back to top

Оппенгеймер: акторський склад та враження

Крістофер Нолан, як і завжди, здивував нас епічною картиною про найважливіший період життя одного з найвидатніших вчених 20-го століття. Як це йому вдається, та що цікавого у стрічці?

До цього про Джеймса Роберта Оппенгеймера — фізика, який очолював дослідження з розробки першої атомної бомби в рамках Манхеттенського проєкту — вже було написано та знято чимало. Тож чому саме Нолану вдалося вразити глядачів та критиків?

Історія успіху фільму Оппенгеймер. Акторський склад та якість зображення

Під час перегляду картини ви побачите, що основні дієві персонажі відіграються доволі знайомими акторами, але головну роль відіграє саме Кілліан Мерфі. Насправді можна сказати, що сучасний грим на відміну комп’ютерній графіці зіграв на руку режисерові та змінив ставлення до самої стрічки. Кілліан Мерфі вийшов досить схожий на справжнього Оппенгеймера.

Формально стрічка вважається байопіком (англ. biopic — biographical picture, біографічний фільм). Але насправді це дещо більше, як зазначають критики та глядачі. Різноманіття фактів, ситуацій, сама гра та напруження, у якому Мерфі так майстерно тримає глядачів, — все це створює не просто портрет однієї особистості, а, скоріше, зображення усієї епохи.

Хто ще зіграв у фільмі Оппенгеймер?

Треба й віддати данину іншим акторам, адже Нолан зібрав дивовижний акторський склад:

  • Роберт Дауні-молодший (Залізна людина, Месники, Дулітл). Він блискуче зіграв Льюїса Штрауса — голову Комісії з атомної енергії США, показавши його постійне протистояння з головним героєм.
  • Емілі Блант (Тихе місце, Диявол носить Прада, На межі майбутнього). Вона зіграла Кітті Оппенгаймер, яка страждала від депресії і мала нестабільні стосунки з чоловіком, але залишалася йому палко вірною.
  • Рамі Малек (Богемна рапсодія, Пан Робот, Ніч у музеї). Він неймовірно зіграв вченого Девіда Гілла, який обожнював роботу Оппенгеймера, а його свідчення згодом допомогли розкрити змову, скоєну проти вченого Льюїсом Штраусом.
  • Метт Деймон (Джейсон Борн, Марсіянин, Розумник Вілл Гантинг).
  • Йому дісталася роль генерала Леслі Гроувза, який керував Манхеттенським проєктом.
  • Бенні Сафді (Зірки опівдні, Ти там, Боже? Це я, Маргарет, Лакрична піца). Він грає роль Едварда Теллера, який різко не погоджується з Оппенгеймером щодо водневої бомби, а потім зраджує його під час слухань з питань безпеки.

Особливості сюжету Оппенгеймера

У фільмі є кілька основних сюжетних ліній, і він постійно переходить від однієї до іншої. Це відома особливість стилю Нолана: згадайте лише “Початок” або “Інтерстеллар” з їхніми часовими переплетіннями сюжету. Такий підхід тримає увагу глядача не менше за видатну акторську гру.

Так частина “Розщеплення” розповідає про ранні роки Оппенгеймера, показуючи нам його як аспіранта і професора коледжу. Наступний етап — його керівництво Мангеттенським проєктом та випробування Трійці. Потім — його одночасний тріумф і муки після Хіросіми і Нагасакі.  І врешті-решт Нолан показує втрату вченим допуску до секретної інформації через ранні комуністичні зв’язки і відвертій опозиційності до розробки водневої бомби. 

Іноді режисер показує нам ці події з точки зору самого Оппенгеймера, іноді — через призму сприйняття його іншими персонажами. І ми завдяки цьому можемо побачити масштаб цієї особистості дуже яскраво.

Але що ж так вплинуло на стрічку “Оппенгеймер” у плані якості та мальовничості сцен?

Якщо ви ще не відвідали кінотеатр для перегляду цього фільму — наполегливо радимо вам відвідувати саме IMAX формат. Саме на цьому форматі стрічки (так, стрічки, знятий фільм не на цифрову камеру) знятий та змонтований весь фільм. Суто завдяки цьому рішенню режисера Крістоферу Нолану й вдалось явити світові ці прекрасні кадри, неймовірну красу картини та глибину занурення у фільм. При цьому більшу частину фільму знято у чорно-білому форматі, а частину “Розщеплення” — у кольорі.

У фільмі також є багато справжніх фактів що стосуються саму наукових досліджень, а також особистого життя пана Оппенгеймера. З одного боку, Нолан показує нам вражаючий рівень історичної достовірності. З іншого — він не вдається до простого переказу фактів, а ніби пересипає фільм безліччю яскравих деталей і персонажів. Наприклад, про фірмовий коктейль науковця. Або про те, як молодий Оппенгеймер підсипав ціанід у яблуко, призначене для одного з його професорів — майбутнього лауреата Нобелівської премії фізика Патріка Блекетта. Але якщо розповідати, то можуть бути спойлери: краще подивіться фільм, він того вартий.

Цікаві факти про фільм Оппенгеймер

Найцікавіше ми відібрали для вас:

  • Бюджет фільму складає 100 мільйонів доларів США
  • За для того, щоб чорно-білі частини фільми були зняті на той самий формат плівки IMAX компанія Kodak розробила першу в історії чорно-білу плівку для IMAX
  • Звукозапис відбувався також на стрічку IMAX на 6-ти доріжках
  • Фільм заснований на літературній основі, а саме на творі “Американський Прометей: тріумф та трагедія Дж. Роберта Оппенгеймера” від Кая Берда та Мартина Шервина
  • Фільм Оппенгеймер — перший байопік від режисера Крістофера Нолана

Розмір стрічки Оппенгеймер у форматі IMAX

Розмір стрічки Оппенгеймер у форматі IMAX ↑

Сергій Попов
Сергій Поповhttps://blog.wo.ua
Привіт! Мене звуть Сергій, і я радий привітати тебе у нашому блозі. Я 28-річний хлопець, який живе в Києві, і у цьому блозі я поділюся своїми захопленнями та думками. Моя страсть - це якісна музика 🎧. Я завжди відкритий для нових музичних жанрів та виконавців, і з нетерпінням поділюся своїми улюбленими треками та альбомами з тобою. Будемо разом відкривати нову музичну палітру! Також я великий фанат сучасних технологій та гаджетів. Я цікавлюся останніми трендами та новинками у світі технологій, і якщо ти теж цікавишся цим, то цей блог буде для нас справжнім раєм. Поговоримо про найсвіжіші релізи, інноваційні розробки та утиліти, які зроблять наше життя кращим та цікавішим. Приєднуйся до нас в цьому захоплюючому шляху відкриттів та обговорень. Разом ми знайдемо багато цікавого, незалежно від того, чи це музика, технології чи щось зовсім нове. Будь ласка, залишайся на зв'язку, і ми спільно створимо неймовірний контент! 😉
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Електросамокат Kaabo Wolf Warrior X Pro + Gold

🛴🚀 Електросамокат Kaabo Wolf Warrior X Pro — спосіб швидко дістатися...

Deerma VX96W: найкращий бездротовий мийник підлоги за свої...

💧 Як помити підлогу швидко та просто? Спробуйте бездротовий мийник підлоги...

Dreame Bot L10s Plus. Робот-пилосос, який справді миє...

🤖 Dreame Bot L10s Plus — робот-пилосос для ідеальної чистоти вдома!...

Бездротовий пилосос Jimmy JV71! Ретельне прибирання без зусиль

🌪️ Jimmy JV71 — недорогий бездротовий пилосос для сухого прибирання! Він...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.