Найкращі зволожувачі повітря Deerma для осіннього сезону

Зміст статті:

Осінь — час затишку, теплого чаю й ароматної випічки. Але сухе повітря може зіпсувати цю атмосферу 🍂 Комфорт в оселі допоможуть створити зволожувачі повітря 🌿

Восени живий темп літа трохи заспокоюється, дні стають коротшими, хочеться більше затишку. Здавалося б, ніщо не може зіпсувати чарівність цього сезону, але проживши два місяці в орендованій квартирі, я виявила неприємне явище — надзвичайно сухе повітря. Причини можуть бути різні, але наслідки завжди неприємні. Щоб виправити ситуацію, краще використовувати зволожувачі повітря, які допомагають підтримувати комфортний мікроклімат у приміщенні.

Зміст

  1. Сухе повітря у квартирі: у чому небезпека
  • Чому восени вологість повітря падає?
  • Як зрозуміти, що потрібен зволожувач повітря?
  • Чим небезпечне сухе повітря
  1. Типи зволожувачів повітря
  • Парові зволожувачі
  • Класичні зволожувачі
  • Ультразвукові зволожувачі
  1. Сучасні зволожувачі повітря: технічні та функціональні особливості
  • Зволожувачі повітря та ароматерапія
  1. Як вибрати зволожувач повітря
  • Швидкість випаровування та обсяг резервуару
  • Час роботи
  • Площа та обсяг приміщення
  • Рівень шуму
  • Зволожувачі повітря: тип керування
  • Індикація та підсвічування
  • Ергономіка
  1. Зволожувачі повітря Deerma на осінь: 4 найкращі моделі
  1. Підбиваємо підсумки: як вибрати зволожувач на осінь

Сухе повітря у квартирі: у чому небезпека

Зволожувачі повітря

Чому восени вологість повітря падає?

Ви помічали, що коли падає температура на вулиці, відразу починає електризуватися волосся, а шкіра на руках стає стягнутою. Це відбувається через брак вологи в повітрі:

  1. Коли температура падає, волога з землі перестає випаровуватися, або випаровується з недостатньою інтенсивністю. Це спричиняє сухість клімату загалом, найчастіше — восени та взимку.
  2. Обігрівачі та батареї в сезон опалення генерують гаряче та сухе повітря, яке циркулює всередині приміщення, витягуючи вологу навіть з меблів та облицювання. Це можна легко відчути, якщо дерев’яні двері раптом стали дуже легко входити в отвір, а паркет почав рипіти.

Як зрозуміти, що потрібен зволожувач повітря?

Визначити, що в приміщенні сухе повітря з першого погляду досить складно. У квартирі потрібно якийсь час пожити, щоб це зрозуміти. Ось ознаки, на які звернула увагу я приблизно через місяць життя:

  • Мій фікус Бенедикт почав засихати. Спочатку я подумала, що це через кондиціонер, оскільки холодне повітря було спрямоване саме на верхівку рослини. Але вже майже місяць у кондиціонері немає потреби, а фікус так само сохне, жовтіє і опадає, і регулярний полив не рятує.
  • Швидко висихають будь-які вологі тканини — рушники, прання.
  • Електризується волосся, синтетичне полотно. Моїм плюшевим пледом можна вночі освітлити кімнату — так сильно він іскриться.
  • Однак перше, що реагує на сухість, — наш організм. З’являється відчуття стягнутості шкіри, поверхня лущиться, стає неприємно дихати, оскільки пересихає слизова оболонка носа, постійно хочеться пити.

Раніше з цією проблемою боролися дідівськими методами: розвішували мокрі рушники або ставили на підлогу тази та відра з водою. Але погодьтеся, в сучасному мінімалістичному інтер’єрі веселенький зелений таз з водою буде виглядати досить дивно. Тому для підтримки клімату найкращим варіантом будуть зволожувачі повітря.

Чим небезпечне сухе повітря

Зволожувачі повітря

Лікарі та кліматологи рекомендують підтримувати вологість повітря у житловому приміщенні на рівні 40-60%. Оскільки наш організм на 70% складається з води, підтримувати водний баланс — вкрай необхідно. На день пити не менше 1.5 літрів води, підтримувати вологість у приміщенні. Що ж відбувається, якщо цієї умови не дотримуватися?

Насамперед —підвищується ризик респіраторних захворювань. Здавалося б, який може бути зв’язок? Але насправді мембрани всередині носа мають вологу поверхню. Саме за рахунок неї вони затримують величезну кількість бактерій, не дозволяючи їм проникати далі та викликати хворобливі стани. А ще сухість повітря може викликати дуже серйозні носові кровотечі, які досить складно зупинити.

Страждають шкіра та волосся, з’являється подразнення очей. Ці симптоми з’являються досить швидко: шкіра обличчя миттєво реагує дискомфорт.

Особливо небезпечним є таке явище для маленьких дітей. Вони ще не мають міцного імунітету, шкіра не встигла сформувати захисний бар’єр. Тому на зниження вологості малюки реагують миттєво. Прояви такі ж, як і у дорослих — сухість шкіри, подразнення, респіраторні захворювання та порушення сну, тільки от проявляється симптоматика набагато інтенсивніше.

А ще у мене в кімнаті стоїть майстрова гітара. Музичні інструменти також дуже чутливі до зміни вологості: порушується лад, з’являються неприємні скрипи. Ті, хто займаються музикою професійно, знають, що якісні інструменти коштують дуже дорого, і ставитись до них потрібно як до живого організму.

Типи зволожувачів повітря

Зволожувачі повітря

Хоча зволожувачі повітря можуть відрізнятися за різними параметрами — розміром, наявністю аромадифузора, призначенням, все ж таки головна їхня класифікація — за типом випаровування.

Парові зволожувачі

Займають найменшу частку ринку з кількох причин. Парові зволожувачі працюють як звичайна пара: вода нагрівається і випаровується. Саме через свою високу температуру такі прилади можуть бути небезпечними для тварин та маленьких дітей. Але є плюси. Саме парові зволожувачі повітря мають найвищу продуктивність, а ще вони набагато стійкіші до жорсткої води. Такий формат можна часто зустріти у приміщеннях, де знаходиться багато рослин — оранжереї та теплиці у будинках, оскільки вони створюють ідеальну тропічну атмосферу.

Класичні зволожувачі

Мають доволі цікаву схему роботи. У них вода не випаровується, як ми звикли, а подається на мембрану чи касету. Вбудовані вентилятори забирають повітря з приміщення та пропускають його через зволожену мембрану, насичуючи вологою. У результаті приміщення повертається вже зволожене повітря.

Класичні зволожувачі мають меншу в порівнянні з паровими продуктивність, але вважаються більш безпечними. По-перше, так ви точно не проллєте воду, випадково перекинувши девайс, а по-друге, немає контакту з гарячою водою.

Ультразвукові зволожувачі

Мабуть, один із найпоширеніших варіантів. Має безліч різних конфігурацій — за дизайном, функціями. Наприклад, у мене саме такий. Вода у ньому не нагрівається, хоча туман поширюється досить активно.

Суть ультразвукової системи роботи полягає у мембрані, яка вібрує з неймовірно високою частотою. Ультразвук розбиває воду на дрібні частки, які потім виходять у повітря у вигляді холодного туману.

Ультразвукові зволожувачі повітря не так популярні. Вони мають низький рівень енергоспоживання, досить високу продуктивність, працюють тихо, але є й нюанс: висока чутливість до жорсткої води. Саме тому я заливаю всередину тільки питну фільтровану воду — так прилад набагато довше прослужить.

Сучасні зволожувачі повітря: технічні та функціональні особливості

Зволожувачі повітря

Отже, ми розібралися, що зволожувачі різняться за принципом дії. Але це далеко ще не все. Кожна модель може мати додаткові фішки та можливості, які роблять її більш практичною та зручною.

  • Неймовірно зручне доповнення – дисплей. Залежно від моделі інформація та показники, які він видає, можуть відрізнятися. З його допомогою можна керувати роботою, встановлювати час, вибирати режим. Це не просто стильна фішка, яка робить прилад «сучасним», а справді практична функція.
  • Гігрометр. Мабуть, один із найважливіших індикаторів, які мають бути на приладі. Гігрометр вимірює фактичний рівень вологості у приміщенні, а вбудований гігростат може скоригувати подачу вологи у повітря. Зайва вологість може нести в собі небезпеку: сирі на дотик речі, конденсат на стінах і — грибок.

До речі, деякі зволожувачі повітря Deerma можуть автоматично регулювати рівень вологості, причому не просто так, а відповідно до фактичних показників.

  • Фільтри для очищення води та змінні картриджі. У наших квартирах рідко можна зустріти воду з-під крана такої якості, що її можна пити. Зазвичай вона має безліч домішок та досить жорсткий склад. Коли волога випаровується, на стінках приладу часто залишається білий наліт від розчинених солей вапна, магнію та кальцію. Він згодом нашарується і може серйозно порушити роботу приладу. Для парових зволожувачів жорстка вода не становить небезпеки, а ось ультразвукові обладнані фільтрами та картриджами, які приблизно раз на 2–4 місяці потрібно міняти.
  • Ультрафіолетова дезінфекція допомагає знезаразити воду перед тим, як зволожувач почне випаровувати її в приміщення.
  • Деякі моделі зволожувачів мають функцію іонізації повітря. Іонізація — технологія очищення повітря, завдяки якій вивільняються негативно заряджені частинки. Вони не лише знищують бактерії, інфекцію та віруси, але й дуже добре діють на організм, покращуючи метаболізм та кровообіг. Але важливо не перестаратися: у процесі вивільнення іонів виділяється газ озон — абсолютно нешкідливий у невеликих кількостях, але токсичний під час тривалого впливу.

Зволожувачі повітря та ароматерапія

Хочеться окремо згадати ароматерапію. Багато хто несправедливо ставиться до неї легковажно: що може просто запах? Насправді терапія спеціальними маслами використовується в медицині, психології, реабілітації. Приємні запахи не лише заспокоюють нервову систему, а й серйозно покращують самопочуття:

  • Нормалізують серцевий ритм.
  • Покращують кровообіг.
  • Розріджують кров.
  • Знімають біль та спазм.
  • Позитивно впливають на нервову систему, знімаючи тривожність та занепокоєння .
  • Можуть лікувати респіраторно-вірусні захворювання.
  • Покращують якість сну.

Тут важливо відзначити, що для ароматерапії найчастіше використовуються ефірні олії різних рослин, та їх комбінації. Продукт має бути якісним і містити 100% ефірної олії, без додавання звичайних рослинних олій та спиртів. Зазвичай такі олії можна купити в аптеці. Додавати жирні олії суворо заборонено – зволожувач миттєво заб’ється.

Багато ультразвукових зволожувачів передбачають можливість ароматерапії. Важливо! Додавати ефірну олію можна тільки, якщо це прямо зазначено в інструкції та описі та лише в спеціальний відсік, тому що в іншому випадку девайс швидко вийде з ладу.

Як вибрати зволожувач повітря

Зволожувачі повітря

Перейдемо до практичної частини. На що важливо звернути увагу перед тим, як купити зволожувач повітря? Сучасні моделі мають безліч додаткових функцій, які будуть корисні у тому чи іншому випадку. Отже, основні характеристики.

Швидкість випаровування та об’єм резервуару

Зазвичай швидкість випаровування, вона ж продуктивність вимірюється в мілілітрах на годину. Означає — скільки туману викидається в кімнату за годину. Зазвичай обсяг туману набагато більший, ніж об’єм води загалом. В резервуар може поміщатися від 150 мл (міні-варіанти) до 5 л води за один раз.

Час роботи

Тривалість роботи залежить від обсягу води. Загалом сучасні зволожувачі можуть без дозаправки працювати по 10–15 годин. Навіть мій з об’ємом 180 мл працює годин 7. Зазвичай, коли вода закінчується, прилад автоматично вимикається, якщо в нього вчасно не долити води: так він точно не згорить, працюючи вхолосту. Сучасні зволожувачі можуть сповістити, що вода закінчується і настав час її долити.

Площа та обсяг приміщення, в якому працює зволожувач

Погодьтеся, якщо поставити маленький зволожувач на 180 мл, як у мене, у вітальню на 30 квадратних метрів, ефект не відчуватиметься: прилад просто не встигатиме генерувати стільки туману, щоб закрити потребу у зволоженні. Тому важливо співвідносити продуктивність до об’єму кімнати. Зазвичай цю характеристику вказує виробник в описі товару, але якщо цієї інформації немає, можна підібрати самостійно.

  • Для невеликих кімнат (до 20 м²) — підходять зволожувачі з продуктивністю близько 200–300 мл/год. Це достатньо для приміщень з об’ємом до 50 м3.
  • Для середніх кімнат (від 20 до 30 м²) — оптимальною буде продуктивність близько 300–500 мл/год. Такий зволожувач може впоратися з об’ємом 50-75 м3.
  • Для великих кімнат (від 30 до 50 м²) — необхідні моделі з продуктивністю від 500 мл/год і вище. Це підходить для приміщень об’ємом до 125 м і більше.

Щоб зрозуміти, який у вас об’єм кімнати, потрібно помножити ширину на довжину і висоту стель. У більшості квартир стандартні стелі 2,5 метри. Наприклад, я знаю, що площа моєї кімнати — 24 квадратні метри (довжина 4 і ширина 3 метри відповідно). Я множу 24 на 2,5 і отримую об’єм кімнати 60 кубометрів. Виходячи з цього, мені потрібен зволожувач повітря з продуктивністю 300-500 мл/год.

Рівень шуму

Більшість ультразвукових зволожувачів повітря працюють із мінімальним рівнем шуму — до 25 дБ. Вдень цей звук взагалі не чутний, а вночі можна порівняти зі звуком ноутбука, що працює.

Зволожувачі повітря: тип керування

Зволожувачі повітря

Тут зволожувачі поділилися на два фронти: механічні та сенсорні. Загалом зручні й ті, й ті, але моделі із сенсорним керуванням та дисплеєм мають ширший функціонал: можна не лише вибирати режими, встановлювати таймер, а й бачити важливі кліматичні показники — температуру та вологість.

Зволожувачі повітря з механічним керуванням можуть мати кнопки для увімкнення/вимкнення приладу та підсвічування, або круглі регулятори інтенсивності подачі туману. А ще — деякі моделі можуть керуватися за допомогою пульта ДК або навіть зі смартфона.

Зволожувачі повітря з керуванням через смартфон — це найбільш зручний та сучасний варіант. Такі моделі дозволяють не лише віддалено вмикати та налаштовувати пристрій, але й контролювати рівень вологості в режимі реального часу. Завдяки цьому можна підтримувати комфортний мікроклімат у приміщенні без надмірної подачі туману та надлишкового зволоження.

Індикація та підсвічування

Зволожувачі можуть мати LED-підсвічування режимів рівня вологості. Керувати роботою за допомогою такої індикації, як у випадку з сенсорним дисплеєм, не можна, але вона надає підказки, які допоможуть скоригувати роботу зволожувача вручну.

На окрему увагу заслуговує декоративне підсвічування. Є більш лаконічні моделі, які підійдуть для мінімалістичних інтер’єрів, або можуть являти собою мало не витвір мистецтва. Часто зустрічається імітація каміна — туман виходить через невелику щілину, підсвічену червоними, оранжевими чи жовтими індикаторами. Виглядає такий зволожувач неймовірно, і чудово впишеться в дитячу кімнату, вітальню або спальню.

Ергономіка

Ергономіка багато в чому випливає із попередніх пунктів. Наприклад, зволожувач на 200 мл займатиме набагато менше місця, ніж модель на 4-5 літрів. У невеликій спальні немає сенсу встановлювати громіздкий та великий прилад: він займає багато місця, буде видавати занадто багато води, та й виглядатиме не дуже. А ось у сімейній вітальні об’ємний зволожувач буде доречним — і продуктивність потрібна, і розмір впишеться в інтер’єр.

Зволожувачі повітря Deerma на осінь: 4 найкращі моделі

Порівняння характеристик

МодельПродуктивність,мл/годОб’єм,лПлоща приміщення, м²КеруванняАроматерапіяЧас роботи, год
Deerma 4L DEM-LD220250 мл/год4 л25 м²сенсорне,
пульт ДК
немає12 год
Deerma 5L White DEM-F600340 мл/год5 л40 м²сенсорненемає12 год
Deerma 4.5L White DEM-ST635280 мл/год4.5 л30 м²механічнеє16 год
Deerma 5L DEM-F628S300 мл/год5 л30 м²сенсорнеє12 год

Deerma 4L DEM-LD220: зволожувач повітря з дистанційним керуванням

Зволожувачі повітря

Отже, перша модель у нашому рейтингу має досить незвичайну форму — у вигляді вежі. Завдяки такому дизайну зволожувач вміщує 4 літри води, залишаючись при цьому дуже компактним. Вода заливається зверху або через бічний отвір. Що тут цікаве — дистанційне керування за допомогою пульта, який можна прикріпити на магніті до корпусу Deerma 4L DEM-LD220. Ще тут є нічний режим: гучність роботи та яскравість дисплея суттєво знижуються, щоб не заважати сну. Характеристики:

  • Продуктивність 250 мл/год.
  • Об’єм резервуару для води 4 літри.
  • Площа обслуговування 25 м ².
  • Сенсорне керування.
  • Дисплей з підсвічуванням.
  • Технологія – ультразвукова.
  • Може працювати до 12 години без доливання води.

Зволожувач з таймером Deerma 5L White DEM-F600

Зволожувачі повітря

Досить компактна модель з дуже цікавим дизайном верхньої кришки, натхненним перлинною мушлею. Тут уже більший об’єм резервуара — 5 літрів, а вода заливається через верхній отвір. Deerma 5L White DEM-F600 має досить просте і дуже зрозуміле сенсорне керування: у центрі LED-індикатор, який показує температуру приміщення, справа сенсорна кнопка, за допомогою якої можна вибрати час роботи зволожувача, а ліворуч – кнопка живлення. Роботу Deerma 5L White DEM-F600 можна адаптувати під нічний час. А ще ця модель ідеально підходить для великих кімнат чи офісів. Характеристики:

  • Продуктивність 340 мл/год.
  • Площа обслуговування 40 м ².
  • Сенсорне керування.
  • Датчик температури.
  • Ультразвукова розробка.
  • Працює безперервно 12 годин.

Компактний зволожувач повітря з аромадифузором Deerma 4.5L White DEM-ST635

Зволожувачі повітря

Дуже стильна, лаконічна та компактна модель зі спеціальним відсіком для аромамасел. На відміну від двох попередніх моделей Deerma 4.5L White DEM-ST635 має механічне керування за допомогою регулятора, а вода заливається зверху: потрібно просто відкрити кришку, не вимикаючи зволожувач. Тут є цікава особливість — вугільний фільтр, який встановлюється вручну. Поворотний механізм може розподіляти туман на 360 градусів навколо себе. Характеристики:

  • Продуктивність 280 мл/год.
  • Об’єм резервуару для води 4.5 літра.
  • Площа обслуговування 30 м ².
  • Механічне керування.
  • Час роботи – 16 годин без доливання води.
  • Відсік для ефірних олій.
  • Є фільтр із активованим вугіллям.

Deerma 5L DEM-F628S: зволожувач повітря з ультрафіолетовою лампою

Зволожувачі повітря

Досить компактний конструктивно девайс поєднує багато цікавих фішок. Наприклад — ультрафіолетове випромінювання, яке дезінфікує воду перед тим, як вона буде подана на мембрану. Тут є три рівні інтенсивності подачі туману, а ще — дисплей з вичерпною інформацією: температурою, рівнем вологості, режимом роботи та часом за таймером. Управління — сенсорне. На мій погляд, Deerma 5L DEM-F628Sнайбільш вдала модель по поєднанню функцій та можливостей. Характеристики:

  • Продуктивність 300 мл/год.
  • Площа обслуговування 30 м ².
  • Ємність для води об’ємом 5 літрів.
  • Працює 12 годин без доливання води.
  • Дезінфекція води ультрафіолетом.
  • Нічний режим.
  • Відсік для ароматерапії.

Підбиваємо підсумки: як вибрати зволожувач на осінь

Щоб вибрати зволожувач для осені, варто враховувати параметри приміщення, рівень вологості та ваші особисті потреби. Восени, коли повітря стає сухим через опалення, зволожувачі повітря допоможуть підтримувати комфортний мікроклімат, здоров’я шкіри та дихальних шляхів, а також захистять рослини та меблі від пересихання. Звертайте увагу на продуктивність і функціональність пристрою, щоб його робота відповідала вашим умовам, і було зручно контролювати результат. Навіть якщо осінь для вас — не найулюбленіша пора, правильний мікроклімат вдома допоможе пережити цей період легко.

Залишити відгук

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Більше на цю тему

Роботи-пилососи Dreame

Роботи-пилососи Dreame з функцією автоочищення контейнера

🤖🧹 Менше пилу! Роботи-пилососи Dreame з функцією автоматичного очищення пилозбірника витрушують його без участі людини. Дізнайтесь у статті, як...

Deerma

Техніка Deerma для чистоти вдома: топ-7 бюджетних товарів

Прибирання не повинно бути складним і дорогим! 🌟 Дізнайтеся, як бюджетні пристрої Deerma допоможуть підтримувати чистоту швидко та ефективно...

смарт-ваги Yunmai

Кращі смарт-ваги Yunmai для моніторингу здоров’я та фітнесу

Шукаєте ідеальні ваги для фітнесу? 💪 Смарт-ваги Yunmai допоможуть вам не тільки відстежувати вагу, але й аналізувати ключові показники...

Роботи-пилососи

Dreame проти Cecotec: порівнюємо флагманські роботи-пилососи

🤖🧹 Які роботи-пилососи прибирають краще: Dreame чи Cecotec? 🤔 В яких моделей більше функцій і вигідніша ціна? Дізнайтесь у...

Фітнес-трекер

Як вибрати фітнес-трекер для активного життя? Гайд від WO.UA

💪📱 Як вибрати фітнес-трекер?  Читайте наш гайд від WO.UA та Garmin: тут ви знайдете корисні поради щодо моделей, характеристик...