back to top

Огляд 15-дюймового MacBook Air

Огляд 15-дюймового MacBook Air зайвий, оскільки оновлення це мінорне та присвячене лише новій діагоналі. Але немає приводу не обговорити його, особливо тому, що я сам фанат лінійки та маю погляд на те, що відбувається інше. Тому в цьому тексті обговорю головні зміни та поділюся своїми думками. Плюс зібрав зворотний зв’язок від колег — щоб не нав’язувати свою думку.

Для початку, нагадаю технічні характеристики MacBook Air 15″ (2023):

  • Габарити: 340,4×237,6×11,5 мм, 1,51 кг
  • Дисплей: 15,3″, IPS, 2880×1864 (~224 ppi), 60 Гц, 500 ніт
  • Процесор: Apple M2, 8 ядер CPU, 10 ядер GPU, 16 Neural Engine
  • Пам’ять: 8/16/24 ГБ, 256/512 ГБ або 1/2 ТБ SSD
  • Роз’єми та зв’язок: 2×USB Type- C, 3,5 мм jack, Bluetooth 5.3, Wi-Fi 6
  • Акумулятор: 66,5 Вт*год, Li-Pol
  • ОС: macOS Ventura
  • Колір корпусу: сріблястий, золотий, синій, space grey

Що обрати, нову або попередню модель?

Air на M1 продається досі і я вважаю його найкращою версією маку, яку ви можете взяти зараз за відносно невеликі гроші. З новинкою ж не так однозначно.

У базі на 8+256 ГБ обійдеться в 1300 доларів. Нормальний комплект 16+512 ГБ виходить майже як 14-дюймова прошка. Зовсім не дешевий вхід у світ Apple. Виходячи з цього можна зробити висновок, що ця версія має свою аудиторію, яка давно чекала саме такої Air. Який він такий? Так простий.

Просто зробіть його більше

MacBook Air на те і носить «повітряну» приставку, тому що має тонкий і легкий корпус, дозволяючи легко брати його в дорогу. Колись була версія на 11,6 дюйма, потім залишилася лише на 13,3 дюйма, а у 2022 нам показали 13,6 дюйма з марним чубком під фронталку. На цьому Apple вирішили не зупинятися, адже серед Windows-ноутбуків популярністю користується діагональ 15,6 дюйма. Тому на WWDC 2023 нам показали MacBook Air з екраном на 15,3 дюйма.

Матриця – Liquid Retina, роздільна здатність 2880 на 1864 пікселів (це 224 пікселів на дюйм), яскравість до 500 ниток, охоплення колірного простору P3 і підтримка True Tone. Загалом той же LED-екран, що й на тогорічному Air’i. Жодних змін, частота 60 Гц. Просто гарний екран із вирізом. Задум дати якийсь новий продукт не було. Вся справа банальна у розмірі. Ось що вам потрібно було робити, якщо 13 дюймів мало, а потужність MacBook Pro вам в принципі не потрібна? Варіантів не було, доводилося купувати щось старе на Intel 15 дюймів, або, якщо ви багаті, 16 дюймів на чіпі Apple Silicon.

Тепер, якщо вам потрібна компактність і великий екран – беріть 15-дюймовий Air. На великому екрані можна розмістити два вікна поряд, при цьому особливо не мружитися, зручно працювати з таблицями, паралельно спілкуючись в Telegram або навіть дивитися відео на YouTube. Головна перевага з тією ж прошкою — вага. Новий Air важить всього 1,51 кг, прошка на 16 дюймів при цьому 2,15 кг, а 14-дюймова версія 1,6 кг все одно важче. Торішній Air на 270 грамів легше, тут ви різницю помітите при апдейті, але не настільки критично.

Крім екрана збільшили кількість динаміків – тепер їх шість (було чотири), є підтримка просторового звуку з Dolby Atmos, три мікрофони. Розташування зберегли – тобто динаміки не з обох боків клавіатури, як у прошок або Air з M1, а заховані на згині. Виглядає, на мій погляд, естетичніше і практичніше. Так, звук не дотягує до прохання – басів менше, але все одно хороший, конкурентів на вінді кладе на лопатки.

Що знову із залізом?

Принципово ніяких помітних змін Air 2023 року не отримав. Перейнявши й болячки торішніх моделей. Процесор — торішній M2, але тільки у версії вісім ядер (з яких чотири продуктивні та чотири енергоефективні) та 10 ядер графіки. Якщо цікаві його можливості, гляньте наш огляд Air 2022 року. Стандартні випробування прикріплюю. А ще нагадую, що у версії на 256 ГБ стоїть повільніший SSD — швидше за тогорічний, але все одно повільний, і ви будете страждати. У мене на тесті якраз така версія.

І якщо ви думаєте, що візьмете версію 8+512 ГБ і ваші проблеми вирішаться, то ні, розстрою вас. 8 ГБ для більшості завдань, що виходять за базовий рівень (наприклад Photoshop), вкрай мало. А просто так піти та взяти в Apple Store версію на 16 ГБ досі не можна. Це вважається кастом, який потрібно замовляти лише онлайн, або брати у перекупівлі. Ось цю тактику продажу компанії не розумію. Після заліза варто згадати автономність. Тут жодних змін. 15-дюймова версія тримає ті ж 18 годин. За фактом показник на годину-дві менший, але легко вистачає на день активної роботи — цим завжди славився Air. При цьому батарея всередині на 66,5 ВтГ – ​​природно більше торішньої моделі, але всього на 3,5 Вт менше, ніж у 14-дюймового Pro.

При замовленні на сайті можна вибрати адаптер живлення на 70 Вт або на 35 Вт з двома портами. Я брав версію потужнішу, хай і з одним входом. У комплекті, нагадаю, йде двометровий плетений кабель USB-C-MagSafe.

І на цьому все?

Збільшити екран, батарею та кількість динаміків – це справді все, що можна було зробити? Ви все одно збільшуєте корпус, у чому проблема додати ще один порт USB-C з іншого боку? Чи під SD-картки чому не дати людям слот? Фотографам краса взагалі такий апарат, з більшою діагоналлю. Знову треба мучитися з донглами. До того ж є чудовий кейс використання MacBook з монітором. Прийшов в офіс, встромив кабель USB-C, який і картинку передає, і заряджає ноут, і красою працюєш. При такому розкладі MagSafe ваш взагалі не потрібен, зате порт Type-C зайвий би не завадив би.

Якщо ви чекали та хотіли купити торішній Air – вітаю, він подешевшав на 100 доларів. Але моя думка залишається незмінною – для базової роботи MacBook Air на M1 вистачить вам ще з головою. Особливо якщо вам тільки хочеться спробувати мак. Такий захід у світ Apple обійдеться вам дешевше за 100 тисяч рублів. Ну і є люди, яким новий дизайн Air не подобається – я серед таких. Розумію, але до чубчика звикнути можна. Але до страшного покриття корпусу звикнути не вийде. Будь-які відбитки пальців не просто липнуть, їх практично неможливо відтерти. Особливо це добре помітно на версіях Space Gray або Midnight версію. На сріблі та золоті бруд не так впадає у вічі.

І все одно – немає колишнього шарму в лінійці Air. Не чіпляє вона так, як раніше, і я не бачу поки що нічого такого, заради чого варто оновлюватись.

Сергій Попов
Сергій Поповhttps://blog.wo.ua
Привіт! Мене звуть Сергій, і я радий привітати тебе у нашому блозі. Я 28-річний хлопець, який живе в Києві, і у цьому блозі я поділюся своїми захопленнями та думками. Моя страсть - це якісна музика 🎧. Я завжди відкритий для нових музичних жанрів та виконавців, і з нетерпінням поділюся своїми улюбленими треками та альбомами з тобою. Будемо разом відкривати нову музичну палітру! Також я великий фанат сучасних технологій та гаджетів. Я цікавлюся останніми трендами та новинками у світі технологій, і якщо ти теж цікавишся цим, то цей блог буде для нас справжнім раєм. Поговоримо про найсвіжіші релізи, інноваційні розробки та утиліти, які зроблять наше життя кращим та цікавішим. Приєднуйся до нас в цьому захоплюючому шляху відкриттів та обговорень. Разом ми знайдемо багато цікавого, незалежно від того, чи це музика, технології чи щось зовсім нове. Будь ласка, залишайся на зв'язку, і ми спільно створимо неймовірний контент! 😉
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Топ 10 фільмів-катастроф. Найкращі фільми-катастрофи

🎬 Занурюйся у світ пригод з нашим топ 10 фільмів-катастроф. Напруга...

Dreame Z10 Station. Акумуляторний пилосос із самообслуговуванням

🧹 Dreame Z10 Station — це новий акумуляторний пилосос із функцією...

Як вибрати іригатор? Користь та переваги використання іригатора

✨ Іригатор — зручний девайс для догляду за зубами та яснами....

Пишна пінка за лічені секунди! Автономний спінювач для...

☕️🥛 Любите каву з пінкою? Тоді вам потрібен спінювач для молока....

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.