back to top

Поради стоматологів щодо чищення зубів

🦷✨Чисті зуби — найважливіший крок для здорової посмішки! Але як робити це правильно? Читайте поради стоматологів щодо чищення зубів😁

Здорові зуби важливі не лише для ротової порожнини, але й для загального стану організму та самопочуття. Поради стоматологів щодо чищення зубів звучать досить просто: чистити зуби та міжзубні проміжки двічі на день, користуватись якісними пастами та щітками. Але серед безлічі продуктів для догляду так легко розгубитись. Електрична зубна щітка чи мануальна? М’яка чи жорстка щетина? Зубна нитка чи іригатор? Томи ми об’єднали поради лікарів в один гайд.

Зміст

  1. Здоров’я зубів та спосіб життя
  • Подбайте про раціон
  • Передивіться свої звички
  1. Практичні поради стоматологів щодо чищення зубів
  • Підберіть хорошу пасту
  • Виробіть правильну техніку чищення
  • Використовуйте електрощітку
  • Підбирайте жорсткість щетини
  • Використовуйте іригатор
  1. Регулярно проходьте огляд у стоматолога (і не тільки)
  2. Поради стоматологів для батьків
  3. Висновки

Здоров’я зубів та спосіб життя

Їжа, звички та загалом спосіб життя — все це впливає на стан ротової порожнини. І якщо якісь генетичні захворювання подолати складно, то попрацювати зі звичками цілком у наших силах. Трохи уваги до себе, комплексний підхід — і усмішка довше залишатиметься здоровою. Запобігти появі карієсу та запаленню ясен, а також неприємного запаху з рота допоможуть наступні кроки.

Подбайте про раціон

Почнемо з головного — вашого раціону. Саме з їжі зуби та ясна в основному отримують корисні вітаміни та мікроелементи. Тому слідкуйте, за тим, щоб їх було достатньо. Вчасно робіть загальний чекап організму, аби переконатися, що немає дефіцитів. Не варто пити вітаміни просто так, без призначення лікаря: це так само може нашкодити, як і їхня нестача.

Поради стоматологів щодо чищення зубів

Але мають значення не тільки склад, а й спосіб споживання їжі. Якщо ви регулярно вживаєте занадто гарячі чи занадто холодні продукти, особливо разом, це може підвищити чутливість та викликати мікротріщинки на емалі. А там і до нових пломб недалеко. Тож слідкуємо за температурою страв та напоїв, які споживаємо.

Те саме стосується і дуже твердих продуктів. Якщо у вас чутлива емаль, можливо, сухарики або льодяники — не найкращий вибір.

Передивіться свої звички

Річ у тому, що тютюн, вино, кава з часом викликають пігментацію зубів. Відмовлятися від них чи ні — вирішувати вам. Але завжди можна хоча б трохи знизити негативний вплив на емаль:

  • Полоскати рота після вживання тютюну, вина тощо.
  • Не палити та не пити темних напоїв одразу після чищення зубів.
  • Використання електричної зубної щітки — вона значно ефективніше за звичайну видаляє наліт та пігментацію.
  • Професійне чищення зубів у стоматолога.

А якщо вам цікаво докладніше дізнатися про причини та боротьбу із пігментацією, до вашої уваги стаття «Чому зуби змінюють колір та як цього уникнути».

Практичні поради стоматологів щодо чищення зубів

Підберіть хорошу пасту

Якогось універсального продукту не існує. Найчастіше стоматологи рекомендують зубну пасту з фтором, адже він запобігає виникненню карієсу та зміцнює емаль. Але якщо ви проживаєте у регіоні, де вода із природно високим вмістом фтору, для вас ця порада може бути неактуальною. 

Так само і з відбілювальними пастами. Абразивні речовини можуть допомогти видалити зубний наліт та відбілити емаль. Проте людям із підвищеною чутливістю вони не підійдуть, тут варто шукати спеціальну пасту для чутливих зубів. 

Виробіть правильну техніку чищення

Поради стоматологів щодо чищення зубів

Стоматологи рекомендують чистити зуби двічі на день. Ми впевнені, що ви знаєте, як це робити, але про всяк випадок ось кілька порад, як правильно чистити зуби:

  1. Розмістіть зубну щітку під кутом 45 градусів до краю ясен і обережно чистіть зуби короткими вимітальними рухами вперед-назад.
  2. Для внутрішньої поверхні верхніх і нижніх передніх зубів зубну щітку слід нахилити вертикально і чистити рухами вгору-вниз.
  3. Не чистіть горизонтально вздовж лінії ясен: ця ділянка дуже чутлива і таким способом можна зашкодити.  

Використовуйте електрощітку

Більшість досліджень свідчать про те, що електрощітка ефективніше видаляє наліт, ніж звичайна мануальна. І мова йде не лише про ті дослідження, які фінансуються виробниками зубних щіток.

Наприклад, у 2014 році лондонською групою експертів Cochrane було проведено незалежне дослідження, яке показало такі результати: за кілька місяців електричні щітки видаляють на 21% більше зубного нальоту і зменшують запалення ясен на 11% більше, ніж мануальні щітки.

Поради стоматологів щодо чищення зубів

Річ у тому, що сучасна електрична зубна щітка не просто чистить. Це розумний девайс, який працює одразу у кількох напрямках:

  • Відстежує пропущені під час чищення ділянки ротової порожнини.
  • Допомагає контролювати тиск та сповіщає, якщо він занадто сильний.
  • Контролює кут нахилу та сповіщає про помилку.
  • Мотивує та видає віртуальні нагороди за правильне чищення.
  • Дозволяє вибирати режим під ваш стан ротової порожнини.
  • Пропонує різні програми очищення в залежності від результату, якого ви прагнете досягнути.
  • Дозволяє відстежувати ваші результати у застосунку та коригувати план чищення.

Тож якщо ви ще не познайомились із такою щіткою, дуже рекомендуємо це зробити. З якої краще почати? Найяскравіший приклад — електричні зубні щітки Oclean. Це практичні щітки із хорошою автономністю, кількома режимами та зрозумілим управлінням. В залежності від моделі, вони можуть мати більше чи менше функцій, тож кожен знайде девайс під себе.

Підбирайте жорсткість щетини

Поради стоматологів щодо чищення зубів

Не варто використовувати наджорстку щетину з невідомих матеріалів: вона може пошкодити емаль та ясна. Незалежно від того, ручна у вас чи звукова щітка, щетинки мають бути виготовлені з сертифікованих матеріалів. Золотий стандарт — запатентовані щетинки DuPont, які використовуються у насадках Oclean. Вони бувають різної жорсткості, для дітей та дорослих, для відбілювання та догляду за чутливими зубами тощо. Але це завжди тоненькі, безпечні та ідеально заполіровані щетинки, які делікатно дбають про зуби.

Використовуйте іригатор

Їжа залишається між зубами, утворюючи зубний камінь або бактеріальний наліт. Усувати їх необхідно, але зробити це щіткою складно. Тому рекомендується використовувати іригатор. На відміну від зубної нитки, він вимиває залишки їжі потужним струменем води з повітрям. І при цьому — не пошкоджує ясна. Навпаки: такий масаж водою покращує кровообіг у них та з часом навіть допомагає зменшити чутливість.

Регулярно проходьте огляд у стоматолога (і не тільки)

Можливо, це очевидна порада, але найважливіша. І нею так часто нехтують. Навіть якщо вам здається, що ваші зуби в ідеальному стані, лікарю треба відвідувати раз на півроку-рік. Тільки спеціаліст може провести якісний огляд та виявити відхилення. А запобігти захворюванню та скоригувати план догляду — це завжди легше, ніж ставити пломби та лікувати ясна.

Поради стоматологів щодо чищення зубів

Проте, іноді навіть стоматолог не може самостійно розв’язати проблему. Серйозні системні захворювання організму теж впливають на стан ротової порожнини. Тому важливо приділяти увагу своєму здоров’ю в цілому і не забувати про вчасні обстеження.

Поради стоматологів для батьків

Якщо ви батьки, дуже важливо почати привчати дитину до гігієни порожнини рота, як тільки у неї з’являться перші молочні зуби. Зазвичай це відбувається у віці близько 6 місяців.

Батькам радять допомагати маленьким дітям чистити зуби щонайменше двічі на день: перед та після нічного сну. Це треба робити щіткою з м’якою щетиною та зубною пастою на основі фтору.

Діти повинні приділяти чищенню зубів близько двох хвилин, тримаючи зубну щітку під кутом 45 градусів до лінії ясен. Приблизно до 6-7 років краще контролювати цей процес, щоб переконатися, що вони чистять їх правильно і достатньо довго. Якщо дитина вже достатньо самостійна, можна поступово переходити на дитячу електрощітку.

Висновки

Якщо ви будете правильно харчуватися, регулярно чистити зуби та вчасно відвідувати стоматолога, ви зведете до мінімуму ризик виникнення проблем із зубами та яснами. Виробити правильну техніку чищення та купити електричну зубну щітку — значно простіше та дешевше, ніж лікувати пошкоджені зуби через неправильний догляд.

Навіть недорога електрощітка та іригатор будуть ефективнішими за звичайну щітку та зубну нитку. Це сучасний стандарт догляду, якого рекомендують дотримуватись стоматологи. А якщо ви вже шукаєте таку щітку для себе,  на WO.UA діють спеціальні пропозиції на девайси бренду Oclean. Це і вигідні знижки, і тест-драйв, і можливість проконсультуватися з експертом. Сподіваємось, вони стануть вам у нагоді та допоможуть підібрати девайс для здорової усмішки.

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Недорогий робот-пилосос для дому та офісу. Топ 5...

🏠🤖 Навіть недорогий робот-пилосос із базовими функціями допоможе підтримувати порядок в...

Електросамокат Kaabo Wolf Warrior X Pro + Gold

🛴🚀 Електросамокат Kaabo Wolf Warrior X Pro — спосіб швидко дістатися...

Deerma VX96W: найкращий бездротовий мийник підлоги за свої...

💧 Як помити підлогу швидко та просто? Спробуйте бездротовий мийник підлоги...

Dreame Bot L10s Plus. Робот-пилосос, який справді миє...

🤖 Dreame Bot L10s Plus — робот-пилосос для ідеальної чистоти вдома!...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.