Эта запись также доступна на: Русский
☕ 🍂 Кава з корицею у четвер, кава по-ірландськи, модний капуоранж та освіжаючий колдбрю! Дізнайтесь про тренди, традиції та рецепти кави у нашій статті! ✨
Є щось особливе у тому, щоб зварити собі чашечку кави та на хвилинку зануритись у цей аромат. Або вмоститися у куточку затишного кафе з книгою. Або прогулятися «на каву» з колегами. Хай там як, а кавова культура давно стала важливою частиною повсякденного життя. Тож поговоримо про найпопулярніші рецепти кави, які можна приготувати вдома, а також про різні цікаві факти та традиції, повʼязані із цим напоєм.
Зміст
- Тренди у світі кави 2024
- Спеціалізовані сорти кави та моносорти
- Технологічні інновації у приготуванні кави
- Використання ШІ у виробництві кави
- Кава як елемент здорового способу життя
- Кава-по… або «Найкращі рецепти кави з усього світу»
- Кава по-мексиканськи Café de Olla
- Кава по-французьки Café Au Lait
- Кава по-португальськи Mazagran
- Кава по-австралійськи Flat White
- Кава по-німецьки Pharisaer
- Кава по-ірландськи Caife Gaelach
- 2 рецепти кави по-вʼєтнамськи Сa phe sua da та Ca phe Trung
- Кава по-шведськи Kaffeost
- Кава по-індонезійськи Kopi Luwak
- Кава по-гонконгськи Yuenyeung
- Кава по-іспанськи Café Bombon
- Найкращі рецепти кави на літо
- Класична кава з льодом
- Сold Brew: холодне заварювання
- Еспресо-тонік
- Капуоранж, бамбл, джміль
- Мокко з льодом
- Кава з корицею у четвер і не тільки… Цікаві кавові традиції
- Кава з корицею для грошей
- Кава як знак поваги
- Кава до народження дитини
- Ранковий еспресо як медитація
- Підсумок
Тренди у світі кави 2024
Спеціалізовані сорти кави та моносорти
Цей тренд зʼявився ще кілька років тому, а зараз все більше набирає обертів. Споживачам цікаво не просто випити напій, а дізнатись, звідки він, яка в нього історія та особливості. По суті, мова йде про зерна, які походять з одного географічного місця: воно може бути як широким (як країна) або вузьким, (як окрема ферма-виробник кавових зерен).
Така чистота дозволяє любителям кави відчути нюанси смаку та аромату, притаманні саме певному регіону. Рецепти кави з купажів, в яких змішуються зерна з різних місць для досягнення однакового смаку — це про експерименти. Наприклад, зі смаками, з кислотністю, з гірчинкою, рівнем кофеїну тощо. А моносортова кава — це про дослідження, яка відображає ґрунт, клімат і висоту місцевості, де вона виросла.
В результаті розвитку цього тренду навіть зʼявилися кавові карти та маршрути, де докладно описуються регіон вирощування зерен, методи, висота плантацій та методи обробки зерен. Все це дуже нагадує історію з винними маршрутами та виноградними віллами. Індустрія виробництва починає переплітатися з туризмом, зʼявляються робочі місця, а люди починають більше цікавитись історією та культурою певного регіону.
Технологічні інновації у приготуванні кави
Виробники побутової техніки приділяють каві особливу увагу, вигадуючи нові та покращуючи старі способи приготування напою — все, щоб ви могли зробити смачний напій самостійно вдома. Автоматичні кавові машини, ріжкові, крапельні та капсульні кавоварки, різноманітні турки та кавовмолки, пристрої для холодного заварювання: на ринку є все, щоб влаштувати вдома власну маленьку кавʼярню.
Використанні ШІ у виробництві кави
Інтеграція штучного інтелекту у вирощування, виробництво та приготування кави зростає. Це і точне землеробство, що оптимізує вирощування зерен. І розробка розумних кавоварок на основі штучного інтелекту, які пропонують персоналізований досвід приготування кави в домашніх умовах.
Крім того, аналіз даних на основі штучного інтелекту може допомогти компаніям краще зрозуміти споживчі вподобання. А це, у свою чергу призведе до інноваційних розробок продуктів. Перетин ШІ та кави — це не просто автоматизація, а комплексне вдосконалення всієї кавової екосистеми, що обіцяє майбутнє, в якому технології покращать кавовий досвід як для ентузіастів, так і для професіоналів.
Кава як елемент здорового способу життя
Період, коли вплив кави на здоровʼя демонізували, давно пройшов. На сьогодні відомо, що цей напій не лише додає енергії. Кілька щоденних чашок можуть також знизити ризик розвитку діабету 2 типу та депресії, допомогти контролювати вагу та прожити довше життя. Тільки майте на увазі, що все індивідуально, тож завжди треба зважати на свій тиск, наявні захворювання, вагітність тощо.
Кава по-… або «Найкращі рецепти кави з усього світу»
Кава по-мексиканськи Café de Olla
У цьому чудовому напої поєдналися коричневий цукор, пряна кориця та зерна. Вам знадобиться:
- 4 склянки води.
- 4-6 столових ложок темно-коричневого цукру. У Мексиці використовують особливий нерафінований цукор пілонсільо, але нам підійде будь-який коричневий.
- 1 паличка мексиканської кориці.
- 4 столові ложки меленої кави.
- 1 зірочка анісу (за бажанням).
- 1 гвоздика (за бажанням).
- Шкірка з ½ апельсина (за бажанням).
- Какао або шоколад (за бажанням).
Рецепт. В оригіналі цей та подібні рецепти кави готуються в глиняному горщику. І інгредієнти дуже повільно томляться на вогні. Але можна використати і звичайну каструлю, бажано з товстим дном. А якщо у вас є справжній чавунний казанок, цей рецепт теж може вийти надзвичайно смачно. Подається і пʼється цей кавовий напій з глиняного посуду. Виглядає як ідеальна кава на вогні для відпочинку десь на природі чи в селі.
У каструлю додайте воду, корицю та коричневий цукор. А за бажання — будь-які інші спеції або апельсинову цедру. Коли вода закипить, додайте каву, вимкніть вогонь і перемішайте. Накрийте каструлю кришкою і дайте настоятися 5 хвилин. Процідіть у чашки для кави.
Кава по-французьки Café Au Lait
«Це було гарне кафе, тепле, чисте й привітне. Я повісив свого старого плаща на вішалку, щоб він просох, поклав приношеного капелюха на полицю над лавою і замовив café au lait. Офіціант приніс каву, я вийняв з кишені записника та олівець і заходився писати…»
Впізнали цю атмосферу? Це «Свято, яке завжди з тобою». Хто-хто, а Ернест Гемінґвей добре знався на напоях… І цю каву ви легко приготуєте у себе вдома. Французька кава готується з рівних частин молока (в ідеалі — парного) та міцно завареної свіжої кави, разом узятих. Вона дуже схожа на італійську каву лате, але замість еспресо використовується міцно заварена кава.
Кава по-португальськи Mazagran
Вважається, що мазагран — це перша кава з льодом в історії цього напою. Холодний підсолоджений кавовий напій, що походить з Алжиру. У португальській версії можуть додавати еспресо, лимон, мʼяту та ром, а в австрійській версії подають з кубиком льоду та ромом. Нам знадобиться:
- 240 мл свіжозвареної кави або кави холодного заварювання.
- 1 чайна ложка меду (або за смаком).
- 2 столові ложки свіжовичавленого лимонного соку або соку з половини маленького лимона.
Рецепт. У високу склянку додайте свіжозварену каву, мед і вичавіть трохи лимонного соку. Подавайте з кубиками льоду та скибочкою лимона.
Кава по-австралійськи Flat White
Австралійську білу каву флет-вайт готують, наливаючи парне оксамитове молоко (так звану мікропінку) на порцію еспресо. А часто — на подвійний еспресо. Вона називається flat white, тобто «плаский білий» саме через ніжну мікропінку, яка не має такого обʼєму, як звичайна.
Кава по-німецьки Pharisaer
Це перша кава з алкоголем у нашій статті. Німецька кава «Pharisaer» готується з кави, цукру та рому. Перед подачею на стіл цю суміш прикрашають збитими вершками та шоколадною стружкою. Звучить смачно та зігрівально, правда?
Кава по-турецьки Turk Kahvesi
«Турка кахвесі» або ж кава по-турецьки, готується з дуже дрібно мелених кавових зерен. Якщо ви змелюєте їх самостійно, бажано використовувати жорнову кавомолку. Так краще зберігається аромат, до того ж у таких моделях є регулювання ступеня помелу, як, наприклад, у CECOTEC SteelMill 2000 Adjust. Використовуйте найдрібніший помел, адже нам потрібний ніжний кавовий пил. Якщо ви змелюєте зерна у роторній або ножовій кавомолці, просто довше натискайте на кришку, аби отримати бажаний результат.
Варять таку каву у спеціальній мідній ємності — джезві. До речі, електрична джезва теж підійде для цього рецепту. Інгредієнти прості:
- 2 чайні ложки меленої турецької кави.
- 2¼ склянки води.
- Цукор (за бажанням).
Приготування. Додайте турецьку каву в джезву. Потім додайте цукор, якщо треба. Додайте в джезву воду і поставте на повільний вогонь. Коли утвориться піна і почне підніматися, зніміть джезву з вогню та розлийте напій у чашки.
Кава по-ірландськи Caife Gaelach
Ірландська кава — це суміш кави та коктейлю. Її називають «гібридом», і це теж алкогольна кава, як і традиційна німецька. Готується з гарячої кави, ірландського віскі та цукру, поливається густими вершками. Інгредієнти:
- 1 ложка жирних вершків для збивання.
- 180 унцій гарячої свіжозвареної кави.
- 45 мл ірландського віскі.
- 1 ст.л. коричневого цукру.
Рецепт. Змішайте гарячу каву, цукор та ірландський віскі у скляній чашці. Зверху додайте збиті вершки.
2 рецепти кави по-вʼєтнамськи: Сa phe sua da та Ca phe Trung
Існує два смачних вʼєтнамських кавових напої. Вʼєтнамська кава ca phe sua da готується зі згущеного молока та кави. В той час як Ca phe Trung — це кава з яйцем.
Кава зі згущеним молоком | Кава з яйцем по-вʼєтнамськи |
▪ 1 столова ложка згущеного молока ▪ 1 ст.л. грубо змелених міцних кавових зерен ▪ 2 ст.л. води ▪ Гаряча вода | ▪ 360 мл еспресо ▪ 1 яєчний жовток ▪ 4 ст.л. згущеного молока |
Налийте підсолоджене згущене молоко в кавову чашку. Насипте мелену каву у кавовий фільтр. Покладіть ситечко кавового фільтра на каву. Покладіть фільтр у зборі на склянку. Налийте гарячу воду у фільтр. Покладіть кришку фільтра зверху і дайте каві просочитися крізь фільтр у склянку. | Збийте яєчний жовток зі згущеним молоком до легкої піни або мʼяких піків. У чашку додайте еспресо і повільно влийте яєчну суміш зверху. |
Кава по-шведськи Kaffeost
Шведську каву з сиром готують, виливаючи гарячу каву на шматочки сиру, який у Швеції також називають «juustoleipa» або «hvarg». Це різновид сиру, який має легкий смак і мʼяку, гладку текстуру.
Кава по-індонезійськи Kopi Luwak
Ймовірно, ви чули про цей сорт кави, адже він… дещо незвичний для більшості регіонів. Індонезійська кава складається з частково перетравлених ягід, які були зʼїдені азіатською пальмовою кішкою циветтою! Її також іноді називають кавою циветт. Відомо, що копі лувак є одним з найексклюзивніших видів кави у світі, а також одним з найдорожчих. Звісно, через унікальний спосіб виробництва. Якщо у вас сміливості спробувати цю каву, краще просто зварити її традиційним способом.
Кава по-гонконгськи Yuenyeung
Гонконзька кава з чаєм, яку також називають «Юен’юн» — ще один унікальний вид кави, адже вона виготовляється з суміші кави та чаю! Це пінна кава, гіркувата на смак, змішана з густим молоком і квітковим чорним чаєм. Інгредієнти:
- ½ чашки міцної кави
- 4-6 пакетиків чорного чаю (Цейлон, Ассам, Дарджилінг)
- 1¾ склянки молока
- Коричневий цукор
Рецепт. Налийте молоко в невелику каструлю і додайте листя чорного чаю або пакетики. Поставте на повільний вогонь, щоб молоко закипіло. Поки чай настоюється, приготуйте міцну каву. Влийте каву в чай і додайте цукор. Процідіть у чашки та подавайте до столу. Якщо ви хочете подавати його охолодженим, поставте в холодильник і додайте кубики льоду перед подачею.
Кава по-іспанськи Café Bombon
Іспанська кава досить густа і цукриста. Її ще називають кавою «солодкий еспресо». Це тому, що вона являє собою міцну порцію еспресо, яку подають зі згущеним молоком. Рецепт простий, от тільки нам знадобиться еспресо-машина.
Кава з корицею по четвергах і не тільки… Цікаві кавові традиції
Кава з корицею для грошей
В народній культурі вважається, що випити каву з корицею у четвер — спосіб привернути фінансовий добробут. Спочатку ця традиція зʼявилась в езотеричній практиці: саме четвер її прихильники вважають «грошовим днем», а «покровителем» четверга є Юпітер — планета достатку. Та потім цей ритуал швидко поширився у багатьох країнах світу. Навіть люди, які взагалі не переймаються езотерикою, часто звертаються до нього. Чому б ні, адже кава з корицею — це, перш за все смачно. Не знаю як щодо грошей, але як мінімум приємні емоції вона точно дарує. І не тільки по четвергах.
Кава як знак поваги
У бедуїнів (кочових народів Аравійського півострова і Північної Африки) прийнято подавати каву гостям як вияв поваги. Причому першу чашку наливають найшановнішому гостю. А от якщо вам запропонували не каву, а воду, це ознака, що в цій оселі вам не раді. Так само про неповагу свідчить і… повна чашка: за традицією її варто заповнювати лише наполовину.
Кава до народження дитини
Ця традиція розповсюджена у Ємені. Коли в родині поповнення, замість шампанського, гостей збирають на каву з кардамоном. До речі, кардамон дещо послаблює дію кофеїну.
В Італії еспресо – це не просто напій, це культурний феномен, що виходить за межі смаку та часу. Італійська еспресо-культура – це захоплююче поєднання елегантності кофеїну, моментів, пов’язаних з еспресо, і теплої гостинності.
Ранковий еспресо як медитація
Звісно, ця традиція повʼязана з Італією, батьківщиною цього напою та найкращих еспресо-машин. З еспресо повʼязані щоденні ритуали та моменти. День італійця починається з обовʼязкового візиту до місцевої кавʼярні на чашечку еспресо. Ранковий еспресо — це своєрідна медитація, пауза перед початком неспокійного дня, а не просто доза кофеїну.
Протягом дня еспресо наче допомагає зарядитися енергією. Ці моменти еспресо короткі, але потужні, вони дозволяють насолодитися сьогоденням і зібратися з думками. А ще для італійців дуже важливо дуже важливе спільне споживання еспресо. Це зміцнює стосунки та формує міцні спогади, незалежно від того, чи це зустріч зі старим другом, чи укладання комерційної угоди. Кава-брейки цінуються як можливість поспілкуватися.
Найкращі рецепти кави на літо
Всі ці рецепти кави дуже прості. Незалежно від того, чи є у вас вдома кавомашина, чи ви варите напій вручну, ви зможете приготувати їх самостійно. Освіжаючі та смачні, ці кавові напої будуть нічим не гірше за ті, які вам подають у кавʼярні.
Класична кава з льодом
Інгредієнти: міцна кава, лід, простий сироп, півтори склянки молока.
Все, що вам потрібно зробити, це зварити каву, охолодити її та додати лід. Ви можете використовувати будь-яку кавоварку, в тому числі такі, які готують великі чашки кави (не еспресо). У цьому рецепті використовується коровʼяче молоко для мʼякої солодкої та кремової текстури, але ви можете використовувати ваше улюблене, в тому числі на рослинній основі. Підсолоджений напій також простим сиропом — це найкращий спосіб підсолодити напої з льодом. Його можна купити в магазині або швидко приготувати вдома з води та цукру.
Сold Brew: холодне заварювання
Інгредієнти: Мелена кава в зернах (середньо-грубого помелу), фільтрована вода.
Найлегше приготувати колд брю за допомогою кавоварки холодного заварювання. Однієї порції вистачить на майже тижневий запас напоїв, які можна зберігати в холодильнику щодня. Єдиний недолік — це очікування, поки кава настоїться в холодильнику протягом ночі, тому вам потрібно буде спланувати це заздалегідь. Використовуйте ваші улюблені кавові зерна з будь-якого магазину, просто переконайтеся, що вони мають середній ступінь помелу. Або ж ви можете змолоти її самостійно у кавомолці. Подавати цей напій можна самостійно, підсолодженим або ароматизованим, додавати вершки, коровʼяче або рослинне молоко.
Еспресо-тонік
Це неймовірне поєднання тонізуючої води та еспресо походить зі Скандинавії і є ідеальним літнім напоєм для любителів кави. Він був винайдений у 2007 році в Осло, потім поширився у Швеції, а в середині 2010-х став популярним у США на конкурсах бариста. Солодкі та гіркі ноти тонізуючої води підкреслюють насичену гіркувату каву, а шипучі бульбашки та відтінок цитрусових додають яскравих, освіжаючих нот. Напій дуже простий, і вам знадобиться лише кілька інгредієнтів, щоб приготувати його в домашніх умовах:
- 1 подвійний еспресо.
- ½ склянки тонізуючої води.
- Скибочка лимона або апельсина для прикрашання.
Капуоранж, бамбл, джміль
Власне, все це не що інше, як кава з апельсиновим соком. Капуоранж (CapuOrange) і означає поєднання капучино (cappuccino) та апельсинового соку (orange juice). А назва Bumbl походить від bumblebee — джміль. Тут мається на увазі поєднання коричневого та помаранчево-жовтого відтінків.
Як не називай цю каву, її однозначно варти спробувати влітку. До того ж із цим рецептом можна експериментувати. Ось, як він готується:
- Зваріть 35 мл еспресо. Це можна зробити у кавовій машинці, турці чи гейзерній кавоварці. Охолодіть.
- Вичавіть 200 мл апельсинового соку. Для найкращого смаку потрібен саме фреш.
- На дно склянки викладіть лід.
- Налийте 200 мл соку.
- Обережно додайте каву на лід. Одразу подавайте напій, поки все щоб вона не розшарувалося та не змішалося.
Мокко з льодом
Крижаний мокко дуже просто приготувати вдома. Його можна зробити з холодної кави, міцної кави з кавомашини або еспресо. Отже, нам знадобляться:
- Кава холодного заварювання: Міцна кава, приготована в кавомашині або еспресо, також підійде, якщо у вас немає кави холодного заварювання.
- Шоколадний сироп.
- Молоко — підійде будь-яке молоко, від незбираного до вівсяного.
- Лід, краще з фільтрованої води.
Змішайте каву та шоколадний сироп у шейкері для коктейлів. Немає шейкера? Використовуйте будь-яку герметичну ємність, наприклад, банку з кришкою, що щільно закривається, або пляшку з водою з широким горлом. Потім налийте мокко в чашку з молоком та льодом.
Підсумки
Рецепти кави ще різноманітніші, ніж сорти. Холодні та гарячі, з молоком чи вершками, з алкоголем чи без, солодкі, пряні та навіть солоні — можна приготувати кавові напої на будь-який смак. І для цього не завжди потрібне складне обладнання. Ви можете зварити еспресо чи американо у простій кавовій машині у себе вдома, у джезві та навіть у звичайній каструльці. І вже на його основі зробити неймовірний напій з улюбленими інгредієнтами.
Приготування кави — це особливий ритуал. Тож незалежно від того, чи ви приділяєте цьому певний час у домашній кавовій станції, чи нашвидкоруч запарюєте у чашці, хай він приносить приємні емоції та відпочинок.