back to top

Найкращий ноутбук для навчання 2023

📚✨Оберіть ідеальний ноутбук для навчання! Наш гід допоможе вам знайти найкращий варіант для навчальних потреб та зорієнтуватись в актуальних моделях 2023 🖥️🎓

Ніщо не допоможе вам краще підготуватися до пар в універі, шкільних уроків, навчальних курсів, ніж новий лептоп. Навчання все більше переходить у цифрову площину, тож він потрібний для зручної роботи в інтернеті, пошуку інформації, онлайн-уроків та лекцій тощо. Але на чому зупинити свій вибір? Сьогодні поговоримо про найкращий ноутбук для навчання у 2023 та розглянемо потужні та функціональні моделі. 

Найкращий ноутбук для навчання 2023

Як вибрати ноутбук для навчання?

Якщо ви студент, школяр, здобуваєте другу освіту чи вивчаєте новий курс, без лептопа не обійтися. Треба чітко розуміти, яка ваша мета, форма навчального процесу та з якими програмами ви працюватимете. Але про все по черзі.

Визначаємось з операційною системою

Перш за все, потрібно з’ясувати, яка операційка найкраще вам підходить. У вас вже є улюблена, на якій працюють інші девайси? Тоді, можливо, є сенс об’єднати їх із ноутом в одну екосистему.

Наприклад, у моєму випадку було так. Я вирішила підтягнути англійську, а ще почати потрошку вивчати Photoshop, а мій партнер зацікавився програмами для обробки музики. На той момент в нас вже був старий ноутбук Apple MacBook Air 13 дюймів та iPhone 13 Pro. Тому було вирішено й новий ноут брати на iOS, а саме MacBook Pro. Тепер ця трійця працює відмінно: я можу використовувати старий Ейр для читання та написання текстів, а для обробки фото сідаю за Про. На телефоні в мене теж стоять програми для редагування фотографій та текстів, а з iCloud всі мої файли — від нотаток до зображень — швидко доступні на всіх пристроях.

Google, Apple чи Windows?

Якщо ви не впевнені в операційці, ось короткий огляд популярної трійки:

  1. Microsoft Windows: Комп’ютер з Windows — чудовий помічник у навчанні. Word та Excel такі ж звичні, як улюблені домашні капці, а елементи керування та інтерфейс легко зрозуміти. Плюс, вибір ноутбуків з Windows від усіх відомих виробників просто величезний. Тому сьогодні основну увагу приділимо саме їм.
  2. macOS: Ця операційна система працює виключно на комп’ютерах Apple, її люблять усі — від студентів-дизайнерів до творчих професіоналів. Це ідеальна операційна система для таких програм, як Adobe Creative Cloud та інших просунутих програм.
  3. ChromeOS: це операційна система, на якій працюють Chromebook. Це новий тип ноутбуків, створених для роботи в Інтернеті, які відрізняються швидкістю, простотою та безпекою. Ось чому Chromebook чудово підходять для студентів.

Чи плануєте ви носити лептоп із собою?

Якщо ви будете носити свій ноутбук до універу чи на курси більшість днів, бажано, щоб він був:

  • Якомога тоншим та легшим.
  • Із тривалим часом автономної роботи, щоб ви могли відмовитися хоча б від громіздких блоків живлення.

Який процесор і графіка потрібні для навчання?

Процесор — це умовний мозок вашого ноутбука. Intel Core та AMD Ryzen є найпопулярнішими. Короткий посібник із вибору типу процесора, який може вам підійти залежно від того, що ви будете робити:

  • Перегляд вебсторінок та написання есе — Intel Core i3 або AMD Ryzen 3.
  • Використання Adobe Illustrator або Photoshop для дизайнерських проєктів — Intel Core i5 або AMD Ryzen 5.
  • Серйозна багатозадачність, наприклад, потокове відтворення Spotify, робота в Excel та спілкування в чаті одночасно — Intel Core i5 або AMD Ryzen 5.
  • Відеомонтаж, складна робота над електронними таблицями та просунутий 3D-дизайн — Intel Core i7 або AMD Ryzen 7.
Найкращий ноутбук для навчання 2023

Скільки обчислювальної потужності потрібно вашому ноутбуку?

Для навчання та перегляду інтернет-контенту, зазвичай буде достатньо простої моделі з об’ємом оперативної пам’яті від 4 ГБ та 2-ядерним процесором. Але для роботи над дизайн-проєктами необхідно мати, як мінімум, 4-ядерний процесор та від 8 до 16 ГБ оперативної пам’яті. Найкращим рішенням буде придбати ноутбук із можливістю розширення об’єму ОЗУ — тоді ви підстрахуєте себе на майбутнє.

Тип накопичувача

SSD

Ноутбук із SSD (твердотілим накопичувачем) — це хороший вибір, якщо ви шукаєте легкість та довговічність. Це немеханічний накопичувач, він використовує флешпам’ять для зберігання інформації. Такий ноут швидше завантажується сам, як і додатки та програми на ньому.

А ще їх конструкція дозволяє зберігати заряд навіть при відключенні пристрою від мережі. Це означає, що всі дані залишаються надійно збереженими навіть при вимкненні комп’ютера. Крім того, вам не доведеться турбуватися про їхню поламку, оскільки вони не мають рухомих частин. Це також робить їх набагато тихішими.

HDD

Традиційні HDD. Жорсткі диски проявляють меншу вразливість до статичного розряду та перепадів напруги. Це може бути важливим аспектом для багатьох жителів віддалених районів, де іноді виникають проблеми з електропостачанням.

Гібридний накопичувач

Гібридні накопичувачі SSHD об’єднують два різних типи сховищ даних. Ці пристрої особливо корисні для встановлення в ноутбуки з єдиним слотом для накопичувача. Усередині SSHD розташовані обертові магнітні диски та NAND-пам’ять, якими управляє спеціальний контролер. Прошивка автоматично визначає, яку інформацію краще зберігати у флешпам’яті, а яку — на магнітному носії.

Який дисплей вам підійде?

Для більшості людей класичний 13-дюймовий ноутбук залишається золотою серединою між розміром і портативністю для більшості людей. Однак, якщо ви постійно працюватимете з текстом чи графікою, можливо варто купити ноутбук із екраном 15 дюймів.

Найкращий ноутбук для навчання 2023

Майте на увазі, що дешевші ноутбуки, як правило, мають нижчу якість дисплея, який, швидше за все, буде тьмяним, не матиме достатньої деталізації. Це може бути компромісом, на який варто піти, але для таких завдань, як редагування фотографій, варто витратити трохи більше.

Для більшості людей підійде IPS LCD екран з роздільною здатністю не менше Full HD (1980×1080 пікселів на дюйм). Вам не потрібно турбуватися про частоту оновлення вище стандартних 60 Гц, якщо ви не граєте в ігри.

Ви вивчаєте предмет, пов’язаний з дизайном?

Якщо так, ваш підхід має бути серйозним. Предмети дизайну, такі як графіка, мода та ілюстрація, потребують вимогливого програмного забезпечення, наприклад, Adobe Creative Cloud з Photoshop та Illustrator. Отже, шукайте ноутбук з такими параметрами:

  • Екран з високою роздільною здатністю для роботи зблизька над дрібними деталями ваших проєктів.
  • Процесор Intel Core i5 або i7 та мінімум 8 ГБ оперативної пам’яті, щоб задовольнити вимоги Photoshop та інших програм Adobe CC.
  • Ноутбуки 2-в-1, які можуть трансформуватися в режим планшета, з цифровим пером для малювання прямо на екрані.

Які порти потрібні на навчальному ноутбуці?

Зараз це може здатися неважливим, але добре подумайте про порти. Багато сучасних ноутбуків часто мають лише USB-C.

Це означає, що ви не зможете просто під’єднати олдскульну флешку або кабель HDMI без адаптера (або ключа). Оскільки дешевші ноутбуки товстіші, у них зазвичай більше місця для повнорозмірних портів, іноді це може бути справжньою перевагою.

Крім того, пам’ятайте, що ноутбуки більше не постачаються з CD/DVD-приводом. Якщо він вам потрібен, зовнішній привід просто необхідний.

Чи будете ви робити на ноутбуці щось більше, ніж просто вчитися?

Якщо ви плануєте розслабитися після навчання та засидітися на Netflix або інших стрімінгових сервісах, вам знадобиться ноутбук з пристойним екраном. Дисплей з високою роздільною здатністю дасть вам чіткіше, насиченіше та деталізованіше зображення.

Хочете грати у відеоігри? Тоді треба подбати про хорошу відеокарту та потужний процесор. Плануєте працювати? Одразу подумайте, які програми вам знадобляться.

5 найкращих ноутбуків від WO.UA

Acer Aspire 5 

Дисплей– 15.6 дюймів– IPS– Full HD (1920 x 1080)
Процесор8-ядерний AMD Ryzen 7 5825
ГрафікаІнтегрована графіка AMD Radeon Graphics
ОЗУ8 ГБ, тип — DDR4
SSD512 ГБ
Акумулятор75 Вт·г
Роз’єми– 1 x USB 3.2 Type-C– 2 x USB 3.2 Gen1– 3.5 мм jack
Acer Aspire 5

Acer Aspire 5 — це 15.6-дюймовий лептоп з Windows на середній бюджет. У цій моделі продуктивності більш ніж достатньо, щоб допомогти у навчанні, чи то у школі, чи то в університеті або на курсах. А за бажання можна підібрати й більш потужну конфігурацію.

Наш лептоп — базова версія, оснащена процесором AMD Ryzen 7-го покоління. Це не найпотужніший ноут, але він чудово підходить для навчання, враховуючи його надійну середню продуктивність і пристойний час автономної роботи. За відгуками на ньому навіть можна грати в ігри, за умови, що ви готові трохи знизити графічні налаштування.

Якщо ви учень чи студент, якому не потрібні найсучасніші характеристики, і вам потрібно вкластися в бюджет, але при цьому вам потрібен ноутбук, який прослужить вам цілий день і буде добре працювати, Acer Aspire 5 — те, що потрібно.

Asus Zenbook 14 OLED

Дисплей– 14 дюймів– OLED– 2880 x 1800
Процесор12-ядерний Intel Core i7-1260P
ГрафікаІнтегрована Intel Iris Xe Graphics
ОЗУ16 ГБ, тип — LPDDR5
SSD1024 ГБ
Батарея75 Вт·г
Роз’єми– 1 x USB-C3.2 Gen 2– 2 x Thunderbolt 4– 3.5 мм jack
Asus Zenbook 14 OLED

Asus Zenbook 14 OLED підійде більшості людей, які шукають навчальний ноут. Ми вибрали версію на 16 ГБ оперативної пам’яті, але ви можете зекономити та придбати базову модель з 8 ГБ пам’яті.

Він досить потужний й портативний, щоб використовувати його протягом цілого дня занять, а також має яскравий екран, добротну клавіатуру та трекпад. На відміну від більшості ультрабуків, Zenbook 14 міцний та оснащений сканером відбитків пальців, а в комплекті з ним поставляється зарядний пристрій USB-C. А ще в нього непогана вебкамера із роздільною здатністю 1080p, функцією автоматичного кадрування та розмиття заднього фону.

Acer Aspire 3 Spin 14

Дисплей– 14 дюймів– IPS– 1920×1200
Процесор3-ядерний Intel Core i3-N305
ГрафікаІнтегрована Intel UHD Graphics
ОЗУ8 ГБ, тип — LPDDR5
SSD256 ГБ
Акумулятор40 Вт·г
Роз’єми– 1 x USB 3.2 Type-C– 2 x USB 3.2 Gen 1– 3.5 мм jack
Acer Aspire 3 Spin 14

Acer Aspire 3 Spin 14 досить швидкий, щоб впоратись із більшістю робочих та навчальних завдань. В нього зручна клавіатура із захистом від вологи, а також пристойний екран. Якщо вам не потрібний великий накопичувач, можна вибрати версію SSD на 128 ГБ.

Ще один приємний момент — тут є шарнір на 360 градусів, який дозволяє використовувати ультрабук як планшет для рукописних нотаток (якщо у вас є стилус). Порівняно з більшістю громіздких ноутбуків з Windows у цьому ціновому діапазоні, Aspire 3 Spin 14 також більш компактний, а його батареї вистачає на цілий день занять.

Lenovo IdeaPad Gaming 3 15

Дисплей– 15.6 дюймів– IPS– Full HD (1920 x 1080) 
Процесор8-ядерний AMD Ryzen 7 5800H
ГрафікаДискретна NVIDIA GeForce RTX 3060
ОЗУ8 ГБ, тип — DDR4
SSD512 ГБ
Батарея50 Вт·г
Роз’єми– 2 x Thunderbolt 4– 2 x USB 3.2 Gen 1– 3.5 мм jack
Lenovo IdeaPad Gaming 3 15

Ця модель вже дорожча, зате добре підходить для ігор та графічних програм. Його процесор AMD Ryzen та спеціальний графічний процесор NVIDIA забезпечують плавну роботу та геймінг без зависань. Можна також вибрати конфігурацію на 16 ГБ пам’яті. А ще у Lenovo IdeaPad Gaming 3 15 велика та зручна клавіатура із блакитним підсвічуванням та реалізована технологія Rapid Charge — ноут заряджається лише за одну годину до 80%.

Acer Swift Go 14

Дисплей– 14 дюймів– IPS– 2240 x 1400
Процесор10-ядерний Intel Core i7 1355U
ГрафікаІнтегрована Intel Iris Xe Graphics
ОЗУ16 ГБ, тип — LPDDR5
SSD256 ГБ
Батарея50 Вт·г
Роз’єми– 2 x Thunderbolt 4– 2 x USB 3.2 Gen 1– 3.5 мм jack
Acer Swift Go 14

Попри відносно невибагливий дизайн, Acer Swift Go 14 має достатню потужність, оскільки процесор Intel Core i7 1355U у поєднанні з відеокартою Intel Iris Xe Graphics забезпечує відмінну продуктивність. Він може впоратися майже з усіма програмами, які можуть знадобитися студенту, та навіть забезпечити якісний ігровий процес.

А завдяки високоякісному 14,5-дюймовому OLED-дисплею з частотою оновлення 120 Гц все має чудовий вигляд. Повнорозмірна клавіатура та великий тачпад також вражають, а набір портів кращий, ніж у більшості ноутбуків.

Однак вам доведеться змиритися з недостатньою тривалістю роботи від акумулятора, незважаючи на пристойну місткість 50 Вт·г. На одному заряді ви зможете працювати близько чотирьох годин, тому намагайтеся не відходити занадто далеко від джерела живлення.

Висновки

Який купити ноут для навчання, залежить від багатьох чинників: програм та застосунків, які ви будете використовувати, додаткових завдань окрім навчання, та звісно, бюджету. Звісно, дорожча модель матиме потужніший процесор (найімовірніше, Intel Core i7 або Ryzen 7), більше оперативної пам’яті та великий об’єм SSD-накопичувача.

Найкращий ноутбук для навчання 2023

Дешевші варіанти, як правило, мають простіші чіпи, а також набагато менше оперативної пам’яті, при цьому можуть не мати швидкого SSD-накопичувача, тому працюватимуть набагато повільніше. Але навіть недорогий ноутбук може бути ефективним, якщо ретельно підібрати технічні характеристики.

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Бездротовий пилосос Jimmy JV71! Ретельне прибирання без зусиль

🌪️ Jimmy JV71 — недорогий бездротовий пилосос для сухого прибирання! Він...

Як вибрати кавоварку? Зʼясовуємо на прикладі кавоварки Cecotec

☕️🏡 Хочеться смачної кави вдома? Вам потрібна кавоварка! Дізнайтесь, як вибрати...

Як почистити клавіатуру ноутбука і не зіпсувати її?...

💻🧹 Дізнайтесь, як почистити клавіатуру ноутбука від пилу та бруду різними...

Газонокосарка-робот Dreame A1: зручне рішення для догляду за...

🏡 Як косити газон швидко та правильно? Газонокосарка-робот Dreame A1 —...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.