back to top

Матриця телевізора та як вибрати телевізор за типом екрана

📺 Насолоджуйтесь яскравим та чітким зображенням на екрані! Дізнайтеся, що таке матриця телевізора, та як правильно вибрати TV за типом матриці 🛋️✨

Матриця телевізора — його найважливіша характеристика. Тип матриці впливає на якість зображення і на ваш комфорт під час перегляду відео. Але їх розмаїття та технічні особливості можуть заплутати будь-кого. Тому ми підготували для вас рекомендації, як вибрати телевізор за типом екрана, які вони бувають, та чим відрізняються. 

Телевізор

Зміст

  1. Що таке матриця телевізора?
  2. На що впливає матриця телевізора?
  3. Як вибрати телевізор за типом матриці
  • Ламповий телевізор: хвилинка історії або як працює електронно-променева трубка
  • Плазмові телевізори та емісійний дисплей: як влаштовані Plasma TV
    • Про плазмовий телевізор
    • Про емісійні дисплеї
  • Телевізор з LCD-екраном: як працюють рідкі кристали
  • Телевізор LED: як працюють світлодіоди на екрані
  • Телевізор з OLED-екраном: як працюють органічні світлодіоди
  • QLED-телевізор: як працюють квантові точки у екрані
  • Що таке mini-LED TV?
  • Які найсучасніші технології виробництва матриць? Дисплеї MLA OLED, QD-OLED, емісійні та micro-LED
  1. Переваги та недоліки основних типів матриць телевізора
  2. Як вибрати телевізор за якістю зображення?
  • Коефіцієнт контрастності та глибина чорного
  • Точність передачі кольору і насиченість
  • Кути огляду
  • Термін служби та вигорання екрана
  • Енергоефективність телевізора
  1. Часті питання про екран телевізора
  • Що таке 4K UHD?
  • Що таке 8K UHD?
  • Що таке NanoCell?
  • Що таке ULED?
  • Чи впливає технологія підсвічування матриці на роздільну здатність?
  • Чи можна використовувати телевізор як екран?

7. Висновки

Що таке матриця телевізора?

Матриця телевізора — це тонка багатошарова панель зі скла. На ній дуже щільно розташовані прозорі тонкі електроди. Розміщені вони рядками та стовпчиками. У точці, де рядок і стовпець перетинаються, формується піксель. Таким чином, дисплей формує масив пікселів. 

Вмикання або вимикання вибраних пікселів дозволяє відображати текст або графіку. А також міняти колір та яскравість. Щоб створити необхідне зображення на екрані, кожен піксель управляється мікросхемою. Вона знаходиться на гнучкому шлейфі, який теж впаяний у скло. Мікросхема перетворює інструкції від процесора в сигнали, які й керують окремими пікселями в матриці. Наступні шари — світлодіодне підсвічування, поляризаційні шари та світлові фільтри.

Цікавий факт:

Зазвичай пікселі розташовані у прямокутній конфігурації. Якщо ми уявляємо телевізор, планшет чи компʼютер, ми уявляємо прямокутний дисплей. А насправді ж інші форми також можливі. Але не поширені.

На що впливає матриця телевізора?

Телевізор

Від типу матриці залежить загальна якість зображення, яке показує ваш телевізор. Вона впливає на такі показники:

  • Яскравість.
  • Контрастність.
  • Передача кольору.
  • Колірне охоплення.
  • Кути огляду.

Всі ці показники залежать від використаних у матриці технологій, тож розберемо їх докладніше.

Як вибрати телевізор за типом матриці?

На ринку можна знайти цілий список дисплеїв залежно від типу матриці: LCD, LED, OLED, QLED, Plasma тощо. Річ у тому, що одна технологія виробництва екранів може мати кілька підвидів. А бажання виробників показати унікальність своїх дисплеїв ще більше заплутують користувачів.

Тому давайте спочатку зрозуміємо, де ми знаходимося у сфері ТВ-технологій і яким чином ми до них прийшли. А для цього — здійснимо невелику подорож від минулого до сьогодення. І заодно подосліджуємо, які бренди телевізорів найбільше впливали на розвиток цієї сфери.

Ламповий телевізор: хвилинка історії або як працює електронно-променева трубка

Так, мова піде про старі телевізори, які ви могли бачити у дідуся з бабусею. У світі ця технологія називається CRT TVcathode-ray tube, катодно-променева трубка. На наших просторах вона відома як «ламповий телевізор» або «ЕПТ-телевізор».

ЕПТ — це та сама електронно-променева трубка. Вона використовувалась для випромінювання фотографій на екран, вкритий люмінофорами* для створення зображення. Світло потрапляло на люмінофори, і люмінофори створювали зображення. Вони були чорно-білими, маленькими, дуже важкими та погано впливали на навколишнє середовище.

Разом з ЕПТ існували телевізори зі зворотною проєкцією. Частіше їх називали просто «телевізори з великим екраном». Вони використовували три кольорові світлові гармати для проєктування зображення на екран ззаду: звідси й зворотна проєкція. На відміну від лампових, вони давали дуже велике зображення. Але екрани були дуже складними в обслуговуванні, неяскравими та неконтрастними.

Перший ламповий ТВ був виготовлений у 1934 році компанією Telefunken у Німеччині. Згодом ці телевізори еволюціонували від чорно-білих до кольорових, від крихітних до відносно великих. А близько 2000 року їх перестали виготовляти, адже на зміну прийшли нові технології. 

*Люмінофор — це речовина, яка може поглиблювати або змінювати кольоровий спектр світла, яке через неї проходить.

Плазмові телевізори та емісійний дисплей: як влаштовані Plasma TV

Телевізор

Коли зʼявився плазмовий телевізор, разом з ним у мову увійшов термін «плаский телевізор». Він залишився і досі, хоча зараз всі вони плоскі. Це був великий прорив у технологіях, а самі девайси виглядали максимально футуристично.

Про плазму

Плазмова технологія передбачає крихітні піксельні кишені газу в самому екрані. Коли на них подавали електрику, газ перетворювався на плазму і запалював люмінофор. На цьому етапі традиційне співвідношення сторін 4:3 відійшло у минуле. І форма екрана набула зручнішого співвідношення 16:9. Але це тільки перша частина технологічного прориву, хоч і дуже ефектна. Найкрутіший крок вперед — це був емісійний екран. 

Про емісійні дисплеї

Емісійний дисплей — це екран, на якому зображення формується завдяки засвіченню кожного пікселя окремо. Вже схоже на щось сучасне і знайоме, правда?

До цього існував лише трансмісивний дисплей. У нього була система освітлення на задній панелі. Вона просвічувала крізь кілька шарів, щоб створити підсвічені пікселі. Ці дисплеї з підсвічуванням як правило, товстіші. Емісійним дисплеям таке підсвічування взагалі не потрібне, тому вони зазвичай тонші.

Телевізор з LCD-екраном: як працюють рідкі кристали

Плазмовий телевізор був першопрохідцем серед плоских панелей. Але на зміну йому прийшов рідкокристалічний дисплей або LCD (Liquid Crystal Display). Телевізор з LCD-екраном теж був пласким, але набагато легшим: такі моделі було зручніше переміщати та кріпити на стіну.

Почалося з того, що у 1983 році компанія Sharp представила матричний дисплей TN-LCD. Сьогодні бренд досі випускає LCD-телевізори, а також LED та QLED — тобто основні типи матриць, про які ми поговоримо далі. Звісно, з того часу технологія виробництва змінилася. Але вони так і залишаються лідерами, коли йде мова про поєднання якості зображення та надійності цих екранів. Телевізори Sharp працюють довго, та видають якісну картинку і на великому екрані 75 дюймів, і на маленькому 40-дюймовому. У цьому огляді ви можете докладніше ознайомитися із перевагами цих ТВ. Продовжуємо.

Початкові РК-телевізори мали компактну флуоресцентну лампочку в задній частині. Вона просвічувала світло крізь усі різні шари екрана. Якість зображення на екрані була чудова: яскравіше за плазму. Та й виглядала вони дуже круто. Настільки, що люди не помічали, що вони або погано відтворюють чорний колір або взагалі не відтворюють. Тобто те, що мало бути чорним, насправді було просто сірим. І отут треба запамʼятати таке поняття як «глибина чорного», яке завжди зустрічається у розмовах про матрицю та взагалі телевізор. Після цього екскурсу стає зрозуміло, чому це так важливо.

Телевізор LED: як працюють світлодіоди на екрані

Телевізор

Отже, розробники прийшли до того, що використовувати в ТВ лампочки — застарілий підхід, який не дає якісної передачі чорного  кольору. І на цьому етапі винайшли LED (light-emitting diode)світлодіод. Світлодіоди дали набагато яскравіше зображення, ніж традиційні лампи розжарювання.

Але от що у цьому всьому головне. Це все ще був РК-телевізор з підсвічуванням, просто підсвічування змінилося на світлодіодне. Лише тому ми почали називати їх LED-телевізорами. А всередині екрана як використовувались рідкі кристали, так і використовуються. Тому часто можна зустріти комбіновану позначку LCD/LED TV. LED-TV залишаються розповсюдженими і сьогодні. Вони яскраві, тонкі та легкі, тому дуже практичні.

Телевізор з OLED-екраном: як працюють органічні світлодіоди

Телевізор

Десь у 2012 році у телефонах та телевізорах почали використовувати технологію  OLED — Organic Light Emitting Diode, органічний світлодіоди.  Багато в чому ці нові екрани схожі на плазмові. Але замість газу всередині знаходяться органічні сполуки, які спалахують як окремі пікселі, коли на них подають електрику. І ось які переваги це дало:

  1. OLED-телевізори набагато легші і тонші, бо не потребують ні люмінофора, ні навіть скла, щоб умістити все необхідне.
  2. Вони також трохи яскравіші за плазмові, хоча й не такі яскраві, як LED.
  3. Але головне, що в них кольори передаються набагато точніше, тому можна передати більше відтінків.
  4. А чорний колір залишається чорним, адже пікселі не підсвічуються ззаду, вони спалахують самостійно.

Відтоді OLED-телевізори перебувають на перших місцях у сфері телевізійних технологій. Але мінус у них все ж є — це коротший термін служби порівняно з LCD, а також зміна кольорів з часом. Спочатку ці моделі були дуже дорогими, але згодом подешевшали. А тепер трохи про виробників. До 2022 року єдиним виробником OLED-панелей була компанія LG. Вона практично повністю володіла технологією OLED. Можна було купити телевізори OLED від Sony, Panasonic чи Vizio, але самі панелі виготовляла LG Display.

QLED-телевізор: як працюють квантові точки у екрані

Телевізор

Хоча на ринку зʼявилися OLED-дисплеї, LED/LCD телевізори нікуди не ділися. Довгий час лідером у виробництві LED та LCD була компанія Samsung. Телевізори Samsung були яскравішими за багатьох конкурентів, навіть рівень чорного ставав все кращим і кращим. Але треба було вивести передачу кольору на рівень OLED, а бажано краще.

Так було створено QLED-телевізор (quantum dots light-emitting diode). Q — це квантові точки: крихітні наночастинки, які світяться з великою ефективністю, коли ви освітлюєте їх світлом. Іншими словами, розробники знов повернулися до додаткового підсвічування пікселів, як це було раніше. Тільки в іншій формі. Тож QLED дисплеї стали яскравішими, барвистішими та з яскравішими кольорами. Але вони залишились трансмісивними, тобто з підсвічуванням. 

І ця яскравість дала і негативний ефект — світловий ореол зображення та загалом не найкраща глибина чорного кольору. Тобто OLED, як випромінювальний дисплей, у цьому плані все ж досконаліший. 

Попри це бренд Samsung дозволив іншим виробникам використовувати  термін «QLED», щоб цю технологію розповсюдити. Тож історія продовжується.

Що таке mini-LED TV?

Отже, виробникам потрібно було залишити яскраве підсвічування, але прибрати його надмірність та покращити передачу кольорів. Так виникла технологія mini-LED: те ж підсвічування, яке працює у QLED-екранах зробили не таким інтенсивним, але використали його більше. Таким чином, телевізор mini-LED — це рідкокристалічний телевізор з квантовими точками та вдосконаленою системою підсвічування. Це дозволило зробити нормальну глибину чорного та усунути світлові ореоли.

Які найсучасніші технології виробництва матриць? Дисплеї MLA OLED, QD-OLED, емісійні та micro-LED

Телевізор — це девайс, який постійно розвивається. Ось ще кілька технологій, які недавно зʼявились чи скоро зʼявляться на ринку:

  • Екрани MLA OLED та QD-OLED — обидва є по суті яскравішими OLED-телевізорами (і дорожчими). Іншими словами сучасні OLED-ТВ бувають трьох видів: стандартний OLED, MLA OLED та QD-OLED.
  • micro-LED — це найяскравіший емісійний дисплей з усіх. Він сам випромінює світло, без додаткового підсвічування. Він забезпечує ідеальні чорні кольори та дивовижну контрастність. Їхні недоліки — висока вартість та більший розмір пікселів. Тому з ними поки що важко отримати роздільну здатність 4K при нормальних розмірах екрана.
  • Емісійні дисплеї на квантових точках. Їх називають різними абревіатурами. Але ідея полягає в тому, що квантові точки можуть самі по собі стати технологією випромінювальних дисплеїв. Поки що вони використовувались лише як допоміжна технологія.

Переваги та недоліки основних типів матриць телевізора

Тип дисплеяПеревагиНедоліки
LED+Пристойна якість зображення+Недорогі– Невисокі показники кольору, контрастності та передачі руху
OLED+ Відмінна контрастність
+Майже ідеальна глибина чорного кольору
+Точна передача кольорів
– Скорочений термін служби порівняно з LCD
– Дисбаланс кольорів в міру старіння телевізора
QLED+Вища загальна яскравість, точніші та яскравіші кольори
+Хороша роздільна здатність руху
+Контроль контрастності та підсвічування
– Ефект ореолу або цвітіння навколо яскравих обʼєктів на темному тлі
mini-LED+Яскраві кольори
+Висока точність передачі кольору
+Чудові характеристики HDR
+Найкращий контроль контрастності та підсвічування
– Можливий невеликий ефект ореолу

Як вибрати телевізор за якістю зображення?

Телевізор

Отже, тепер ми розуміємо, чому тип екрана телевізора (LED, OLED, QLED тощо) впливає на колір, яскравість і кути огляду. Розглянемо самі ці характеристики докладніше.

Коефіцієнт контрастності та глибина чорного

Коли справа доходить до коефіцієнта контрастності та рівнів чорного, OLED-технологія перевершує LCD. Оскільки кожен піксель на OLED-екрані підсвічується незалежно, OLED-екрани можуть досягати чистого чорного кольору, просто вимикаючи окремі пікселі. Це призводить до неймовірної контрастності. На противагу цьому, LED/LCD-екрани, завжди випромінюють певний рівень світла, навіть коли намагаються відобразити чорний колір, що призводить до нижчого коефіцієнта контрастності.

Точність передачі кольору і насиченість

І OLED, і LCD можуть забезпечити дивовижну точність і насиченість кольорів. Однак OLED-дисплеї, як правило, мають невелику перевагу: він здатний контролювати випромінювання світла на рівні пікселів. Цей точний контроль призводить до більш яскравих кольорів і більш глибокого чорного кольору. Однак, прогрес у технології LCD, зокрема, у технології Quantum Dot LCD (QLED), дозволив цим дисплеям впритул наблизитися до якості передачі кольору OLED-дисплеїв.

Кути огляду

Кути огляду — ще один важливий аспект якості дисплея. Це діапазон кутів, під якими можна дивитися на екран без погіршення якості зображення. OLED-екрани мають майже ідеальні кути огляду, оскільки кожен піксель випромінює власне світло. LED/LCD-дисплеї, однак, можуть страждати від зниження точності передачі кольору і контрастності при перегляді під гострим кутом.

Термін служби та вигорання екрана

Однак LED/LCD-дисплеї мають перевагу над OLED, коли мова йде про термін служби та вигоряння. Органічні матеріали в OLED-дисплеях можуть з часом руйнуватися, скорочуючи термін служби екрана. Крім того, якщо статичні зображення відображаються протягом тривалого часу, OLED-телевізор можуть страждати від вигорання, коли на екрані назавжди залишаються зображення-привиди. РК-екрани, які не використовують органічні матеріали, менш схильні до цих проблем.

Енергоефективність телевізора

Енергоефективність телевізора — ще одна сфера, де РК-дисплеї мають тенденцію до успіху. РК-дисплеї зазвичай споживають менше енергії, ніж OLED-дисплеї, при відображенні яскравих зображень або білого фону. Однак все змінюється, коли на екрані зʼявляються темні або чорні зображення, оскільки OLED-дисплеї споживають менше енергії, оскільки вони можуть вимикати окремі пікселі.

Часті питання про екран телевізора

Що таке 4K UHD?

Термін 4K UHD можна зустріти на різних моделях телевізорів, включаючи LED, OLED і QLED. Ключ до розуміння — у наступному: 4K означає роздільну здатність, а LED, OLED і QLED — технологію, яка використовується для створення дисплея.

Телевізори з роздільною здатністю 4K усувають пікселізацію зображення, яку іноді показують старі телевізори. Ви бачитимете обʼєкт на екрані, а не окремі пікселі, що покращує загальне враження від перегляду. 

Що таке 8K UHD?

Телевізор

Роздільна здатність 8K означає роздільну здатність зображення або дисплея з шириною приблизно 8 000 пікселів. 8K UHD (7680 × 4320) — це найвища роздільна здатність, визначена стандартом Rec.

Що таке NanoCell?

NanoCell — це спеціальний шар, який використовується у телевізорах LG. Памʼятаєте, ми говорили про ефект ореолу? Так от NanoCell розроблений для фільтрації небажаного зайвого світла.  Це допомагає підвищити контрастність і зробити кольори яскравими.

Що таке ULED?

ULED або ультрасвітлодіод — це запатентована технологія бренду Hisense. Вона поєднує в собі технології для покращення зображення в чотирьох сферах: регулювання яскравості, колірний обхват, роздільна здатність Ultra 4K та плавна передача зображення. Тобто, як і у випадку з NanoCell — це не окремий тип екрана, а його брендові особливості.

Чи впливає технологія підсвічування матриці на роздільну здатність?

Ні, зміна підсвічування РК-екрану не покращує роздільну здатність. Роздільна здатність дисплея визначається кількістю пікселів. Чим більше пікселів, тим вища роздільна здатність. Підсвічування відповідає лише за підсвічування, але воно не впливає на кількість пікселів.

Чи можна використовувати телевізор як екран?

Телевізор

Якщо на вашому компʼютері є вільний порт HDMI, просто підключіть вихід HDMI компʼютера до входу HDMI телевізора за допомогою кабелю HDMI. Якщо вам потрібно використовувати інший тип порту, наприклад, Thunderbolt або DisplayPort, вам знадобиться кабель-перехідник.

Висновки

Тепер ви розумієте, чому всі ТВ-технології часто зводяться до двох-трьох: LCD/LED та OLED. Саме ці основні типи матриць принципово відрізняються. Вони складають основу сучасних екранних технологій і використовуються у всьому: від мобільних телефонів і планшетів до широкоформатних телевізорів і компʼютерних моніторів. А все інше — їхні різновиди та маркетингові ходи виробників. Ось основне, що варто запамʼятати про ці матриці:

  • LCD-дисплеї використовують підсвічування, яке просвічує рідкі кристали для створення зображення. Ці кристали контролюють кількість світла, що проходить крізь них, тим самим диктуючи колір і яскравість пікселів.
  • LED — це той же LCD, тільки зі світлодіодним підсвічуванням замість традиційної лампочки.
  • OLED-дисплеї складаються з органічного матеріалу, який випромінює світло при подачі електричного струму. Кожен піксель OLED-дисплея виробляє власне світло, що усуває необхідність в окремому підсвічуванні.

Порівнюючи OLED та LCD/LED, стає зрозуміло, що кожен телевізор має свої сильні та слабкі сторони. OLED-дисплеї забезпечують чудову контрастність, кращу точність передачі кольору та майже ідеальні кути огляду. Однак вони можуть бути більш схильні до вигорання, а термін їхньої служби може бути коротшим, ніж у РК-дисплеїв. Натомість LCD/LED покращили свої колірні характеристики та загалом є більш енергоефективними при відтворенні яскравих зображень, мають довший термін служби і меншу схильність до вигоряння.

Зрештою, вибір між OLED і LCD залежить ваших індивідуальних уподобань. Для тих, хто шукає найкращу можливу якість зображення і не переймається терміном служби або вигорянням, OLED може бути кращим вибором. Для користувачів, які шукають баланс між продуктивністю, енергоефективністю та довговічністю, кращим варіантом може бути РК-дисплей.

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

Залишити відгук

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Побутова техніка Jimmy: доступні девайси для дому! 

🏡 Техніка Jimmy — це інновації, які спрощують побут, допомагаючи підтримувати...

Який епілятор вибрати: дисковий чи пінцетний?

🪒 Пінцетний чи дисковий епілятор? Як вибрати правильний для себе? Дізнайтесь...

Як чистити робот-пилосос? Корисні рекомендації та лайфхаки

🤖🧹Хочете, щоб ваш робот-пилосос працював ефективно та довго? 🔧 Читайте цю...

Як вибрати робот-пилосос 2024: 10 найкращих моделей

🏠 Зекономте час і зробіть дім чистішим легко та швидко ✨...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів.

Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів.

Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.

За унікальним промокодом BLOG - ви можете купити товари зі знижкою до 40%. Використати промокод можна під час оформлення замовлення на сайті wo.ua.