Хочете дізнатися, як приготувати каву вдома — капучино або лате? 🥐 Кавомашини Cecotec будуть найкращими помічниками в найсміливіших кавових експериментах ☕
Кава — по-справжньому священний напій для багатьох людей. Хтось п’є маленьку чашечку еспресо макіато без цукру на день, а хтось — два лате і два капучино. Тут немає правил, кожен обирає свій комфортний формат. Але давайте чесно: кава в кав’ярні біля офісу або поруч із будинком здається набагато смачнішою, ніж приготована вдома. А чи ви знали, що приготувати смачний напій можна і у себе на кухні? Сьогодні розповімо, як влаштувати вдома справжню кав’ярню і чому ми рекомендуємо для цього кавомашини Cecotec. А ще я поділюся секретами бариста про те, як обирати, варити і пити каву, щоб вона була дійсно божественним напоєм.
Культура кави
У багатьох в студентські роки з’являється той самий перший досвід роботи, і найчастіше це офіціанти, бариста, б’юті-майстри. Це не оминуло у мене, і якийсь час я стояла за еспресо-машиною, готуючи гостям найрізноманітніші напої. І за час роботи я дізналася безліч тонкощів у приготуванні напою і про те, що кава — це ціла культура.
До речі, коли я вперше познайомилася з цією шайтан-машиною, мені вона здалася просто монстром — не знаєш, з якого боку підійти. Насправді кавомашини, зокрема, Cecotec — один із найкращих сучасних винаходів, який суттєво спрощує життя (особливо вранці).
Коротка історична довідка
Взагалі, кава — один із найдавніших напоїв. Точної інформації про початок її вживання в їжу не збереглося, хоча вважається, що про її бадьорливий ефект знали ще до нашої ери. Офіційно вважається, що батьківщина кави — Ефіопія, саме звідси пішло її поширення на Близький Схід, а звідти в Європу.
На території України перші згадки датуються кінцем 15 століття. Подейкують, що у Кам’янець-Подільській фортеці було відкрито одну з перших кав’ярень у Європі, ще турками. Правда це чи ні, ми навряд чи дізнаємося, але те, що на цьому місці була одна з перших кав’ярень на території сучасної України, це факт.
А історія створення кавомашини налічує майже 200 років! Процес приготування кави від обсмажування зерен до готового напою доволі непростий, і в масштабах кав’ярні чи кафе займав досить багато часу. Першу крапельну кавоварку було винайдено 1800 року, а першу діючу і функціональну кавомашину було представлено громадськості 1901 року.
Традиції приготування кави
Перейдемо до найцікавішого — традицій приготування кави. Напій у тому вигляді, в якому ми знаємо його зараз, існував не завжди. Десять століть тому інтернету, як ви розумієте, не було, і люди… просто експериментували. Так і з кавою. Спочатку пробували гризти червонуваті ягідки, потім заварювали шкірку, потім спробували підсушити шкірку на гарячому камінні й заливати окропом або навіть варити її на вогні.
Поступово прийшли до того, що можна підсушити внутрішню частину кавової ягоди — власне, зерно, трохи подрібнити його та проварити на вогні. Так виходить найбільш насичений смак. Такий тип напою називається «чорна кава».
Звичні нам молочні кавові напої почали з’являтися лише в 17 столітті. Тоді один французький лікар, на ім’я Монін, якому подобався ефект кави, але дратувала її гіркота і терпкість, спробував додати в готовий напій молоко та вершки. Результат перевершив усі очікування: кава вийшла набагато м’якшою, її навіть прописували дітям як ліки від кашлю. Уже набагато пізніше в Італії стали робити молочну пінку, без якої багато хто просто не уявляють капучино або лате. Ось чому кавомашини Cecotec часто оснащуються капучинатором.
Ну а кавомашини спростили цей процес: натискаєш кнопочку — і тобі вже готова твоя ідеальна кава.
До речі, саме капучино, лате, американо та еспресо — чотири найпопулярніші напої на основі кави. При цьому порція еспресо скрізь однакова, відрізняється лише кількість та співвідношення води та молока. Так напій виходить або м’якший, або міцніший.
Як організувати вдома справжню кав’ярню
Кава — те, без чого я не уявляю свій понеділок. І взагалі будь-який день тижня. Звісно, бігти в кав’ярню за порцією подвійного еспресо не завжди є можливість, особливо рано вранці перед роботою, тож мати вдома можливості для її приготування точно не завадить.
Кавоварки Cecotec
Почати хочеться з бази, а саме — кавоварок. Саме такий тип кавоварок з’явився найпершим. Кавоварки бувають різних типів:
Кожен тип досить сильно відрізняється за принципом приготування кави. Наприклад, ріжкові кавоварки Cecotec — найестетичніші, найстильніші і, на мій бариста-погляд, найфункціональніші. Просто подивіться на цю неймовірно естетичну кавоварку CECOTEC Power Espresso 20 Tradizionale — на дві чашки і з капучинатором. Чому ріжкові? Спеціальний металевий ковшик, у який засипається мелена кава, називається ріжок. Саме такий тип кавоварок здебільшого можна зустріти в кав’ярнях.
Крапельні кавоварки Cecotec — ще один досить поширений варіант цієї техніки. Напевно, ви бачили такі пристрої зі скляним глечиком внизу, в якому по крапельці збирається фільтрована кава. Наприклад, ось така компактна модель CECOTEC Coffee 66 Smart з багаторазовим фільтром. Зазвичай крапельні кавоварки варять неміцний американо у великому обсязі.
Капсульні та чалдові кавоварки схожі за принципом. І в чалді, і в капсулах запечатаний кавовий порошок. Коли капсулу закладають у спеціальний відсік кавоварки, через неї проходить під високим тиском гаряча вода, забираючи весь кавовий екстракт. На виході ми отримуємо міцний ароматний еспресо. Саме цей формат — не найзручніший, оскільки капсули і чалди часто унікальні, і виробляє їх один виробник під конкретну модель.
Ну а електротурка — те саме, що і звичайна, тільки її потрібно ставити не на плиту, а на спеціальну платформу, як чайник.
Кавомашини Cecotec
Кавомашини Cecotec — майбутнє в сьогоденні. Це невеликі (відносно) автоматичні пристрої, які, на відміну від кавоварок, можуть готувати повноцінні кавові напої. Часто кавомашини обладнані:
- Дисплеєм.
- Вбудованою кавомолкою.
- Відсіком для меленої кави.
- Відсіком для молока.
- Вбудованим капучинатором.
Можна просто натиснути кнопку та отримати готовий капучино або лате. Величезний плюс кавомашини в тому, що вона робить незрівнянну молочну пінку. Такої глянцевої піни складно досягти в домашніх умовах, а машина робить це за кілька секунд.
Турки та кавомолки Cecotec
А тепер інформація для справжніх поціновувачів. Еспресо-машини — це, звісно, добре, але джезва… У цьому захована особлива магія:
- Змолоти каву. Можна вручну або в кавомолці — кому як зручно.
- Відміряти потрібну кількість порошку на порцію еспресо (цими секретами я поділюся трохи далі).
- Налити трохи холодної води та поставити на вогонь.
- А потім п’ять хвилин не відводити очей від турки — і витирати з плити каву, яка встигла втекти саме в той момент, коли ти просто кліпнула очима.
- Дати відстоятися, а потім магічними рухами наливати готовий напій у чашку.
До речі, величезна перевага кавомолок Cecotec у тому, що можна вручну налаштувати ступінь помелу. У Cecotec SteelMill Touch аж 17 ступенів помелу — на всі випадки життя. Наприклад, мені іноді хочеться, щоб порошок був досить грубий, з явними крихтами зерен, а іноді я змелюю каву мало не в кашку. Від цього безпосередньо залежить смак і насиченість напою у підсумку.
Найкраща кава вдома: секрети бариста
Почнемо з основного: що важливо в каві?
- Атмосфера — має бути затишно та комфортно.
- Якість зерен.
- Сорт кави — арабіка, робуста або купаж (суміш).
- Молоко або вершки.
- Сироп, цукор, прянощі та інші добавки.
- Майстерність.
- Зручний інструмент, наприклад, кавоварка або кавомашина Cecotec.
Це сім головних інгредієнтів, які роблять із кави — Каву. Зазвичай коли ми заходимо в кав’ярню, там грає приємна музика, смачно пахне свіжозмеленою кавою, бариста приємно посміхається, а з холодильника весело кліпають очима еклери. І навіть не найкраща за якістю кава здається неймовірно смачною. А що заважає нам зробити вдома те саме?
Кавомашина, кавоварка чи турка?
Це головне питання, яке турбує всіх, хто збирається купувати подібну техніку додому. Отже, тим, кому важливо отримати підсумковий напій з мінімальними витратами сил і часу, підійдуть кавомашини Cecotec з вбудованою кавомолкою та капучинатором. Просто насипаєш зерна, наливаєш молоко і воду, натискаєш кнопочку — і вуаля, кава готова.
Кавоварки, електротурки та еспресо-машини — більше для тих, кому цікавий сам процес. Я, наприклад, дуже люблю момент, коли засипаєш порошок у ріжок і фіксуєш його в кавоварку. А потім спостерігаєш як із носика тече густа крема — пінка. У цьому відчувається особлива магія.
Як вибрати каву?
Знаєте ось цей мем із бобром, який кричить десь у горах? Ось приблизно така в мене реакція, коли я заходжу до чайно-кавового магазину з наміром купити каву. Мільйон різних упаковок — мелена, в зернах, Гватемала, Індія, арабіка, купаж… Отже, розбираємося.
- Якщо у вас є кавомолка або кавомашина Cecotec із вбудованим млином, завжди варто віддати перевагу зернам. Це гарантія свіжого, чистого порошку з комфортним для вас помелом.
- Арабіка або робуста — два основних сорти кави. Арабіка кисліша і не така міцна, а робуста містить більше кофеїну, тому ефект бадьорості у неї сильніший. Якщо складно одразу визначитися, можна взяти потроху того і того. Купаж — суміш арабіки та робусти в різних відсоткових співвідношеннях.
- Країна походження. Найкращою вважається бразильська кава — через особливості тропічного екваторіального клімату. Індійська кава велика, ароматна і дуже збалансована за смаком. Арабіка з Колумбії кисліша, ніж з інших країн, а ефіопське зерно — з яскравими шоколадними нотками.
Найдієвіша порада — пробувати різні марки та обрати найкращий для вас.
А як щодо добавок?
Ох, тут можна експериментувати нескінченно, особливо якщо є кавоварка. Отже, стандартні добавки — це молоко, вершки, цукор, кориця, сироп та какао. В основі всіх кавових напоїв — еспресо: екстракція кави з об’ємом 25–40 мл (залежно від кавомашини).
- Молоко і вершки пом’якшують смак кави.
- Цукор і сироп нейтралізують гіркоту і підсилюють ефект кофеїну (глюкоза+кофеїн = поліпшена концентрація та викид у кров дофаміну).
- Кориця та інші прянощі надають теплої східної нотки. Добре поєднуються як із чорною кавою, так і з молочними напоями.
- Какао з кавою я особисто відкрила для себе нещодавно. Такий напій називається мокко або мокачино. Дуже затишний, для осені та зими — ідеально, трохи нейтралізується підбадьорливий ефект кофеїну. Ідеально поєднується з прянощами.
А ще не забуваємо про приємну музику чи фільм і солодощі. У кожного — своє, адже в такій справі головне — щоб було комфортно саме вам.
Як варити найсмачнішу каву?
А тепер переходимо до практики. Ми розглянемо варіанти приготування кави на прикладі капучино за допомогою турки, кавоварки та кавомашини Cecotec. А наприкінці — бонус у вигляді інструкції з малювання сердечка молочною пінкою.
Капучино і кавомашина Cecotec: натиснув — і готово
Хоча багато кавомашин можуть варити вже готовий капучино, саме Cecotec пропонує лише еспресо чи американо. Тому алгоритм такий:
- Готуємо кавомашину: засипаємо найсмачніші зерна в кавомолку. Ремарка: кавомашини Cecotec підтримують два формати — зернова або вже змелена кава, тому обирайте як зручно вам.
- Робимо еспресо: можна поекспериментувати з помелом та співвідношенням води до порошку. Ідеально — якщо кава виходить із крема (кавовою пінкою).
- Спінюємо молоко: наприклад, у CECOTEC Cremmaet Compact Steam S є вбудований капучинатор, який робить просто незрівнянну глянсову піну.
- Тепер збираємо капучино: спочатку в чашку наливаємо еспресо, а потім молоко. Послідовність важлива, бо якщо зробити навпаки, вийде… лате.
До речі, поки кавомашина робить еспресо, можна підігріти круасан або розгорнути шоколадку. Адже яка кав’ярня без десерту?
Ріжкова кавоварка: капучино як у кав’ярні
Ріжкова кавоварка — це любов для тих, хто кайфує від процесу. Як колишній бариста, скажу чесно: тут дійсно починаєш відчувати себе майстром кави.
- Насипаємо та трамбуємо: мелену каву в ріжку потрібно утрамбувати так, щоб вона була, як гладенька оксамитова подушка (це можна зробити ложкою або склянкою з пласким дном).
- Магія екстракції: вставляємо ріжок, натискаємо кнопку, і ось воно, густе, ароматне диво. Крема виходить така красива, що хочеться сфотографувати.
- Фокус із молоком: капучинатор — як диригент у цьому процесі. Обертайте чашку з молоком, спінюйте його повільно, насолоджуйтеся виглядом бульбашок, які перетворюються на кремову текстуру.
- Змішуємо: налийте молоко в каву, щоб пінка опинилася зверху, як затишна ковдра. Щіпка кориці — і ви готові підкорювати світ.
Порада бариста: поки вариться кава, послухайте свій улюблений плейлист. І приготуйте другу чашку — хтось точно захоче приєднатися.
Турка і ручний капучинатор: автентичність та магія
Якщо ви з тих, хто любить робити все з душею (і не боїться чекати, поки кава «втече» з турки), то цей спосіб для вас.
- Варимо каву в турці:
- Насипте мелену каву (краще дрібного помелу — у Cecotec SteelMill Touch виходить просто ідеально) в турку, додайте холодної води.
- Для еспресо за стандартом потрібно 7 грамів порошку і 30–40 мл води. Але у випадку з туркою можна експериментувати з кількістю. Зазвичай я все подвоюю.
- На слабкому вогні доведіть до моменту, коли кава починає підніматися, але не дайте їй «втекти». Це мистецтво!
- Дайте напою трохи постояти, щоб усі смаки розкрилися.
- Спінюємо молоко: молоко спочатку потрібно підігріти, а потім збити спеціальним ручним капучинатором або за допомогою френч-преса.
- Збираємо капучино: налийте каву в чашку, додайте молоко, а зверху покладіть м’яку, повітряну піну. Для краси можна «намалювати» карамеллю або шоколадним соусом.
Порада бариста: перед тим, як варити каву, до порошку можна додати крихітну дрібку солі та кориці. Таке поєднання зробить смак кави яскравішим.
Бонус: як намалювати серденько на капучино?
Малювання молоком на каві — лате-арт. Мистецтво бере свій початок… в Італії (хто б сумнівався), хоча явище досить нове — йому лише 20 років. Майстри можуть «малювати» молочною пінкою чарівних птахів, рослини, тварин, красиві орнаменти і навіть портрети.
У наших кав’ярнях найчастіше можна зустріти тюльпан, серце або вензель. Начебто дрібниця, але капучино з молочним сердечком — це гарний настрій на весь день. А чи знали ви, що це можна зробити і вдома? Головне — правильно збити молоко.
Хоча такий варіант більше підходить для автоматичних капучинаторів у кавомашинах чи кавоварках, ручним спіральним чи навіть френч-пресом теж можна зробити.
- Отже, наливаємо в чашку або пітчер (спеціальний глечик) молоко. На порцію еспресо (30–40 мл) потрібно 100–120 мл молока.
- Вмикаємо капучинатор на кавомашині Cecotec. Потрібно спочатку промити його. Будьте обережні: з носика капучинатора виходить гаряча пара під високим тиском.
- Після промивання вимикаємо капучинатор і занурюємо в молоко.
- Чашку потрібно тримати під нахилом, щоб капучинатор не торкався стінок, у рідину занурювався тільки його носик. Ідеально, якщо край трохи виринає з молока.
- Вмикаємо капучинатор. Враховуйте, що так ви не тільки збиваєте, а й підігріваєте молоко, і нагрівається воно доволі швидко, тож потрібно бути уважними, щоб не обпектися.
- Тут потрібно призвичаїтися. Стік має постійно бути під кутом, не занурюючись у молоко більше, ніж на 1.5 см. Ідеально збите молоко збільшується в об’ємі майже вдвічі, глянцеве, без виражених бульбашок.
- Ідеальна молочна пінка готова. Півхвилини — і вуаля, ви прекрасні.
- Вимикаємо капучинатор і одразу протираємо його чистою вологою ганчіркою, щоб не залишалося молоко на поверхні.
- Тепер беремо пітчер або чашку, в якій збивалося молоко, та кілька разів стукаємо дном об поверхню столу. Акуратно🤪 Це потрібно, щоб великі бульбашки розбилися.
Тепер починається магія. У чашку, з якої будемо пити капучино, наливаємо готовий еспресо з крема (це важливо). Струшуємо молоко і виливаємо круговими спіральними рухами ⅔ рідини, залишаючи на дні зовсім небагато піни. Пінку, що залишилася, акуратно наливаємо в центр чашки, щоб вона розпливалася білою плямою. І тепер головне — від одного краю чашки до іншого тоненькою цівкою витягуємо серединку та кінчик серця. Готово!
З першого разу може не вийти ідеально, і це нормально. Головне, не бійтеся експериментувати і пробувати знову. Через пару чашок ваша рука звикне, і малюнок стане виходити краще.
Лайфхак: якщо щось пішло не так, скажіть, що це був «авторський арт». Повірте, ніхто навіть не подумає сумніватися 😉
Підібʼємо підсумки
Кава — це не просто напій, а справжнє Таїнство. Незалежно від того, вам важливий результат чи процес, кавомашини Cecotec можуть допомогти досягти ідеальної концентрації еспресо, ідеальної пінки і комфортної температури. Завдяки їхній зручності та функціональності ви зможете відчути себе бариста, створюючи напої, які тішать душу та смакові рецептори. А найголовніше — насолоджуйтеся моментом, адже кава — це маленьке задоволення, яке робить кожен день особливим. ☕✨