back to top

Кавомолка для смачної кави. Поради, як вибрати кавомолку для дому

🔍🤔 Любите запашну каву? Тоді вам потрібна кавомолка, яку можна налаштувати під себе! Дізнайтесь, як вибрати кавомолку, щоб отримати максимум смаку та аромату

З чого починається смачна кава? З якісних зерен та ідеального помелу! І це можна зробити вдома, якщо у вас є якісна кавомолка. Щойно змелені зерна завжди дають більше аромату, ніж фасована мелена кава або капсули для кавоварки. До того ж ви можете хоч кожного дня міксувати різні сорти та ступені обсмаження, створюючи свої унікальні бленди кави. Тому сьогодні поговоримо, як вибрати кавомолку для домашнього використання.

Кавомолка

Зміст

  1. Чому варто купити кавомолку?
  2. Як вибрати кавомолку за типом?
  • 1. Ручні та електричні
  • 2. Жорнові та ножові
    • Ножові кавомолки
    • Жорнові кавомолки
  1. Як вибрати кавомолку за характеристиками?
  • Місткість
  • Ступінь помелу
  • Матеріал лез
  • Налаштування
  • Потужність та швидкість роботи
  • Як вибрати кавомолку за розміром
  • Рівень шуму
  • Простота використання та очищення
  • Дизайн
  1. Підсумки

Чому варто купити кавомолку?

Відповідь проста: бо фасована мелена кава не настільки хороша та ароматна, як змелена щойно. У якомусь сенсі змелені зерна зіпсувалися задовго до того, як ви його купили. Коли ви мелете каву, вона одразу ж починає виділяти аромати — і у чашці це дуже помітно. Напій, приготований з кави, змеленої лише пʼятнадцять хвилин тому, не матиме тих ароматів і запахів, що й кава зі свіжозмелених зерен. А якщо ви купуєте спеціалізовану каву, то хочете, щоб вона мала найкращий смак.

Наступна причина купити кавомолку — ступінь помелу. Для кожного способу заварювання та рецепту існує свій ідеальний формат помелу.  Попередньо змелена кава буде не просто несвіжою, вона також може бути занадто грубою або дрібною. 

Кавомолка також дозволяє гратися із рецептами. Наприклад, у вас є кілька способів приготування кави: крапельна кавоварка, френч-прес і домашня еспресо-кавоварка. Навіщо купувати окрему каву для різних способів заварювання, якщо можна купити один пакет і змолоти її вдома саме до того стану, який вам потрібен?

Як вибрати кавомолку за типом?

При виборі цього девайса на першому місці — ваші смакові уподобання та улюблений спосіб приготування кави. І тип кавомолки може досить сильно впливати на смак. Які ж вони бувають?

1. Ручні та електричні

Кавомолка

Ймовірно, ви бачили у кавʼярнях ручні кавомолки у ретро-стилі: їх часто використовують як елемент декору. Але насправді існує багато таких моделей більш сучасного вигляду. Суть у тому, що ручку потрібно обертати самостійно: засипаєш каву і починаєш крутити. Це може бути довго, але яке ж дає відчуття моменту. Таке переживання досвіду приваблює естетів та кавоманів, які насолоджуються самим ритуалом приготування напою.

Натомість електрична кавомолка змелюють зерна швидко та дозволяє краще регулювати потужність, швидкість тощо. Це ідеально для новачків у приготуванні кави або коли ви поспішаєте.

2. Жорнові та ножові

Кавомолка

Ножові кавомолки

Ножові кавомолки дуже прості в управлянні та можуть швидко перемолоти невелику кількість зерен. Однак іноді гуща у них виходить менш однорідна за розміром. А це вже може призвести до нерівномірної екстракції, коли ви варите каву. Але якщо ви задумуєтесь, як вибрати кавомолку для експериментів, або для певних твердих сортів

Жорнові кавомолки

Зате жорнові кавомолки забезпечують більший контроль над процесом мелення. У них більше налаштувань, що дає змогу точно досягти різноманітних результатів для різних способів заварювання. Деякі такі кавомолки навіть дозволяють вибрати саме ту кількість кави, яка вам потрібна. Це дозволяє пропустити вимірювання та уникнути залишків. А головне, подрібнення кави у жорнах сприяє вивільненню олій, що дає змогу отримати насичений та однорідний напій. 

Як вибрати кавомолку за характеристиками?

Місткість

Кавомолка

Продуктивність кавомолки багато в чому залежить від розміру чаші. Ви можете вибрати розмір чаші конкретно під кількість кавової гущі, в тому числі для помелу зерен безпосередньо в портафільтр еспресо-кавоварки чи автоматичної кавомашини. Наприклад, компактна кавомолка CECOTEC Titanmill 200 вміщує 50 г зерен, а велика  CECOTEC Titanmill 200 — 250 г. Існують навіть моделі з технологією автоматичного дозування: вони дозволяють вибирати бажані чашки або порції, а час помелу регулюється відповідно, незалежно від розміру зерна або способу заварювання.

Ступінь помелу

Кожен метод приготування кави використовує різну техніку екстракції, включаючи час і тиск, під яким кавові зерна піддаються впливу води. Правильний ступінь помелу кави — це обовʼязкова умова, якщо ви хочете отримати напій найвищого ґатунку. Розмір помелу повинен відповідати методу заварювання:

  • Наприклад, частинки грубого помелу мають більшу площу поверхні, тому повинні довше перебувати у воді, щоб витягти достатню кількість аромату. Це робить їх найкращими для крапельного або занурювального способів заварювання, таких як френч-прес або заварювання у чашці. Для холодного заварювання теж краще саме грубо змелена кава.
  • Дрібний помел найкраще підходить для швидкого заварювання під високим тиском, як у еспресо-кавомашині або для приготування кубинської кави.

Тому перш ніж купити кавомолку, переконайтеся, що вона здатна подрібнити каву потрібного розміру для вашого способу заварювання.

Матеріал лез

Ножові кавомолки, як правило, мають чашу та леза з нержавіючої сталі, тоді як жорнові можуть бути виготовлені з різних матеріалів, включаючи кераміку та нержавіючу сталь. Нержавіюча сталь є найпоширенішим матеріалом для виготовлення бормашинок. Існує два основних типи фрезів (жорен): з конічною та плоскою пластиною

Налаштування

Кавомолка

Налаштування кавомолки дозволяють налаштувати помел відповідно до способу заварювання та розкрити справжній смак кавових зерен. Ножова (лопатева) кавомолка подрібнює кавові зерна одним дотиком. Ви можете натискати на зерна, щоб створити потрібну консистенцію помелу для вашого способу заварювання. Ця кавомолка добре працює, якщо ви використовуєте автоматичну крапельну кавоварку для вашого кавового ритуалу.

Більшість кавомолок мають ряд налаштувань, які дозволяють молоти каву від грубого до дуже дрібного помелу, залежно від типу напою, для якого ви мелете зерна. Якщо ви любите пробувати різні способи приготування кави, то шукайте модель із великою кількістю налаштувань.

Потужність та швидкість роботи

Швидкість мелення вимірюється в обертах на хвилину:

  • Високошвидкісні кавомолки, як правило, мають більші двигуни та працюють на вищих обертах, що забезпечує більш рівномірний помел. Але не варто гнатися лише за цим. Висока швидкість також може спричиняти більше шуму і тепла. А надмірне нагрівання кавових зерен іноді призводить до гіркоти кави. 
  • Низькошвидкісні кавомолки працюють на менших обертах, що зазвичай призводить до меншого накопичення статичної електрики та тепла. Більшість побутових кавомолок з конічними жорнами мають низьку швидкість обертання.

Щодо потужності, то чим вона вища, тим вищою може бути швидкість девайса. І, відповідно, налаштувань інтенсивності теж більше.

Як вибрати кавомолку за розміром

Якщо ви думаєте, як вибрати кавомолку конкретно під вашу кухню, враховуйте простір на столі та в шафі. Завдяки компактному дизайну більшість моделей  поміщаються під кухонними шафами або можуть зберігатися подалі для легкого доступу, що робить їх зручними для повсякденного використання. Ножові кавомолки зазвичай менші за кавомолки з жорнами, і їх можна заховати в шухляду, якщо у вас мало місця на стільниці.

Рівень шуму

Шум може бути важливим фактором, а може і не бути. Все залежит від вашої чутливості, але варто памʼятати про нього. Конічні кавомолки, як правило, найтихіші, а кавомолки з пласкими жорнами трохи відстають від них. Дискові ж моделі — найгучніші з трьох варіантів.

Простота використання та очищення

Як правило, кавомолку достатньо очищувати щотижня або двічі на тиждень.  Це не вимагає багато часу. А чиста кавомолка забезпечить кращий смак кави. Щоб дізнатися більше, як це варто робити, завжди дивіться інструкцію з експлуатації до пристрою.

Дизайн

Кавомолка

Якщо ваша кавомолка буде стояти на стільниці, вам варто звернути увагу на її зовнішній вигляд. Хоча загальна функціональність і якість є важливими, зовнішній вигляд кавомолки також має значення. Існує безліч варіантів, які дозволять вам знайти естетичний дизайн, що відповідатиме вашій кухні.

Підсумки

Кавомолка

Як вибрати кавомолку, яка прослужить довгі роки і допоможе варити вашу найсмачнішу каву? Перш за все, треба визначитись: ви фанат вручну звареної кави і самого процесу чи любите готувати швидко. У першому випадку можна спробувати ручні кавомолки, але будьте готові, що це займатиме багато часу. Якщо вам потрібен потужний та практичний девайс — краще вибирайте електричну кавомолку.

Визначившись із типом, переходьте до підбору характеристик. І тут дуже важливі деталі. Звертайте увагу на місткість, ступінь помелу, матеріал лез, налаштування, потужність та швидкість роботи. Дизайн, розміри та рівень шуму не так важливі для смаку напою, але впливають на задоволення від процесу, тож їх теж враховуємо.

Щоб легше було визначитись, продумайте, як саме ви любите готувати зерна, яких сортів та яким способом. Так легше буде вибрати саме ту модель, з якою вам буде зручно. Смачної вам кави та приємного процесу приготування!

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Електросамокат Kaabo Wolf Warrior X Pro + Gold

🛴🚀 Електросамокат Kaabo Wolf Warrior X Pro — спосіб швидко дістатися...

Deerma VX96W: найкращий бездротовий мийник підлоги за свої...

💧 Як помити підлогу швидко та просто? Спробуйте бездротовий мийник підлоги...

Dreame Bot L10s Plus. Робот-пилосос, який справді миє...

🤖 Dreame Bot L10s Plus — робот-пилосос для ідеальної чистоти вдома!...

Бездротовий пилосос Jimmy JV71! Ретельне прибирання без зусиль

🌪️ Jimmy JV71 — недорогий бездротовий пилосос для сухого прибирання! Він...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.