Обираєте міксер для домашньої випічки? 🍰 Розповідаємо, який тип кращий, на що звернути увагу і як не помилитися з покупкою 🎂
Кухня, яка пахне здобою і корицею — серце кожного будинку. Знаєте це чудове відчуття, коли вранці встаєш, а на столі пахне приготована з вечора шарлотка? Так, можна сказати, що не завжди є час на готування, та й сил забирає чимало. А ми скажемо, що все залежить від техніки та від рецепта. У цій статті ми розповімо, як вибрати міксер для домашньої випічки і що зробити, щоб досягти «пухнастості». Тож беремо фартухи, вінчики та йдемо на кухню.
Міксер, тістоміс і кухонний комбайн — що це, яка різниця і що вибрати для домашньої випічки

Почнемо з того, що міксер, як і будь-яка техніка, з моменту свого створення пережив чимало змін. Навіть зараз іноді в антикварних магазинах і на барахолках можна зустріти старовинні вінчики, якими збивали все — від соусів до яєць для шарлотки. Старий ручний міксер являв собою два вінчики з поворотним механізмом, який приводився в рух однією рукою. Збивати було не так щоб дуже зручно, оскільки другою рукою часто потрібно тримати ємність із продуктами. І це тільки на побутовому рівні — у харчовій промисловості все було набагато складніше. Вимісити десятки кілограм тіста для пекарні — та ще праця.
Батьківщиною першого електричного міксера є Америка. У 1914 році з’явився величезний важкий пристрій за ціною легкового автомобіля. Оскільки пристрій був покликаний полегшити працю домашніх господинь, а не розорити їх, винахіднику Герберту Джонстону довелося багато попрацювати над конструкцією, і перші «адекватні» прилади на полицях магазинів з’явилися лише на початку 1940-х років. Поступово міксери стали звичайним побутовим приладом, який є на кухні у кожної господині, а зараз є ще й різновиди, про які ми поговоримо нижче.
Ручний міксер для випічки

Саме цей тип техніки з’явився першим. Зараз це відомий усім прилад із двома вінчиками, призначений для таких цілей:
- Збивання кремів.
- Підготовка тіста рідкої консистенції.
- Розбивання грудочок (у млинцях, наприклад).
- Надання однорідної консистенції.
Такий міксер — просто мастхев для кухні.
Планетарний міксер

Набагато більша за розміром техніка, яка може впоратися з більш об’ємною роботою. Планетарний міксер для випічки зазвичай складається з моторної частини, насадок і великої чаші, зазвичай із нержавійки, в якій і замішується тісто або крем. Дуже зручно, що все надійно закріплено, тобі не потрібно стояти і контролювати процес, тримати міксер у руці і стежити за тим, щоб миска зі збитими вершками не поскакала на стелю. Така техніка більш функціональна, ніж просто ручний міксер:
- Підходить для замішування тіста різного об’єму і консистенції.
- Може збивати крем у більшому обсязі.
- Підходить для приготування пюре або перемішування фаршу (не випічкою єдиною).
Але є у такого девайса і мінуси: це громіздка і важка техніка, яка займає досить багато місця на кухні. Перш ніж купити планетарний міксер, потрібно зважити всі «за» і «проти» — про них поговоримо пізніше.
Кухонний комбайн із функцією міксера

Це ще більш багатофункціональний пристрій, який може і овочі нарізати або нашаткувати, і горіхову пасту подрібнити, і фарш зробити, і крем збити. Фактично, це такий універсальний міксер-ніндзя, який буде дуже зручним за умови великих об’ємів готування та обмеженого місця на кухні. Комбайн із функцією міксера більш практичний, ніж звичайний ручний, але менш громіздкий, ніж планетарний.
Тістоміс
Є й важка артилерія для тих, хто часто працює з великими об’ємами тіста. Функціональність такого приладу обмежується тільки замішуванням тіста, хоч і в обсягах 10–30 кг. Дуже зручний такий варіант для тих, хто робить випічку на замовлення: економить дуже багато часу і сил. Тістоміс допомагає досягти ідеальної консистенції: волокнистої, м’якої, пухнастої, але не «порожньої». Ідеально для хліба (як дріжджового, так і на заквасці) і для здоби.
Блендер із вінчиком
Скоріше рятувальний круг, ніж повноцінний міксер. У комплекті сучасних кухонних блендерів, крім основної насадки, є вінчик. Але оскільки вінчик один, незважаючи на потужність, впоратися навіть із середніми обсягами йому складно. З мого досвіду, максимум, на який здатний блендер з вінчиком, — збити яйця з цукром для звичайної шарлотки або 500 мл вершків для крему (і розбризкати це все по кухні).
Утім, якщо випікаєте ви не часто, то на те, щоб збити меренгу або приготувати бісквіт, його потужності цілком вистачить.
Як вибрати міксер для домашньої випічки

Звичайно, хочеться, щоб випічка завжди виходила вдало, водночас не витрачати надто багато часу, нервів і сил. Багато в чому на це впливають характеристики техніки, яка буде використовуватися для приготування тіста або крему. Отже, на що ми звертаємо увагу під час вибору міксера?
- Потужність — базова характеристика, мабуть, взагалі будь-якої техніки. Саме від цього показника залежить продуктивність. Середня потужність ручного міксера для побутових завдань — 1500 Вт, а якщо ви користуєтеся часто, і збиваєте по літру вершків, можна розглянути моделі до 2000 Вт.
- Матеріали корпусу і чаші та якість збірки. Яким би потужним не був міксер, якщо він швидко нагрівається і починає пахнути пластиком, великі обсяги — точно не для нього. Тому звертаємо увагу на те, наскільки добре зібраний девайс: наприклад, вкрай бажано, щоб і чаша, і віночки були виготовлені з нержавіючої сталі — вона міцна, доволі легка і не гнеться. Особливо це стосується планетарного міксера, оскільки ми знову «стикаємося» з обсягами.
- Кількість швидкостей і режимів. Тут уже питання особистої зручності. Мені зручно, щоб швидкостей було 5–7, хоча зараз є моделі, в яких може бути і 20 швидкостей (частіше у кухонних комбайнів). Режими також більше стосуються саме цієї техніки: інколи може бути й сенсорне управління, хоча частіше все ж таки механічне.
- Насадки. Це до питання функціональності. База, яка є у всіх міксерів — вінчики. Вони можуть відрізнятися за кількістю і жорсткістю осей, але на практичність це зазвичай не впливає. Гаки для тіста — також досить поширений тип насадок, який зустрічається навіть у старих моделей. Мають вигляд двох широких спіралей. Зазвичай допомагають вимісити невеликий обсяг дріжджового тіста. Якщо говорити про планетарний міксер, то вінчик тут зазвичай один, великий, є гак для тіста (прям гак), і К-подібна насадка (вона ж часто насадка-лопатка) — може і змішувати, і збивати.
- Компактність і зберігання. Далеко не самий дозвільний момент, оскільки громіздкий планетарний міксер може займати цілий кут на кухні, а щоб відкинути кришку і вийняти чашу, теж потрібен простір. Тому якщо кухня невелика, логістику бажано продумувати заздалегідь: якщо місце дуже обмежене, кухонний комбайн буде більш універсальним рішенням.
- Догляд і миття. Мити віночки, чаші та насадки після роботи на кухні — просто окремий вид екзекуції особисто для мене, тому мені важливо, щоб усе це легко виймалося і легко милося. Саме тут буде актуальним, щоб вінчики мали обтічну форму прутів (інакше крем буде сильно застрявати), легко діставалися з пазів, та й сама чаша (планетарного міксера) не застрягала.
До речі, зазвичай знімні елементи — насадки і чашу — можна мити і в посудомийній машині, що дуже зручно, коли на кухні й так бардак. Головне — враховувати рекомендації виробника, які зазвичай вказуються або на упаковці, або в інструкції.
Який міксер вибрати для домашньої випічки — планетарний, ручний або тістоміс
Звичайно, коли бачиш стільки різних варіантів кухонної техніки, очі розбігаються, і досить складно зрозуміти, що саме потрібно. Ми вже побіжно згадували, для яких цілей підходить той чи інший девайс, а тепер пройдемося більш детально.
Отже, перед тим, як купити міксер для дому, потрібно поставити собі головне запитання: «Що я буду з його допомогою готувати?», і від нього вже відштовхуватися.
Коли краще вибрати ручний міксер?

Отже, ручний міксер — це «база, так би мовити, основа», яка має бути вдома у всіх, хто взагалі має відношення до готування. Чому? Розповім на своєму, максимально життєвому прикладі.
Коли я тільки стала жити окремо, мені здавалося, що міксер — те, без чого я легко можу обійтися. Часу готувати і так особливо немає, а вже тим більше випічку. Але досить швидко я зрозуміла, що без цього девайса дуже незручно. Збити яйця на ту ж шарлотку — одним ручним вінчиком не обійтися. У яких випадках ручний міксер буде актуальним:
- Ви часто готуєте бісквітну випічку — торти, шарлотки, рулети тощо. Без міксера збити до потрібного ступеня яйця не дуже вийде (я пробувала).
- Маєте справу з кремами. Ручний міксер чудово підходить для того, щоб збити вершкове масло, вершки, білки, маскарпоне, заварну основу для крему.
- Кекси — неочевидне застосування. При випічці бездріжджових кексів часто використовується збита основа. Зазвичай це яйця і вершкове масло. Саме насичення киснем і дає потім тісту можливість піднятися.
Також ручний міксер буде зручним, якщо ви полюбляєте робити різні соуси та підливи — щоб перемішати і з’єднати інгредієнти (можна використовувати мінімальну швидкість). Ну а з урахуванням того, що в комплектації цього приладу часто є спіральні насадки для замішування тіста, то і для дріжджової випічки він теж підійде.
Планетарний міксер

А коли краще зупинити свій вибір на купівлі планетарного міксера? На мій погляд, таку техніку варто купувати, якщо вже є ручний або хоча б блендер із вінчиком. Не завжди актуально для збивання двох білків на меренгу запускати цю шайтан-машину, хоча мати її в господарстві, що вже не кажи, зручно. Отже, в яких випадках без цієї техніки не обійтися?
- Ви часто маєте справу з дріжджовим, здобним тістом. Здоба — така річ, яка любить «особливий підхід». Щоб і борошном не забити, і рідким не зробити. Руками возитися не дуже зручно, та й сил на те, щоб замісити таке тісто, йде багато, тому планетарний міксер — саме те, що потрібно.
- Великі обсяги або багато процесів одночасно. Величезна перевага планетарного міксера в тому, що його не потрібно контролювати. Кладеш усі інгредієнти в чашу, опускаєш вінчик, натискаєш кнопку — і машина сама все робить. Головне — час від часу перевіряти, щоб не отримати вершкове масло замість крему.
- Ви працюєте із зефіром або тістечками макарон. Тут без стаціонарного міксера не обійтися, оскільки в цьому процесі потрібні вільні руки, що неможливо зі звичайним ручним міксером. Та й загалом, для домашніх кондитерів така техніка — просто мастхев.
Ну і, як уже писалося вище, техніка займає багато місця, і досить важка, тож під час купівлі це обов’язково враховуємо.
Блендер і кухонний комбайн

Тут уже все залежить від ваших звичок, масштабу готування і, звичайно, любові до домашньої випічки.
Блендер з вінчиком
Такий варіант підійде тим, хто пече кілька разів на місяць і робить це заради задоволення, а не в промислових масштабах. Ви рідко готуєте складні десерти і не плануєте місити тісто на паски або десятки пирогів? Тоді купівля повноцінного міксера, найімовірніше, виявиться зайвою. А ось блендер з вінчиком врятує, якщо раптом захотілося шарлотку, пишний омлет або збиті вершки до полуниці.
Кухонний комбайн
Це рішення — для тих, хто регулярно зазирає на кухню «по справах» (не тільки в холодильник 🤪). Ви випікаєте, тушкуєте, подрібнюєте, шаткуєте і при цьому не хочете, щоб пів шафи було зайнято технікою? Тоді кухонний комбайн — саме те, що потрібно. Він підійде, якщо:
- Ви готуєте часто і різноманітно.
- Любите різну випічку, але не хочете витрачатися окремо на міксер і подрібнювач.
- Кухня невелика, а хочеться багатофункціональний гаджет.
Комбайн — це про зручність і універсальність. Він не завжди ідеальний в одному конкретному завданні (наприклад, не замінить тістоміс, якщо ви печете хліб щодня), а орієнтований саме на багатозадачність.
Бонус: як зробити повітряне тісто? Секрети смачних десертів

А цей блок — трохи лайфхаків від людини, яка любить возитися з різними десертами і випічкою. Сподіваюся, вам ці поради допоможуть досягти меншого числа «сумних» бісквітів і заварних, ніж у мене. Отже:
- Білки завжди збиваємо в чистому і сухому посуді. Сухий — ключова умова, щоб маса збилася. Тому перед тим, як розбити яйце, обов’язково перевіряємо ємність.
- Якщо вас дратують грудочки в бісквіті, ключових моментів тут два. Перше: борошно обов’язково просіюємо — так воно від початку не звалюється в грудочки. Друге: нам знадобиться вінчик. Клянуся, я не знаю, як це працює, але 80–90% грудочок при ретельному перемішуванні розбиваються. Якщо немає конкретно ручного вінчика, можна взяти від міксера (але краще, щоб він був — практична в господарстві річ).
- Масло і яйця для збивання мають бути кімнатної температури. Точніше — однакової. Інакше під час збивання дві консистенції різної температури просто не об’єднуються, а навпаки — розшаровуються (привіт зіпсованим кексам).
- У багатьох рецептах бісквіта пропонується збивати окремо білки та жовтки. Хоча тут потрібно експериментувати і вибрати зручніший варіант, все ж збивати разом — практичніше і в рази швидше, та й результат кращий.
- Перед тим, як поставити тісто в духовку, йому потрібно дати «відпочити». Дріжджовій випічці на вистоювання потрібно приблизно 20 хвилин, а з будь-якою іншою можна скористатися часом, який потрібен духовці для повного розігріву.
- Для еклерів і заварних можна використовувати не тільки заварний крем, а й більш полегшений вершковий — вершки 33% з маскарпоне, наприклад. При цьому такий крем — база, до якої можна додавати різні доповнення: каву, джеми, алкоголь. А ось від води крем розшаровується.
- Якщо вас так само, як і мене, дратують бризки під час збивання вершків ручним міксером, є один лайфхак. Нам знадобиться обробна дошка з широким отвором (зазвичай там, де «ручка»), у який можна протягнути обидва віночки, і через дошку закріпити їх у міксері. Дошка створюватиме захисний екран і забиратиме на себе більшу частину бризок. Не дуже зручно, за те чисто.
І, звичайно, вибираємо якісну кухонну техніку. Потужний ручний міксер допоможе домогтися ідеальної пишності тіста, яке не впаде при першому погляді на нього.
Висновок

Який би міксер ви не вибрали — ручний, планетарний або вбудований у кухонний комбайн — головне, щоб він підходив саме вам. Тим, хто пече кілька разів на місяць, буде достатньо компактного ручного міксера або блендера з вінчиком. Якщо ж у вас удома пахне булочками кожні вихідні, і особливо якщо ви печете на замовлення, варто подумати про планетарний міксер або навіть тістоміс.
Зрештою, хороша випічка — це не тільки про рецепти. Це ще й про зручність, про натхнення, про те, щоб захотілося замісити тісто просто тому, що це приємно. І якщо техніка вам у цьому допомагає — вважайте, що півсправи вже зроблено. А за промокодом BLOG на міксер для домашньої випічки можна отримати приємну знижку.