 г сметани,
- 4 середніх яйця,
- 2 ч.л. ваніліну.
Спосіб приготування:
- Розігрійте мультипіч до 240°C/220°C.
- Змаститіть маслом глибоку 20-сантиметрову форму для торта з вільним дном або форму для торта у вигляді пружини.
- покладіть два великі листи пергаменту для випічки, один на інший, один лист поверніть на 45 градусів, щоб кути були спрямовані в різні боки.
- Вистеліть пергамент у форму, натискаючи на кути і переконавшись, що достатньо паперу стирчить над бортиком.
- притисніть складки з боків, але не турбуйтеся про те, щоб вистелити форму занадто акуратно — борозенки на пергаменті надають цьому чізкейку характерного вигляду.
- Мʼякий сир і цукор висипте у велику миску або в міксер.
- Збийте все разом електричним віночком (або міксером) хвилину–дві, доки цукрові крупинки не розчиняться — перевірте це, розтерши трохи суміші між кінчиками пальців. Якщо суміш залишається зернистою, продовжуйте збивати ще хвилину або близько того.
- Додайте в миску борошно, сметану, яйця, ваніль і ¼ ч. л. солі і знову перемішайте до однорідної консистенції. Вилийте у форму для торта, викладену папером, вишкрібаючи все до останнього шматочка суміші для чізкейку. Різко постукайте формою по робочій поверхні, щоб видалити бульбашки повітря, і випікайте 30 хвилин.
- Після випікання чізкейк повинен бути глибоко карамелізований зовні і надутий, як суфле. Він все ще буде коливатися, коли ви струшуватимете форму. Залиште його до повного охолодження у формі — він опуститься, коли охолоне. Перед подачею охолодіть принаймні 1 годину. Можна зберігати в холодильнику до двох днів.
Горіхове печиво

Горіхове та пікантне, це печиво чудово смакує до кави, чаю та молока. Воно неодмінно стане сімейним фаворито. Кількість інгредієнтів розрахована на 10 порцій.
Інгредієнти:
- 100 г горіхів — підійдуть волоські, ліщина, пекан тощо,
- 70 г борошна,
- 50 г розмʼякшеного вершкового масла,
- 25 г цукрової пудри,
- 1 апельсин з цедрою,
- 2 ст.л. цукрової пудри, плюс додатково для посипання.
Спосіб приготування:
- Розігрійте мультипіч до 160°C.
- Застеліть кошик пергаментом для випікання.
- Висипте горіхи у кухонний комбайн і подрібніть, поки вони не стануть схожими на грубий порошок.
- Пересипте в миску і додайте борошно.
- В окремій мисці збийте вершкове масло, цукрову пудру та апельсинову цедру електричним віночком до світлої та пухнастої маси. Додайте борошно і суміш горіхів пекан і перемішайте дерев’яною ложкою, поки все не обʼєднається в грубе тісто.
- Сформуйте 10 кульок однакового розміру і викладіть на деко.
- Випікайте 10–15 хвилин у фритюрниці (можливо, вам доведеться робити це кількома порціями). Дайте охолонути протягом 5 хвилин, потім, коли кульки достатньо охолонуть, акуратно обваляйте їх у цукровій пудрі і знову покладіть відпочивати. Дати повністю охолонути.
У герметичному контейнері це печиво можна зберігати до пʼяти днів. Перед подачею посипте його цукровою пудрою за бажанням.
Замість підсумків
У цій підбірці рецептів ви могли переконатися, що аерогриль, він же мультипіч або аерофритюрниця, заміняє духовку, пательню та хвичайну фритюрницю. Страви у ньому готуються швидко, а головне — без олії або з мінімальною її кількістю. Нехай ці смачні та перевірені рецепти для мультипечі надихнуть вас на кулінарні експерименти та допоможуть врізноманітнити повсякденне меню. Смачного!