back to top

Масажний пістолет та інші види масажерів! Все про гаджети для масажу в домашніх умовах

👐🏼💆🏻‍♂️ Масажний пістолет, компресійний чи вібраційний? Дізнайтеся про види масажерів, їх переваги та як вибрати найкращий масажер для тіла 🌟

Масаж — перевірений спосіб зняти напруження після тренування чи важкого робочого дня. Компресійний, перкусійний, вібромасажер… Гаджетів для домашнього масажу так багато, що можна й розгубитись. Зʼясовуємо, що ж таке масажний пістолет та взагалі які види масажерів бувають. Також ви дізнаєтесь, як вибрати масажер для тіла та як правильно ним користуватися. Почнемо!

Масажний пістолет

Зміст

  1. Навіщо потрібний масажер для тіла?
  2. Види масажерів для домашнього використання
  • Основні переваги видів домашніх масажерів
  1. Як відрізнити перкусійний масажер (масажний пістолет) від вібраційного?
  • Відмінність № 1. Спосіб впливу
  • Вібраційний та перкусійний масажер: відмінність №2 — амплітуда
  • Відмінність №3. Форма насадки для масажера
  • Відмінність №4. Безпека використання
  1. Як вибрати масажер для тіла?
  2. Масажний пістолет: які бувають насадки для масажера?
  • Для чого яка насадка?
    • Кругла насадка-кулька
    • Масажний пістолет і виделкоподібна насадка
    • Насадка-куля 
    • Плоска кругла насадка 
    • Насадка-помпа (з повітряною подушкою)
  • Як поміняти насадку для масажера?
  1. Висновки

Навіщо потрібний масажер для тіла?

Ручний масажер або інший, призначений для домашнього використання, ефективний одразу у кількох напрямках:

  • Розслаблення мʼязів.
  • Підвищення їх еластичності.
  • Покращення кровотоку.
  • Зменшення болю після тренування.
  • Прискорення відновлення.
  • Підвищення працездатності.
  • Допомога при захворюваннях опорно-рухового апарату (у цьому випадку як користуватися масажером призначає лікар).
  • Прискорення загоєння шрамів.

Види масажерів для домашнього використання

Масажний пістолет

На ринку така велика кількість девайсів, що навіть класифікують їх по різних напрямках:

  1. За загальною класифікацією масажери поділяють на ручні, апаратні та комбіновані.
  2. За принципом дії — на вібромасажери, перкусійні масажери, вакуумні, акупунктурні, імпульсні та інфрачервоні.
  3. За конструкцією — на ручні, нашийні, для ніг, для обличчя та масажні крісла.
  4. За типом живлення — від мережі, акумуляторні та на батарейках.

Всі ці класифікації ще й переплітаються між собою. Тому ми зібрали найпопулярніші масажери, якими найчастіше користуються вдома.

Основні переваги видів домашніх масажерів

ВидПризначенняПереваги
Ручний масажерМасаж всіх груп мʼязівЛегка вага
Розігрів перед тренуваннямКомпактність
Зняття спазмуМобільність
Загальна релаксаціяЕргономічність
Покращення кровообігуЗмінні насадки
Нашийний масажерЗняття напруження у верхній зоні спини та шиїІмітує ручний масаж 
Якісно розслабляє мʼязи
Масажер для нігМасаж ступень, щиколоток та гомілокЗнімає втому та набряки
Масажне кріслоЗагальний масаж тілаРелаксація
Покращення кровообігу

Схоже, що основний вибір — це саме ручний масажер. І тут постає питання, як вибрати між вібраційним і ударним масажером. Їхня ефективність доведена, їх використовують і професійні масажисти, і спортсмени.  Тож поговоримо про них докладніше. 

Як відрізнити перкусійний масажер (масажний пістолет) від вібраційного?

Масажний пістолет

Відмінність № 1. Спосіб впливу

Найпростіше пояснити цю відмінність на прикладі будівельної техніки. Уявіть, а краще подивіться на відбійний молоток і вібротрамбувальну машину — і ви одразу все зрозумієте. Вібраційний масажер використовує вібрацію під тиском для проникнення, тоді як ударний масажер використовує механічну вібрацію для сприяння фізичному проникненню. 

Вібраційний та перкусійний масажер: відмінність №2 — амплітуда

Амплітуда означає, наскільки далеко піднімається та опускається насадка масажера. Типовий вібромасажер використовує амплітуду близько 3-5 мм. Якби амплітуда була набагато більшою, він би вдавлював насадку всередину або неконтрольовано підстрибував і підстрибував. Щоб визначити, наскільки далеко рухається головка масажера вгору і вниз, ви можете подивитися на неї збоку під час роботи.

У перкусійного масажера амплітуда більша, в середньому до 12 мм. Наприклад, у компактний масажер Yunmai Massage Gun Mini отримав амплітуду впливу 7 мм, а масажер для спортсменів Yunmai Massage Gun PRO — аж 12 мм.

Відмінність №3. Форма насадки для масажера

Вібраційні масажери, як правило, використовують плоскі контакти для передачі вібрації, тоді як перкусійні масажери частіше оснащені насадками у формі кульок або більш загостреними контактами.

Відмінність №4. Безпека використання

Удар, який відбувається при перкусійному масажі, створює набагато більший ризик заподіяння пошкоджень або травм, аніж при вібраційному. Це не означає, що вони небезпечні, це означає лише, що важливо дотримуватись інструкції з використання та правил безпеки. Перед тим, як починати робити що вібраційний, що перкусійний масаж, вивчіть також розташування кісток, сухожиль, залоз та лімфатичних вузлів — усі ці зони варто обходити у процесі масаду.

Як вибрати масажер для тіла?

Масажний пістолет

Якщо ви вибираєте персональний масажер для тіла, хоч вібро-, хоч ударний, хоч масажний пістолет, слід звернути увагу на такі деталі:

  1. Чи забезпечує він якісний терапевтичний масаж.
  2. Чи легко його ефективно використовувати на всіх частинах тіла. Основні моменти, на які слід звернути увагу — чи дозволяє ручка легко масажувати всі частини тіла і чи зручні у використанні елементи керування. Правильна ергономічна ручка дозволяє рукам менше втомлюватись під час масажу та ефективно масажувати всі ділянки тіла.
  3. Частота вібрації (кількість рухів на хвилину).
  4. Амплітуда впливу.
  5. Відстань, на яку підіймається та опускається насадка.
  6. Вага та розміри девайса.
  7. Кількість та тип насадок.
  8. Автономність та час заряджання (якщо ви вибираєте портативний масажер).
  9. Загальна якість збірки.
  10. Співвідношення ціни та якості.

Сподіваюсь, ці короткі поради допоможуть вам купити найкращий масажер для тіла, який принесе користь та релакс.

Масажний пістолет: які бувають насадки для масажера?

Масажний пістолет

Вибір насадки не менш важливий за вибір самого девайса. Тому розглянемо, які бувають насадки для масажера на прикладі масажних пістолетів Yunmai, та як їх використовувати на різних групах мʼязів. Зазвичай у комплект до перкусійних масажерів Юнмай та інших виробників входять 3-4 насадки і це такі типи:

  1. Кулька. 
  2. Виделкоподібна насадка. 
  3. Насадка-куля. 
  4. Плоска кругла насадка. 
  5. Насадка-помпа (з повітряною подушкою).

Для чого яка насадка?

Кулька

Це основна та найпопулярніша насадка, яка буде навіть у найпростішій комплектації. У Юнмай вона є в усіх лінійках — і в Yunmai Massage Gun Ease Pro, і в Mini, і в і в PRO, і в Prime.

Вона підходить для всіх груп мʼязів, а особливо для найбільш чутливих — передпліччя, стоп та плечей. Або, наприклад, коли у вас сильна кріпатура після тренування. Кулька дає можливість плавно регулювати інтенсивність ударів, просто нахиляючи насадку від хворобливої ділянки. Оскільки форма ідеально кругла, регулювати точку контакту ще й дуже зручно.

Масажний пістолет і виделкоподібна насадка

Вона теж одна з найпопулярніших і призначена для масажу великих мʼязів та глибоко розташованих зон. Її використовують на квадрицепсах, сідницях, гомілках тощо.

Через цю особливу форму багато хто вважає, що цю силіконову виделку треба використовувати для масажу спини уздовж хребта. Але насправді це не так. Насадка-виделка не призначена для масажу хребта, які і інші насадки. Хребет, як і інші частини скелета взагалі не можна масажувати перкусійним масажером (чи будь-яким іншим). Вони призначені виключно для мʼязів! Масажний пістолет видає досить потужну перкусію. І як людина, яка таким користується, можу сказати, що випадково вдарити таким пістолетом по хребту або ключиці – дуже неприємно. 

Насадка-куля 

Це найкрутіша насадка для роботи з тригерними точками та глибокими мʼязами. Великі мʼязи теж можна масажувати, особливо, якщо вони дуже напружені. 

Але не варто використовувати її на чутливих зонах, таких як передпліччя або плече. Форма кулі у поєднанні з високою швидкістю вібрацій — це може бути занадто. Однак вона ідеально підходить для мʼязів ніг і спини, якщо тримати насадку подалі від хребців. Та й взагалі, насадка-куля якісно пропрацює місця, де вам потрібен глибокий масаж тканин. 

Плоска кругла насадка

Ця насадка ідеальна для середніх та великих мʼязів, адже вона охоплює велику площу. Вона не проникає так глибоко, як куля, але дуже ефективна для обʼємних груп, таких як литки, біцепси або дельтоподібні мʼязи. А завдяки пласкому верху масажний пістолет добре розподіляє силу удару, тож насадка теж підійде при сильній кріпатурі.

Насадка-помпа (з повітряною подушкою)

Ця мʼяка кругла насадка використовує повітря для помʼякшення ударів. Тому її дуже зручно використовувати на чутливих ділянках.  Знову-таки, це не означає, що можна масажувати хребет, плечі, запʼястя чи верхню частину шиї. Але можна до них наблизитись трохи більше, ніж з іншими насадками. Вон забезпечує невелику амортизацію, тому, якщо ви випадково постукаєте по кістці запʼястя, вона не змусить вас зістрибнути зі столу, як це сталося б у випадку з жорсткою насадкою.

Як поміняти насадку для масажера?

У різних моделей насадки по-різному кріпляться до масажера. Ось два основних способи:

  1. Пластикова втулка — насадка просто вставляєтьсяв отвір, як у футляр. Наприклад, як у Yunmai Massage Gun Ease Pro або у Yunmai Massage Gun Prime.
  2. Змінні гумки, як у моделі Yunmai Massage Gun Extra Mini

Обидва способи по-своєму зручні, просто другий частіше використовується саму у компактних моделях.

Висновки

Масажний пістолет

Якщо ви хочете мати здорове тіло, варто приділяти йому особливий час. І справа не лише у фізичних навантаженнях, а й у якісному відновленні. Одним з найкращих способів зняти втому після напруження є масаж. Але не завжди є можливість зробити це у масажиста. Тоді допоможе вібраційний або перкусійний масажер для домашнього використання.

Масажний пістолет та інші види масажерів не лише знімають втому, але й покращують сон та загальне самопочуття. А якщо купити портативний масажер, його ще й можна взяти в дорогу — у похід, у відрядження тощо. Вибираючи такий девайс, враховуйте загальну зручність, розміри та вагу, кількість обертів на хвилину, амплітуду впливу та автономність.  

І головне: будьте уважні до свого тіла. Якщо у вас є травми, проблеми з опорно-руховим апаратом, захворювання шкіри тощо, перед початком масажу варто проконсультуватися у лікаря. Будь ласка, памʼятайте, що найкращі рекомендації ви отримаєте від фахівця, якому ви довіряєте, — мануального терапевта, остеопата або терапевта.

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Нові насадки для електрощітки Oclean: детальний огляд та...

😃🪥 Ретельне очищення та дбайливий догляд за зубами — все це...

Пилосос з УФ-лампою. Огляд-порівняння JIMMY WB55 та JIMMY WB73

🌟 Подбайте про меблі та позбавтесь пилових кліщів одночасно! 👍 Дізнайтесь...

Як дізнатися, яка відеокарта

Багато хто не здогадується, наскільки важливо знати, яка відеокарта встановлена у...

Скільки часу можна користуватися електрощіткою? Як часто міняти...

🕒 Щоб усмішка залишалася здоровою, важливо доглядати за щіткою 😁 Скільки...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.