back to top

Хрустка скоринка та вау-ефект. Як вибрати електрогриль та чому він вам потрібний

🔥 🍽️ Хочете вечеряти, як у ресторані, тільки вдома? 🥩 Дізнайтесь, що можна приготувати на грилі, як вибрати електрогриль для дому та які в нього переваги 👌

Назва цієї статті звучить дещо ультимативно. І не просто так. Коли у нашій кухні зʼявився електричний гриль, я була налаштована дещо скептично. Хоча я багато готую, мені цілком вистачало плити та духовки. Але з появою гриля всі кулінарні експерименти таки вийшли на новий рівень. І не тільки мої. Тому сьогодні ділюся власними враженнями та роздумами, як вибрати електрогриль, які технічні характеристики врахувати та до чого треба бути готовим.

Як вибрати електрогриль

Зміст

  1. Як працює електрогриль?
  • Чим гриль відрізняється від барбекю?
  • Чим електрогриль відрізняється від звичайного гриля?
  1. Як вибрати електрогриль: переваги та недоліки
  • Переваги електричного гриля
    • Здорове харчування
    • Швидке приготування
    • Багатофункціональність
    • Ергономічність та зручність використання
    • Просте управління та різні режими роботи
    • Доступна ціна
  • Як вибрати електрогриль: недоліки електрогриля
    • Енергоспоживання
    • Рівень термообробки
    • Постійна увага
    • Ретельне миття
  1. Як вибрати електрогриль за технічними характеристиками?
  • Розмір електрогриля
  • Як вибрати електрогриль. Потужність та температура
  • Робоча поверхня
  • Управління та режими
    • Автоматичні програми
  • Додаткові функції та аксесуари
  1. Як вибрати електрогриль для мʼяса, риби та овочів. Що можна приготувати на грилі?
  2. Висновки: як вибрати електрогриль

Як працює електрогриль?

Як вибрати електрогриль

Гриль, електрогриль, барбекю… Якщо людина ніколи не стикалася із подібними пристроями, може бути складно зрозуміти відмінності. Щоб уникнути плутанини, одразу розберемось, що до чого.

Чим гриль відрізняється від барбекю?

Дивилися «Джентльменів» Ґая Річі? Якщо так, то ви памʼятаєте цю сцену біля барбекю. Так от, приготування на грилі та приготування барбекю — це два різні способи термообробки продуктів:  

  1. На барбекю їжа готується повільно, томиться. Часто вона або заздалегідь маринується, або подається з соусами. Це надає стравам димчастого смаку та робить їх надзвичайно ніжними.
  2. Натомість на грилі інгредієнти готуються швидко і, як правило, з невеликою кількістю олії чи маринадів або взагалі без них. Так приготування дає хрустку, обвуглену, карамелізовану поверхню. А якщо поверхня для смаження рельєфна, то ще й апетитні запечені смужки на шматочках.

Чим електрогриль відрізняється від звичайного гриля?

Щоб готувати на звичайному грилі, треба розвести вогонь. Електричні грилі використовують нагрівальні елементи для приготування їжі: ніякого полумʼя та диму. Як результат, смак їжі у них відрізняється. Мʼясо, риба, овочі на грилі звичайному, чи газовому, мають димний смак. А приготовані на електричному грилі — більш нейтральний. При цьому залишається схожий ефект: запечена скоринка зовні та ніжна соковита текстура всередині. Які ж ще особливості у цього девайса?

Як вибрати електрогриль: переваги та недоліки

Як вибрати електрогриль

Електричний гриль, як і будь-який інший пристрій, має різні якості. Щоб прийняти обґрунтоване рішення про покупку і вибрати найкращий електрогриль для мʼяса, риби та овочів, ми повинні розуміти як потенційні переваги, так і недоліки, які можуть виникнути під час використання. Отже, які плюси та мінуси електричних грилів?

Переваги електричного гриля

Переваги електричного гриля полягають у його компактності, безпеці, зручності та можливості готувати швидко, смачно та корисно. Їжа, приготована на електрогрилі, впевнено претендує на звання здорового фаст-фуду. Які ще переваги дає цей кухонний гаджет?

Здорове харчування

Можливість готувати здорову смачну їжу для правильного харчування без додавання великої кількості олії чи жиру — справді неоціненна. У вашому раціоні буде менше холестерину зі смаженої їжі! Делікатна термічна обробка зберігає вітаміни та мікроелементи, зберігаючи максимум корисних властивостей продуктів. Це робить ваші страви не тільки смачними, але й корисними.

Швидке приготування

Грилювання зазвичай займає набагато менше часу і вимагає мінімальної особистої участі. Просто покладіть інгредієнти на поверхню нагрівальної панелі та встановіть бажану температуру і режим. Поки готується риба чи мʼясо на грилі, я встигаю зробити салат чи інший гарнір.

Багатофункціональність

За допомогою цього пристрою можна тушкувати, запікати, смажити, а також розморожувати або розігрівати їжу. Існують навіть моделі з функцією копчення або додатковими відділеннями для приготування кількох страв одночасно.

Ергономічність та зручність використання

Компактний електрогриль підійде навіть для невеликої кухні. А працює він безшумно, лише подає звуковий сигнал, коли треба покласти або забрати продукти. Тож шум не заважатиме, якщо ви захочете приготувати щось смачненьке пізно ввечері.

Просте управління та різні режими роботи

Простий пристрій — просте управління. Тут легко впорається навіть новачок. Електрогриль для кухні зазвичай має регульований термостат та кілька налаштувань температури для приготування різних продуктів. Деякі моделі також можуть мати таймер і кілька запрограмованих режимів. Навіть, недорогий електрогриль CECOTEC Rock’nGrill 750 Full Open має термостат, який дозволяє регулювати температуру у діапазоні від 164 до 205 градусів Цельсія. А розумний електричний гриль CECOTEC Rock’nGrill Smart отримав термостат на 150-230 градусів Цельсія та 5 автоматичних режимів роботи.

Доступна ціна

Плюс у тому, що кожен може вибрати електрогриль під себе. На ринку є як досить прості недорогі грилі, так і багатофункціональні пристрої в середньому ціновому діапазоні, так і преміальні моделі. Кожен може знайти оптимальний варіант під свої потреби та бюджет. На WO.UA часто діють знижки на грилі, тож ви можете купити електрогриль недорого, але топового рівня. І все це — зі швидкою доставкою, комфортною оплатою, якісним сервісним обслуговуванням та іншими перевагами офіційного представника. А на моделі бренду CECOTEC ще й діють спеціальні пропозиції на кшталт подовженої гарантії.

Попри всі переваги електричних грилів, існують деякі нюанси, які можуть відрізнятися залежно від моделі та її технічних характеристик. Отже, на що варто звернути увагу і які недоліки мають ці кухонні гаджети?

Як вибрати електрогриль

Як вибрати електрогриль: недоліки електрогриля

Недоліки електрогриля дуже специфічні, тож правильніше вважати їх скоріше особливостями. 

Енергоспоживання

Це залежить від конкретної моделі. Наприклад, вже згаданий, Rock’nGrill 750 Full Open споживає 750 Вт, а потужний електрогриль CECOTEC Rock’nGrill Dual — всі 2000 Вт. Однак, оскільки прилад споживає багато електроенергії для нагрівання та підтримки потрібної температури, власникам потужних пристроїв зазвичай дорожче обходиться щоденне використання. Як альтернатива існують моделі з оптимальною потужністю 2000 Вт, які чудово підходять для щоденного використання.

Рівень термообробки

Це спірний недолік, оскільки цей тип пристроїв не був розроблений для приготування вареної або парової їжі. За допомогою цього гаджета їжу не можна кипʼятити або готувати на пару. Водночас технологія приготування на грилі є найбільш здоровим і природним методом збереження поживних властивостей їжі. А наскільки сильно просмажувати стейк чи рибу — це вже справа смаку.

Постійна увага

Навіть якщо у вас розумний гриль з таймером, необхідно перевіряти ступінь готовності та стежити за тим, щоб текстура продукту не підгоріла надмірно. Живий приклад: наш гриль Tefal має автоматичні програми для приготування риби, мʼяса, курятини, бургерів та овочів. І от стейк він готує просто відмінно, причому на будь-якому ступені просмаження. А за рибою мені доводиться слідкувати, бо кілька разів вона виходила пересмаженою. Тож залежно від текстури та щільності продуктів, час приготування може змінюватися.

Ретельне миття та догляд

За приладом потрібно дбайливо доглядати. Після кожного використання важливо мити та протирати його. Докладніше про те, як помити електрогриль, ви можете прочитати у цій статті.

Також бажано вмикати витяжку використовувати його, коли витяжка та гриль увімкнені. Це не є критичним фактором, оскільки при приготуванні їжі на плиті завжди присутній запах їжі та навіть дим. Не кажучи вже про продукти згоряння, якщо ви готуєте на газовій плиті.

Як вибрати електрогриль за технічними характеристиками?

Ми вже торкнулись деяких параметрів, на які треба звернути увагу. А тепер подивимось на всі характеристики, які треба врахувати. Отже, уявімо, що ви плануєте купити електрогриль. Що для вас важливо?

Розмір електрогриля

Домашній електрогриль менший і компактніший, ніж вугільний або газовий. І ви завжди можете вибрати більшу або меншу модель. З мого досвіду тут важливі такі нюанси:

  • Формат вашої кухні. На моїй, наприклад, великий гриль просто не поміститься. Але якщо у вас велика робоча поверхня, ви можете собі такий дозволити.
  • Кількість порцій. На скільки людей ви зазвичай готуєте? Якщо, як я, на двох, то, мабуть, не варто переплачувати за велику модель. А якщо у вас велика родина або часто збирається компанія, має сенс взяти більшу версію.
  • Розмір самих пластин. Це не те ж саме, що розмір гриля, тож будьте уважні.
Як вибрати електрогриль

Як вибрати електрогриль. Потужність та температура

Потужність — важлива характеристика, від якої залежить робота електричного гриля. На ринку є як суперекономічні, але малопотужні моделі на 700-800 Вт, так і на 4400 Вт. Оптимальним рішенням є гриль потужністю близько 2000 Вт. Менш потужні вже будуть впливати на швидкість нагріву і, як наслідок, приготування їжі. Докладніше поговоримо про це у наступному розділі.

Електричний гриль на 2000 Вт допоможе вам приготувати їжу швидко і без зайвих витрат електроенергії. Температурний режим є ключовим фактором у приготуванні багатьох страв, тому не варто випускати з уваги такий важливий момент при виборі електрогрилю, як робоча температура. Можна орієнтуватися на діапазон від мінімальних 150-190 градусів Цельсія до максимального нагріву 230-270 градусів. Цього рівня зазвичай достатньо для приготування найрізноманітніших страв.

Робоча поверхня

Як вибрати електрогриль

Тут є кілька важливих нюансів — матеріал, форма і функціональність. Ось на що варто звернути увагу:

  • Знімні панелі. Дуже добре, якщо це буде гриль зі знімними панелями, як-от грилі CECOTEC, Tefal тощо. Так набагато легше мити гриль після приготування їжі. Найчастіше такі панелі можна мити навіть у посудомийній машині. Якщо ж робочі поверхні стаціонарні, то при їх очищенні важливо дотримуватися техніки безпеки, адже сполоснути їх у воді не вийде. Але, що важливо, це не впливає на процес і якість приготування, тільки на комфорт при догляді за обладнанням.
  • Антипригарне покриття. До нього не так сильно пристає їжа, і знову-таки чистити його набагато легше. А ще гриль з антипригарним покриттям дозволяє готувати без олії. Є навіть моделі, які мають не просто тефлонове покриття, а містять природні мінерали, які імітують приготування на камені. Так, у CECOTEC є лінійка девайсів з покриттям RockStone Ceramic.
  • Двосторонній гриль. Відкриття на 180 градусів дозволяє готувати як у закритому режимі, так у на двох поверхнях одночасно.
  • Ребриста чи гладка поверхня. Ребриста сторона ідеально підходить для приготування стейків, риби, морепродуктів, овочів, а також сендвічів і бутербродів з фірмовими смужками гриль. Плоска поверхня підходить для млинців, оладок, яєчні та омлетів.

Управління та режими

Як вибрати електрогриль

Ви можете вибрати електрогриль із електронним управлінням або електромеханічним:

  1. Електромеханічне управління зазвичай представлено кнопками та поворотними ручками — регуляторами температури і часу. Це класичний тип ручного управління, досить інтуїтивно зрозумілий, але дещо застарілий. Вам потрібно самостійно встановити необхідний рівень нагріву для смаження та час, виходячи з рецепта страви. Іноді доводиться йти шляхом проб і помилок та зіпсованої їжі, щоб знайти оптимальну комбінацію нагріву та часу приготування для кожної страви.
  2. Електронне управління значно спрощує процес. Зазвичай в таких моделях є дисплей, на якому вказані всі налаштування. Це дозволяє найбільш точно виставити температуру нагріву, а для деяких двосторонніх моделей можна встановити різні показники для верхньої і нижньої панелей окремо. Дисплей може бути сенсорним або не сенсорним. Якщо функція сенсорного екрану не передбачена, то на панелі управління поруч з екраном є блок кнопок для налаштувань.

Автоматичні програми

Часто грилі з електронним управлінням мають набір передвстановлених програм, щоб легко готувати різні види страв: курку, сендвічі, бургери, сосиски, рибу і, звичайно ж, стейки. Деякі сучасні моделі можуть навіть самостійно приготувати бажаний стейк.

Такі розумні пристрої оснащені датчиком, який визначає товщину шматочка мʼяса, риби чи овочів, а також датчик часу. Тож пристрій сам визначає, коли стейк буде готовий — ви побачите статус процесу на електронній панелі. Це стосується будь-яких продуктів, для яких передбачені окремі автоматичні режими. В мого гриля, наприклад, є окремі режими для приготування болгарського перцю, томатів і баклажанів.

Додаткові функції та аксесуари

Однією з розумних функцій, на яку варто звернути увагу при покупці електричного гриля, є датчик температури. Він показує, на якій температурі знаходиться гриль і коли можна почати готувати. Не всі моделі оснащені цією функцією, тому будьте уважні. Деякі девайси мають індикатор, який повідомляє, що гриль гарячий, але не показують, якої температури він досяг.

Якщо ви плануєте використовувати пристрій як альтернативу духовці, потрібно звернути увагу на комплектацію і додаткові аксесуари, які або вже входять в комплект, або можуть бути придбані додатково. На моєму, наприклад, можна готувати вафлі, якщо купити спеціальну насадку.

Як вибрати електрогриль для мʼяса, риби та овочів. Що можна приготувати на грилі?

Як вибрати електрогриль

За допомогою цього приладу можна готувати мʼясо, рибу, морепродукти та овочі, а також млинці, вафлі тощо. Ось кілька нюансів, які допоможуть вам зрозуміти, як вибрати гриль під себе:

  1. На малопотужних моделях можна без проблем приготувати будь-які овочі, але для мʼяса вони не зовсім підходять. Більш потужні грилі споживають більше електроенергії, зате і термообробка буде кращою. Тому якщо вам потрібен електрогриль для стейка чи іншого мʼяса, вибирайте потужність не менше 2 000 Вт. Якщо ви готуєте в основному овочі гриль, 1 000 — 1 500 Вт буде достатньо.
  2. Гриль із ребристими панелями класно працює для стейка, риби, овочів, морепродуктів. Різні варіанти паніні та бургерів теж мають кращий вигляд із цими смужками — вони підкреслюють хрустку текстуру.
  3. Плоска поверхня підходить для млинців, оладок, яєчні та омлетів.
Як вибрати електрогриль

Висновки: як вибрати електрогриль

Ну що ж, якщо ви роздумуєте, як вибрати електрогриль, вам доведеться продумати кілька моментів. Головне — це багатофункціональність девайса. Важливо також, щоб приготування їжі приносило задоволення і не займало багато часу. І при цьому ви могли приготувати багато страв. А потім — просто і легко помити гриль.

Найкраще орієнтуватися на власні вподобання і на те, які продукти ви найчастіше готуєте і в якій кількості: мʼясо, рибу, овочі або все разом. При дотриманні всіх нюансів використання будь-яка модель дозволить легко і швидко приготувати їжу, що відповідає стандартам правильного харчування — смачну, корисну і з низьким вмістом жирів.

Компактність і живлення від мережі дозволяють без проблем готувати вдома. При цьому смак страв нагадує традиційне грилювання. Так, електричний гриль споживає електроенергію, але при цьому економить сили та час. А це важливіше, адже час, що звільнився, можна витратити на інші необхідні речі: відпочинок з сімʼєю та хобі.І головне, навіщо потрібен електрогриль. Як виявилось, це простий привід зібратися на вечерю чи обід: вдвох або компанією. Не знаю, як… Але з появою в мене цього девайса просте приготування їжі перетворилося на якийсь естетичний процес, де переплітаються готування та спілкування. Це трохи нагадує мені відчуття, коли люди збираються разом біля вогнища і щось там готують. Яким би складним не був мій день, коли ти покликав друзів посмажити рибу чи стейк, увімкнув музику та перекинувся парою слів, він стає набагато кращим. І воно того варте 👌

Як вибрати електрогриль
Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Нові насадки для електрощітки Oclean: детальний огляд та...

😃🪥 Ретельне очищення та дбайливий догляд за зубами — все це...

Пилосос з УФ-лампою. Огляд-порівняння JIMMY WB55 та JIMMY WB73

🌟 Подбайте про меблі та позбавтесь пилових кліщів одночасно! 👍 Дізнайтесь...

Як дізнатися, яка відеокарта

Багато хто не здогадується, наскільки важливо знати, яка відеокарта встановлена у...

Скільки часу можна користуватися електрощіткою? Як часто міняти...

🕒 Щоб усмішка залишалася здоровою, важливо доглядати за щіткою 😁 Скільки...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.