back to top

Найсмачніша кава у вас вдома. Все про домашні кавомашини

☕️ Отримуйте ідеальну каву кожного дня прямо у себе на кухні! 🏠👌 Дізнайтесь у статті, як вибрати кавомашини, якими вони бувають та як ними користуватися 🌟

Кава — є один з найдавніших напоїв у світі, і люди знайшли незліченну кількість способів отримати користь від кавових зерен. У наш час існують пристрої та кавомашини різних типів для тих, хто прагне випити чашечку ароматного напою. І для цього необовʼязково іти у кавʼярню: домашні машини справляються з цим не гірше. Тож яка кавоварка найкраще підійде для вашого дому чи офісу? Спробуємо зʼясувати!

Кавомашини

Зміст

  1. Які бувають кавомашини? Основні типи та особливості
  1. Які найпопулярніші кавомашини? Основні бренди кавомашин
  2. Як вибрати кавомашини за технічними характеристиками?
  • Кількість чашок на день
  • Типи кави та кавових напоїв, які ви любите
  • Ручні кавоварки, автоматичні чи напівавтоматичні кавомашини?
  • Зерна, капсули чи мелена кава?
  • Вбудована кавомолка
  • Особливості блоку заварювання
  • Температура нагріву води
  • Високоякісний насос
  • Простота обслуговування кавомашини
  1. Розбираємо різні типи кавомашин на прикладі бренду Cecotec
  1. Висновки

Які бувають кавомашини? Основні типи та особливості

Взагалі кажучи, існує три типи кавоварок: автоматичні, напівавтоматичні та ручні. Автоматичні кавомашини здатні приготувати чашку кави практично автономно, одним натисканням кнопки. І готують вони під високим тиском близько 9 бар, пропускаючи нагріту воду через зерна.

На відміну від них, ручні кавоварки вимагають трохи більше зусиль та часу. Однак їх перевага в тому, що вони дозволять вам насолодитися самим процесом. Ну а напівавтоматичні кавоварки обʼєднують ці переваги.

З огляду на все це виглядає логічним автоматичні та напівавтоматичні девайси називати кавомашинами, а ручні — кавоварками. Але це ще не все. Всі ці пристрої так тісно переплітаються, а серед різних типів цих машин є свої різновиди. Тож поговоримо про основні з них:

  1. Автоматичні кавомашини.
  2. Еспресо-кавоварка.
  3. Капсульна кавоварка.
  4. Кавоварка з крапельним фільтром.
  5. Фільтр-кавоварка.
  6. Переливна кавоварка.
  7. Френч-прес.
  8. Холодне заварювання.
  9. Аеропрес.
  10. Кавоварка мока.

Розглянемо їх докладніше. Почнемо з найпопулярніших автоматичних кавоварок, а потім перейдемо до їхніх найпопулярніших ручних аналогів. 

1. Автоматичні кавомашини, вони ж кавові автомати

Кавомашини

Цей тип кавових автоматів робить всю роботу за вас. Все, що потрібно, це вибрати один з налаштованих варіантів і чекати, поки машина зробить свою справу. Кавові зерна (а іноді — мелена кава) засипаються зверху, через них пропускається гаряча вода під високим тиском, а кава виходить знизу. Часто вони оснащені капучинатором для приготування смачної пінки та гріють воду для приготування чаю.

Домашні автоматичні кавомашини портативніші, ніж інші великі автомати у кафе. Це робить їх ідеальними для невеликої кухні чи навіть для робочого місця, яке час від часу змінює розташування. Завдяки мінімалістичному і компактному дизайну такі кавові автомати підходять навіть для офісів, малих і середніх підприємств. Наприклад в офісі WO.UA ми вже кілька років успішно користуємось кавомашиною від іспанського бренду Cecotec. Модель Cecotec Cumbia Power Matic-ccino 8000 Touch Serie Nera вже навряд зустрінеш у продажу, але вона досі продовжує варити нам смачну каву. 

2. Ріжкові кавомашини, вони ж еспресо-машина

Якщо ви та ваша родина належите до тих, хто все ще здійснює щоденне паломництво до кавʼярні за рогом, тому що «вона просто смачніша», ніж вдома, то ця кавоварка для вас. Еспресо-машини — це ті самі, що використовуються в більшості кавʼярень. Вони наполовину автоматичні: вам доведеться засипати каву у ріжок, трамбувати її, встановлювати ріжок у тримач. А вже далі девайс робить свою роботу.

Такі кавомашини можуть додати приємних емоцій на день, якщо вам подобається саме готувати каву. Та й готують каву на рівні бариста. Але будьте готові, що тут треба навчитися правильно варити якісний еспресо і користуватися спінювачем для молока. Якщо ви постійно поспішаєте, краще все-таки вибрати автоматичну модель.

3. Капсульна кавоварка

Кавомашини

Капсульні кавомашини пропонують дуже мінімалістичний та швидкий досвід приготування кави. Але для них знадобляться кавові капсули. Причому, форма капсул не є універсальною і відрізняється у різних виробників та моделей. І вони теж роблять все автоматично:

Зате асортимент капсул досить широкий: з різноманітним ароматом, смаком та насиченістю. Тобто ви зможете вибрати смак, який вам хочеться на цю мить, потім вибрати бажану міцність і співвідношення води та молока, а решта залишиться на розсуд машини. Капсульні кавомашини часто виглядають більш витончено, ніж повністю автоматичні моделі. Так що вони легко можуть доповнити сучасну мінімалістичну кухню чи робочий простір.

4. Крапельні кавоварки

Кавоварка з крапельним фільтром працює за рахунок нагрівання води, яка капає на кавову гущу внизу. Це схоже на потужну версію френч-преса (про який ми поговоримо нижче). акі моделі можуть приготувати порцію, достатню для наповнення кількох горняток за один раз, не більше ніж за кілька хвилин, і тому вони більше підходять для невеликих робочих місць, де частіше роблять перерви на каву в один і той самий час.

5. Фільтр-кавоварка

Якщо у вас велика родина, де зранку всім потрібна кава, або всі колеги дружно полюбляють фільтр-каву, це ваш вибір.  Фільтр-кавоварка може задовольнити потреби у великих обсягах і забезпечити всіх бажаючих ранковою порцією напою за лічені секунди. Тут основний принцип приготування — застосування фільтра, який може бути виготовлений із різних матеріалів: металу, паперу, тканини тощо. Це дозволяє отримати чистий напій без осаду. Тобто… для цього можна використовувати всі моделі з фільтром: крапельні кавоварки, пуровер, воронки, аеропреси та інші пристрої. Тепер ви розумієте, наскільки типи кавоварок і способи приготування кави тісно переплітаються.

6. Пуровер, він же переливна кавоварка

Кавомашини

Pour Over дозволяє провести щось схоже на науковий експеримент з кавою, який дає незмінно фантастичні результати. Гаряча вода виливається через кавову гущу у фільтрі безпосередньо в чашку або склянку. Для утримання фільтра на місці використовується спеціальний тримач або станція для пуровера, яка забезпечує рівномірне наливання води на кавову гущу. Цей фільтр затримує все, що не є чистою кавою в кавовій гущі. Це гарантує, що для заварювання щоразу використовується ідеально чиста вода, що дозволяє повністю розкрити весь смак кави.

7. Френч-прес

Це той самий, який ви часто можете побачити у фільмах 1950-х років. Френч-прес також називають кавником або кавоваркою. Він являє собою металеву або скляну посудину, в яку засипають кавову гущу і заливають гарячою водою.

Після кількох хвилин приготування внутрішній фільтр опускається вниз, відокремлюючи кавову гущу для створення насиченого, сміливого смаку. Ця ручна кавоварка спочатку може бути дещо складною у використанні, але як тільки ви освоїте її, ви отримуватиме максимум естетики від приготування кави.

8. Кавоварки для колдбрю, воно ж холодне заварювання

Cold Brew — це модний тренд у світі кави. Останніми роками холодне заварювання все частіше зʼявляється в незалежних кавʼярнях. Особливо в літні місяці, коли ви хочете каву, яка освіжає, але не надто розбавлену жменькою кубиків льоду, що швидко тануть. І багато хто використовує цей спосіб і вдома.

Холодна кава — це кава, замочена у воді холодної або кімнатної температури на період від 8 до 24 годин, часто доповнюється льодом або молоком перед подачею. Які кавомашини для цього потрібні? Ви можете використовувати кавоварки холодного заварювання, але великий френч-прес працює так само добре.

9. Аеропрес

Аеропрес — найсучасніший винахід у світі кави. Це гібрид еспресо-машини, френч-преса та крапельної кавоварки. Винайдений у 2005 році, щоб зробити смак кави менш різким, аеропрес готує напій з дуже ніжним смаком. Це циліндричний пристрій з внутрішнім плунжером, який проганяє воду крізь кавову гущу для вилучення інтенсивного аромату. Тож якщо ви поціновувач міцної та максимально заряджаючої кави, можливо, вам більше підійдуть автоматичні або ріжкові кавомашини.

10. Гейзерна кавоварка, вона ж кавоварка Мока

З усіх різних типів кавоварок, доступних сьогодні, кавоварка Мока або Moka Pot — це, мабуть, найскладніший процес, що вимагає найбільших зусиль і точності. Кавники Мока — це невеликі металеві пристрої, які варять каву, як у турці, тільки під тиском. Тиск пари виштовхує нагріту воду у верхню камеру з меленою кавою, яка через кілька хвилин висипається зверху, як маленька альтернатива еспресо. 

Тож для звичайної гейзерної кавоварки потрібна плита (чи інше джерело тепла), щоб нагріти воду. Можливо, Moka Pot — не найпрактичніший тип кавомашини, але сам процес дуже естетичний.

Які найпопулярніші кавомашини? Основні бренди кавомашин

Кавомашини

Хто тільки не випускає кавомашини. Є компанії, які спеціалізуються виключно на цих девайсах. Втім, частіше це великі виробники побутової техніки, для яких кавоварки — частина виробництва. Ось основні з них, які користуються попитом у любителів домашньої кави: 

  • Cecotec.
  • Delonghi.
  • Saeco.
  • Philips.
  • Krups.
  • Gorenje.
  • Electrolux.
  • Ardesto.
  • Ariete.
  • Bosch.
  • Russell Hobbs.
  • Siemens.
  • Tefal.
  • Nestle Nespresso.

Як вибрати кавомашини за технічними характеристиками?

Наступні рекомендації допоможуть вам краще зрозуміти, як готувати каву, та які кавомашини будуть кращими саме для вашого улюбленого способу. Ось, на що слід зважати, якщо ви плануєте купити кавомашину.

Кількість чашок на день

Важливо знати, скільки чашок кави на день може приготувати ваша кавоварка. Більшість домашніх кавоварок здатні приготувати 20-35 чашок кави на день. Якщо ви хочете готувати більше, ми рекомендуємо вам ознайомитися з нашим професійним асортиментом. Наші професійні кавомашини здатні готувати 50 і більше чашок на день, і їхньою очевидною перевагою є, перш за все, більша продуктивність, міцніша конструкція, що відповідає більшим вимогам користувачів, а також практичніші, більші контейнери або додаткове підключення до водопроводу. Ці кавомашини також ідеально підходять для офісів і невеликих гастрономічних/ресторанних закладів.

Типи кави та кавових напоїв, які ви любите

Кавомашини

Ви шукаєте кавоварку, яка, окрім чудового еспресо, може готувати молочні напої, такі як капучино, лате або навіть популярний гарячий шоколад? Тоді не забудьте додати цей запит на ваші улюблені напої до фільтру пошуку.

Ручні кавоварки, автоматичні чи напівавтоматичні кавомашини?

З ручною кавоваркою ви можете повністю контролювати процес приготування кави та її смак. Отримана кава — це ваш витвір мистецтва. Однак, щоб приготувати хороший еспресо або капучино з пінкою, потрібно мати хоча б базові навички бариста. Але якщо ви не хочете або не маєте часу витрачати на приготування однієї чашки кави, а також не бажаєте йти на компроміс з якістю або смаком кави, яку ви готуєте, ми рекомендуємо вам звернути увагу на автоматичні кавомашини. Вони роблять приготування кави одночасно простим і дуже швидким. Ви можете приготувати більшість кавових напоїв одним натисканням кнопки, а наші висококласні кавомашини можуть приготувати дві чашки одночасно. Ви оціните це, коли готуєте каву на багато людей, наприклад, під час зустрічей з друзями або для офісних зустрічей і зустрічей.

Зерна, капсули чи мелена кава?

Немає принципових відмінностей у процесі приготуванні кави з капсул чи за допомогою автоматичної кавомашини. Ви можете приготувати каву швидко і легко, просто натиснувши кнопку. Однак перевага кави зі свіжозмелених зерен полягає в суттєвій різниці у смаку напою. Природа створила для кави найкращу можливу упаковку: саме зерно. Тільки завдяки правильному помелу та екстракції можна отримати все найкраще, що є в зернах. Неповторна пінка з насиченим ароматом і широким спектром смаків. І ви не можете дочекатися, щоб їх використати. Мелена кава залишається свіжою і має гарні смакові якості протягом дуже короткого періоду часу. Тому ми рекомендуємо молоти рівно стільки кави, скільки вам потрібно, і не зберігати її. Це пов’язано з тим, що мелена кава швидше втрачає свій аромат.

Вбудована кавомолка

Кавомашини

Кавомолка, або млинок, є важливою частиною всіх кавоварок. Це пов’язано з тим, що ступінь помелу впливає на смак напою. Тому при виборі кавомашини слід звернути увагу на те, чи передбачено в кавомолці регулювання ступеня помелу. Кавомашини Lamanti пропонують високоякісні кавомолки з дуже точним калібруванням ступеня помелу. При цьому вони працюють дуже тихо завдяки дуже ретельній буферизації звуку, передбаченій в їхній конструкції.

Особливості блоку заварювання

З кавомолки кава потрапляє до заварювального блоку. Там відбувається екстракція за допомогою гарячої води. Однак перед цим каву потрібно правильно утрамбувати. Це потрібно робити рівномірно, оскільки це дуже важливо для приготування кави. Серед іншого, від цього залежить, наскільки швидко гаряча вода пройде крізь каву і чи зможе вона передати чашці максимально можливий смак меленої кави. Якщо гаряча вода проходить занадто швидко, ви втратите смак і аромат, а кава може мати підвищену кислотність. Однак, якщо вода проходить занадто повільно, існує ризик, що в напій потрапить більше речовин, ніж потрібно.

Для приготування одного еспресо потрібно 7 г кави та 35-40 мл води. Люди, які віддають перевагу більш міцній каві або каві з більш сильним ароматом, як правило, використовують більше кави. Саме тому при виборі кавомашини слід звернути належну увагу на заварювальний блок. Якщо він не має достатньої потужності, це негативно вплине на екстракцію кави, а також на її смак. Найпростіший спосіб перевірити продуктивність заварювального блоку — приготувати два еспресо одночасно. Якщо ви зможете приготувати обидва відразу з одного помелу (з 14 г кави), то, швидше за все, продуктивність кавомашини буде достатньою. Якщо ж вам доводиться готувати каву багаторазово з подальшим помелом, це означає, що ваш заварювальний блок не має достатньої потужності.

Саме в заварювальному блоці ваша чашка кави набуває характерного смаку та аромату. Таким чином, зрозуміло, що блок повинен бути чистим, і що ніколи не можна недооцінювати необхідність регулярного чищення. Тому, вибираючи кавоварку, ви повинні дізнатися, як правильно за нею доглядати. Блок заварювання, якщо він не має власної системи очищення, повинен бути легкодоступним і простим для миття. Якщо це не так, існує ризик неправильного калібрування, що згодом може негативно вплинути на смак напоїв або, в крайньому разі, поставити під загрозу санітарну безпеку приготованих напоїв.

Температура нагріву води

Кавомашини

Для правильного приготування кави необхідна правильна температура води, тобто в межах 88–92 °C. На цей параметр обов’язково слід звернути увагу, оскільки багато кавоварок не відображають цю інформацію. Для правильного екстрагування кави світлого обсмаження потрібна температура води близько 88 °C. З іншого боку, кава темного обсмаження може витримати вищу температуру. На ринку можна зустріти кавомашини, які не здатні нагріти воду до необхідної температури, і тоді екстракція кави не відбувається належним чином.

При правильній температурі кава розкриває свій аромат і навіть найменші нюанси смаку кави розвиваються. Деякі кавомашини не здатні нагріти воду до необхідної температури, і екстракція кави не відбувається належним чином. Якщо температура занадто низька, кава може стати кислою і не буде підтримувати належну пінку. Температура води повинна регулюватися з урахуванням приготування різних видів напоїв: в ідеалі — індивідуально для кожного виду кавового напою.

Високоякісний насос

Більшість бариста скажуть вам, що якісна кавоварка повинна забезпечувати тиск 15 бар або більше. Це стосується переважно автоматичних кавоварок. Однак важливіше те, чи здатна машина підтримувати постійний тиск. Якщо кавоварка може створювати тиск лише на початку процесу заварювання, а потім тиск падає, це чітко відобразиться на смаку кави. Просто для довідки: ручні кавомашини в ресторанах (гастрономічних закладах) зазвичай мають тиск приблизно 9 бар, але важливо, щоб вони підтримували цей тиск стабільним, тобто, щоб він залишався незмінним протягом достатнього періоду часу.

Простота обслуговування кавомашини

Чистота кавомашини, як вже було сказано, має вирішальне значення для якості приготованих напоїв, і нею не можна нехтувати. Саме тому краще вибирати моделі з функцією автоматичного очищення. Вона має мінімальні вимоги до обслуговування, тому з нею може впоратися кожен.

Розбираємо різні типи кавомашин на прикладі бренду Cecotec

Кавомашини

А тепер перейдемо від теорії до практики. Подивимось, як вищевикладені характеристики та особливості реалізовані у кавомашинах іспанського бренду. Ми вибрали саме його, адже щодня користуємось однією з моделей. Ось, що мені подобається: 

  • Кавомашини Cecotec коштують відносно недорого, якщо порівнювати з іншими відомими брендами.
  • При цьому у них великий вибір девайсів — і автоматичні кавомашини, і ріжкові, і крапельні.
  • Виробник приділяє увагу не лише якості приготування напою, а й естетиці. Можна підібрати як суперсучасну мінімалістичну модель, так і у стилі ретро.

Отже, ці моделі — хороше поєднання ціни, якості та результату, який отримуєш у своїй чашці.

Багатофункціональна автоматична кавомашина CECOTEC Cremmaet Compact Steam

Кавомашини

Ця надзвичайно стильна кавомашина відрізняється високою ефективністю. При потужності 1470 Вт вона видає тиск до 19 бар. А це значить, що і ваш еспресо, і американо, будуть ідеальними. CECOTEC Cremmaet Compact Steam коштує 12 499 грн, і ось, які в неї переваги:

  • Швидкий нагрів води.
  • Великий резервуар на 1.2 л.
  • Регулювання міцності кави.
  • Подача гарячої води для чаю.
  • Капучинатор для приготування молочної пінки.
  • Автоматичне очищення від накипу.
  • Автовідключення.
  • Вибір обсягу порції.

Мабуть, єдине, чого тут може не вистачати, так це контейнера для меленої кави. З цією моделлю ви зможете використовувати тільки зерна, і меле вона їх автоматично.

Напівавтоматична кавомашина з капучинатором CECOTEC Power Espresso 20 Matic

Кавомашини

CECOTEC Power Espresso 20 Matic — це недорога кавомашина-автомат, яка теж все робить сама. При вартості у 3 999 грн вона готує каву, регулюється за міцністю, подає гарячу воду, і теж швидко нагріває її (хоча не так швидко, як попередня модель). При потужності у 850 Вт вона створює тиск у 20 бар, тож ви отримаєте все від кавових зерен.

Капучинатор-трубка тут теж є, так що на основі еспресо ви зможете приготувати будь-які інші напої. Додайте сюди підігрів чашок, одночасне приготування двох порцій та симпатичний дизайн у сталевому корпусі — і виходить чудовий девайс за свою ціну.

Кавомашина з глечиком для молока CECOTEC Cremmaet Compactccino Black-Silver

Кавомашини

Якщо ви звикли збивати багато молока, ця кавоварка може вам підійти. CECOTEC Cremmaet Compactccino Black-Silver оснащена великим глечиком для молока, а далеко не кожна модель може цим похвалитися. Глечик підʼєднується до капучинатора трубкою, тож ви можете одразу збити кілька порцій молока для лате, капучино та інших напоїв. Також тут передбачені автоматичне очищення від накипу, автовідключення, вибір обсягу порції та зручний сенсорний екран. А коштує девайс на момент публікації 14 999 грн.

Компактна ріжкова кавомашина CECOTEC Cafelizzia 790 Steel

Кавомашини

Ця ріжкова кавоварка у сріблястому корпусі відрізняється компактністю при збереженні всіх потрібних функцій. Ціна CECOTEC Cafelizzia 790 Steel складає 4 199 грн. За неї ми отримуємо потужність у 1350 Вт, швидкий нагрів із системою Thermoblock, функції автовідключення, подачі гарячої води для чаю, підігрів чашок та одночасного приготування двох порцій кави.

Зручна крапельна кавоварка CECOTEC Coffee 66 Smart

Кавомашини

CECOTEC Coffee 66 Smart за 1 699 грн вміщує у скляний глечик 1.5 л води. Тож ви зможете приготувати за один раз близько 12 чашок. В неї великий зручний дисплей з підсвічуванням, автоочищення від накипу та автовідключення. А ще вона тримає температуру кавника, коли напій вже готовий. Хороше рішення на велику компанію. 

Висновки

Сучасні кавомашини для дому бувають автоматичні, напівавтоматичні та ручні. Серед них можна виділити близько 10 типів девайсів, у кожного з яких свої особливості та переваги. Якщо автоматичні та капсульні кавомашини роблять все самостійно, то ріжкові кавоварки вже потребують більше вашого втручання. Тож дуже важливо вибрати кавоварку, яка відповідатиме саме вашим кавовим вподобанням. Сподіваємось, наші рекомендації допоможуть вам це зробити. Смачної кави! 

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

Залишити відгук

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Побутова техніка Jimmy: доступні девайси для дому! 

🏡 Техніка Jimmy — це інновації, які спрощують побут, допомагаючи підтримувати...

Який епілятор вибрати: дисковий чи пінцетний?

🪒 Пінцетний чи дисковий епілятор? Як вибрати правильний для себе? Дізнайтесь...

Як чистити робот-пилосос? Корисні рекомендації та лайфхаки

🤖🧹Хочете, щоб ваш робот-пилосос працював ефективно та довго? 🔧 Читайте цю...

Як вибрати робот-пилосос 2024: 10 найкращих моделей

🏠 Зекономте час і зробіть дім чистішим легко та швидко ✨...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів.

Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів.

Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.

За унікальним промокодом BLOG - ви можете купити товари зі знижкою до 40%. Використати промокод можна під час оформлення замовлення на сайті wo.ua.